Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΔΥΟ ΗΛΙΑΚΑ ΣΚΑΦΗ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ

Αύριο  Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 και ώρες 12.00 - 14.00 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρεσπών, η Τελική Εκδήλωση για το Διακρατικό Έργο με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Η προώθηση όλων των ομορφιών της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των Λιμνών των Πρεσπών με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος - Ηλιακά Σκάφη».

Στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ/GREEN BOAT», η Ελλάδα απέκτησε τα πρώτα 2 ηλιακά της σκάφη διαμέσου του Δήμου Πρεσπών για την οργάνωση εναλλακτικών διαδρομών αναψυχής στις προστατευόμενες περιοχές των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα με καινοτόμα μέσα εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και της προβολής της περιοχής ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT», οι κύριες δραστηριότητες των εταίρων, η επίσημη ιστοσελίδα του έργου (www.green-boat.eu) καθώς και οι λοιπές δράσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των ηλιακών σκαφών του Δήμου Πρεσπών (τεχνικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα) καθώς και των προτάσεων εφαρμογής περιηγητικών διαδρομών με τα ηλιακά σκάφη. Η Τελική Εκδήλωση του Έργου θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του επίσημου βίντεο του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ/GREEN BOAT» είναι ένα από τα πρώτα έργα του Προγράμματος Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013, με απτά και άμεσα εφαρμόσιμα αποτελέσματα, που επιτυγχάνεται με την προμήθεια και λειτουργία δύο ηλιακών σκαφών για περιηγητικές διαδρομές. Για το σκοπό αυτό άλλωστε το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε ως Βέλτιστη Πρακτική στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εδαφικής Συνεργασίας, που διεξήχθη στις 8-9 Μαΐου 2014 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης.

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ερώτηση για το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής στο Γενικό νοσοκομείο Φλώρινας κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ,Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Κλείνει η Παιδιατρική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας

Σε απαξίωση οδηγείται πλέον το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Παιδιατρική κλινική η οποία κλείνει εξαιτίας της έλλειψης παιδιάτρων. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται τεράστιο κενό για χιλιάδες παιδιά ολόκληρης της περιοχής και των οικογενειών τους.

Σοβαρό όμως πρόβλημα, σύμφωνα με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας και τον Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας, αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες, οι οποίες είχαν προγραμματίσει να γεννήσουν στην Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου και πλέον είναι αναγκασμένες να απευθυνθούν στα Νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Έδεσσας, καθώς τα υπόλοιπα της περιοχής υπολειτουργούν.

Το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που έχουμε αναδείξει με αντίστοιχες Ερωτήσεις μας (1463/10-9-2012, 11985/17-6-13).

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας υγείας διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, η πολιτική της ΕΕ, προκειμένου να στηρίξουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της υγείας. Ενώ τραγικές θα είναι οι συνέπειες για τα παιδιά, τις έγκυες και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα προβλήματα θα προβεί η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμης αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, ώστε να μπορεί να προσφέρει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής».

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Στην υπογραφή της σύμβασης «Προμήθεια εξοπλισμού σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής Δήμου Φλώρινας» προέβη ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βοσκόπουλος Ιωάννης τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 με πέντε αναδόχους.

Η ανάδειξη των αναδόχων ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕς ΑΕ, Χ. ΡΩΣΣΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., ΓΑΒΡΙΗΛ Β. ΤΕΚΤΕΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, MLS ΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. και ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝ. ΜΙΧΑΗΛ προέκυψε μετά από διεθνή δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για την εκτέλεση της συγκεκριμένης πράξης.

Η προμήθεια προϋπολογισμού 599.370,51 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Άξονας ΄΄08-Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΔΜ΄΄ του Επιχειρησιακού προγράμματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013».

Τα πακέτα για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής αφορούν σε υπολογιστές, μηχανές γραφείου/συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικούς πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμό φυσιοθεραπείας, γυμναστικής, αθλοπαιδιών, ψυχοκινητικής αγωγής, εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης και ειδικό εξοπλισμό για παιδιά με κινητικά προβλήματα και παιδική χαρά με πιστοποιημένα όργανα.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κατά την υπογραφή της σύμβασης είπε:«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προβούμε σε μια ανακοίνωση που έχει ιδιαίτερο κοινωφελή σκοπό, γιατί αναφερόμαστε στα ειδικά σχολεία του δήμου Φλώρινας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, 600.000 ΕΥΡΩ. Έγινε διεθνής διαγωνισμός και εδώ έχουμε τις προσφορές και τις συμβάσεις που θα υπογράψουμε σήμερα με τους αναδόχους οι οποίοι έδωσαν τις καλύτερες προσφορές. Ελπίζουμε ότι σύντομα τα σχολεία αυτά θα εξοπλιστούν με το απαραίτητο υλικό το οποίο απαιτείται, ώστε τα άτομα αυτά, τα οποία έχουν ειδική αγωγή, να μπορέσουν να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στα σχολεία τους».

ΚΑΜΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος της ΟΓΕ και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, μέλος του ΠΑΜΕ, απηύθυναν χθες κάλεσμα σε σύσκεψη με σκοπό το συντονισμό της δράσης ενάντια στο κλείσιμο της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Φλώρινας.

Η Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Ιούλη στις 18.30, στο Καφέ Εν Φλωροίνοι.

Με σύνθημα ''Η υγεία των παιδιών μας δεν είναι εμπόρευμα '' καλούνται οι Φλωρινιώτες να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας..

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητων κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης στην Φλώρινα στα πλαίσια των Ελλαδικών δραστηριοτήτων του 2014.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Π.Σ.Κ. είχε συνάντηση με τα στελέχη του Συλλόγου Κρητών Φλώρινας «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» για να γνωρίσει την Φλώρινα και τα αξιοθέατα της, ενώ πιο σημαντικά να δει από πρώτο χέρι τα έργα του Συλλόγου και ειδικά την ιδιοκτήτη στέγη, την οποία διαθέτει για της ανάγκες των Κρητων της Φλώρινας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2008 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Π.Σ.Κ. δόθηκε δωρεά των $5000 χιλιάδων δολαρίων από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας στον Σύλλογο Κρητών Φλώρινας για την διεκπεραίωση της Στέγης του Συλλόγου.

Τον Πρόεδρο του ΠΣΚ υποδέχτηκαν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φλώρινας κ. Γεώργιος Ζερβομανωλάκης, ο νεοεκλεγείς Προεδρος κ. Νίκος Κουταλάς και εκ των ιδρυτών του Συλλόγου κ. Νίκος Σταματάκης, κ.α.

Κατά την παραμονή στο «Κρητικό Σπίτι  ο Πρόεδρος του ΠΣΚ παρέδωσε και το επίσημο σήμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στους Κρήτες της Φλώρινας, ενώ του ανταπέδωσαν διάφορα τοπικά ελληνικά προϊόντα.

Κατά την περιήγηση του Προέδρου του Π.Σ.Κ. στην Φλώρινα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου όπου κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης, την μεγάλη λίμνη των Πρέσπων, το Άγαλμα του Μακεδονομάχου Γερμανού Καραβαγέλη όπου συμπεριλαμβάνει και τα δεκάδες ονόματα Κρητών που έπεσαν στην Μακεδονία, και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Οι δυο Πρόεδροι έδωσαν ραντεβού στο Ρέθυμνο το 2016 στα πλαίσια του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών όπου δεσμεύτηκε ο Προεδρος κ. Κουταλάς να είναι παρών με τον Χορευτικό τους Όμιλο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΟΦ ΣΤΗΝ 74Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Στην Κρήτη βρέθηκε ο Σ.Ε.Ο.Φ από τις 17 ως τις 23 Ιουλίου 2014 για να συμμετάσχει στην 74η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση (Π.Ο.Σ) που διοργάνωσαν από κοινού ο Ε.Ο.Σ Ηρακλείου με τον Ε.Ο.Σ Ρεθύμνου

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Οροπέδιο της Νίδας στις 19 και 20 Ιουλίου και συμπεριλάμβανε ομιλίες και χαιρετισμούς μεταξύ των Ορειβατικών Συλλόγων, κρητικό γλέντι στα 1500μ και ανάβαση στην κορυφή Τίμιος Σταυρός του Ψηλορείτη με υψόμετρο 2456μ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα με περίπου 500 ορειβάτες συνολικά.

Η ανάβαση στον Ψηλορείτη πραγματοποιήθηκε με δύσκολες καιρικές συνθήκες (έντονος αέρας, νέφωση και χαμηλή θερμοκρασία) παρά την καλοκαιρινή περίοδο. Το πρόγραμμα του Σ.Ε.Ο.Φ συμπεριλάμβανε επίσης διαμονή στα Ανώγεια και στα Χανιά με διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29/07/2014 - 10:12