Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-3-7-2014

Εκτός Ζακύνθου…τα απορρίμματα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση!    


«Εντοπίζοντας ότι το άμεσο πρόβλημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων επισκεφθήκαμε Δήμους για συνεργασία και στις 28 Ιουλίου, σε συνέχεια των πολλών συσκέψεων με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη εργασιών αποκατάστασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού, η σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης για μεσοπρόθεσμη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, με εξεύρεση κατάλληλου χώρου, όπου όλα τα σκουπίδια θα επεξεργάζονται και το τελικό προϊόν θα είναι χώμα, που θα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση λατομείων και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς. Ωστόσο, είναι ραγδαίες οι εξελίξεις με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζει να καταλήξουν εκτός Ζακύνθου τα απορρίμματα του νησιού, ενώ, κατεπείγον έγγραφο προς το δήμο ενημερώνει ότι το πρόστιμο του ευρωπαϊκού δικαστηρίου-για τον ΧΥΤΑ-θα παρακρατείται από τις επιχορηγήσεις! «Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, ρωτάμε με κατάπληξη τους Υπουργούς και Περιφερειάρχες: Που θα πάμε αύριο το πρωί 150 τόνους απορρίμματα που παράγονται ημερησίως, εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου, σε ένα νησί που είναι πέμπτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα και που προσφέρει πολλά στην οικονομία του ελληνικού κράτους;», αναρωτιέται ο κ. Κολοκοτσάς…Ακόμα, ο ίδιος, δηλώνει ότι θα είναι δυσβάσταχτα τα έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών σε άλλο νομό, π.χ. Κεφαλλονιά και δεν πρέπει να επωμιστούν νέα βάρη οι Ζακυνθινοί. Από την πλευρά του, ο νέος αντι-περιφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, αναρωτιέται: «Πως θα βγει ΚΥΑ για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ζακύνθου, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλογο αίτημα;», προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση, αλλά να μην υπάρχει ως προαπαιτούμενη λύση, η θέση «Λίβας» στην ορεινή περιοχή του νησιού, για τη λειτουργία νέου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, διαδικασία που είχε παρουσιάσει σαν μονόδρομο η απερχόμενη δημοτική αρχή.

Εξετάζεται η μεταφορά και της…λυματολάσπης της ΔΕΥΑΖ σε άλλο νομό, αλλά προβληματίζει το κόστος!

Μετά το θέμα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των απορριμμάτων της Ζακύνθου, σε άλλο νομό, τώρα προέκυψε κάτι αντίστοιχο, για τη…λυματολάσπη της ΔΕΥΑΖ, αφού ήδη έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο, το υλικό αυτό, να μεταφερθεί εκτός του νησιού, αλλά, προβληματίζει το γεγονός του κόστους! Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το ζήτημα της βιολογικής ιλύς (της γνωστής σε εμάς λυματολάσπης), που παράγεται από την επεξεργασία των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΖ και πρέπει άμεσα η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει αποτελεσματική λύση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο χημικός μηχανικός της ΔΕΥΑΖ, Κώστας Χρυσικόπουλος, το συγκεκριμένο υλικό, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί για αγροτική χρήση! Παρόλα αυτά έχει δημιουργηθεί θέμα με την καταλληλότητα του χώρου εναπόθεσης της λυματολάσπης, με διάφορες καταγγελίες, οι αφορούν και στην δυσοσμία, με τον κ. Χρυσικόπουλο, να απαντά ότι το φαινόμενο παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι και όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, εξηγώντας ότι γίνονται έλεγχοι στη λάσπη αυτή και δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για το περιβάλλον. Πάντως, κατά καιρούς επανέρχεται το ζήτημα αυτό που έχει να κάνει και με τη γενικότερη λειτουργία του βιολογικού της ΔΕΥΑΖ, σε ένα αρκετά επιβαρυμένο από πολλές και διάφορες δραστηριότητας, με τους κατοίκους να βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια τη συστηματική υποβάθμιση της ζωής τους, πληρώνοντας, όμως, για τις υπηρεσίες που…απολαμβάνει!  

«Επείγον σήμα» της νέας δημοτικής αρχής στους πολίτες να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες…

Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζακύνθου, με ανακοίνωσή της, καλεί τους επιχειρηματίες όλων των κλάδων, καθώς και τους απλούς πολίτες, να σπεύσουν στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, για να καταθέσουν αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δήμο, σύμφωνα με το Νόμο 4257 του 2014, με καταληκτική ημερομηνία την 14η Αυγούστου. «Επειδή ο Δήμος ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μισθοδοσία και τις άμεσες ανάγκες του, και είναι θέμα βιωσιμότητάς του, σας καλούμε άμεσα να προβείτε στη ρύθμιση γιατί ο συγκεκριμένος Νόμος αφαιρεί πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ κάνει και πάρα πολλές δόσεις, οι οποίες διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση. Όπως γίνεται γνωστό, από 15 Αυγούστου με Νόμο του κράτους, όσοι δεν έχουν κάνει διακανονισμό και δεν έχουν ρυθμιστεί, θα πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό με τόκους και προσαυξήσεις, πράγμα το οποίο θα είναι καταστροφικό για πολλούς επιχειρηματίες, όπως είναι η βεβαίωση στο Δημόσιο Ταμείο, δέσμευση ΑΦΜ, κ.λ.π., ενώ θα έχει συνέπειες και ο Δήμος.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Επιδίωξη της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να μεταβεί στην Αθήνα και να ζητήσει την παράταση του συγκεκριμένου νόμου και τη δημιουργία περισσότερων δόσεων. Όμως, αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανέναν, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μας θέλουμε ένα Δήμο ανοιχτό με υπηρεσίες εν λειτουργία και με προτεραιότητα την κάλυψη των άμεσων αναγκών του και όχι την πληρωμή χρηματικών ενταλμάτων παροχής υπηρεσιών, που μπορούν να αμφισβητηθούν στο μέλλον», Επίσης, όπως υποστηρίζει η νέα Δημοτική Αρχή, στόχος πρέπει να είναι η πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου, ώστε να μπορούν και αυτοί να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες. Τέλος, καλείται η απερχόμενη Δημοτική αρχή να εξασφαλίσει, όπως προβλέπεται, πιστώσεις για τη μισθοδοσία δύο μηνών (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2014).


Στη βουλή από τον τοπικό βουλευτή η ανεξόφλητη οφειλή του ΕΟΠΥΥ στον ΟΔΑΖ

Στη βουλή φέρνει ο βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, το μείζον ζήτημα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων (πρώην ΟΔΑΖ-Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου) και με ερώτηση που καταθέτει στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας, ζητά ενημέρωση για την αποπληρωμή των οφειλών αλλά και για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. Οι οφειλές αυτές αφορούν το διάστημα αφορούν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2014 και αγγίζουν το ποσό των 470.000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος μη περαιτέρω λειτουργίας του πρώην ΟΔΑΖ-που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο-δεδομένου ότι, χωρίς τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, δεν θα μπορεί ο Οργανισμός να εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις του. Ο βουλευτής, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, τα θα πράξουν για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στον πρώην ΟΔΑΖ, καθώς και για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, σε αρκετούς συμπολίτες μας, όπως και σε παιδιά.

«Τρωάδες» στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζακύνθου, αλλά και «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Παπαθανασίου-Ρέππα

Στην κορύφωσή τους, βρίσκονται οι «Εν Ζακύνθω συναντήσεις τέχνης 2014» του δήμου Ζακύνθου και σήμερα Κυριακή 3 Αυγούστου, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, στις 21:30μ.μ., θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση, «Τρωάδες».
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου και Ειρήνη Κυρμιζάκη. Επίσης, Ίρις Μάρα(κλαρινέτο) και Ιώ Κυριακίδη(ακορντεόν). ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 17€,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ13€-ΑΝΕΡΓΩΝ 10€.
Αύριο, Δευτέρα 4 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο την ίδια ώρα, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση, «Συμπέθεροι από τα Τίρανα». Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππας. Ερμηνεύουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νικολέτα Βλαβιανού , Βασίλης Κούκουρας , Βάνα Ραμπότα , Περικλής Λιανός , Αγγελική Δαλιάνη , Δημήτρης Λέκκος , Βασιλική Δέλλιου και Σταμάτης Τζελέπης ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 17€ ,ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 12€, ΑΝΕΡΓΩΝ 12€, Α.Μ.Ε.Α 12€- ΠΑΙΔΙΚΑ 12€.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03/08/2014 - 12:10