Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  4-9-2014


Ο Βόλος στην ανεργία, η Λάρισα το επίδομα

Εκτός προγράμματος… για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο Βόλος της ανεργίας του 38%, καθώς επιλέχτηκε η Λάρισα για την εφαρμογή. Τεράστιες οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού της περιοχής που επιδίδεται σε δημόσιες σχέσεις με τους Υπουργούς αντί να αντιδράσει σθεναρά διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της πόλης έναντι της Λάρισας που δεν έχει καμία κυβερνητική εκπροσώπηση.

Χθες επιβεβαιώθηκε ότι η Λάρισα, στην οποία η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, θα είναι η πόλη στην οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα, αντί του Βόλου που δικαιούταν να είναι η περιοχή που θα εφαρμοστεί έχοντας καταγράψει αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στο 38%. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2013 έκλεισε με ποσοστό ανεργίας 37,4%, 10 ποσοστιαίες μονάδες από το πανελλαδικό ποσοστό και έχοντας παράλληλα και «αρνητικό ρεκόρ» στους ρυθμούς αύξησης μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το ετήσιο ποσοστό ανεργίας στο Νομό Μαγνησίας ανήλθε στο 37,4% όταν στο σύνολο της χώρας ήταν 27,3% το 2013 και ενώ ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Στατιστική αλλά και από το παρατηρητήριο του ΟΑΕΔ συγκλίνουν πως τα ποσοστά είναι προσαυξημένα και προσεγγίζουν το 38%.

Επίσης ο Ν. Μαγνησίας έχει σημειώσει την χειρότερη πανελλήνια επίδοση και στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που αντανακλά άμεσα στην τοπική κοινωνία καθόσον μεταβάλλεται ραγδαία η καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι το 2013 η ανεργία αυξήθηκε κατά 27,8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 17,8 μονάδων αύξησης του εθνικού μέσου όρου.

Στο πλαίσιο εξάλλου της σύγκρισης του Ν. Μαγνησίας με τους υπόλοιπους Νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας προκύπτει μεγάλη απόκλιση, με τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας καθώς στο Ν. Καρδίτσας είναι 23,9%, στο Ν. Λαρίσης 22,1% και στο Ν. Τρικάλων 20,4%.

Τα κακά μαντάτα είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου στη βουλευτή κ. Μακρή η οποία μάλιστα εξέδωσε και δελτίο τύπου παραθέτοντας αποκλειστικά και μόνο την συνομιλία της με τον υφυπουργό και ότι «η επιλογή θα γίνει με κριτήρια και δείκτες, που έχουν σχέση με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της περιοχής αλλά και την διάρθρωση του δήμου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το επίδομα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Σε πρώτη φάση, χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος θα κάνουν περίπου 20.000 πολίτες.

Σε επίθεση ο καταρροϊκός πυρετός

Εισβολή στη Θεσσαλία από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία του ιού του καταρροοϊκού πυρετού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν το φαινόμενο σε έξαρση. Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, κυρίως σε ορεινές περιοχές με στάσιμα νερά, ενώ με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη Θεσσαλία καταγράφονται 55 εστίες, εκ των οποίων οι 7 στη Μαγνησία. Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκει πλέον στη Ζώνη Ελέγχου

Η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου κινητοποίησε άμεσα την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χθες, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συγκάλεσε σύσκεψη αντιπεριφερειαρχών και στελεχών των αρμοδίων Διευθύνσεων των τεσσάρων νομών, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά και την αναγκαιότητα το υπουργείο να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις υπουργικής απόφασης.

Μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, η Θεσσαλία με το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων στη χώρα (1.237.136 στην Π.Ε. Λάρισας, 314.985 στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, 304.000 στην Π.Ε. Τρικάλων και 249.904 στην Π.Ε. Κάρδίτσας) και με το 80% των κτηνοτρόφων να είναι μετακινούμενοι, δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα. Ως «ασπίδα» απέναντι στη μετάδοση της νόσου λειτούργησαν οι ψεκασμοί κουνουπιών από την αιρετή Περιφέρεια σε επικίνδυνα σημεία, όπως το Δέλτα Πηνειού, η Κάρλα, η λίμνη Πλαστήρα.

Ωστόσο, πλέον το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση μετά τη μεταφορά του ιού που προσβάλει τα αιγοπρόβατα από τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία βασίζονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, δείχνουν τις εξής εστίες στη Θεσσαλία: 32 στη Λάρισα, 10 στα Τρίκαλα, 6 στην Καρδίτσα και 7 στη Μαγνησία.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα, που οφείλεται σε ιό και είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Προσβάλλει όλα τα είδη των μηρυκαστικών εκτός των άγριων ζώων. Μεταδίδεται μόνο σε ζώα και όχι στον άνθρωπο (ζωονόσος) μέσω κουνουπιών του είδους “Cullicoidesimicola”.

Προτεραιότητα η τουριστική ταυτότητα του Βόλου για το νέο αντιδήμαρχο Τουρισμού

Προτεραιότητα στον επαναπροσδιορισμό της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου Βόλου, θα δώσει ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, Αθ. Θεοδώρου.

Σε δήλωσή του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές και άμεσες δράσεις, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, προκειμένου να προωθηθούν νέες, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο γαστρονομικός, ο θαλάσσιος, ο ορεινός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός

Σε επαφή που είχε το προηγούμενο διάστημα ο κ. Θεοδώρου με φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής που ασχολούνται με τον τουρισμό, διαπίστωσε ότι ο τζίρος τους έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο και οι επιχειρήσεις τους μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν.

«Η πολιτική της νέας δημοτικής αρχής για τον τουρισμό θα έχει στόχο να βοηθήσει στηρίζοντας τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, αναφορικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ο κ. Θεοδώρου επισημαίνει ότι αρχικά θα ολοκληρωθεί η καταγραφή της και στη συνέχεια θα εξετάσει πώς μπορεί κάθε ακίνητο να αξιοποιηθεί με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. «Στόχος μου μέσα από την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων είναι η αύξηση των εσόδων του Δήμου και η μείωση των εξόδων, μέσα από τη μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιόκτητα ακίνητα. Θεωρώ την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου κομβικό τομέα για τα οικονομικά του Δήμου Βόλου καθώς επίσης, έναν τομέα που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα βοηθήσουν την πόλη μας», καταλήγει ο κ. Θεοδώρου.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου θα διεκδικήσει την ΠΕΔ Θεσσαλίας

Ευρεία σύσκεψη χθες στο Βόλο, των Δημάρχων του κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση»

Η ανάγκη να κάνει στροφή η Θεσσαλία προς τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίστηκε σε ευρεία σύσκεψη Δημάρχων της Θεσσαλίας, που συμμετέχουν στο Κίνημα «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση». Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου ενόψει των αρχαιρεσιών για την Περιφερειακή Ενωση Ελλάδας (Π.Ε.Δ) Θεσσαλίας, και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), υπό τον επικεφαλής του Κινήματος δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη. Αποφασίστηκε μάλιστα ομόφωνα, της προσπάθειας για τη διεκδίκηση της Π.Ε.Δ Θεσσαλίας να ηγηθεί ο δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ζητήματα για την οργανωτική συγκρότηση του κινήματος, αλλά και προβλήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα, η ανάγκη υποστήριξης από την τοπική αυτοδιοίκηση της στροφής προς τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, και κυρίως μέσα από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο δήμαρχος Αμαρουσίου και επικεφαλής του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Με χαρά διαπιστώνω στις περιοδείες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι «αγκαλιάζουν» τις ιδέες και τις απόψεις μας. Και εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η μεγάλη πλειονότητα των Δημάρχων εντάσσονται ή υποστηρίζουν την ανεξάρτητη Κίνησή μας για την Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση. Καλούμε τους Δημάρχους από όλη τη χώρα να σπάσουν τα κομματικά δεσμά και να συγκροτήσουν μαζί μας τη νέα μεγάλη Κ.Ε.Δ.Ε, έναν οργανισμό που πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων πάνω από κόμματα και ιδεοληψίες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι των Δήμων Βόλου Αχιλλέας Μπέος, Μουζακίου Γεώργιος Κωτσός, Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας, Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος, Σοφάδων Αθανάσιος Σκάρλος, Δομοκού Δημήτριος Τζιαχρήστος, Ελασσόνος Νίκος Ευαγγέλου και Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.

Στον αέρα η εμπορία καυσίμων

Δεν λειτουργούν τα συστήματα εισροών - εκροών

Πολλά πρατήρια στη Μαγνησία δεν επικοινωνούν ακόμη με την ΓΓΠΣ, ενώ σε διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών. Όλα αυτά την ώρα που απομένει ένας περίπου μήνας για την έναρξη διανομής του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων του Νομού Μαγνησίας κ. Βολιώτη, αρκετοί ιδιοκτήτες πρατηρίων στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή δεν έχουν ακόμη ενεργοποιήσει το σύστημα εκροών και εισροών και ούτε φυσικά έχουν συνδεθεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το σύνολο των πρατηρίων καυσίμων και οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να διαθέτουν από αυτή την χειμερινή περίοδο συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ωστόσο για τις λοιπές εγκαταστάσεις διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, βυτιοφόρα, πλοία μεταφοράς καυσίμων), ενώ έχει νομοθετηθεί η εγκατάσταση των συστημάτων, τα συστήματα δεν έχουν εγκατασταθεί είτε γιατί προβλέπεται μεταγενέστερη προθεσμία (όπως στις αποθήκες των εταιρειών), είτε επειδή η νομοθεσία δεν προβλέπει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής είτε τέλος επειδή δεν έχει εκδοθεί η δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις).

Επίσης το 70% των συστημάτων που έχουν μεν εγκατασταθεί δεν επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω τεχνικών προβλημάτων ή επειδή οι συγκεκριμένοι πρατηριούχοι δεν τα έχουν ενεργοποιήσει.

Χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ), που παραχώρησε συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκε στο θέμα, εκτίμησε ότι η τελευταία κατηγορία πρατηριούχων είναι η πλέον «επικίνδυνη» καθώς στις υπόλοιπες περιπτώσεις ακόμη και αν δεν υπάρχει διασύνδεση τα στοιχεία καταγράφονται και είναι διαθέσιμα για έλεγχο.

Σε «ομηρία» το προσωπικό του Αρβανιτίδη

Δεδουλευμένα τεσσάρων και πέντε μηνών έχουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης στο Βόλο και τον Αλμυρό.

Ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας κατήγγειλε χθες την κατάσταση κατηγορώντας την εργοδοσία για εμπαιγμό των εργαζομένων.

Όπως υποστηρίζει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του «Η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε από την KARIPIDIS BROSS και η συμφωνία δικαιόχρησης με τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. έγινε σε μια περίοδο, που πολλοί διεκδικούσαν μέρος ή και το σύνολο της επιχείρησης και ότι ήταν μια επιχειρηματική απόφαση, ώστε η επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ξεπερνώντας το σκόπελο της επιτροπής ανταγωνισμού, να αποκτήσει 150 νέα σημεία πώλησης και όχι να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο σύλλογος , η εταιρεία συνεχίζει να καθυστερεί τα δεδουλευμένα (μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, Κυριακές), παρά την έγγραφη διαβεβαίωση και το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η νέα διοίκηση, ότι μέχρι 10 Ιουνίου θα έχουν αποπληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα. Επίσης «απειλούνται με απόλυση, όσοι έχουν διεκδικήσει τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, επιδόματα) και όσοι αρνούνται να κάνουν υπερωρίες» με το σωματείο να εκτιμά ότι «οι απειλές προέρχονται, τόσο από τους προϊστάμενους της εταιρείας Αρβανιτίδης, όσο όμως και από τους προϊστάμενους της εταιρείας Μαρινόπουλος».

«Για τους εργαζόμενους - καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι- είναι ξεκάθαρος ο στόχος της εταιρείας, να κλείσει όσα καταστήματα δεν ενδιαφέρουν τη Μαρινόπουλος, απολύοντας εργαζομένους πλήρους απασχόλησης με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, εργαζόμενους που τους θεωρούν βαρίδια, ώστε να μπορούν να τους αντικαταστήσουν με νέους ωρομίσθιους χωρίς δικαιώματα.

 Η «ομηρεία» των εργαζομένων συνεχίζεται και εντείνεται, καθώς οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν μέρα με την μέρα. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της εταιρείας περνάει από την κατεδάφιση κάθε εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων. Οι εργαζόμενοι που πλήρωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα την κρίση της εταιρείας και για μία ακόμη φορά καλούνται να πληρώσουν την ανάπτυξή και την κερδοφορία της».

Τέλος καλεί τη διοίκηση των καταστημάτων Αρβανιτίδης να εξοφλήσει άμεσα τους μισθούς των εργαζομένων και την επιθεώρηση εργασίας να επιληφθεί του θέματος πράττοντας τα δέοντα.

Με κενά η έναρξη των σχολείων σε ειδική αγωγή και νηπιαγωγεία

Συνάντηση είχε χθες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Θεοδ. Μητσιάνη

Με πληθώρα κενών στην ειδική αγωγή αλλά και στα νηπιαγωγεία κυρίως της νησιωτικής Μαγνησίας, ανοίγει αυλαία το νέο σχολικό έτος στο νομό. Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει κενές 35 έδρες διδασκαλίας σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, όπου εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Χθες, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Θεοδώρα Μητσιάνη, προκειμένου να εκφράσει τους προβληματισμούς του, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Οπως διαπιστώθηκε για μία ακόμη χρονιά, τα μαθήματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν μετ’ εμποδίων…
Με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία που ήδη από τις 20 Ιουνίου βρίσκονται στις αποθήκες των σχολείων, στους υπόλοιπους τομείς, εντοπίζονται ήδη προβλήματα. Το μεγαλύτερο αφορά στα οργανικά και λειτουργικά κενά στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, που θα ανέλθουν στα 35, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει. Κενά εντοπίζονται και σε θέσεις νηπιαγωγών, ιδίως στη νησιωτική Μαγνησία αλλά και σε ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως μουσικών.

Παράλληλα με τις ελλείψεις, τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν με τμήματα με 25 μαθητές σε αρκετές περιπτώσεις και με 27, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Απ. Μούσιο, πάγια θέση αποτελεί η αντιστοιχία ενός δασκάλου με 20 μαθητές και ενός νηπιαγωγού με 15 νήπια.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας ζήτησαν από την κ. Μητσιάνη, να ενισχυθούν τα σχολεία της περιφέρειας που προήλθαν από συγχωνεύσεις (π.χ. στον Κισσό, την Τσαγκαράδα, τα Καλά Νερά), αλλά και τα ολιγοθέσια σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. στο Πουρί, το Τρίκερι, την Ανάβρα). Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρχει ικανός αριθμός εκπαιδευτικών στη διάθεση προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που προκύπτουν λόγω ασθένειας εκπαιδευτικών κ.α. και να μη χάνονται πολύτιμες ώρες μαθημάτων.

 
Ανάγκες συντηρήσεων

Την ίδια ώρα, τα σχολεία άνοιξαν τις πύλες τους για την υποδοχή των γονέων που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στην α’ τάξη, με μικρές φθορές και ανάγκες σε συντηρήσεις. Οι εργασίες κανονικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι, ωστόσο δεν αποκλείεται για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές να κληθούν να συνυπάρξουν με συνεργεία στους προαύλιους χώρους.

Δωρεάν προληπτική ιατρική στο Βόλο για άπορους, άστεγους και ανασφάλιστους

Σύμφωνο συνεργασίας με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων υπέγραψε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος

Στο Βόλο αναμένεται να δημιουργηθεί η έδρα του κεντρικού παραρτήματος Θεσσαλίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων, προκειμένου άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι δημότες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Το δημοτικό ιατρείο που θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου Βόλου (πιθανότατα στην πίσω πλευρά του Διαύλου) και προγραμματίζεται να λειτουργεί σε καθημερινή βάση, παράλληλα με τη δημιουργία τράπεζας φαρμάκων, προκειμένου οι άποροι χρόνια πάσχοντες να έχουν σταθερά το φάρμακό τους.

Μέχρι την χωροθέτηση και λειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου, την πόλη θα επισκεφθεί Κινητή Μονάδα του Δικτύου, προκειμένου να προβεί σε δωρεάν ιατρικούς ελέγχους των ανέργων, ανασφάλιστων και απόρων του Βόλου για τη διαπίστωση τυχόν καρδιολογικών, ορθοπεδικών, παθολογικών, παιδιατρικών και μικροβιολογικών προβλημάτων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου, από το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο και το Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Δικτύου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη.

Ο κ. Μπέος προχώρησε στην υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις προληπτικής ιατρικής σε ομάδες του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο γιατρό λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, μέσα στο 2014 και συγκεκριμένα περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξετάσεις ανασφάλιστων. Προηγουμένως, όπως έκανε γνωστό, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής, Μέριμνας Αναστάσιος Μπατζιάκας θα επιχειρηθεί καταγραφή των ανασφάλιστων, απόρων και ανέργων μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, στους οποίους θα χορηγηθεί κάρτα υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικτύου, Γ. Πατούλη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά σε 14 πόλεις της Ελλάδας και επεκτείνεται στο Βόλο που θα αποτελέσει την έδρα της Θεσσαλίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Δικτύου και στη σημασία της προληπτικής ιατρικής για όλο τον πληθυσμό. «Ούτε άνεργος, ούτε ανασφάλιστος, ούτε άπορος δεν θα πρέπει να είναι αποκλεισμένοι από τις υπηρεσίες υγείας», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθεί εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Ανάκριση για τις ύποπτες πυρκαγιές

Τα κίνητρα εμπρηστών δείχνουν να είναι τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, λέει η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται προκαταρκτική εξέταση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 25 Αυγούστου στην περιοχή «Τσαγκαράκι» Ανάβρας, στον Αλμυρό. Προχθές, το ανακριτικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή για τη διενέργεια καταθέσεων

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, το κλιμάκιο του Ανακριτικού Τμήματος Π.Υ. Βόλου, που μετέβη στην περιοχή για επιτόπιες ανακρίσεις κάλεσε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων. Ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις και έγινε σαφές ότι οι έρευνες συνεχίζονται και η ευρύτερη περιοχή θα τελεί υπό την παρακολούθηση των ανδρών της πυροσβεστικής.

Επιπλέον, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς, στο στόχαστρο του κλιμακίου των Ανακριτικών Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου τέθηκαν και οι πυρκαγιές που ταλάνισαν την περιοχή τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι τα κίνητρα των εμπρηστών δείχνουν να είναι τα ίδια κι αφορούν κυρίως την καύση δασικών εκτάσεων για τη δημιουργία βοσκοτόπων.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/09/2014 - 10:37