Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Eıδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής  4/9/2014


Διοικούσα Επιτροπή απέκτησε το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας

Στις 28 & 29 Αυγ 2014 έγιναν διήμερες δραστηριότητες (Γενική Συνέλευση, Συνδιάσκεψη, Παρουσιάσεις, Ομιλίες κλπ) του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος-ΑΚΚΕΛ στην Νέα Αγχίαλο Βόλου, με την ευκαιρία του πάρα πολύ ενδιαφέροντος Γεωργικού Κτηνοτροφικού Φεστιβάλ Νέας Αγχιάλου.

Στο πολύ αποκαλυπτικό και ελπιδοφόρο διήμερο το ΑΚΚΕΛ απέκτησε ισορροπημένη Διοικούσα Επιτροπή και επέλεξε Οργανωτική Ομάδα για την δρομολόγηση συγκρότησης αντιπροσωπευτικής Κεντρικής Επιτροπής, μέσα από σειρά εκδηλώσεων μέχρι τον Φεβ 2015.

Προτάθηκε να γίνουν συναντήσεις-συζητήσεις με κυρίαρχο θέμα την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, και το ΑΚΚΕΛ ανακοίνωσε ότι δέχεται προτάσεις για οργάνωσή τους, τις Πέμπτες, στις 20.00, κάθε διαθέσιμη εβδομάδα. Ήδη προτάθηκαν η 11/9/2014 (Ορεστιάδα), η 25/9/2014 (Κομοτηνή), η 2/10/2014 (Κατερίνη), η 9/10/2014 ((Εράσμιο Ξάνθης), η 23/10/2014 (Αμυγδαλεώνας Καβάλας) και η 30/10/2014 (Δράμα).

Το ΑΚΚΕΛ συγκεντρώνει την μέχρι σήμερα εκρηκτική σιωπηλή οργή των αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και δασοκόμων, αλλά ακόμα και των κάθε μορφής παραγωγών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και των εργατών και των ανέργων, ακόμα και των εκπαιδευομένων, για να μπουν στην παραγωγή, συμπολιτών μας, με στόχο να μετατρέψει την εκρηκτική σιωπηλή οργή σε έκρηξη δημιουργίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως ακούστηκε στην 1η Συνδιάσκεψη, το ΑΚΚΕΛ εκφράζει το μη επιτηδευμένο κομμάτι συμπολιτών των τοπικών κοινωνιών, μακριά, από το παλαιό πελατειακό σύστημα εξουσίας. (Πηγή Αγρονέα Δημήτρης Μιχαηλίδης)

Παρούσα η Φιλαδελφία στο γεωργικό-κτηνοτροφικό φεστιβάλ της  Ν. Αγχιάλου

Το δικό της δυναμικό παρόν έδωσε η οργάνωση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας Φιλαδελφία, στο πρώτο Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ν.Αγχιάλου στην Μαγνησία, το οποίο πήρε το βάπτισμα του πυρός και θα θεσμοθετηθεί.

Σημειωτέον ότι το φεστιβάλ διοργάνωσαν ο τοπικός Γεωπονικός Σύλλογος και ο σύλλογος των καταστηματαρχών…

 Στο φεστιβάλ όπου συμμετείχαν εκθέτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και παρουσιάστηκαν και τα προϊόντα τους, έγινε μια βαθιά συζήτηση, πως το νοικοκυριό κάθε οικογένειας μπορεί να αλλάξει το ρου της αγοράς και των προϊόντων και των συνηθειών που  μας έχουν  «επιβάλλει» οι πολυεθνικές…

Σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε και η εισήγηση του Μανώλη Κιουτσούκη, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλαδελφίας στην Κομοτηνή και κρίθηκε άκρως επιτυχημένη!

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κιουτσούκη δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Δύσης που θέλει να εκκριζώσει κάθε στοιχείο παράδοσης από τους τομείς της ζωής μας και κυρίως από τις διατροφικές μας συνήθειες.

«Πρέπει να υπάρξει παραλαβή από την παράδοση της περασμένη γενιάς. Πρώτα βιώνεις,  αναδεικνύεις την παράδοση και μετά την εξελίσσεις! Αυτό θα πει καινοτομία, τόσο απλά! Κυρίως τις γαστριμαργικές γεύσεις τις βιώνεις και τις συνεχίζεις προσθέτοντας και το δικό σου στοιχείο. Είναι κρίμα που εδώ στην πόλη της Κομοτηνής, στερούμαστε γευστικής σφραγίδας και γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ έχουμε μια πλούσια γκάμα προϊόντων από την παράδοσή μας. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι καταναλωτές, αλλά και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι παρουσιάζονται αμέτοχοι στην ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας, ακυρώνοντας κάθε μνήμη γεύσης από κάθε επισκέπτη της πόλης, ο οποίος και θα αποτελέσει τον καλό κράχτη δημιουργώντας ρεύμα τουριστών-επισκεπτών στην πόλη.

Πρόταση για 10ήμερο εκδηλώσεων υποδοχής των φοιτητών και των συνοδών τους σε… φόντο γαστρονομίας!

Εξ άλλου η  Φιλαδελφία ετοιμάζει πρόταση προς τους φορείς της πόλης, Δήμο και επαγγελματίες, όπου μεταξύ άλλων, προτείνει:

Το χρονικό διάστημα από τις 3 έως τις 13 κάθε Σεπτέμβρη να θεσπισθούν εκδηλώσεις που θα αφορούν στην υποδοχή των επισκεπτών και των πρωτοετών φοιτητών, με χρώματα, γεύσεις, γνωριμία με τις γεύσεις,  προτάσεις για περιηγήσεις στους Αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, προσκυνήματα κ.α.

Ελπίζουμε να  μην πέσει στα καλάθια των αχρήστων και στα αζήτητα η συγκεκριμένη πρόταση…

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανάλογη  πρόταση  την είχε κάνει ως Δήμαρχος ο Δημήτρης Κοτσάκης, αλλά δεν προχώρησε…όπως κακώς δεν υιοθετήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, ούτε και η  αναπαράσταση της εισόδου  με  άλογα του Ελληνικού Στρατού στην Κομοτηνή, στα Ελευθέρια της Θράκης!

Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας με συνεργασία Καταναλωτών-Αγροτών-Κτηνοτρόφων σε τοπικό επίπεδο

Εκδήλωση για την Τοπική Ανάπτυξη στις 25 Σεπτεμβρίου  στην Κομοτηνή με τον Δ. Μιχαηλίδη

Το Αγρόραμα επιχειρεί να παρουσιάσει μία επιδεικτική Αγορά Αγροτών, στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Εκθέσεως Θες/νικης στις 6 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην  Agrotica του 2014, το ΑγρΟραμα παρουσίασε με επιτυχία μία επιδεικτική Αγορά Αγροτών. Στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επαναλάβει το εγχείρημα, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος. Όσοι αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν στη ΔΕΘ με συσκευασμένα ή μή προϊόντα, μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2319 27 19 50 6943 834921.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο παραγωγός των Αγρονέων και συνεργάτης του «Αγρόραμα», Δημήτρης Μιχαηλίδης, πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προτάξουν την οργάνωσή τους και τη συνεργασία τους στον τομέα των Αγροδιατροφικών προϊόντων. Την εγκαθίδρυση δηλαδή μιας νέας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης!

Κι όταν λέμε τοπικές κοινωνίες εννοούμε τους καταναλωτές και τους Αγρότες οι οποίοι θα πρέπει επιτέλους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να επιβάλλουν τα προϊόντα που οι ίδιοι(καταναλωτές) επιθυμούν να βάλλουν στο τραπέζι τους!

Αυτό θα γίνει πολύ εύκολα, όταν οι καταναλωτές αρχίζουν και ρωτούν για κάθε προϊόν που αγοράζουν, ποια είναι η χώρα προέλευσης των πρώτων υλών, π.χ το σιτάρι για το ψωμί, του τυριού κ.α. Είναι Ελληνικά και εντόπια; Ποιός άραγε από τους καταναλωτές κάνει αυτή την ερώτηση, όταν κάνει τις αγορές του; Θέλουμε θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας; Θέλουμε να έχουμε αυτάρκεια στα αγροδιατροφικά προϊόντα, ή …θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλουσίους τις χώρες του εξωτερικού, αφού πια και με την συναίνεση του αγοραστικού κοινού, στο όνομα των φθηνών προϊόντων εισάγουμε ακόμα και το φυτόχωμα από τη Γερμανία;

Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας ΝΑΙ μπορεί να γίνει από τη στιγμή που θα συνεργασθούν οι καταναλωτές με τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους,- είναι άλλωστε η δρώσα κοινωνία, δεν χρειάζεται το Κράτος πουθενά- και θέσουν το θέμα της τροφής, ως τη βάση της επανεκκίνησης και της «επανάστασης» στα καρτέλ και στο σύστημα!

Για το θέμα αυτό δηλαδή για την οργάνωση της τοπικής κοινωνίας, θα μιλήσει-Πρώτα ο Θεός- ο Δημήτρης Μιχαηλίδης στις 25 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή! Ο τίτλος της εκδήλωσης θα είναι «Η τοπική Ανάπτυξη» και αυτή η εκδήλωση προέκυψε στο ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου από πλευράς της Φιλαδελφίας συμφώνησε και το ιδρυτικό της μέλος Μανώλης Κιουτσούκης!

Δεύτερο βραβείο γευσιγνωσίας από το Αθηνόραμα στο Γιώργο Σεργιανίδη

Λικέρ από το μανιτάρι τρούφα είναι το νέο προϊόν για το οποίο θα πρέπει να είναι περήφανη η Ροδόπη και να το τιμήσουν οι καταστηματάρχες και οι καταναλωτές, οι μεν στην προβολή τους οι δε στο τραπέζι τους!

Ο Γιώργος Σεργιανίδης, δημιουργός  αυτού του πρωτότυπου λικέρ, ασχολείται πάνω από 5 χρόνια με την καλλιέργεια και το κυνήγι αυτού του μανιταριού, που δικαίως για τη γεύση του και για την ωφελιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό, έχει ονομαστεί από πολλούς ως το μαύρο διαμάντι της Φύσης, ή ακόμα…μαύρη θεά!!!

Το συγκεκριμένο λικέρ πήρε το δεύτερο βραβείο τον περασμένο Μάρτιο σε μια έκθεση προϊόντων και Γευσιγνωσίας  που διοργανώθηκε από το Αθηνόραμα στην Αθήνα,  για τα νέα προϊόντα!

Εκεί  φημισμένοι Αρχιμάγειρες(Σεφ) έχασαν για λίγο τα…μυαλά τους όταν ο ουρανίσκος τους βράχηκε από το λικέρ τρούφας του Γιώργου Σεργιανίδη!

Ο ίδιος κρατά ακόμα χαμηλούς τόνους για το προϊόν σε ότι αφορά την προβολή του, γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει με ένα δύσκολο κοινό, αλλά και επαγγελματίες στην αγορά και στην εστίαση… Ωστόσο έκρουσε κάποιες θύρες εμπορικών καταστημάτων που σχετίζονται με τη γκάμα αυτών των προϊόντων…αλλά τις βρήκε κλειστές, δυστυχώς…προφανώς επειδή πρώτα οι άλλοι πρέπει να τιμήσουν την αξία των προϊόντων και μετά εμείς. Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα του Ιωάννη Καποδίστρια με τις πατάτες…

Πάντως μετά την εκπομπή της ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου έγινε λόγος για το λικέρ τρούφας, που έδωσε ένα δυναμικό παρόν στο πρώτο Γεωργικό και Κτηνοτροφικό φεστιβάλ  στη Ν. Αγχίαλο Μαγνησίας αρκετοί καταναλωτές και καταστηματάρχες με βιολογικά προϊόντα ενδιαφέρθηκαν για το προϊόν…

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λικέρ τρούφας θα πρωταγωνισθεί και στην έκθεση Αγρόραμα κατά τη διάρκεια της φετινής Έκθεσης Θες/νικης.

Ο Γιώργος Σεργιανίδης πέρα από το λικέρ τρούφας έχει προχωρήσει σε μια σειρά προϊόντων από τρούφα, όπως τρούφα σε λάδι, τρούφα με χυλοπίτες, ανθό αλατιού με τρούφα και  μαρμελάδα με τρούφα!

Π. Κουκουλόπουλος: «Ξεκίνησε η καταβολή πρόσθετων ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης.

«Την  31η  Αυγούστου τελείωσε η υποβολή των ενστάσεων των κτηνοτρόφων, ξεκίνησε  και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες η καταβολή ποσών από διορθώσεις που κάνουμε μετά τις ενστάσεις. Πιστεύω ότι πριν από τα τέλη του Σεπτέμβρη θα έχουμε αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων ειδικά για την εξισωτική του 2013. Ήδη χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί με σημαντικά ποσά. Αυτή τη στιγμή,  σας λέω υπεύθυνα, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνοτρόφος που έλαβε εξισωτική το 2012 και που δεν έχει λάβει εξισωτική  αποζημίωση το 2013 τουλάχιστον πάνω από το 40%».

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραΐτη.

Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε πως  η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθεί κανονικά μέσα στον Οκτώβριο και η αποπληρωμή θα γίνει το Δεκέμβρη, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσει η πληρωμή των βιολογικών προγραμμάτων για την κτηνοτροφία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε επίσης ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του  ΥπΑΑΤ είναι να πληρωθεί το Δεκέμβριο η εξισωτική αποζημίωση του έτους 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Αναφερόμενος στο θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε:

«Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, κάνουμε προσομοίωση της διάταξης για τα βοσκοτόπια που ψηφίσαμε τον Απρίλη στη Βουλή για να δούμε πώς εφαρμόζεται. Αν  υπάρχουν προβλήματα θα προβούμε σε περαιτέρω ρύθμιση, εφόσον  χρειαστεί, γιατί ο στόχος είναι ένας: την 1/1/2015 να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, ώστε  από το 2015 και μετά, με τη νέα ΚΑΠ, η εξισωτική αποζημίωση να πληρώνεται κάθε έτος στη χρονιά της».

Πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα προώθησης - προβολής ελληνικών κρασιών 16 εκατ. €

Στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών κρασιών στοχεύει το νέο πρόγραμμα για την προβολή και προώθησή τους σε αγορές τρίτων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ελβετία κ.α.), που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εντολή του Υπουργού Γιώργου Καρασμάνη.

Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2015-2018, πέραν της αύξησης των εξαγωγών σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, αποσκοπεί ταυτόχρονα στην κατοχύρωση της θέσης του ελληνικού κρασιού ως επάξιου πρεσβευτή της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας διεθνώς, επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης.

 Έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης προκήρυξης, που έληξε στις 25 Ιουνίου, με βάση την οποία μέχρι τώρα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν 18 προγράμματα προώθησης και προβολής συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ για την τριετία 2015-2017, ενώ αναμένεται η έγκριση άλλων 15 προγραμμάτων, πρόσθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενες ιδιωτικές και συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις καλούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την προώθηση και προβολή των κρασιών τους μέσω :

•    Καταχωρίσεων στον καθημερινό και εξειδικευμένο Τύπο.
•    Διαφήμισης σε οπτικοαουστικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) και το  Διαδίκτυο, καθώς και της δημιουργίας ιστοσελίδων.
•    Παραγωγής έντυπου υλικού (φυλλάδια, ενημερωτικά έντυπα, χάρτες κ.α.).
•    Συμμετοχών σε εμπορικές και άλλες εκθέσεις, καθώς και σε ομαδικά εκθεσιακά περίπτερα, που παρουσιάζουν προϊόντα από διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
•    Επιδείξεων και γευσιγνωσίες σε σημεία πώλησης.
•    Δημοσίων σχέσεων.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04/09/2014 - 11:44