Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 9 Σεπτεμβρίου 2014


Βουτιά... στη θάλασσα για δικυκλιστή

Πτώση 66χρονου στις Πλάκες

Αυξημένος συναγερμός σε Τροχαία. ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική και Λιμενικό σήμανε χθες το μεσημέρι,όταν διερχόμενοι από τον παραλιακό δρόμο για Αγριά είδαν σοκαρισμένοι δικυκλιστή να χάνει τον έλεγχο του οχήματός του και να πέφτει στο κενό...
Το ατύχημα έγινε στις Πλάκες, στις 3μμ.

Ο ηλικιωμένος μαζί με το όχημα έπεσε από μεγάλο ύψος και κατέληξε στη θάλασσα, όταν το δίκυκλό του κινήθηκε εκτός της πορείας του για λόγους που εξετάζονται. Ο τραυματίας, 66 χρονών, διεκομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλεύεται.

Ανοιχτά μέτωπα στην εκπαίδευση πριν το πρώτο σχολικό κουδούνι

Κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, ελλείψεις βιβλίων στα Επαγγελματικά Λύκεια, περιορισμένες συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και την ίδια ώρα αλαλούμ με τις μετεγγραφές μαθητές που θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη των Γυμνασίων ή Λυκείων και ο ανοιχτός «πόλεμος» στο Καρτάλειο Διδακτήριο, συνθέτουν το χάρτη των προβλημάτων στο νομό, λίγες ώρες πριν το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Τα σχολεία ανοίγουν επίσημα τις πύλες τους για την υποδοχή των μαθητών και την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου. Λίγα μόλις 24ωρα χωρίζουν τους μαθητές από την είσοδό τους στις σχολικές τάξεις, ωστόσο τα προβλήματα φαίνεται να μην έχουν λυθεί στο σύνολό τους.

Ειδικότερα, με πληθώρα κενών στην ειδική αγωγή αλλά και στα νηπιαγωγεία κυρίως της νησιωτικής Μαγνησίας, ανοίγει αυλαία το νέο σχολικό έτος στο νομό. Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει κενές 35 έδρες διδασκαλίας σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, όπου εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Όμως με κενάκαθηγητών σε βασικές ειδικότητες πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, στα Γυμνάσια και Λύκεια. Πρόκειται για φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς και βιολόγους. Σύμφωνα με την… παράδοση, η πλειονότητα των ελλείψεων αφορά στις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που το σύνολο των σχολικών βιβλίων έχει φθάσει στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, δεν υπάρχει ούτε τεύχος. Οι αποθήκες των ΕΠΑΛ είναι άδειες από σχολικά βιβλία, λόγω προβλήματος στη συσκευασία. Οι διευθυντές των ΕΠΑΛ έχουν διαβεβαιώσεις ότι τα βιβλία θα φθάσουν πριν τον Αγιασμό κι ότι οι ίδιοι δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσουν τα μαθήματα με φωτοτυπίες.

Κοινή γραμμή… πλεύσης από Δήμο Βόλου και Ο.Λ.Β

Πρόθεση να μπει τέλος στις δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο φορέων

Η λειτουργία του σύγχρονου επιβατικού σταθμού στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού του Βόλου, μια υποδομή που παραμένει αναξιοποίητη επί σειρά ετών, μπαίνει στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων, για τα οποία Δήμος και Οργανισμός Λιμένος Βόλου, θα κληθούν να συνεργαστούν το επόμενο διάστημα. Πρώτα βέβαια θα κληθούν να τερματίσουν τις μεταξύ τους δικαστικές διαμάχες για περιβαλλοντικά θέματα αλλά και καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Χθες, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος, Γιάννης Πρίγκος, είχαν μια πρώτη συνάντηση για θέματα του λιμανιού, που όμως σχετίζονται άμεσα και με τη λειτουργία της πόλης.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν κλονιστεί. Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη τόσο για τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας που διεκδικεί ο Δήμος από το λιμάνι, όσο και για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι κ.κ. Μπέος και Πρίγκος, εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να λήξουν τη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών και εφεξής να ακολουθήσουν κοινή… γραμμή πλεύσης.

«Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Στόχος μας είναι να μπει τέλος στη διαμάχη και θεωρώ δεδομένο ότι θα τερματιστούν και οι δικαστικές αντιδικίες. Είναι αδιανόητο σε μια πόλη, ένας Οργανισμός και ο Δήμος να είναι σε διαμάχη. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέσα από τη συνεργασία», υποστήριξε ο κ. Μπέος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Β., Γιάννης Πρίγκος υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση των δύο πλευρών να συνεργαστούν. «Η δικαστική διαμάχη έχει τις ρίζες της στις διεκδικήσεις του Δήμου να καταβάλλει το λιμάνι τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τη χερσαία ζώνη, μολονότι πρόκειται για ανάγκες που καλύπτονται από δική μας εργολαβία. Το θέμα θα εξετάσουν οι νομικές υπηρεσίες και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να βρεθεί λύση», ανέφερε ο κ. Πρίγκος.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που έχει οδηγήσει δύο φορείς στις δικαστικές αίθουσες, έχει οριστεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στα γραφεία του Ο.Λ.Β., την ερχόμενη Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.

Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθούν αναλυτικά και θα ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων του λιμανιού που συνδέονται με το Δήμο. Στην κορυφή της ατζέντας σύμφωνα με τον κ. Μπέο, θα είναι η λειτουργία του σύγχρονου επιβατικού σταθμού στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, η αναβάθμιση του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου και του παραλιακού μετώπου.
 
Διεκδίκηση της Ρεγκάτα

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Πρίγκος ενημέρωσε για τις δυνατότητες του λιμανιού και της πόλης, προκειμένου να φιλοξενηθεί η Ρεγκάτα το 2017.

«Ο Βόλος έχει την εμπειρία, χρειάζεται όμως να μπει μπροστάρης ο Δήμος στη διεκδίκηση της διοργάνωσης», σημείωσε ο κ. Πρίγκος.

Έρευνες για δραπέτη από τις φυλακές Κασσαβέτειας

Απόδραση από το Ειδικό Κράτημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας αναφέρθηκε χθες το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Σε φυγή τράπηκε 34χρονος Βούλγαρος, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για κλοπές, την ώρα που βρίσκονταν για εργασία στον εξωτερικό χώρο των φυλακών.

Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι στην Κασσαβέτεια βρίσκονται σε ημιελεύθερο καθεστώς και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Η απουσία του διαπιστώθηκε στο τέλος των εργασιών και με την είσοδο των κρατουμένων στο εσωτερικό του σωφρονιστικού καταστήματος.

Έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονο διενεργούν η φρουρά των φυλακών και η αστυνομία.

Λύση για το πρόβλημα στο Καρτάλειο

Βρήκαν τα συστεγαζόμενα σχολεία σε σύσκεψη ενώπιον της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Εδωσαν τα χέρια ενώπιον της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, 1ο ΕΠΑΛ και 5ο Γυμνάσιο Βόλου, για τη διεκδίκηση από κοινού λύσης, στο στεγαστικό πρόβλημα που τους έχει φέρει σε αντιπαράθεση.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση της ΕΛΜΕ και χωρίς να λείψουν στιγμές έντασης μεταξύ των εκπροσώπων των δύο σχολείων, αποφασίστηκε να διεκδικηθεί άμεσα από το Δήμο Βόλου, η αγορά του οικοπέδου του ΙΚΑ πίσω από το κτίριο Αποστόλου, προκειμένου να ανεγερθεί νέο σχολικό κτίριο και σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του κτιρίου Αποστόλου, να δημιουργηθεί ένα σχολείο - κόσμημα στο οποίο θα μεταφερθεί το 5ο Γυμνάσιο Βόλου.

Στο Καρτάλειο, θα παραμείνει το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο.

Μέχρι τότε συμφωνήθηκε να μην γίνει καμία «μετακόμιση» και για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών για αίθουσες διδασκαλίας από πλευράς του 5ου Γυμνασίου, να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα της Βιβλιοθήκης αλλά και μία σύγχρονη προκάτ αίθουσα που μπορεί να εγκατασταθεί στο προαύλιο του συγκροτήματος.

Τη λύση αυτή η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα μεταφέρει στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ. Δοδοντσάκη σε συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 8 σήμερα το πρωί, παράλληλα με το αίτημα να εξαντληθεί η δυνατότητα για μετεγγραφή μαθητών από τα 5ο Γυμνάσιο που έχει γιγαντωθεί προς το 2ο Γυμνάσιο στο συγκρότημα του Αναύρου, εκπρόσωποι του οποίου, λίγο πριν τη χθεσινή έναρξη της συνεδρίασης διαμαρτυρήθηκαν για το μικρό αριθμό μαθητών στην πρώτη τάξη, αποδίδοντας την αποδυνάμωση του σχολείου στον τρόπο κατανομής των μαθητών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως τόνισαν μετά βίας φέτος θα στελεχώσουν δύο τμήματα στην πρώτη τάξη, μολονότι έχουν τις υποδομές. Η ΕΛΜΕ θα ζητήσει το επόμενο σχολικό έτος, η Διεύθυνση να εφαρμόσει σχολιοκεντρικό τρόπο κατανομής μαθητών, αντί της κατανομής τους στα σχολεία με βάση τη διεύθυνση της κατοικίας τους.

Για την κατανομή των μαθητών, εξάλλου και την πληθώρα αιτημάτων μετεγγραφών, ο κ. Δοδοντσάκης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, στις 9 το πρωί με τους διευθυντές των Γυμνασίων και στις 10 το πρωί με τους διευθυντές των Λυκείων.

Στάση εργασίας και συνέλευση εργαζομένων ΟΤΑ

Σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Μαγνησίας.
Με κάλεσμα του συλλόγου, οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετέχουν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα.
Επί τάπητος θα μπουν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους δημοτικούς υπαλλήλους, όπως το θέμα της αυτοαξιολόγησης, των μειώσεων μισθών αλλά και απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.

Υποστηρίζει ότι την εξέθεσαν και εκθέτει η Ζ.. Μακρή

Με εσωκομματική επίθεση εναντίον του Υπουργού Εργασίας από τη Ζέττα Μακρή συνεχίζεται το σίριαλ του αποκλεισμού του Βόλου από την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η βουλευτής Μαγνησίας που βρέθηκε εκτεθειμένη υποστηρίζοντας ότι επιλέχτηκαν πιλοτικά οι έδρες των 13 περιφερειών για να δικαιολογήσει την επιλογή εφαρμογής του προγράμματος στη Λάρισα και όχι στο Βόλο - επικαλούμενη μάλιστα ενημέρωση από τον Υφυπουργό Βασ. Κεγκέρογλου - τώρα που ανακοινώθηκε με δημοσίευμα στο «Κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ» ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην Καρδίτσα, εκθέτει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κατηγορώντας τόσο τον Υπουργό όσο και τον Υφυπουργό για μικροπολιτική αφού όπως λέει στη χθεσινή ερώτησή της έκαναν «δώρο» το πρόγραμμα σε δήμους των εκλογικών τους περιφερειών.

Ειδικότερα στην ερώτηση που απευθύνεται προς τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η κ. Μακρή αναφερόμενη στο ιστορικό του όλου θέματος, επαναλαμβάνει ότι σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργόκ. Β. Κεγκέρογλου στις 28 - 8 - 2014, ο υφυπουργός την ενημέρωσε ότι, κατόπιν υποδείξεως του τεχνικού συμβούλου του υπουργείου, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος θα επιλεγούν με βάση τα κριτήρια που αντικειμενικά θα τεθούν και στα οποία η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δυνατότητα ή επιθυμία παρέμβασης.

Υποστηρίζει επίσης ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε, αρμοδίως, ότι από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκρίνεται η επιλογή της έδρας εκάστης των 13 περιφερειών της χώρας, επειδή οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρίνουν ότι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή εφαρμογή αυτού του προγράμματος, διότι, κατά τεκμήριο, οι κοινωνικές δομές εκεί είναι αρτιότερες και συνεχίζοντας τονίζει: «Με έκπληξη, διάβασα στο κυριακάτικο φύλλο (7 - 9 -2014) της έγκριτης εφημερίδας ΕΘΝΟΣ ότι έγινε η τελική επιλογή των δήμων, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το εν λόγω πρόγραμμα. Στην επιλογή αυτή, όχι απλώς, δεν περιλαμβάνονται οι έδρες των 13 περιφερειών της χώρας, αλλά - όλως τυχαίως; - δήμοι των εκλογικών περιφερειών του υπουργού και του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» ενώ συμπληρώνει ότι για το θέμα δεν έχει ενημερωθεί ούτε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός.

Μετά τα παραπάνω η κ. Μακρή ζητά ενημέρωση για το ποιος όρισε τα κριτήρια επιλογής των δήμων, όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ποια είναι, αναλυτικά, συγκεκριμένα τα κριτήρια και τα συγκριτικά στοιχεία, με βάση τα οποία επελέγησαν συγκεκριμένοι δήμοι και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας που όπως τονίζει «να αποδεικνύουν την αρνητική υπεροχή του δήμου Καρδίτσας έναντι του δήμου Βόλου αλλά και τη θετική υπεροχή των κοινωνικών δομών της Καρδίτσας έναντι των κοινωνικών δομών του Βόλου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09/09/2014 - 11:34