Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής 11/9/2014


Πρεμιέρα για τα Σχολεία με  εκπαιδευτικά κενά

Ο Επίσημος Αγιασμός για τα σχολεία στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Κομοτηνή  τελέσθηκε σήμερα στις 9:30 π.μ. στο πρώτο γυμνάσιο και στις 10:00 π.μ στο 13ο Δημοτικό.

Τα εκπαιδευτικά κενά στο νομό Ροδόπης είναι τα εξής: 7 Μαθηματικοί, 6 Βιολόγοι-Φυσικοί, 5 Φιλόλογοι, 6 ειδικότητες στο πρώτο ΕΠΑΛ, όλες οι ειδικότητες υγείας και 10 καθηγητές Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο.

Σχολείο για τα μέλη στα ΑΦΦ που θα καλλιεργηθούν σε πρώτη φάση

Με αργά αλλά σταθερά βήματα κτίζεται σιγά σιγά η ομάδα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ροδόπης-Έβρου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε στην αρχή του χρόνου.

Στην τελευταία Γενική  Συνέλευση, οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν τα στρέμματα που θα έχουν ως αρωματικά φυτά και πόσα από αυτά ανά καλλιέργεια θα βάλλουν(λόγου χάρη Ρίγανη, Λεβάντα, Χαμομήλι). Στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να γίνουν οι παραγγελίες φυτών και σπόρων.

Επίσης αποφασίστηκε να γίνει ένα τριήμερο σεμινάριο ταχείας εκπαίδευσης για τα συγκεκριμένα αυτά αρωματικά φυτά το τελευταίο Σαβ-κο του Σεπτέμβρη στην Αλεξανδρούπολη, τις πρωϊνές ώρες.

Καλό θα ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, όσα από τα μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα να πληρώσουν, τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί, μια και την πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές για την κατάθεση του καταστατικού στο Ειρηνοδικείο Αλεξ/πολης.

Κρίνεται άκρως απαραίτητη η παρουσία και η συμμετοχή όλων των μελών, καθώς αυτή θα είναι η κύρια ενασχόλησή τους και θα πρέπει να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια οι όροι, προκειμένου η ομάδα να αποτελέσει το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα Συνεργασίας και Επένδυσης στον πλούτο της πατρίδας μας!

Η Τοπική Ανάπτυξη σήμερα στην Νέα Ορεστιάδα και στις 25 του μήνα στην Κομοτηνή

Σήμερα στις 20.00,  το βράδυ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην Ορεστιάδα, Έβρου, το ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος) οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Η Τοπική Ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ κ. Βάκης Τσιομπανίδης αμέσως μετά την 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΑΚΚΕΛ (Ν. Αγχίαλος, 29/8/2014) συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από την ευρεία ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων με μέλη και φίλους από όλη την Ελλάδα, επεσήμανε ότι το ΑΚΚΕΛ ξεκίνησε σαν ξέσπασμα της αγανάκτησης των παραγωγών-κτηνοτρόφων για την αναλγησία των κεντρικού κράτους και την έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής στον πολύ σημαντικό τομέα της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων.

Σήμερα πλέον το ΑΚΚΕΛ πρέπει να εκφράζει όλους τους παραγωγούς πλούτου από όλη την Ελλάδα, καθ όσον υφίστανται σχεδόν παρόμοια αρνητική συμπεριφορά από το κεντρικό κράτος. Αλλά το ΑΚΚΕΛ πρέπει να είναι και η φωνή των καταναλωτών, τόσο διότι οι παραγωγοί είναι και καταναλωτές, όσο και διότι αν μπορέσουν να τα «βρουν» παραγωγοί και καταναλωτές, τότε πολύ λίγο ενδιαφέρον θα έχει η άποψη του κεντρικού κράτους, που θα περιορίζεται, όπως και σήμερα, μόνο στα να «βάζει εμπόδια» σε κάθε παραγωγική πρωτοβουλία και καινοτομία.

Η σημερινή  συνάντηση-συζήτηση της Πέμπτης, 11 Σεπ 2014, στις 20.00, είναι η πρώτη μιας σειράς συζητήσεων μέχρι τον Φεβ 2015, που θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις και θέσεις του ΑΚΚΕΛ. Η Οργανωτική Ομάδα δέχεται προτάσεις για συναντήσεις–συζητήσεις τις διαθέσιμες Πέμπτες, που έχουν δεσμευθεί όλοι ότι θα προσπαθούν να διαθέσουν για το ΑΚΚΕΛ. Ήδη έχουν σχεδιασθεί εκδηλώσεις στην Κομοτηνή (25/9/2014), στην Κατερίνη (2/10/2014), στο Εράσμιο Ξάνθης (9/10/2014), στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (23/10/2014) και στην Δράμα (30/10/2014).

Οι απαντήσεις του ΤΑΡ στις τοπικές κοινωνίες

Η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου TAP από ένα μέρος της ελληνικής επικράτειας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σημείο αναφοράς των τοπικών κοινωνιών που αναζητούν να πάρουν απαντήσεις για διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Το komotinipress  παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  τις 23 απαντήσεις δεσμεύσεις του κονσόρτσιουμ του TAP προς τις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές της τέθηκαν και με βάση την ενημέρωση που έχει ο Οικονομικός Συντάκτης της Hellas Press Media στην Αθήνα από πηγές του Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Το κείμενο που ακολουθεί δίνει σαφής απαντήσεις και δεσμεύεται ότι ο αγωγός δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και ότι δεν υπάρχει λόγος για τις αντιδράσεις που είτε γίνονται από άγνοια, είτε από κατευθυνόμενα κομματικά συμφέροντα.

Είναι έτσι όμως, ή οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση;

Τα πιο σημαντικά σημεία των 23 μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

•    η βόρεια εναλλακτική όδευση του αγωγού βρίσκεται εκτός της περιοχής της Τύρφης.
•    ο αγωγός θα κατασκευαστεί σε ασφαλή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ακολουθώντας τους διεθνείς και ελληνικούς κανονισμούς και βέλτιστες πρακτικές.
•    όλες οι επιπτώσεις στη γη και τις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν βάσει της «αξίας αντικατάστασης», με την πρόθεση όλες οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν την κατασκευή του αγωγού.
•    ο αγωγός είναι υπόγειος, επομένως δεν θα δημιουργηθεί καμία (οπτική) όχληση στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
•    δεν προβλέπεται να χαθούν θέσεις εργασίας τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
•    όλες οι επιπτώσεις στη γη και τις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν βάσει της «αξίας αντικατάστασης», ενώ πρόθεση του TAP είναι οι αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν την κατασκευή του αγωγού.(πηγή Komotinipress)

Καθυστερημένη… «Γαλάζια»… εκδήλωση για την ΚΓΠ στη Ροδόπη

Με πρωτοβουλία των βουλευτών, Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού, το ερχόμενο Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 πμ, στην Αίθουσα Τελετών της Π.Ε. Ροδόπης (πρώην Νομαρχίας), θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Ημερίδα για τη «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020», με ομιλητές τους κ.κ.:

1.    Δημήτριο Μελά, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ.
2.    Κωνσταντίνο Σκιαδά, Αντιπρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ
3.    Ιωάννη Κολυβά, Γενικό Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Κτηνοτροφίας-Πρωτογενούς  τομέα

Ημερίδα προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, την σήμερα στις  19:00  το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης.

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα,  για τη συμβολή της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει
Ο Βαγγέλης Αποστόλου βουλευτής - υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης Παρεμβάσεις θα γίνουν από:

Αχ. Σαχπατζίδη Διευθυντή Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας ΑΜΘ
Προέδρους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες, όπου θα συμμετάσχουν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ.

Επίσκεψη Καραγιουσούφ στο Δήμο Μαρώνειας-Σαππών

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ επισκέφθηκε χθες  το μεσημέρι τη  νεοεκλεγείσα Δημοτική αρχή  Μαρώνειας – Σαπών.

Στο κτήριο του δημαρχείου συναντήθηκε με το νέο δήμαρχο τον Γιάννη Σταυρίδη, όπου και συζήτησαν για τα ζητήματα της περιοχής – επικεντρώνοντας στη σημασία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας - παρόντων και των άλλων τοπικών αρχόντων. Στη συνέχεια ο κ. Καρά Γιουσούφ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δήμαρχο και στους αντιδημάρχους της 'Δημοτικής Ενότητας Σαπών' Αλί Μεμέτ και Γιώργο Αντωνιάδη για το επικείμενο έργο τους και εκφράσθηκε η επιθυμία κι η βεβαιότητα για αγαστή συνεργασία από όλες τις πλευρές.

Πριμ 240 εκατ.€  για 16.000 νέους αγρότες από το νέο ΠΑΑ 2014-2020.
 
Κονδύλια συνολικού ύψους 240 εκατ.€ θα διατεθούν από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την είσοδο 16.000 νέων γεωργών στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ  παράλληλα μέσα από τις ρυθμίσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπονται ειδικά μέτρα στήριξης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων για μια πενταετία.

Στις ρυθμίσεις αυτές αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του 21ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της νέας ΚΑΠ, ο κ. Καρασμάνης τόνισε ότι σημείο αναφοράς στις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Φάκελο είναι η στήριξη των νέων αγροτών που «δεν μένει στα λόγια» αλλά γίνεται πράξη μέσα από ουσιώδεις αλλαγές, όπως:

•    Η  προσαύξηση κατά 25% της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης για μια πενταετία για τους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών.
•    Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 240 εκατ.€ και είναι από τώρα «κλειδωμένο» για την είσοδο 16.000 νέων στο αγροτικό επάγγελμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ανέφερε ενδεικτικά πως, με την τελευταία προκήρυξη εντάχθηκαν πάνω από 11.000 και εντός του 2014 προγραμματίζεται η πληρωμή της α΄ δόσης από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που φτάνει μέχρι 20.000€.
•    Η πρόβλεψη -για πρώτη φορά σε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης- ειδικής χρηματοδότησης για την ίδρυση νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start-ups του αγροδιατροφικού τομέα για τα οποία έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 72 εκατ.€
•    Η χρηματοδότηση ίδρυσης 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός άλλων 4.500 επιχειρήσεων αγροτουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ.€.
•    Η υλοποίηση 7.500 περίπου νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέα επενδυτικά σχέδια για την προσεχή 7ετία, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ.€.

Πέραν αυτών οι νέοι αγρότες ωφελούνται και έμμεσα από τις συνολικές αποφάσεις της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα με την αύξηση των ενισχύσεων που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό τομέα, στο 25% (όταν το υψηλότερο επίπεδο ενισχύσεων για την κτηνοτροφία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 19%).

Σπάρτακος»: «Νέα σχολή αντιπολίτευσης με ψεύδη, συκοφαντίες και συνωμοσιολογίες, από την ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή»

Ψεύδη, συνωμοσιολογίες και συκοφαντίες καταλογίζει   η Δημοτική Παράταξη Σπάρτακος του Δήμου Κομοτηνής, προς την ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή, με αφορμή τις διαδικασίες για τον ορισμό των μελών των επιτροπών του Δήμου.

«Η επικεφαλής της παράταξης Ελένη Λαφτσή πολύ απλά ψεύδεται, όταν κάνει λόγο για μοιρασιές «και των τριών θέσεων σε κάθε μια από τις δύο επιτροπές» στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, από τη στιγμή που ο «Σπάρτακος» εξέλεξε ένα και μοναδικό εκπρόσωπο σε μία και μόνη επιτροπή (από τους συνολικά 6 της αντιπολίτευσης). Και δεν μπορούμε και να μην την ενημερώσουμε ότι ξεπερνά τα όρια της κωμωδίας, όταν κάνει λόγο για παρασκηνιακή «σύμπραξη της παράταξης της κ. Καζάκου με αυτήν του Σπάρτακου, με μοναδικό κοινό στόχο, να αποκλείσουν την αντιπροσώπευση της παράταξής μας και από τις δύο επιτροπές, αντιπροσώπευση, που με βάση την αρχή της αναλογικότητας δικαιούμασταν», δηλώνει σε απάντησή του ο επικεφαλής του Σπάρτακου Νεκτάριος Δαπέργολας.

Ορισμός 6 Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών στην ΠΑΜΘ »

Ορίσθηκαν από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Γεώργιο Παυλίδη, οι νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, για την πρώτη περίοδο της πενταετούς θητείας:

1. Αμοιρίδης Μιχαήλ του Χρήστου,  Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας  Ξάνθης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Aνάπτυξης, Εκθέσεων, Υποστήριξης Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Σχέσεων.

2. Γεωργιτσόπουλος Χρήστος του Καλογιάννη Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Δράμας,  για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Συνοχής, Πρόνοιας, ΑμΕΑ,  Δημόσιας Υγείας

3. Εξακουστός Κων/νος, Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας  Έβρου, αρμόδιος για θέματα Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αντιμετώπιση και  Περιορισμού της  Γραφειοκρατίας, Διοικητικού Συντονισμού της  Λειτουργίας των Π.Ε, Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών.

4. Ζάχαρη Ζήνα, Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας   Έβρου, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού , Εθελοντισμού,  Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

5. Κατραντζή Μουσταφά, Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών, Παρακολούθησης και Οικονομικού Συντονισμού ΠΕ και Επιχειρήσεων, λύσης επιχειρήσεων,  Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και πορείας Π.Δ.Ε, Επίλυσης προβλημάτων πληρωμών, τήρησης Στατιστικών Στοιχείων.

6. Παπαδόπουλος Σωτήριος, Περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αρμόδιος για θέματα  Αγροτικής Οικονομίας (Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας κλπ.), και Καταπολέμησης Κουνουπιών.

Οι αρμοδιότητες θα εξειδικευθούν με απόφαση που ακολουθεί.

O Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης ανέφερε επ’ αυτού: «Ο στόχος όλων μας είναι η Περιφέρειά μας να βρεθεί εκεί που της αντιστοιχεί. Χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους για την επίτευξη των στόχων μας. Με  την αλλαγή του Οργανισμού, την ανάπτυξη οργανωτικού επανασχεδιασμού, την ενοποίηση των Υπηρεσιών, τη στοχοθεσία, τα συστήματα αποδοτικότητας, την κατανομή αρμοδιοτήτων στους Αντιπεριφερειάρχες, θα επιχειρήσουμε ένα σύστημα τοπικής διακυβέρνησης ευέλικτο, αποτελεσματικό  που να υπηρετεί το θεσμό, την ανάπτυξη και τους πολίτες ».

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο Νομό Ροδόπης

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα υλοποιήσουν  πρόγραμμα επιμόρφωσης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που υπηρετούν στο Ν. Ροδόπης με θέμα « Διοικητικές & οργανωτικές ικανότητες ».

Το Πρόγραμμα είναι συνολικής διάρκειας 70 ωρών εκπαίδευσης ( 35 ώρες διά ζώσης & 35 ώρες εξ αποστάσεως ) και θα επιλεγούν 20 συνάδελφοι να το παρακολουθήσουν.

Οι Δημόσιο Υπάλληλοι που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα λάβουν Βεβαίωση Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης η οποία μοριοδοτείται σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης», ( ΦΕΚ 1592, 30/9/2010 ).

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 στην Κομοτηνή και θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα δύο ημέρες της εβδομάδας από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. ( με νεώτερο έγγραφο θα ενημερωθείτε πιο συγκεκριμένα ).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο Κοινωνικό Πολύκεντρο www.kpolykentro.gr  μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου .

Επισημαίνεται  πως για την ορθή ολοκλήρωση του προγράμματος ο επιμορφούμενος πρέπει να γνωρίζει σε ικανοποιητικό επίπεδο τη χρήση Η/Υ.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Πάντα Εδώ…Κομοτηνή!

Ο Μεγάλος και Αυθεντικός Καλλιτέχνης Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία σήμερα στις 9 το βράδυ στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, κλείνοντας τις συναυλίες του καλοκαιριού.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνεπής στις αρχές και στα αξιώματα της ζωής του, χωρίς εκπτώσεις,  έτυχε θερμότατης ανταπόκρισης από το κοινό, απ’ όπου και αν τραγούδησε φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, βροντοφωνάζοντας: «Πάντα Εδώ», για να ακούσει: «Βασίλη Ζούμε για να σε ακούμε»
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11/09/2014 - 11:50