Eιδήσεις από την ΕΡΑ Ορεστιάδας



Με καθυστέρηση η ανακοίνωση των μέτρων για την υδροδότηση έξι οικισμών του δήμου Σουφλίου

Έξι ημέρες μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια ΑΜΘ παρουσία του δημάρχου Σουφλίου και υπηρεσιακών παραγόντων, και αφού υπήρξαν παρεμβάσεις από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ αλλά και της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Σουφλίου, ανακοινώθηκαν τελικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τη χρήση του πόσιμου νερού στα έξι χωριά. Η ανακοίνωση της Περιφέρειας κάνει λόγο για «προβλήματα που παρουσιάστηκαν προ μηνών στους οικισμούς» και καλεί το δήμο Σουφλίου να ενημερώσει τους κατοίκους για την αποτροπή χρήσης του νερού για πόση, μαγείρεμα αλλά και για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα. Καλεί επίσης τη δημοτική αρχή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης υδροδότησης, μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με πόσιμο νερό.



Τι (ξανα)υποσχέθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους κτηνοτρόφους του Έβρου

Για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων κτηνοτρόφων με τα χρήματα που τους αναλογούν για τα σιτηρέσια των αιγοπροβάτων που ήταν σε περιορισμό, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρης Κουκουλόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον τους τρεις βουλευτές Έβρου-υφυπουργούς, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του νομού. Θέμα της συνάντησης ήταν οι ζωονόσοι (ευλογιά, καταρροϊκός) που πλήττουν, κυρίως το νότιο Έβρο. Ο κ. Κουκουλόπουλος υποσχέθηκε και κονδύλιο 150.000 ευρώ για τη δημιουργία τάφρων απολύμανσης, ενώ επανέλαβε παλαιότερη αλλά ανεκπλήρωτη δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι θα ενισχυθούν με προσωπικό οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του νομού, για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο του υπουργείου θα επισκεφθεί την περιοχή με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και την εκπόνηση μέτρων για την ελάφρυνση των πληγέντων κτηνοτρόφων.



Χωρίς προηγούμενο η ζημιά στην κτηνοτροφία του Έβρου από την ευλογιά

Περισσότερα από 17.000 αμνοερίφια, εκτροφών που είχαν προσβληθεί από ευλογιά, θανατώθηκαν στο διάστημα που η ευλογιά πλήττει τον Έβρο. Η ζωονόσος που αρχικά εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2013 και μετά από ύφεση λίγων μηνών, στη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, επανεμφανίστηκε στο νότιο τμήμα του νομού, έχει αφανίσει το ζωικό κεφάλαιο σε 25 χωριά, με δραματικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και την τοπική οικονομία. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη στα χρονικά ζημιά που έχει προκληθεί στον κτηνοτροφικό τομέα του Έβρου», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΑ Ν. Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης. Μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του καταρροϊκού, ωστόσο, σε συνδυασμό με το μέγεθος του πλήγματος εξαιτίας της ευλογιάς, η κτηνοτροφία του Έβρου βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και οι υποστελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τον έλεγχό της.



Με 35 κενά στην Β’ βάθμια Εκπαίδευση του Έβρου ξεκίνησε η σχολική χρονιά

«Στον βόρειο Έβρο ξεκινάμε τη σχολική χρονιά με πάρα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς. Έχουμε σχολεία που θα κάνουν Αγιασμό με τον Διευθυντή και έναν ή δύο καθηγητές», ανέφερε μιλώντας στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας η πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, Κική Γιαννάτου. Η ίδια υπογράμμισε ότι «οι διορισμοί για φέτος ήταν μηδενικοί και οι συνταξιοδοτήσεις πολλές», ενώ σημείωσε ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν, παρά την αύξηση των ωραρίων και τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων». Στον Έβρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 35-37 κενά, κυρίως σε φιλολόγους και μαθηματικούς, ενώ στις ειδικότητες, όπως αυτές της μουσικής και των καλλιτεχνικών, υπάρχουν σχολεία που δεν τις κάνουν καθόλου λόγω έλλειψης καθηγητών. Μέρος των κενών αναμένεται να καλύψουν σταδιακά οι 500 περίπου αναπληρωτές που προσλήφθηκαν, ωστόσο τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι «δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα, αλλά απαιτείται η πρόσληψη μόνιμων καθηγητών».



Συνεδριάζει στις 15/9 το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Η έγκριση του ισολογισμού και η παρουσίαση της έκθεσης για τα αποτελέσματα χρήσεων του 2013, θα απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, στην προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασή του. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54