Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου


ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-26-11-2014

Αμετανόητος υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου, αιρετός της πλειοψηφίας του Δήμου Ζακύνθου!


Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι αιρετός στη Ζάκυνθο, εμφανίζεται αμετανόητος υμνητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, ο συγκεκριμένος αιρετός, ο οποίος, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, είναι εκλεγμένος στο Δήμο του νησιού, προκαλώντας τις ημέρες της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προχώρησε σε ανάρτηση στο προσωπικό του facebook, φωτογραφιών του δικτάτορα Παπαδόπουλου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «δικαιώθηκε»!!! Στην ιστοσελίδα της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι χωρίς να υποτιμά κανείς την σημασία μιας τέτοιας ανάρτησης, ανεξάρτητα προέλευσης, το θέμα αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, όταν πρόκειται για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κερίου, εκλεγμένου με την σημερινή πλειοψηφία του Δήμου…Μάλιστα, όπως τονίζεται, ο Δήμαρχος οφείλει να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, διότι πρόκειται για αιρετό εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο του, επίσης, θέση πρέπει να πάρει και το δημοτικό συμβούλιο.

Με δύο συγκεντρώσεις και με μηνύματα για καθολική συμμετοχή, η αυριανή γενική απεργία στη Ζάκυνθο  

Σε απεργιακό και αγωνιστικό κλίμα βρίσκεται και η Ζάκυνθος, λόγω της αυριανής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την πραγματοποίηση δύο απεργιακών συγκεντρώσεων, η μία μπροστά από το κτίριο του παλιού εργατικού κέντρου, στις 10:30 το πρωί, από την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ, το εργατικό κέντρο και τα ταξικά σωματεία (ΚΚΕ) και η άλλη, την ίδια ώρα, έξω από την πρώην νομαρχία, νυν αντιπεριφέρεια, από το συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλόγους και φορείς (ΣΥΡΙΖΑ). Σε ότι αφορά, τη συγκέντρωση στην αντιπεριφέρεια, σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι με νέα μνημονιακά μέτρα λιτότητας προ των πυλών, η γενική απεργία της 27ης Νοεμβρίου, πρέπει να γίνει η αρχή της μεγάλης αντεπίθεσης ολόκληρης της κοινωνίας. Μάλιστα, καλούνται όλοι και όλες στους δρόμους, στη μεγάλη απεργία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Επίσης, στο σχετικό κάλεσμα αναφέρεται ότι: «Θα είμαστε όλοι εκεί, συμμέτοχοι, αλλά και συμπαραστάτες. Θα είμαστε όλοι εκεί, όχι μόνο για την απεργία, αλλά και για να τους δείξουμε, ότι οι πολιτικές τους μέρες είναι τελειωμένες. Ότι οι ίδιοι αποτελούν παρελθόν, το βρώμικο παρελθόν των μνημονίων. Η απεργία στις 27 Νοεμβρίου δε θα γίνει για να μετρήσουμε τις «πληγές» μας, δε θα γίνει για να εκφράσουμε μόνο την οργή μας, απέναντι στη συνεχιζόμενη μνημονιακή βαρβαρότητα. Θα γίνει η αρχή της μεγάλης αντεπίθεσης ολόκληρης της κοινωνίας, ενάντια σε εκείνους που με τις πολιτικές τους την ποδοπατούν, τα 5 χρόνια τελευταία. Ώστε το καινούριο να μπορέσει να γεννηθεί. Για να χτίσουμε όλοι μαζί μια κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αληθινής δημοκρατίας, όπου οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους θα είναι πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα της διαπλοκής, τραπεζιτών και δανειστών. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»!

Με…εθελοντές εκπαιδευτικούς θέλει να καλύψει τα κενά στα σχολεία, το αρμόδιο υπουργείο, με 20 κενά να υπάρχουν ακόμα στα γυμνάσια και λύκεια της Ζακύνθου!

Δύο μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής περιόδου και όπως ήταν αναμενόμενο αρκετά σχολεία και στη Ζάκυνθο, συνεχίζουν να λειτουργούν με κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και άρα με χαμένες ώρες διδασκαλίας! Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕΖ, Φώτη Προβή, υπάρχουν 20 κενές θέσεις σε γυμνάσια και λύκεια της Ζακύνθου, παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργείου, για έγκαιρη κάλυψη των κενών και παρά τις εξαγγελίες περί αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, με…εθελοντές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, βέβαια, δεν θα πληρώνονται, αλλά θα μοριοδοτηθούν για την…μελλοντική πρόσληψή τους, καθώς και με γυναίκες καθηγήτριες που έχουν πάρει άδεια αναστροφής τέκνων και θα κληθούν να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας! «Στόχος είναι η καθιέρωση της δωρεάν εργασίας και η απώλεια δικαιωμάτων μητρότητας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, για την κάλυψη των κενών. (σ.σ. Κατά τα άλλα, χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, λόγω των κομματικά υποκινούμενων καταλήψεων των μαθητών, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες και όλοι όσοι τους υπηρετούν από διάφορα πόστα. Την ίδια ώρα και στη Ζάκυνθο, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι πολλά και σοβαρά τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολείων, από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, καθώς και την έλλειψη, συχνά, απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και αναγκαίου εξοπλισμού, με την θέρμανση των μαθητών και την εξασφάλιση πετρελαίου, να αποτελεί…ζητούμενο και με το Δήμο του νησιού, να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις, οπότε το «μπαλάκι» μεταφέρεται στους διευθυντές των σχολείων και στους συλλόγους γονέων…).  

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπογράφει και ο Βουλευτής Ζακύνθου, για την ανάγκη ένταξης της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας-βασικό και ιστορικό προϊόν του νησιού μας-στην άυλη πολιτιστική κληρονομικά της UNESCO,

Την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη ένταξης της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομικά της UNESCO, συνυπογράφει και ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Πολιτισμού-Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ, στο κείμενο που υπογράφουν οι ερωτώντες βουλευτές Πετράκος Θανάσης, Αποστόλου Βαγγέλης, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Κανελλοπούλου Μαρία, Κοντονής Σταύρος και Χατζηλάμπρου Βασίλης, σημειώνεται μεταξύ άλλων η ιστορία της παραγωγής του προϊόντος στη Ζάκυνθο που ξεκινά από το διάστημα 1200-900 π.Χ! Οι Βουλευτές σημειώνουν πως η ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει, αφού θα ωφελήσει όλες τις περιοχές της χώρα μας όπου παράγεται η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα (Μεσσηνία, Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Ζάκυνθος), καθώς θα την καταστήσει κτήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς, θα συμβάλλει στην εγχώρια και παγκόσμια καμπάνια προβολής του προϊόντος και ιδιαίτερα την προώθησή του ως ελληνική υπερτροφή, διευκολύνοντας παράλληλα την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων και ενισχύοντας τον γαστρονομικό-πολιτιστικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό των περιοχών παραγωγής της. Να σημειωθεί ότι ειδικά στη Ζάκυνθο, η σταφίδα, ήταν και παραμένει βασικό και ιστορικό αγροτικό τοπικό προϊόν, με σημαντική παραγωγή, με εξαγωγές, κυρίως στην Αγγλία και στην Ολλανδία και με εξαιρετική ποιότητα, αλλά και με μεγάλο κόστος, όμως, με πολύ χαμηλή τιμή για τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς του νησιού…

Προκήρυξή, για τις εκλογές στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, από τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ του νησιού,

Με προκήρυξή της, για τις εκλογές στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ του νησιού, που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει τα εξής: « Σήμερα, σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης και ύφεσης με τη συρρίκνωση του εισοδήματός μας, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και υπέρμετρης φορολογίας, την εκμετάλλευσή μας από μεταποιητές και εμπόρους, τη συνολική υποβάθμιση της ζωής μας, την απειλή εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και τη φυγή από τα χωριά μας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι η οργάνωση εκείνη, που ακόμα και να μην υπήρχε, θα έπρεπε τώρα να δημιουργήσουμε. Γιατί μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση, αλλά και στην κάλυψη κενών, που προκαλεί η αναιμική επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγική διαδικασία. Να αναδείξει και να προωθήσει το σύνολο των αγροτικών αιτημάτων».

«Αλλά δυστυχώς, η οργάνωσή μας, η ΕΑΣΖ είναι βυθισμένη στα χρέη, παρά το γεγονός ότι εμείς συμβάλλουμε οικονομικά να διατηρείται στη ζωή. Με την παράνομη παρακράτηση των επιδοτήσεων, που αποφασίστηκε πριν από 20 χρόνια, που ξεκινά από 1,5% και καταλήγει σε 8% και από την παραχώρηση-ενοικίαση προνομιούχων εγκαταστάσεων, τα έσοδα επαρκούν για το μισθολογικό κόστος. Ακόμα, με τη σημερινή δομή και λειτουργία της, η ΕΑΣΖ, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες της αγοράς. Με τη δράση και τη διοίκηση των στελεχών της είναι μακριά από τα αγροτικά προβλήματα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, την ανάδειξη προβλημάτων και προώθηση λύσεων. Ενώ, με τη συγκεκριμένη πολιτική του κράτους (νομικό πλαίσιο, διάλυση ΑΤΕ), έκλεισε και η τελευταία στρόφιγγα χρηματοδότησης. Όλα αυτά φυσικά δεν συμβάλλουν ούτε στην προστασία των συνεταιρισμένων αγροτών από την εκμετάλλευση ούτε και στην οργάνωση και ανάπτυξη της παραγωγής. Απεναντίας δημιουργούν αποσυσπείρωση-απομάκρυνση των αγροτών από αυτή, με αποτέλεσμα η παρέμβαση στη συγκέντρωση των προϊόντων να είναι φθίνουσα».

«Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά ότι για τον εκφυλισμό, όλο και περισσότερο, της ιδέας της ιδέας του συνεργατισμού βαρύνονται εξίσου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που με τη συγκάλυψη των ατασθαλιών και την ψηφοθηρική τους πελατειακή πρακτική, απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στο συνεταιριστικό χώρο, τα οποία μάλιστα βρίσκονται από χρόνια σε μια αξιοθαύμαστη γαλαζοπράσινη συμμαχία, σύμπτωση απόψεων και δράσεων, που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε εξυγίανση του χώρου. Τελευταία μάλιστα πράξη συγκάλυψης της διαφθοράς – και με την βούλα της μνημονιακής συγκυβέρνησης-είναι το άρθρο 19 του νόμου 4224 /2013 με το οποίο αναστέλλονται όλες οι ποινικές διώξεις για προέδρους και μέλη ΔΣ αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και για τα στελέχη τους (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, διαχειριστές, γραμματείς, ταμίες) με την προϋπόθεση ότι οι συνεταιρισμοί συγχωνεύονται ή τίθενται σε εκκαθάριση Χρέος δικό μας είναι να εμπνεύσουμε ξανά στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη να πλαισιώνουν και να ελέγχουν τους συνεταιρισμούς».

«Γυρίζουμε σελίδα, βάζουμε τις βάσεις όλοι μαζί για κάτι διαφορετικό, εντελώς νέο σύγχρονο και συλλογικό. Προτείνουμε ένα πρόγραμμα βαθειά εξυγιαντικό, πλήρους ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της ΕΑΣΖ με άξονες, την κατάργηση του νόμου 4015 και ενα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει, τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και την κατοχύρωση πλήρως του ανεξάρτητου και αυτόνομου ρόλου των συνεταιρισμών, την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησης, τον παραγωγικό προσανατολισμό των ΑΣΟ, τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του συνεταιρισμού όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή, την δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας και Ελέγχου υπό τον άμεσο έλεγχο της Βουλής ώστε να μην δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να παρεμβαίνει προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών και πελατειακών επιδιώξεων. Επίσης, τον παραγωγικό προσανατολισμό και τα επενδυτικά κίνητρα, ενίσχυση μέσω του ΠΑΑ και εθνικών πόρων. της καθετοποίησης της δραστηριότητάς με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας μέσω μεταποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων».

«Προτεραιότητα μέσω αυξημένης μοριοδότησης για ένταξη της ΕΑΣΖ σε επενδυτικά προγράμματα που θα έχουν ως στόχο την αύξηση προστιθέμενης αξίας προϊόντος μέσω μεταποίησης και πιστοποίησης, επενδύσεις ή ενέργειες που στοχεύουν στην άμεση διάθεση των προϊόντων. Εξασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία. Μείωση κόστους παραγωγής. Βαθμό συμβολής στην κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Προστασία τοπικού περιβάλλοντος. Αύξηση εξαγωγών. Δημιουργία παραγωγικών και εμπορικών δικτύων. Τον στρατηγικό ρόλο της ΕΑΣΖ στην σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την με την τεράστια αγορά που δημιουργεί ο τουρισμός στην Ζάκυνθο. Την ρύθμιση χρεών με ταυτόχρονο λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο. Επιμένουμε ιδιαίτερα στην απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης ενώ παράλληλα επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών τόσο αποτίμησης της χρηματοοικονομικής και περιουσιακής κατάστασης όσο και οικονομικής βιωσιμότητας της ΕΑΣΖ. Ειδικό Φορολογικό καθεστώς».

«Θέση μας είναι η απαλλαγή από φορολογία των εσόδων που αποκτούν οι ΑΣΟ από δραστηριότητες που εμπίπτουν στους σκοπούς των καταστατικών τους. Την Δημοκρατική λειτουργία. Εφαρμογή της αρχής: ένα μέλος-μία μερίδα-μία ψήφος. Εφαρμογή απλής αναλογικής με ολιγοσταυρία. Δυαδικό σύστημα διοίκησης με ένα διευθυντικό και ένα εποπτικό όργανο με σαφείς διακριτούς ρόλους με έλεγχο από τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των μελών της Ένωσης. Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε οικονομικής απόφασης πάνω από ορισμένο ποσό, τροποποίηση του καταστατικού του και αποφάσεις που αφορούν συνεργασίες, είσοδο νέων μελών, συμμετοχή σε Ενώσεις, δανεισμό, ρυθμίσεις δανείων. Δημιουργία δημόσιας τράπεζας αγροτικής πίστης. Πέραν της ευνοϊκής χρηματοδότησης προς αυτούς για επενδύσεις , θα παρέχει οικονομοτεχνική βοήθεια προς τα μέλη των συνεταιρισμών. Από εμάς εξαρτάται να μη χαθεί άλλος χρόνος.  Οι εκλογές που έρχονται είναι η ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο οι νέες, ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις. Να αποδυναμωθεί το παλιό, το σάπιο συνεταιριστικό κατεστημένο. Είναι η ώρα να επιβάλουμε νέα αντίληψη, νέα συλλογικότητα, νέα δημοκρατική λειτουργία».

Σε απεργιακό και αγωνιστικό κλίμα, βρισκόμαστε και στη Ζάκυνθο, με τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους της ελεύθερης και αυτό-διαχειριζόμενης τοπικής ΕΡΑ, να είναι σε συνεχή κινητοποίηση και έχοντας αποφασίσει τη δική τους δυναμική παρουσία και συμμετοχή στις αυριανές, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στο νησί, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να πέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η συγκυβέρνηση το «μαύρου» στην ΕΡΤ και παντού και για να μπει ένα «φρένο» στην ολοένα και μεγαλύτερη εξαθλίωση του ελληνικού λαού! Αγωνιστικούς και συναδερφικούς χαιρετισμούς από την ΕΡΑ Ζακύνθου, που κρατάει πολύ γερά, 18 μήνες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και πάνω από ένα χρόνο μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και επειδή έχουν…γνώση οι φύλακες, για διάφορα κυβερνητικά σχέδια, οφείλουμε να πούμε ότι λογαριάζουν και πάλι, χωρίς όλους εμάς, ξέροντας, όμως, ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν, γιατί αυτό έχει αποδείξει ο μακρύς, ανηφορικός και δύσκολος αγώνας μας, που οδηγεί στη μεγάλη νίκη! Είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σίγουρα θα μάς βρίσκουν πάντα…απέναντί τους! Ο αγώνας συνεχίζεται-Ψυχή βαθιά-Η νίκη θα είναι δική μας και όλων των αγωνιζόμενων εργαζόμενων!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54