Αποκλείστηκε 5-3 στα πέναλτι η Ελλάδα από την Κόστα Ρίκα

Στους «16» τελικά σταμάτησε το ταξίδι της εθνικής μας ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, καθώς μετά από έναν χιτσκοκικό σε εξέλιξη αγώνα η Ελλάδα γνώρισε στο Ρεσίφε την ήττα με 5-3 από την Κόστα Ρίκα στην διαδικασία των πέναλτι και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η κανονική διάρκεια του αγώνα και της παράτασης έληξε με 1-1, χάρη σε ένα γκολ που σημείωσε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παπασταθόπουλος με το οποίο ισοφάρισε το γκολ του Ρουίς από το 52΄. Με παίκτη παραπάνω έπαιζε η Ελλάδα από το 66΄ λόγω αποβολής του Ντουάρτε, όμως μέσα στο γήπεδο το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν φάνηκε ιδιαίτερα, καθώς οι παίκτες του Σάντος είχαν μεν τον έλεγχο, όχι όμως και τις λύσεις για να διασπάσουν την αμυντική γραμμή της Κόστα Ρίκα που είχε σε μεγάλη μέρα τον τερματοφύλακά της Νάβας, ο οποίος απέκρουσε εντυπωσιακά το πέναλτυ που εκτέλεσε ο Γκέκας, που έμελλε να είναι ο μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι.

Για τα προημιτελικά η Κόστα Ρίκα θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία που νίκησε σε έναν συγκλονιστικό αγώνα το Μεξικό με 2-1.

greece_gekas.jpg
Πολύ μέτριο ήταν το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, όπου η μεν Κόστα Ρίκα είχε τον έλεγχο του αγώνα και μια εδαφική υπεροχή που ήταν ανούσια. Από την άλλη πλευρά η εθνική μας ομάδα άργησε πολύ να βρει τα πατήματά της στο γήπεδο και σπατάλησε 30 λεπτά αγώνα για να αναλάβει τα ηνία του αγώνα μετά το 30΄ και να απειλήσει την Κόστα Ρίκα.

Mόλις στο 7ο λεπτό η Κόστα Ρίκα με γρήγορη εναλλαγή της μπάλας στην επίθεση απείλησε ελληνική εστία: Ο Μπολάνιες από αριστερά έγινε αποδέκτης της μπάλας και με δυνατό σουτ από καλή θέση δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Καρνέζη. Η εθνική ομάδα «απάντησε» στο 15΄ από στημένη φάση, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη ο Παπασταθόπουλος δεν έπιασε καλά την γυριστή κεφαλιά από ευνοϊκή θέση και η μπάλα πέρασε άουτ. Νωρίτερα ο Χριστουλόπουλος είχε επίσης μια καλή στιγμή με ατομική ενέργεια και σουτ που όμως πέρασε άουτ.

Η ομάδα του Σάντος στο 28΄ με τον Καραγκούνη έφτασε και πάλι με αξιώσεις στην περιοχή, όμως το σουτ που επιχείρησε με όλη του την άνεση μπλόκαρε εύκολα ο Νάβας.

Μεγάλη ευκαιρία έχασε η εθνική μας ομάδα στο 37΄: Από ωραία προσπάθεια και έξοχη σέντρα από αριστερά του Χολέμπας, η μπάλα έφτασε στον Σαλπιγγίδη που έπιασε το μονοκόμματο σουτ, όμως ενστικτωδώς ο Νάβας έβγαλε με το πόδι την μπάλα κόρνερ.

Mε το ξεκίνημα κιόλας του 2ου ημιχρόνου η εθνική μας ομάδα ήταν αυτή που απείλησε από στημένη φάση: Εκτέλεση φάουλ από αριστερά του Χολέμπας και ο Σαμαράς από πολύ κοντά έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στην αγκαλιά του Νάβας.

Ωστόσο στο 52΄ η Κόστα Ρίκα άνοιξε το σκορ: Ο Μπολάνιες από αριστερά έστρωσε ωραία την μπάλα παράλληλα προς το ύψος της μεγάλης περιοχής, εκεί όπου ο Ρούις με έξυπνο γυριστό συρτό σουτ άφησε «άγαλμα» όλη την ελληνική ομάδα συμπεριλαμβανομένου και του Καρνέζη που είδε την μπάλα να καταλήγει αργά και βασανιστικά στα δίχτυα (1-0).

Ο Σάντος βλέποντας το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από την ελληνική ομάδα, πέρασε στο 57΄ τον Μήτρογλου στην θέση του Σάμαρη προκειμένου να απειλήσει ακόμα περισσότερο τα καρέ του Νάβας.

Στο 66΄ ο Ντουάρτε αποβλήθηκε από τον αγώνα με 2η κίτρινη κάρτα για φάουλ πάνω στον Χολέμπας και η Ελλάδα απέκτησε το αριθμητικό πλεονέκτημα για τα υπόλοιπα λεπτά του αγώνα.

Δεύτερη αλλαγή για τον Σάντος στο 68΄ με τον Γκέκα να αντικαθιστά τον Σαλπιγγίδη, σε μια προσπάθεια να φρεσκάρει την επίθεση της εθνικής μας ομάδας.

Παρόλα αυτά η εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολλούς κινδύνους για τα καρέ της ομάδας της Κόστα Ρίκα. Στο 78΄ νέα αλλαγή για την Ελλάδα με τον Κατσουράνη που πήρε την θέση του Μανιάτη.

Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα στο 87΄ όταν από πολύ ωραία κίνηση ο Χριστοδουλόπουλος πλαγιοκόπησε την αντίπαλη άμυνα, όμως την σέντρα προς τον Μήτρογλου που επιχείρησε έπιασε με υπερένταση ο διακριθείς Νάβας.

Στο 90 +1΄ ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε για την εθνική μας ομάδα: Ο Γκέκας από κοντά με γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα πάνω στον Νάβας, όμως στην επαναφορά ο Παπασταθόπουλος με σουτ την έστειλε στα δίχτυα (1-1). Για δεύτερη συνεχή φορά η εθνική μας ομάδα σκοράρει στις καθυστερήσεις, δείχνοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Μήτρογλου στο 90+3΄ λίγο έλειψε να κάνει το 2-1, όμως ο Νάβας απογειώθηκε και έδιωξε σε κόρνερ την κεφαλιά του στράϊκερ της εθνικής μας ομάδας.


greececosta3.jpg

Στην ημίωρη παράταση ο Γκέκας στο 94΄ με κεφαλιά από κοντά απείλησε την εστία του Νάβας , αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Νέα μεγάλη ευκαιρία στο 100΄αυτή την φορά με τον Κατσουράνη που από πολύ κοντά σούταρε σε φάση διαρκείας, όμως η μπάλα κόντραρε σε πόδι αμυνόμενου και έφυγε κόρνερ.

Με το ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου της παράτασης ο Μπρένες έφυγε πίσω απ΄ την πλάτη της ελληνικής άμυνας αλλά το σουτ που επιχείρησε έφυγε η μπάλα πολύ πάνω από τα δοκάρια του Καρνέζη.

Σπανια ευκαιρία για την εθνική μας στο 112΄ όταν έφυγαν στην αντεπίθεση πέντε Έλληνες εναντίον μόλις 2 της Κόστα Ρίκα, όμως η τελική επιλογή ήταν κακή, καθώς το σουτ που επιχείρησε ο Χριστοδουλόπουλος ήταν βιαστικό και απέκρουσε ο Νάβας.

Νέα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα στο 120΄ με τον Μήτρογλου, που από απόσταση αναπνοής σούταρε δυνατά, αλλά και πάλι ο ήρωας της Κόστα Ρίκα, ο Νάβας έδιωξε σε κόρνερ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτυ!


Με το σφύριγμα της λήξης ο Σάντος απεβλήθη από το γήπεδο λόγω διαμαρτυριών προς τον διαιτητή.

Η σειρά των πεναλτυ:

Μπόρχες     1-0

                 1-1 Μήτρογλου

Ρούις 2-1

                 2-2 Χριστοδουλόπουλος

Γκονσάλες   3-2

                  3-3 Χολέμπας

Κάμπελ        4-3

                        Γκέκας, απέκρουσε ο Νάβας

Ουμάνια 5-3

greececosta2.jpg

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γουίλιαμς (Αυστραλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 42' Ντουάρτε, 48' Τεχέδα, 56' Γρανάδος, 70' Ρουίς, 90' Νάβας – 36' Σάμαρης, 72' Μανωλάς

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 66' Ντουάρτε (δεύτερη κίτρινη)

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Γκονζάλες, Ουμάνια, Μπόρχες, Ντουάρτε, Μπολάνιος (83' Μπρένες), Κάμπελ, Ρουίς, Ντίας, Γκαμπόα (76' Ακόστα), Τεχέδα (66' Κουμπέρο)

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Χολέμπας, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης, Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Σαμαράς






Oλλανδία - Μεξικό 2 - 1

 

Όλη η ομορφιά του ποδοσφαίρου ξεδιπλώθηκε στον αγώνα ανάμεσα στην Ολλανδία και το Μεξικό για την φάση των «16»: Μέχρι το 88΄ το Μεξικό είχε στην αγκαλιά τη νίκη και την σπουδαία πρόκριση, όμως η Ολλανδία ήταν αυτή που πέρασε τελικά. Πρώτα με τον Σνάϊντερ στο 88΄ με δυνατό σουτ που η έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του πολύ καλού Οτσόα και μετά στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, με αμφισβητούμενο πέναλτι που κέρδισε ο Ρόμπεν και εκτέλεσε ο Χούντελααρ.

Το σκορ είχε ανοίξει για το Μεξικό ο Ντος Σάντος με εκπληκτικό γκολ στο 48΄.



ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Προένσα (Πορτογαλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 69' Αγκιλάρ, 90+2' Μάρκες, 90+3' Γουαρδάδο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν, Φερχάεγκ (56' Ντεπάι), Φλάαρ, Μπλιντ, Ντε Φράι, Ντε Γιονγκ (9' λ.τ. Ίντι), Βαϊνάλντουμ, Κάουτ, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι (76' Χούντελααρ), Ρόμπεν.

ΜΕΞΙΚΟ: Οτσόα, Αγκιλάρ, Μορένο (46' λ.τ. Ρέγιες), Μάσα, Μάρκες, Λαγιούν, Ερέρα, Σαλσίδο, Γουαρδάδο, Ντος Σάντος (61' Ακουίνο), Περάλτα. (75' Τσιτσαρίτο)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30/06/2014 - 04:32