Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας



Η Καλαμάτα τραγουδά κατά των χημικών του πολέμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων αδρανοποίησης των τοξικών χημικών του πολέμου της Συρίας στα διεθνή της Μεσογείου, οργανώνει σήμερα στις 9 το βράδυ στο λιμάνι της Καλαμάτας (στο «Πανελλήνιο») η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών της Μεσσηνίας. Κύριο αίτημα της κινητοποίησης είναι να σταματήσουν αμέσως όλες οι διαδικασίες μεταφοράς των επικίνδυνων χημικών, για την αδρανοποίησή τους εν πλω σε πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και την πόντιση των υπολειμμάτων στο βυθό της θάλασσας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συναυλία με μουσικές από τις χώρες της Μεσογείου.



Εκτάκτως στο Περιφερειακό τα προβλήματα

από τον καταρροϊκό πυρετό

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο καταρροϊκός πυρετός σε κοπάδια προβάτων της Πελοποννήσου, θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 11 το πρωί στην Τρίπολη. Το πρόβλημα ανησυχεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους. Ήδη ο Νομός Λακωνίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «καραντίνας», ενώ στη ζώνη λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ζωόνόσου περιλαμβάνονται οι Νομοί Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.



Ευθύνες στην Περιφέρεια για τη διάδοση του καταρροϊκού πυρετού

«Βαρύτατες ευθύνες» στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και στη Διοίκηση της Περιφέρειας, για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού, αποδίδει η κίνηση «Πελοπόννησος Πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη. Σε ανακοίνωσή της η κίνηση επισημαίνει ότι παρά τις έγκαιρες υποδείξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Περιφέρεια δεν σχεδίασε και δεν υλοποίησε το απαιτούμενο πρόγραμμα επιτήρησης του ιού, αφού «οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αποδιαρθρωμένες, χωρίς κτηνιάτρους και χωρίς πόρους». Η ανακοίνωση καταλήγει με το αίτημα να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, χωρίς αποκλεισμούς, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου και ταυτόχρονα να διατεθούν ζωοτροφές για τα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα και να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για τις τυχόν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.



Πρόβλημα από τα κουνούπια στο Δήμο Μεσσήνης

Ανυπόφορη έχει γίνει η ζωή των κατοίκων του Δήμου Μεσσήνης. Αιτία η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, αφού οι εργασίες καταπολέμησης φαίνεται ότι αστόχησαν. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος καταλογίζει ευθύνες για το πρόβλημα στην «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας» και στον εργολάβο που έχει ανατεθεί το έργο της καταπολέμησης. Ο δήμαρχος, σε επιστολή του προς την «Αναπτυξιακή», αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλες τις περιοχές του Δήμου Μεσσήνης από τα κουνούπια, στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Ζητεί επίσης από την «Αναπτυξιακή» να απαιτήσει από τον εργολάβο να εφαρμόζει με ακρίβεια το πρόγραμμα καταπολέμησης, όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση και να προβεί στην περικοπή της αμοιβής του για την πλημμελή εφαρμογή του.



Τη Δευτέρα η απολογία του πατέρα – βιαστή

Στον ανακριτή Καλαμάτας οδηγήθηκε χθες ο 35χρονος Αλβανός μετανάστης, που συνελήφθη από την Αστυνομία, κατηγορούμενος για τον βιασμό, κατ’ εξακολούθηση, της 15χρονης κόρης του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί τη Δευτέρα.



Εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας

Εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Βέργας πραγματοποιούνται αύριο και την Κυριακή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί δέηση στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάτω Βέργα. Στις 8:30 στο πάρκο του Αλμυρού θα ξεκινήσει εκδήλωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου με γενικό θέμα «Φάγαμε ψωμί και αλάτι...». Την Κυριακή στις 10:30 το πρωί στο ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεστεί δοξολογία από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και θα ακολουθήσουν δέηση στο Μνημείο στη «Μάνδρα» του Αλμυρού, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιατών Γιώργο Τζαννετάκη. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακούς χορούς.



Ορκωμοσία πτυχιούχων στο Πανεπιστήμιο

Τα πτυχία τους θα λάβουν αφού ορκιστούν οι φετινοί απόφοιτοι της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Η τελετή της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της Σχολής.



Βραδιά Λόρκα στην Κορώνη

Στο μεγάλο Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέαΦεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι αφιερωμένη εκδήλωση, που οργανώνει την Κυριακή στις 9:15 το βράδυ, στο κτίριο «Κλάππα» στην Κορώνη, το τοπικό Φεστιβάλ Τεχνών. Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική και ποιητική παράσταση στην οποία συμμετέχουν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μάμπελ Γκονζάλες, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Βασίλης Ρούβαλης, ο μουσικός Τζέρι Ρέιτερ και ως αφηγητής ο Ανδρέας Ριζιώτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



«Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σήμερα στις 8:30 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», που οργανώνει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από το ανάκτορο του Νέστορος, τα «Ελληνικά» της Άνθειας, την Πύλο και την Αρχαία Μεσσήνη, που συνδέονται με τη μουσική και το χορό και επεκτείνεται στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία στην Καλαμάτα, η οποία έχει καθιερωθεί ως πόλη χορού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το χορευτικό δρώμενο "Lux Aeterno" από τη Δημοτική Σχολή Χορού. Θα υπάρχουν επίσης:

  • Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη και φωτογραφικά στιγμιότυπα από παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας
  • Μαγνητοσκοπημένη έκθεση φωτογραφίας «NELLY'S Σώμα και Χορός»
  • Βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • Βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων και αφιερώματα στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.


Δωρεάν εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής ιατρικής προσφέρουν στους κατοίκους του Δήμου Ανατολικής Μάνης γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εξετάσεις θα γίνουν αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3:30 μετά το μεσημέρι στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην πρωτοβουλία - στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πρόληψη»- μετέχει κλιμάκιο γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Καρδιολογία, Πνευμονολογία, Ορθοπαιδική, Διαβητολογία, Γενική Χειρουργική, Παιδιατρική, Γυναικολογία, Γαστρεντερολογία, Χειρουργική Μαστού, Ουρολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Παθολογία, Αλλεργιολογία, Γενική/Οικογενειακή Ιατρική.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Κέντρου Υγείας.



Στην Καλαμάτα το 15οΠαμπελοποννησιακόΟδοντιατρικό Συνέδριο

Στην Καλαμάτα πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή, το 15οΠαμπελοποννησιακόΟδοντιατρικό Συνέδριο. Το γενικό θέμα του συνεδρίου είναι «Η ποιότητα στην Οδοντιατρική. Γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή κλινική πράξη». Παίρνουν μέρος πάνω από 200 οδοντίατροι από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.



Καλαμάτα – Κρήτη με το «Βιντσέντζος Κορνάρος»

Ξεκινούν από αύριο τα δρομολόγια του επιβατικού – οχηματαγωγού «Βιντσέντζος Κορνάρος» για Καλαμάτα – Κρήτη και αντιστρόφως. Όπως ανακοινώθηκε το πλοίο θα αναχωρεί από την Κίσσαμο (Καστέλι) κάθε Σάββατο στις 2:30 μετά το μεσημέρι, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 6:20 το απόγευμα και στην Καλαμάτα στις 11:40 το βράδυ. Από Καλαμάτα για Κρήτη θα αναχωρεί στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 5:30 τα ξημερώματα και στην Κίσσαμο στις 9:50 το πρωί της Κυριακής.




Ο ΚΑΙΡΟΣ



Νεφώσεις τοπικά αυξημένες

Άστατο καιρό με νεφώσεις τοπικά αυξημένες και πιθανές βροχές προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54