Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΛΟΥΣΤΑΣ





Ένας ακόμα σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων. Ο Κωστάκης Λούστας έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας πίσω του πλούσιο και ξεχωριστό έργο, για το οποίο όλοι οι Φλωρινιώτες είμαστε υπερήφανοι.
Γεννήθηκε το 1933. Η μητέρα του ήταν βιολονίστρια από την Αθήνα και ο πατέρας του ράφτης από το Νυμφαίο. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Φλώρινα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, με δάσκαλό τον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε επίσης μουσική. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την λογοτεχνία.
Η πρώτη του έκθεση έγινε το 1957 στη Φλώρινα, ενώ το 1961, με τη φροντίδα του ποιητή Γ. Βαφόπουλου, πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά άρχισε να καταξιώνεται. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε μέσα στη δεκαετία του ’60, με μια σειρά ατομικών εκθέσεων στη Νέα Υόρκη, που του έδωσαν πολύ επαινετικές κριτικές. Από τότε, συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον να ζωγραφίζει και να εκθέτει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ζωγράφους.
Ο Λούστας, περνώντας από τα πιο δημοφιλή στάδια της παραστατικής ζωγραφικής, κατέληξε, κυρίως ύστερα από το ’80, σε μια ιδιότυπη προσωπική γραφή. Το θεματολόγιο του είναι περίπου το εξής: πορτρέτα, νεκρές φύσεις, καθημερινά αντικείμενα, μουσικά όργανα και θαλασσινά τοπία. Τα χρώματά του είναι διαφανή, μελωδικά και πλούσια, συγχρονισμένα με μια μουσική αντίληψη. Έχει κανείς την εντύπωση πως βλέπει τα θέματα μέσα από μια διάφανη σφαίρα, όπου τα επίπεδα αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο, τα αντικείμενα αλλάζουν κλίμακες και ρόλους, ενώ οι μορφές και τα διάφορα μοτίβα αναλύονται σε χρωματικά μορφώματα και μοιάζουν να αιωρούνται σ΄ έναν δυναμικό –μη προοπτικό, κατά κανόνα χώρο.




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη με κοινοποίηση στους τοπικούς φορείς και στο Δ.Σ. της ΔΕΗ έστειλε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ, αναλυτικά η επιστολή:

Σε επιστολή που σας αποστείλαμε στις 10/03/2014 σας τονίσαμε ότι η αποκρατικοποίηση και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, είναι ένα σχέδιο το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή όλη την επιχείρηση και αυτό αποδεικνύετε από τον κύκλο εργασιών και τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια.



Πέρα όμως ότι καταστρέφει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στοχοποιεί και μια ολόκληρη περιοχή, έναν ακριτικό νομό με ότι συνεπάγετε αυτό για την ηθική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση των κατοίκων της περιοχής.



Ο ακριτικός νομός της Φλώρινας θα έπρεπε να είναι πρότυπη γεωγραφική περιοχή η οποία θα υποστηρίζετε από την κεντρική κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, για τη διατήρηση και ενίσχυση των κατοίκων της περιοχής και όχι να αισθάνονται την ανασφάλεια και την αδιαφορία του κράτους.



Στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 25 Μαΐου 2014 ο λαός της Φλώρινας απεφάνθη με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των υδάτων.



Αυτό καθιστά υπεύθυνους όλους τους κυβερνόντες να υιοθετήσουν την ετυμηγορία του λαού της περιοχής και να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ από το καλοκαιρινό τμήμα της βουλής το οποίο συνεχώς, διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης προωθούν για να ψηφιστεί.



Ζητούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας για τη δημιουργία της μικρή ΔΕΗ όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για το σύνολο της χώρας, το δημόσιο συμφέρον για τον ελληνικό λαό, ο οποίος είμαστε σίγουροι ότι είναι αλληλέγγυος και υποστηρικτής της δημόσιας επιχείρησης, η οποία θα έχει ως επίκεντρο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.



Οι λόγοι που σας καταθέτουμε είναι πάρα πολλοί και σημαντικοί:

  1. Η καταστροφή της μεγάλης ΔΕΗ
  2. Η αποκατάσταση των εδαφών
  3. Η απαλλοτρίωση των αγροκτημάτων και η μετεγκατάσταση των οικισμών
  4. Η αξία των εγκαταστάσεων του εξοπλισμού των μονάδων
  5. Η αξία των ορυχείων και του ορυκτού πλούτου της περιοχής
  6. Η κοινωνική συνοχή των κατοίκων της περιοχής
  • Η ανεργία και οι εργασιακές σχέσεις


Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ. Εάν το ψηφίσετε θα είστε υπόλογοι και θα διαπράξετε το μεγαλύτερο έγκλημα στη χώρα μας. Αυτό που θα πλήξετε περισσότερο είναι το ηθικό φρόνημα και η στοχοποίηση των κατοίκων της, που βρίσκετε στα όρια της επιβίωσης. Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής από το Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας









ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Το Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προγράμματος


Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Επιστήμες της Αγωγής» (ΦΕΚ 1409 τ. Β΄/3-6-2014) καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στις εξής κατευθύνσεις:

- Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (σαράντα θέσεις) τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα (http://www.nured.uowm.gr/didaskalianeasellinikis)
- Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση − Bilingual Special Education (σαράντα θέσεις), τα μαθήματα θα γίνονται στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα
- Σημειωτική και Επικοινωνία −Semiotics and Communication (σαράντα θέσεις), τα μαθήματα θα γίνονται στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα


Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.nured.uowm.gr/



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54