Ξεσηκωμός στα Εξάρχεια για τα δέντρα της πλατείας

Eκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι της περιοχής και μέλη φορέων, οργανώσεων και δημοτικών παρατάξεων συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Εξαρχείων, μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυναν άτομα της περιφρούρησης, καθώς μηχανήματα βαρέως τύπου και αναβατόριο πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων –υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ελληνικό Μετρό– και παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής για διακοπή των εργασιών κατασκευής σταθμού του μετρό κάτω από την πλατεία, εξέλιξη που έθεσε σε επιφυλακή όσους νοιάζονται για ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής. 

Αντιδράσεις και... χημικά

Δικηγόροι από το Συντονιστικό για τη διάσωση των δέντρων μετέβησαν στο οικείο Α.Τ. Εξαρχείων για να ζητήσουν να τους επιδειχθούν οι προβλεπόμενες άδειες κοπής και οικοδομικών εργασιών, αντ' αυτών όμως, τους «ξεφορτώθηκαν» με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικό Μετρό με το υπουργείο Υποδομών.

Νωρίτερα μάλιστα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν το συνεργείο να περάσουν μέσα από την περίφραξη, κάτοικοι σπρώχτηκαν με βία και δέχθηκαν χημικά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή. Οι κάτοικοι με οργή και απογοήτευση, που φέρνει ακόμα και δάκρυα στα μάτια, παρακολουθούσαν, υπό τους ήχους μικροφωνικής, να συντελείται η αποψίλωση της πλατείας από δέντρα που πρόσφεραν τη σκιά τους δεκάδες χρόνια πίσω.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Παρεμβάσεις και δηλώσεις

Στην πλατεία βρέθηκαν νωρίτερα, η Ρωξάνη Μπέη από τον συνδυασμό του Χάρη Δούκα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Δημήτρης Παπαχρήστου και ζήτησαν να τους δείξουν την άδεια για τις εκτελούμενες εργασίες. 

«Βρεθήκαμε το πρωί στην πλατεία Εξαρχείων. Ζητάμε άμεσα να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δένδρων. Ζητήσαμε τις άδειες και δεν πήραμε καμία απάντηση. Είμαστε ήδη στο ΑΤ Εξαρχείων για να καταθέσουμε μήνυση. Στην Αθήνα δεν περισσεύει ούτε ένα δένδρο», σημείωσε σε ανάρτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», κάτοικοι, δικηγόροι και δημοτικοί σύμβουλοι «έκαναν παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υπεβλήθη στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα. Έπειτα από μεγάλη πίεση, ο εισαγγελέας ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί για το ζήτημα. Η απάντησή του εκκρεμεί».

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών προέβη σε σύσταση (χωρίς δεσμευτική ισχύ), ζητώντας την προσωρινή διακοπή του έργου του μετρό στα Εξάρχεια, μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων. 

Σαφή θέση υπέρ της άμεσης διακοπής των εργασιών κοπής και της έναρξης διαβούλευσης «ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή», πήρε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, με ανάρτησή του στο Facebook, αφήνοντας αιχμή κατά της απερχόμενης διοίκησης που παραπέμπει στην υπόθεση με τα έργα στη Βασιλίσσης Όλγας. «Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο...», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας.

Αντίστοιχου πνεύματος είναι και η άποψη που εκφράζει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», προκρίνοντας λύση που περιλαμβάνει «και πράσινο και Μετρό και πλατεία στα Εξάρχεια... Η κυβέρνηση και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία των δημοτών της πόλης και να μην δημιουργούν τετελεσμένα πριν την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την νέα αρχή στις 1.1.2024. Είναι η δεύτερη μεθόδευση μετά την υπόθεση της Βασιλίσσης Όλγας», τονίζει με νόημα ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο, το πράσινο, τις πλατείες μας», καλεί το ΜέΡΑ25 Αθήνας και σημειώνει:

«Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 7πμ, συνεργεία υπεργολάβων, με παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ξεκίνησαν να κόβουν τα δέντρα στην Πλατεία Εξαρχείων.

Τα 72 δέντρα της πλατείας είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου γενικότερα και το όποιο πράσινο υπάρχει είτε κόβεται, είτε ιδιωτικοποιείται.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι έντονες, η παρουσία των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ είναι προκλητική. Οφείλουμε όλες και όλοι να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χώρο, το πράσινο στις γειτονιές μας, τις πλατείες μας».

→ Το απόγευμα, στις έξι και μισή, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εξαρχείων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06/11/2023 - 17:08