Συγκοινωνιολόγοι για εισιτήρια: Οικονομική επιβάρυνση για όσους χρησιμοποιούν τον λεωφορείο

«Αδειάζουν» τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη οι συγκοινωνιολόγοι, σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών χαρακτηρίζοντας ως αρνητική την αύξηση των καρτών σε λεωφορεία και τη μείωση του χρόνου ισχύος του εισιτηρίου από τα 90 στα εβδομήντα λεπτά. Τα λεωφορεία, σημειώνει στην  ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων κατέχουν τη μερίδα του λέοντος της επιβατικής κίνησης", παρά το ότι όπως σημειώνουν το μετρό είναι το πιο ποιοτικό μέσο μαζικής μεταφοράς στην Αττική.
Συνεπώς, προσθέτουν οι Έλληνες συγκοινωνιολόγοι, οι πολίτες που χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για το λεωφορείο (και το τρόλεϊ) θα έχουν οικονομική επιβάρυνση, καθώς καταργείται η κάρτα απεριορίστων διαδρομών μειωμένου κόστους για τα μέσα αυτά.

 

Αυτό είναι αρνητικό, καθώς το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λεωφορείου έναντι του μετρό είναι η ευελιξία του στην προσβασιμότητα απομακρυσμένων περιοχών και η ευρεία γεωγραφική του κάλυψη", επισημαίνει ο Σύλλογος.


Αναφορικά με τη μείωση του χρόνου ισχύως του εισιτηρίου οι Έλληνες συγκοινωνιολόγοι, υπογραμμίζουν τη σύγχυση που "θα δημιουργήσει στους τακτικούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών και την οικονομική επιβάρυνση.

"Τα 90 λεπτά είναι ένας αποδεκτός χρόνος μετακίνησης για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν περισσότερα του ενός συγκοινωνιακά μέσα", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος αναγνωρίζει πως "η μείωση των τιμών των εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών είναι πολύ θετική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής", ωστόσο προσθέτει πως "είναι αμφίβολο αν η αναμενόμενη αύξηση στην επιβατική κίνηση θα αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων περίπου 10 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΣΑ (και τους εποπτευόμενους από αυτόν φορείς). Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η απώλεια αυτή θα πρέπει να επιδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φορολογούμενους".

Πηγή: Αυγή

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21/06/2014 - 17:02