Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καλαμάτας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   17. 06. 2014


Νέες κινητοποιήσεις για τα χημικά του πολέμου της Συρίας  

Πυκνώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και διευρύνεται το κίνημα κατά της αδρανοποίησης, με τη μέθοδο της υδρόλυσης και απόρριψης των χημικών όπλων του πολέμου της Συρίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σε σύσκεψη εκπροσώπων πολλών φορέων, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους ανεπανόρθωτης καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την αποτροπή των σχεδίων, που προωθούνται. Κεντρικό αίτημα των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα είναι να σταματήσουν αμέσως όλες οι διαδικασίες μεταφοράς των επικίνδυνων τοξικών χημικών για την αδρανοποίησή τους εν πλω, σε πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και την πόντιση των υπολειμμάτων στο βυθό της θάλασσας. Γενική είναι η απαίτηση τα χημικά του πολέμου να επιστραφούν στις χώρες των εταιριών που τα παρήγαγαν και στη συνέχεια τα πούλησαν στο καθεστώς της Συρίας. Εκεί θα πρέπει να γίνει και η καταστροφή τους, με την αυστηρή επίβλεψη και τον έλεγχο των διεθνών οργανισμών.


Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ζητεί ο δήμαρχος Καλαμάτας

Αναγκαία θεωρεί την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος τόνισε ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι βασικό αίτημα των δημάρχων, που θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα. Ο κ. Νίκας τόνισε επίσης ότι η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων, γιατί καταστρέφονται και υποβαθμίζονται υποδομές ενώ καθημερινά προκύπτουν σοβαρά ζητήματα με παραβάσεις που έχουν σχέση με τα σκουπίδια και τη χρήση των δημοτικών χώρων.


Προβλήματα με τον αγωγό φυσικού αερίου

Δεν είναι σίγουρη η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη μέχρι την Καλαμάτα. Όπως αποκάλυψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας «υπάρχει ζήτημα» γιατί το έργο θεωρείται ασύμφορο. «Το φυσικό αέριο – συνεχίζει ο δήμαρχος - είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για όλες τις περιοχές, διότι δίδει ένα μικρότερο κόστος στην κατανάλωση ενέργειας της τάξεως του 40% περίπου σε σχέση με το πετρέλαιο. Αν το φυσικό αέριο δεν έλθει στην Καλαμάτα και στη Δυτική Ελλάδα -από τη Μεγαλόπολη θα έλθει- υπάρχει ζήτημα και με τις Βιομηχανικές μας Περιοχές, με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν εκεί, με τις μονάδες που ήδη λειτουργούν εκεί, με τις ξενοδοχειακές μας μονάδες και, γενικά, με την όλη παραγωγική διαδικασία». Για το θέμα ο κ. Νίκας έχει απευθύνει επιστολές προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.


Συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Τρίπολη

Σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, αύριο στις 9 το βράδυ, καλεί τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Στη συγκέντρωση θα συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εμφάνιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες. Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ απαιτεί να γίνουν ψεκασμοί σε όλους τους στάβλους, να γίνουν αεροψεκασμοί, να χορηγηθούν ζωοτροφές στα κοπάδια που βρίσκονται σε καραντίνα, να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία.


Στην Αθήνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

Πανελλαδική διαμαρτυρία στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Πέμπτη στις 6 το απόγευμα οι οργανώσεις των συνταξιούχων (ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ – ΟΣΕ – ΟΑΕΕ – ΝΑΤ – ΟΤΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ).
Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Για τη μετάβαση στην Αθήνα θα δρομολογηθούν ειδικά λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν την Πέμπτη στις 2 μετά το μεσημέρι από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας .
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας 27210-90411 και 27210-80656.
Το κόστος συμμετοχής είναι10 ευρώ.


Παρουσίαση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και η διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου. Στη συνέντευξη θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα γίνει από τις 17 μέχρι τις 24 Ιουλίου.


«Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης»

Το βιβλίο του Μεσσήνιου πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου, “Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης” θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον καθηγητή, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου καθηγητή Πάνο Καζάκο και τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ παρών αναμένεται να είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Γουλιάμος.


Καλαμάτα – Κρήτη με το «Βιντσέντζος Κορνάρος»

Το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του επιβατικού – οχηματαγωγού «Βιντσέντζος Κορνάρος» για Καλαμάτα – Κρήτη και αντιστρόφως. Όπως ανακοινώθηκε το πλοίο θα αναχωρεί από την Κίσσαμο (Καστέλι) κάθε Σάββατο στις 2:30 μετά το μεσημέρι, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 6:20 το απόγευμα και στην Καλαμάτα στις 11:40 το βράδυ. Από Καλαμάτα για Κρήτη θα αναχωρεί στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, θα φθάνει στα Κύθηρα στις 5:30 τα ξημερώματα και στην Κίσσαμο στις 9:50 το πρωί της Κυριακής.


Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις

Γενικά αίθριο καιρό, με πιθανές τοπικές νεφώσεις, προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/06/2014 - 10:38