Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  17-6-2014


Ο Δήμος Βόλου στην Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες

Στην «πρόσκληση για ανάληψη δεσμεύσεων» με σκοπό τη δημιουργία έξυπνων πόλεων μέσα από καινοτόμες επενδύσεις, ανταποκρίθηκε ο Δήμος Βόλου μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αποσκοπεί στην προώθηση των προτεραιοτήτων του «Στρατηγικού Σχεδίου Υλοποίησης των Έξυπνων Πόλεων» που υιοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ) για τις Έξυπνες Πόλεις και τις Κοινότητες.
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια (δημοτικά κτίρια, σχολεία, αθλητικές υποδομές κ.α) και κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, κ.α), η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους κοινόχρηστους χώρους, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Δήμου Βόλου που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων μέσω της διαμόρφωσης ενός πιο υγιεινού και βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει υπογράψει και το Σύμφωνο Δημάρχων, μια σημαντική ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών με στόχο να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις περιοχές τους, που θα οδηγήσει στη μείωση έκλυσης ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.
Σε ότι αφορά την «πρόσκληση για ανάληψη δεσμεύσεων» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία επενδυτικών προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ευρύτερη και ταχύτερη διάδοση της καινοτομίας στην πόλη.
Όλες οι πόλεις, οι εταιρείες, οι ενώσεις, οι κρατικοί ή ερευνητικοί οργανισμοί καλούνται να ακολουθήσουν τις συστάσεις που προβλέπονται στο στρατηγικό σχέδιο υλοποίησης, σχεδιάζοντας τις δικές τους πρωτοβουλίες και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων μέσω επενδύσεων, νέων μορφών συνεργασίας και από κοινού αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει 200 εκατ. € περίπου για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες από τον προϋπολογισμό (2014-2015) του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος και να υπάρξουν περισσότερες λύσεις για τις έξυπνες πόλεις. Προβλέπονται επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά κονδύλια.


Πνίγηκε 76χρονη γυναίκα από την Άλλη Μεριά στα Πευκάκια

Την τελευταία της πνοή άφησε μια 76χρονη γυναίκα, στη 1.30 χθες το μεσημέρι, ενώ κολυμπούσε στα Πευκάκια.
Η άτυχη γυναίκα, αισθάνθηκε αδιαθεσία, ενώ κολυμπούσε, με αποτέλεσμα άλλοι λουόμενοι να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου, όταν πήγε επί τόπου, απλά διαπίστωσε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε σφυγμό.
Η σορός της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ πήγαν λιμενικοί, που ενημερώθηκαν από το ΕΚΑΒ, ενώ ο θάνατος της ηλικιωμένης αποδίδεται σε παθολογικά αίτια. που κάνουν την προανάκριση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η 76χρνη γυναίκα ήταν συνταξιούχος και κάτοικος – εν ζωή – Άλλης Μεριάς.


Ελεύθεροι οι Σύριοι λαθρομετανάστες και οι εννέα γυναίκες

Έξι λαθρομετανάστες (πέντε Σομαλοί και ένας Αφγανός) παραμένουν κρατούμενοι στο Τμήμα Μεταγωγών της Ν. Ιωνίας, ενώ οι Σύριοι και οι εννέα γυναίκες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να απελαθούν.
Οι πέντε Σομαλοί και ο ένας Αφγανός παραμένουν υπό κράτηση μέχρι να απελαθούν και τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης μεταναστών της χώρας, μέχρι να απελαθούν στις χώρες τους.
Οι 41 μετανάστες εντοπίστηκαν στις 5 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στη βραχονησίδα Περιστέρα Αλοννήσου και το βράδυ της ίδιας ημέρας, μεταφέρθηκαν στο Βόλο με το πλοίο της γραμμής. Οι 41 άνθρωποι, που πλήρωσαν 2.500 δολάρια ο καθένας για τη μεταφορά τους στη χώρα μας, είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στο Νοσοκομείου Βόλου μπήκε για ένα 24ωρο, μια 24χρονη Σομαλή, που είναι έγκυος στον 5ο μήνα, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Τελικά, η γυναίκα πήρε εξιτήριο και αφέθηκε ελεύθερη, μαζί με 34 άλλα άτομα που ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και τις οκτώ ακόμη γυναίκες.
Οι 41 άνθρωποι, βρισκόταν εδώ και μήνες στην Κωνσταντινούπολη και το τελευταίο διάστημα μεταφέρθηκαν στα παράλια της Τουρκίας. Την Παρασκευή, επιβιβάστηκαν σε ένα αλιευτικό τουρκικό σκάφος και, μετά από 20 ώρες ταξίδι στη θάλασσα, τους αποβίβασε στη βραχονησίδα Περιστέρα Αλοννήσου. Οι μετανάστες είχαν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα και χαρακτηριστικό είναι ότι ενημέρωσαν οι ίδιοι την Ελληνική Πολιτεία, καλώντας τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.
Στη συνέχεια και αφού έγινε κινητοποίηση, οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αλιείς, που, με ευθύνη του Λιμεναρχείου Σκοπέλου, τους μετέφεραν στη Σκόπελο το πρωί, ενώ το απόγευμα επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής, για να φτάσουν, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι του Βόλου, όπου τους παρέλαβε η Αστυνομία που τους μετέφερε στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών (δίπλα από το ΚΤΕΟ).
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των Σύριων μεταναστών βρίσκονταν δικαστές και δικηγόροι, που έφυγαν από τη χώρα τους, για να σώσουν τη ζωή τους, από την εμφύλια σύρραξη που μαίνεται από το τέλος του 2011.


Διάρρηξη στη «Διακονία» με λεία τα ρούχα των άπορων

Στο στόχαστρο αγνώστων διαρρηκτών τέθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μόλις εβδομάδων ο Σταθμός Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Ι. Μ. Δημητριάδος, που λειτουργεί ως παράρτημα του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος».
Οι υπεύθυνοι του χώρου αντίκρισαν σοκαρισμένοι, χθες το πρωί, την εικόνα που παρουσίαζαν ρούχα και παπούτσια, σε μια άμορφη μάζα, διάσπαρτα στο χώρο, μαρτυρώντας την δράση αγνώστων, οι οποίοι όπως φαίνεται εισήλθαν στον εκθεσιακό χώρο του Σταθμού, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο χώρος, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γλάδστονος και Γ. Καρτάλη, εκεί όπου δεκάδες άποροι συμπολίτες μας προμηθεύονται δωρεάν τα αναγκαία για την καθημερινή τους διαβίωση, θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο χθες το πρωί, προκαλώντας οδυνηρά συναισθήματα σε όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με το δυσάρεστο θέαμα, για το οποίο υπάρχει, εξάλλου, σχετικά αναφορά και στην ιστοσελίδα του «Εσταυρωμένου».
Οι άγνωστοι εκτιμάται ότι εισήλθαν από την πίσω πλευρά, δρασκελώντας έναν τοίχο 4 μέτρων, που φράσσεται από ψηλό κάγκελο.


Στο σκοτάδι οι έρευνες για τους ληστές που άρπαξαν 20.000€ απ΄ το Lidl Αγριάς

Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας, παρά την κινητοποίηση, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δυο αγνώστων ανδρών, οι οποίοι στις 6 σήμερα το πρωί, με την απειλή μαχαιριού και πιστολιού λήστεψαν το Lidl Αγριάς, αφού απείλησαν με πιστόλι και μαχαίρι μια υπάλληλο και τον διευθυντή του καταστήματος, αναγκάζοντάς τον να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, απ’ όπου έκλεψαν ποσό σχεδόν 20.000 €.
Η ληστεία έγινε στις 6 σήμερα το πρωί, μόλις είχε ανοίξει το πολυκατάστημα και σ’ αυτό βρισκόταν ο διευθυντής και μια υπάλληλος.
Σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου του καταστήματος, οι δύο άνδρες, που είχαν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (φορούσαν κουκούλες και γάντια), μπήκαν στο σούπερ μάρκετ και, κρατώντας ο ένας πιστόλι και ο δεύτερος μαχαίρι, απείλησαν τον διευθυντή, ότι αν δεν άνοιγε το χρηματοκιβώτιο, θα έκαναν κακό στην υπάλληλο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι Έλληνες, ενώ αλλοίωσαν τη φωνή τους, για να μην αναγνωριστούν.
Ο διευθυντής, μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, οπότε ο ένας δράστης πήρε τα χρήματα και, με τον συνεργό του έφυγαν από το κατάστημα, ενώ εκτιμάται ότι απομακρύνθηκαν από το κατάστημα πεζοί.
Πάντως, ερωτηματικό παραμένει πως οι δύο δράστες γνώριζαν ότι υπήρχαν χρήματα στο χρηματοκιβώτιο, όπως και το γεγονός ότι το κατάστημα άνοιγε τόσο νωρίς το πρωί, προκειμένου να γίνει προετοιμασία για την υποδοχή των πελατών.


Εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων για δυναμικές κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις εδώ και τώρα είναι οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι βλέπουν τα προβλήματά τους να διογκώνονται μέρα με τη μέρα, και η Πολιτεία να μην κάνει το παραμικρό για να δώσει λύσεις, για έναν κλάδο που είναι πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου, επισημάνθηκε ότι αν και η επιστολή του αντιπροέδρου της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, απεστάλη προ 15νθημέρου, δεν υπήρξε απάντηση.
Η Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση έκαναν καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μικρές και μεγάλες μονάδες στην περιοχή μας, ώστε να μπουν σε ενιαία βάση και μέχρι τη Γενική Συνέλευση των Ξενοδόχων, στις 30 Ιουνίου, θα ασχοληθούν με κοινά προβλήματα όπως οι εργοδοτικές εισφορές, η φορολόγηση και η φορολογία ακινήτων, τα κίνητρα σε όσους ανοίγουν και τον χειμώνα τις μονάδες τους (όπως αφορολόγητο πετρέλαιο) κλπ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, οι ξενοδόχοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Διοίκηση του κλάδου και την καλούν να κινηθεί δυναμικά, σε όποια κατεύθυνση κρίνει, ώστε να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.


Μηλοκαλλιέργειες στη Ζαγορά έπληξε το χαλάζι

Ζημιές σε μηλοκαλλιέργειες προκλήθηκαν από το χαλάζι που έπεσε χθες στη χερσαία Μαγνησία, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό το μέγεθος της ζημιάς.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η χαλαζόπτωση έκανε τις μεγαλύτερες ζημιές προς Πουρί, και είχε αποτέλεσμα να προκληθούν χτυπήματα στα μήλα που βρίσκονται πάνω στα δένδρα.
Οι παραγωγοί της περιοχής έχουν προχωρήσει ήδη σε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ενώ αναμένονται και οι γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τη ζημιά.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


Παράσταση χορευτικών ομάδων του ΕΔΡΑΜΕ

Ο χορευτικός και μουσικός σύλλογος Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε, διοργανώνει την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 στο ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας εκδήλωση-παράσταση των χορευτικών του ομάδων. Θα συμμετάσχουν επίσης οι σύλλογοι: Τερψιχόρη, Αγροτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας, ο Σύλλογος Τρικεριωτών Βόλου «εν Τρικερίω» και ο σύλλογος Προβολής και Διατήρησης της παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας. Τιμή εισόδου 2€.
Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος Νίκος Μούτσελος Νίκος και η δασκάλα Τσιπτσέ Λίλια. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό θέατρο του πολιτιστικού κέντρου έναντι του ανοικτού θεάτρου.


Εγκαινιάζεται η Ετήσια Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών του Δ.Ι.Ε.Κ Βόλου

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18/6/2014 το βράδυ στις 9.00 μ.μ. η Ετήσια Έκθεση Σπουδαστικών Εργασιών του Δημοτικού Ι.Ι.Ε.Κ Βόλου στο κτίριο επί των οδών Ρήγα Φεραίου 1 & Χείρωνος.
Θα παρουσιαστούν, όπως κάθε χρόνο, επιλεγμένες εργασίες των σπουδαστών από τις ειδικότητες Γραφικών Τεχνών, Διακόσμησης, Ενδύματος, Κοσμήματος, Φωτογραφίας, και Συντήρησης Έργων Τέχνης, ενώ οι σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής θα παρουσιάσουν δείγματα εξαιρετικών πιάτων στους επισκέπτες της Έκθεσης με την επιμέλεια του τμήματος Υποδοχής & Φιλοξενίας.
Φέτος στο Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου λειτούργησαν οι εξής ειδικότητες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γραφίστας Εντύπου, Τεχνικός Διακόσμησης, Ειδικός Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας, Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος, Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας, Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης, καθώς και οι 2 ειδικότητες του Τομέα Τουρισμού: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Υπεύθυνος Υποδοχής & Φιλοξενίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αξίζει να αναφέρουμε τις πολλές συμμετοχές των σπουδαστών του Δ.Ι.Ι.Ε.Κ., σε εκθέσεις, διαγωνισμούς αλλά και αναθέσεις εργασιών από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιο δημιουργικές τους ιδέες.
Ειδικότερα στους σπουδαστές της ειδικότητας Γραφιστικής ανατέθηκε η δημιουργία αφισών, προσκλήσεων για διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και η επιμέλεια παιδικών βιβλίων, ενώ σε συνεργασία με τους σπουδαστές της ειδικότητας «Συντήρηση Έργων Τέχνης», η υλοποίηση του QR Project –ANTIPOLIS.
Το τμήμα Κοσμήματος διοργάνωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας το Πανευρωπαϊκό συνέδριο σχολών Αργυροχρυσοχοΐας, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακινήσεις των σπουδαστών του τμήματος σε Ισπανία, Κύπρο και Φιλανδία, μέσω του κοινοτικού προγράμματος Leonardo.
To τμήμα Ενδύματος προετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην Athens Exclusive, ενώ συνεχίζει το ερευνητικό του έργο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διάφορους φορείς.
Πλούσια δράση είχαν οι σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής με την συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και εκθέσεις φορέων του Δήμου Βόλου με την επιμέλεια και οργάνωση των σπουδαστών του τμήματος Υποδοχής &Φιλοξενίας.
Οι σπουδαστές του τμήματος Διακόσμησης συμμετέχουν στην υποβολή διακοσμητικών προτάσεων για φορείς και οργανισμούς (ΦΛΟΓΑ).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η έντονη δραστηριότητα του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου προσέλκυσε και το ενδιαφέρον Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσκάλεσε το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου να συμμετέχει σε Διαδραστικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA, στις 4 Ιουνίου στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Καθώς επίσης και παρουσίαση της σχολής στο “Regio Crafts” project, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της Χειροποίητης Δημιουργίας, την προώθησή και τον «συνδυασμό» της με το σύγχρονο design έτσι ώστε να προκύψουν καινοτόμα προϊόντα και επιχειρήσεις.
Όλες αυτές οι δράσεις ενδυναμώνουν τη σύγχρονη φιλοσοφία της σχολής που ως ένας θεσμός και σημείο αναφοράς για τη πόλη του Βόλου, ως ένα δυναμικό στοιχείο, συνεχώς προσαρμόζεται και εξελίσσεται, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει. Ως ένας εκπαιδευτικός φορέας που προετοιμάζει τους αυριανούς επαγγελματίες, έχουμε άμεση σχέση με την αγορά και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, αλλά να προσπαθούμε να επηρεάζουμε αυτές στο βαθμό που μπορούμε.
Την Ετήσια έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλο το καλοκαίρι ,μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο οι υποψήφιοι σπουδαστές, όσο και οι γονείς τους, ώστε να ενημερωθούν με τον πιο άμεσο τρόπο για το υψηλό επίπεδο του έργου που επιτελείται στο Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου, καθώς και επαγγελματίες των συναφών κλάδων που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με μελλοντικούς συνεργάτες»
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/06/2014 - 10:30