Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-15-12-2014

Γιορτάζει η Ζάκυνθος, στις 17 Δεκεμβρίου, τον πολιούχο και προστάτη της, Άγιο Διονύσιο


Από 16 έως 19 Δεκεμβρίου, η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μνήμη του Προστάτη και Πολιούχου της, Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα, θα γίνει η Επίσημη Κάθοδος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μγας Αρχιερατικός Εσπερινός. Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, κυρινυμο ημέρα της εορτής και ώρα 4 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η νυχτερινή Θεία Λειτουργία. Το πρωί και ώρα 7:30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατικ Θεία Λειτουργία.
Την ίδια ημέρα και ώρα 11 το πρωί (καιρού επιτρέποντος) θα γίνει η Λιτάνευση του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 8:30 το πρωί, θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπ
θεσ του στην Ιερά Λάρνακα.

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου. Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη. Την Ιερά Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από το Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακυνθίων και των πρώην Δήμων Αλυκών, Αρκαδίων και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Παρακαλούνται από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλης και του λιμανιού. Επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής και ο Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξης. Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Παν. Αρχιμανδρίτης, Δανιήλ Μπιάζης και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικ. Θρόνου, Παναγιώτης Καποδστριας, Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, αντίστοιχα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου.
Να σημειωθεί ότι είναι τοπική αργία για τη Ζάκυνθο, η Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, ανήμερα, δηλαδή, του εορτασμού του πολιούχου του νησιού, άσχετα αν ο εορτασμός διαρκεί περισσότερες ημέρες, ενώ, την ίδια ημέρα, έχουν την ονομαστική τους εορτή, όλοι οι Διονύσηδες και όλες οι Διονυσίες, με άλλα λόγια, οι μισοί Ζακυνθινοί και οι μισές Ζακυνθινές!


Έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕΖ για την παραβίαση του εκπαιδευτικού ωραρίου, που παρουσιάζεται σαν…εθελοντική εργασία, ζητώντας προσλήψεις για τη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν ξεκινήσει αντιπαραθέσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και  ειδικότερα στο πεδίο των διδασκόντων εκπαιδευτικών για το ωράριο εργασίας με αφορμή  το γεγονός ότι στα κενά των ωρών διδασκαλίας δόθηκε εργασία γραμματείας, Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, οι εκπαιδευτικοί στους οποίους ανατέθηκε η δουλειά γραμματείας εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις θεωρώντας πως δεν προλαβαίνουν να τα διεκπεραιώνουν όλα, ενώ η ΕΛΜΕΖ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου), το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών στο νησί, κάνει λόγο για παραβίαση εκπαιδευτικού ωραρίου! Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία, ωστόσο η δουλειά γραμματείας είναι περισσότερη στα μεγάλα σχολεία. Διαμαρτυρίες έχουν εκφραστεί από το 1ο και το 2ο σχολικό συγκρότημα Ζακύνθου  και η τοπική ΕΛΜΕ, παρενέβη με ανακοίνωσή της, ζητώντας να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού που θα αναλάβει τη δουλειά της γραμματείας. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ωστόσο, έχει αποφασίσει τον τρόπο λειτουργίας κάθε σχολείου και έχει αποφανθεί πω ς οι εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και θα προσφέρουν εργασία τις ώρες που δεν κάνουν μάθημα και έχουν κενό, μέσα στο 8άωρό τους…

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει την ομόφωνη και απόλυτη αντίθεσή του στην, μετά από πρόταση του Δ/ντή του 2ου ΓΕΛ, υποχρεωτική και κατά παραβίαση του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, παραμονή, των συναδέλφων στο συγκεκριμένο σχολείο. Επίσης, αναφέρει ότι η παραμονή αυτή, παρουσιάζεται ως δήθεν εθελοντική στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου! Ομόφωνα καλεί το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου να σταθεί στο ύψος του, να αντισταθεί και να ανατρέψει άμεσα την αρχική του απόφαση, η οποία καλύπτει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, για το οποίο, ολόκληρος ο κλάδος, πρέπει να παλέψει! Η ΕΛΜΕΖ, απαιτεί τον άμεσο διορισμό διοικητικού προσωπικού και γραμματέων στα σχολεία. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του σχολείου χαρακτηρίζει απαράδεκτη και προσβλητική τη στάση της ΕΛΜΕ και υπενθυμίζει πως όλα αυτά είναι νόμιμα και γίνονται  με απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών!

Εκπαιδευτικός μεσαίωνας, «έρχεται» στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες νομού Ζακύνθου!

Το υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε ξαφνικά μέσα σε μια τόσο ρευστή πολιτική κατάσταση (εκλογή προέδρου δημοκρατίας και πιθανότητα εκλογών), να αναρτήσει ξανά σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες νομού Ζακύνθου.

Επίσης, ο εν λόγω Σύλλογος, επισημαίνει τα εξής: «Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2014 που το ΥΠΑΙΘ (είχε αναρτηθεί πάλι τον Μάιο του 2014) προσπαθεί με λίγες μόνο τροποποιήσεις και αυτές προς το χειρότερο, να απαξιώσει και να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο. Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο, που το διακρίνει η προχειρότητα, η ανηθικότητα και αποτελεί μια προσβολή στην ανθρώπινη φύση και στον πολιτισμό μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι άνθρωποι σχεδίασαν ένα νομοσχέδιο που καταπατεί όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών και το συνταγματικό δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν σε συνεργασία με το σχολείο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Εισάγει τον όρο <δεσμευτικό> για τους γονείς των αποφάσεων των ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ, αφού προβλέπει ότι η ΕΔΕΑΥ ενημερώνει την οικογένεια του µμαθητή για τις διαδικασίες αξιολόγησης και υποστήριξης που θα ακολουθηθούν και συνεργάζεται μαζί της. Η συνεργασία δεσμεύει τόσο το σχολείο όσο και την οικογένεια, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του γονέα, δίνοντας καινούργια έννοια στη σημασία της λέξης <συνεργασία> που είναι απαραίτητη για να έχει επιτυχία κάθε εκπαιδευτική παρέμβαση προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για παραπομπές στα ειδικά σχολεία ακόμη και για παιδιά με <προβληματική συμπεριφορά> ,αφού άλλοι αποφασίζουν και όχι ο γονέας»!

Σεμινάρια εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας από το Κέντρο… Επιχειρηματικότητας και Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Ζακυνθίων, ένεκα του τουρισμού!

Άρχισαν, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, τα μαθήματα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το Κέντρο…Επιχειρηματικότητας και Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Ζακυνθίων, σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Mouzenidis Travel. Τα σεμινάρια είναι τρίμηνης διάρκειας, (12 εβδομάδες/70 ώρες) και πραγματοποιούνται από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη  για δύο ώρες κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κόκλα, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου και υπεύθυνο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και αποτέλεσμα ήταν να λειτουργήσουν συνολικά 4 τμήματα, στα οποία φοιτούν συνολικά 176 μαθητές. Σε όλους τους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, ενώ τα μαθήματα γίνονται από δύο καθηγητές και θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Τα σεμινάρια παρακολουθούν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού (υπάλληλοι ρεσεψιόν, Σερβιτόροι, Μπάρμαν, Καμαριέρες, υπάλληλοι Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Καταστημάτων) και η φοίτηση είναι δωρεάν.

Έτσι λοιπόν, λόγω του «ανοίγματος» της ρωσικής αγοράς, με…εύπορους, συνήθως, πελάτες, προς την Ελλάδα και φυσικά τα Ιόνια Νησιά και τη Ζάκυνθο, επιβάλλεται η προσαρμογή στα…νέα δεδομένα, με ρωσομαθείς, καλούς και υπάκουους υπαλλήλους στον τουρισμό, συχνά, κακοπληρωμένους ή απλήρωτους και ανασφάλιστους, για να προσφέρουν απλόχερα τις υπηρεσίες τους, όλη μέρα-κάθε μέρα ή ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της θερινής σαιζόν, για να συνεχιστεί το «τουριστικό θαύμα» του νησιού, πάντα προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και σε βάρος όλων των υπολοίπων!

Ενέργειες από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου, για την πληρωμή 500 παραγωγών που δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα από την επιδότηση!


Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, έστειλε πριν λίγες ημέρες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα δικαιολογητικά  500 παραγωγών του νησιού, που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα για την επιδότηση. Έτσι εκτιμάται ότι τις παραμονές των Χριστουγέννων όλοι οι αγρότες του νησιού θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται και δεν θα μείνουν εκκρεμότητες, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύμφωνα με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού, Πέτρο Βισβάρδη, μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταχωρηθεί όλα τα στοιχεία που έπρεπε, για να πληρωθούν οι αγρότες. «Πρόκειται για τα 500 άτομα που δεν πήραν επιδότηση και  αναμένουμε να γίνει πληρωμή τις επόμενες ημέρες που θα κατατεθεί η δεύτερη δόση» επεσήμανε ο κ. Βισβάρδης. Από την πλευρά του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, θα συνεδριάσει εντός των ημερών, πριν τον καινούργιο χρόνο και  θα συζητήσει όλα τα τρέχοντ5α σοβαρά θέματα, όπως οι επιδοτήσεις, η εκκαθάριση  των παλιών χρεών κλπ.

Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή της δεύτερης δόσης της επιδότησης για όσους είχαν πάρει την πρώτη δόση στα μέσα Νοέμβρη

Αναφορικά με την καταβολή των υπολοίπων της επιδότησης , οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθούν παραμονές Χριστουγέννων, με πιο πιθανή ημερομηνία στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου. Να τονιστεί, πως οι αγρότες είχαν λάβει την πρώτη δόση των χρημάτων της επιδότησης στα μέσα Νοεμβρίου και τώρα αναμένονται τα υπόλοιπα. Τέλος, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε γνωστό πως θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, οι  πληρωμές  της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15/12/2014 - 14:36