Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

«Δημόσια θα μείνουν τα αεροδρόμια με το ενδεχόμενο συμμετοχής της αυτοδιοίκησης»!

Την βούληση της κυβέρνησης για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια εισέπραξαν οι συμμετέχοντες στην “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων” οι οποίοι είχαν επαφές με υπουργούς στην πρωτεύουσα και ακολούθως παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σε σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της Πρωτοβουλίας, ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί παρότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα των αεροδρομίων και δη των περιφερειακών. Στη συνέντευξη τύπου και τις επαφές έλαβε μέρος και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος  από την πρώτη στιγμή έχει εκφραστεί αρνητικά στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων των νησιών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Κέρκυρας τα οποία είναι κερδοφόρα και πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 17 Μαρτίου  εκπρόσωποι της πανελλαδικής Πρωτοβουλίας των 161 φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, συναντήθηκαν με τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη   Σταθάκη, Επικρατείας Α.  Φλαμπουράρη ενώ κατέθεσαν το Ψήφισμα και στον Υπ. Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη.  Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στη Συνέντευξη μίλησαν ο Θ. Γαλιατσάτος και ο Χ. Μυλωνάκης Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων».

Η Πρωτοβουλία
«Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας, διατυπώθηκαν ρητά οι πολιτικοί και κοινωνικοί άξονες που αποτελούν τη γραμμή υπεράσπισης τόσο της δημόσιας περιουσίας, της εθνικής κυριαρχίας  όσο και των Αεροδρομίων της χώρας. Βασική απαίτηση, ήταν η άμεση ακύρωση της δρομολογούμενης ιδιωτικοποίησης. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, εκφράστηκαν  ανησυχίες αφενός για τη ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ με την επικείμενη κατάθεση Τροπολογίας στη Βουλή, αφετέρου για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των Αεροδρομίων για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών. Επίσης συζητήθηκαν εκτενώς, τα συνολικά προβλήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο βαθμός εξάρτησης των τοπικών οικονομιών και του Τουρισμού από τα Αεροδρόμια ιδιαίτερα στις νησιωτικές Περιφέρειες, όπως επίσης τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιχτούν από την επιζήμια και αδικαιολόγητη ιδιωτικοποίηση. Επισημάνθηκαν τέλος ζητήματα, όπως η νέα τιμολογιακή πολιτική έτσι όπως αυτή περιγράφεται στους όρους παραχώρησης και το νέο εργασιακό καθεστώς που προβλέπει περικοπή θέσεων εργασίας και ελαστικοποίηση των συνθηκών.  

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπήρξε απόλυτη κατανόηση του προβλήματος της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων και έγινε εκτενής αναφορά στις πολιτικές πιέσεις που δέχεται σήμερα η Ελλάδα από τους μηχανισμούς της Ε.Ε.. Τα νέα δεδομένα που εισήχθησαν στη συζήτηση ήταν η προσπάθεια που γίνεται - από πλευράς Υπουργών - για την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Αεροδρομίων, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε ακύρωση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης και σε επανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης - διαχείρισης των Αεροδρομίων στη βάση του μοντέλου της μικτής οικονομίας. Ο σχεδιασμός που θα επιδιωχθεί, δεν αποκλείει την περίπτωση της συμμετοχής των φορέων της Τοπικής αυτοδιοίκησης».  

Η Ανακοίνωση
«Η “Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών Αεροδρομίων” ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει το θετικό πνεύμα των νέων δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης και αναμένει τους νέους της σχεδιασμούς, τόσο για την ακύρωση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, όσο και τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της προστασίας της δημόσιας γης και περιουσίας. Η Πρωτοβουλία θεωρεί ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει και καλεί τους πολίτες, τους φορείς και τα κινήματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε η φωνή του λαού  στο δίκαιο αίτημα της ακύρωσης των καταστροφικών για τη χώρα ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ και το δημοκρατικό αίτημα της μη υποθήκευσης των αναπτυξιακών υποδομών της Ελλάδας στους επίδοξους επενδυτές, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Οι αγώνες συνεχίζονται και κλιμακώνονται».   
 
Τέλος το…εμπόριο στο «Ναυάγιο» και μέτρα ασφαλείας στην περιοχή!

Η διεθνής προβολή που έχει γίνει στον παγκοσμίως γνωστό, όρμο του «Ναυαγίου», στη Ζάκυνθο, μέσω του διαδικτύου δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και για περιορισμούς που πρέπει να ισχύσουν στην περιοχή ώστε η επικείμενη τουριστική περίοδος να κυλήσει υπό διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών ενώ θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή και η μεγάλη ζήτηση δημιουργεί αντίστοιχες προσδοκίες κερδών στους επαγγελματίες που έχουν σκάφη και κάνουν ημερήσιες εκδρομές. Ωστόσο η περιοχή επιβάλει να υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας λόγω των κινδύνων που κρύβει εκεί η θάλασσα και για τους οποίους πρέπει να ενημερώνονται οι επισκέπτες που θέλουν να κολυμπήσουν στα βαθυγάλαζα νερά των δυτικών ακτών της Ζακύνθου.

Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το χερσαίο τμήμα πάνω στο οποίο είναι το ναυαγισμένο πλοίο καθώς χρειάζεται συντήρηση και προστασία ενώ φρένο πρέπει να μπει σε όσους βρίσκονται στην ακτή και πωλούν σουβλάκια, χάμπουργκερ, φρουτοσαλάτες και άλλα είδη τροφίμων. Για το θέμα αυτό, μίλησε και ο Λιμενάρχης Ζακύνθου, Νίκος Κοκκάλας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος, επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του και ζητώντας τη συνδρομή των επαγγελματιών για να μην προκύψουν διάφορα ζητήματα!

Στη θάλασσα
Ο κ. Κοκκάλας τόνισε ότι: «Εγώ είμαι από το 2003 στο Λιμεναρχείο και το συζητάμε κάθε χρόνο, αν και η επιβολή της τάξης στο συγκεκριμένο χώρο είναι σύνθετο θέμα. Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά αντικειμενικών δυσκολιών. Τα ζητήματα αγκυροβολίας των σκαφών είναι αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου. Μπήκε ένα ζήτημα αν τα σκάφη μπορούν να πηγαίνουν να ξεφορτώνουν τον κόσμο και να βγαίνουν εκτός να αγκυροβολούν. Αυτό δεν γίνεται και το δηλώνω ευθέως. Τα σκάφη ότι μέγεθος κι αν έχουν πρέπει να έχουν αναμμένες τις μηχανές γιατί τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά και δεν μπορούν να μείνουν πολύ ώρα με σβηστές μηχανές. Δεν μπορεί να αγκυροβολήσει σκάφος έξω γιατί υπάρχουν μεγάλα βάθη και γιατί με τις αναμμένες μηχανές προκαλείται ρύπανση. Κάθε χρόνο βγαίνει η απόφαση του Λιμεναρχείου ανάλογα και με τον κόσμο που υπάρχει. Αν υποθέσουμε ότι αφήνουν τον κόσμο, αναφερόμαστε σε 2 με 3 χιλιάδες άτομα. Αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνοι υπάρχουν με τόσο κόσμο και θα έχουμε ατύχημα αν μπει ένα σκάφος να παραλάβει τον κόσμο του!»

Στην ακτή
Μεγάλο είναι το ζήτημα διατήρησης του ναυαγισμένου πλοίου, θέμα για το οποίο ο Δήμος Ζακύνθου, έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες με το τοπικό ΤΕΙ ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της φθοράς του, όπως επίσης έχει αποφανθεί για την ανάγκη περίφραξης γύρω από το πλοίο. Για το θέμα αυτό ο Λιμενάρχης επεσήμανε ότι: «Για την περίφραξη του πλοίου θεωρώ ότι είναι σωστό γιατί είναι θέμα λίγων χρόνων να καταστραφεί. Είναι σκουριασμένο τελείως και ορισμένοι κόβουν κομμάτια και τα παίρνουν για ενθύμιο. Η περίφραξη θα  βοηθήσει να διατηρηθεί περισσότερο το πλοίο. Επίσης νομίζω ότι πρέπει να μπει ναυαγοσώστης αν και δεν το προβλέπει ο νόμος γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Για την αυξημένη ζήτηση που έχει ο χώρος πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Διαμαρτυρίες
Εκείνο που ενδεχομένως δεν ήταν ευρέως γνωστό είναι ότι οι τουρίστες κάνουν καταγγελίες όταν ο καιρός δεν είναι καλός και δεν μπορούν να βγουν από το πλοίο για να κολυμπήσουν. Για το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση από τους υπευθύνους των σκαφών που κάνουν τις εκδρομές και όχι να τους ενδιαφέρει μόνο πόσοι θα μπουν κάθε μέρα πάνω στο σκάφος για να κάνουν την εκδρομή στο «Ναυάγιο». Ο κ.Κοκκάλας, δήλωσε ότι: «Μεγάλο μέρος του θαλάσσιου τουρισμού βασίζεται στο Ναυάγιο. Κάθε χρόνο γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και δεν μπορεί το πλοίο να προσεγγίσει. Γίνεται δυσφήμιση και γίνονται καταγγελίες, απειλούν με μήνυση και ζητούν τα χρήματά τους πίσω. Αν οι κυβερνήτες και οι επιχειρηματίες ήταν πιο προσεχτικοί θα είχαμε καλύτερη κατάσταση».

Εμπόριο
«Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την προστασία και το σεβασμό του χώρου είναι η παρουσία στο «Ναυάγιο» μικροπωλητών που πωλούν εκεί φαγητά δημιουργώντας μία τριτοκοσμική εικόνα. Η κατάσταση εκεί θα ήταν καλύτερη αν υπήρχε ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες. Ψήνουν σουβλάκια, κόβουν καρπούζια, ετοιμάζουν χάμπουργκερ, για εμπορικούς, κυρίως, λόγους! Εμείς ζητάμε σεβασμό από αυτούς τους ανθρώπους. Το θέμα είναι να υπάρχει έλεγχος και μέτρο σε όλα» ανέφερε ο Λιμενάρχης.

Οδηγίες
Τέλος, ο Λιμενάρχης, αναφέρθηκε στο θέμα των οδηγιών και πληροφοριών που πρέπει να δίνουν οι επαγγελματίες στους τουρίστες που επισκέπτονται το «Ναυάγιο», λέγοντας ότι: « Η υπηρεσία είναι σε καλό βαθμό ετοιμότητας και αναμένουμε την τουριστική περίοδο που είναι σε δύο μήνες. Οι επαγγελματίες με τα σκάφη πρέπει να δίνουν οδηγίες σε αυτούς που θα κολυμπήσουν στο Ναυάγιο  και μάλιστα στην γλώσσα τους ή σε αγγλικά. Συχνά οι τουρίστες ρωτούν αν είναι επικίνδυνα αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που δεν τους έδιναν τις κατάλληλες οδηγίες για τα ρεύματα και τα βάθη».


Έγινε η παραλαβή των νέων εγκαταστάσεων του ΟΔΑΖ (Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου)


Πραγματοποιήθηκε τελικά η διαδικασία παράδοσης  παραλαβής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΔΑΖ από την κατασκευαστική εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ που ανέλαβε το έργο προς την ΔΕΠΑΝΟΜ, εκπρόσωπος της οποίας ταξίδεψε για το σκοπό αυτό στο νησί μας. Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ιονίων Νήσων-ΟΔΑΖ, Στάθης Μπετίνης, επεσήμανε για ακόμη μια φορά πως το έργο αποτελεί ένα στολίδι για τις δομές της πρόνοιας στο νησί μας, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί πως πρόκειται για το μοναδικό έργο του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Το έργο είχε 3.567.000,00 Ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 2007-2013 και δημοπρατήθηκε το 2012 από την ΔΕΠΑΝΟΜ που είναι και ο φορέας υλοποίησης. Σημειώνεται πως για να λειτουργήσουν οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις απαιτείται και η τοποθέτηση ξενοδοχειακού εξοπλισμού, η οποία ως γνωστόν δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική μελέτη του έργου. Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός, τουλάχιστον προς το παρόν.


Μηνυτήρια αναφορά από το Δήμο Ζακύνθου για τις φθορές στα παιγνίδια-Κλειστή παραμένει η μοναδική «παιδική χαρά» στην πόλη του νησιού!

Πρόκειται για την «παιδική χαρά» στο «Κρυονέρι», στην οποία προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από αγνώστους και πλέον είναι απολύτως ακατάλληλη και επικίνδυνη για να υποδεχτεί τα μικρά παιδιά. Ο φωτογραφικός φακός της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», αποτύπωσε τις καταστροφές που έγιναν στην τσουλήθρα τα τελευταία 24ωρα και αφού τοποθετήθηκε ειδική σήμανση με κορδέλα, στις δύο εισόδους του χώρου μπήκαν λουκέτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος, τουλάχιστον όχι εύκολα…

Σημαντικές φθορές όμως υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες και στα υπόλοιπα παιχνίδια που φιλοξενούνται εκεί όπως είναι το δίχτυ στην μεγάλη αιώρα στο κέντρο της «παιδικής χαράς». Ωστόσο ο χώρος, παρά τα προβλήματα, συνέχιζε να λειτουργεί, αφού ήταν η μοναδική «παιδική χαρά» στην πόλη! Θυμίζουμε πως εδώ και αρκετό διάστημα ο Δήμος έχει κλείσει το χώρο πίσω από το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στην «παιδική χαρά» στην πλατεία του «Άμμου»…

Εν τω μεταξύ, αν και όπως προαναφέρθηκε οι δύο είσοδοι της «παιδικής χαράς» είναι κλειστές, εδώ και κάποιο διάστημα η συρμάτινη περίφραξη που είχε τοποθετηθεί ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος από το διπλανό οικόπεδο – το ημιτελές…γήπεδο του τένις- έχει καταστραφεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ίδιο το υλικό της περίφραξης ήταν επικίνδυνο για τα παιδιά και οι γονείς είχαν τα μάτια τους δεκατέσσερα και βρίσκονταν σε …επιφυλακή κάθε φορά που επισκέπτονταν την περιοχή.

Μπορεί ο Δήμος να …μαραζώνει οικονομικά και η δημοτική αρχή να επικαλείται έλλειψη πόρων για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτο να μην υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά.
Την στιγμή μάλιστα που άλλοι ελεύθεροι χώροι στην πόλη, είτε έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα ή από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ή είναι ….σκαμμένοι από την μια άκρη στην άλλη όπως συμβαίνει με την πλατεία Σολωμού.


Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων: Μήνυση κατ’αγνώστων!
Στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατ΄ αγνώστων θα προχωρήσει ο Δήμος Ζακυνθίων δια του αρμόδιου υπαλλήλου για την υπόθεση των βανδαλισμών που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην «παιδική χαρά» του «Κρυονερίου» και είχαν σαν αποτέλεσμα ο χώρος να κλείσει μέχρι να αποκατασταθεί. Στις φθορές που προκλήθηκαν στην «παιδική χαρά» του «Κρυονερίου» από αγνώστους αναφέρθηκε μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο του «ΕΡΜΗ», ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθίων Γιάννης Στάθης, ο οποίος τόνισε πως οι πολίτες οφείλουν να σέβονται τη δημόσια περιουσία και τους κοινόχρηστους χώρους και ο σεβασμός αυτός θα έπρεπε να είναι αυτονόητος.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και η «παιδική χαρά» να ξαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. «Η παιδική χαρά του Κρυονερίου ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αλλά πλέον οι προδιαγραφές για την λειτουργία των παιδικών χαρών είναι πολύ αυστηρές και απαιτούνται χρήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάθης και συμπλήρωσε πως είναι κρίμα να γίνονται ζημιές.

«Ελπίζω να ήταν μια απερισκεψία και όχι κάποιος να έδρασε σκόπιμα. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι κλειδωμένες και να έχουν φύλαξη αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατη και η περίφραξη. Οι ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν γρήγορα και ο χώρος να λειτουργήσει και πάλι» τόνισε ακόμη, συμπληρώνοντας πως αντί να δαπανηθούν χρήματα για επισκευές από βανδαλισμούς θα έπρεπε να δαπανώνται για νέα παιχνίδια ή για άλλες ανάγκες των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Η μηνυτήρια αναφορά για τις φθορές στα παιχνίδια της «παιδικής χαράς» θα γίνει από τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ωστόσο ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει και ευσυνειδησία από την πλευρά των ίδιων των πολιτών. «Τον Νόμο δεν τον εξασφαλίζει η Αστυνομία ή η δημοτική αρχή αλλά οι ίδιοι οι πολίτες. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν αντί να έχουμε κάδους απορριμμάτων να έχουμε πεζή καθαριότητα λες και τα σκουπίδια πέφτουν από τον ουρανό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε πως θα είναι επιτυχία για το Δήμο να μπορέσει να παραδώσει έστω και μια πιστοποιημένη «παιδική χαρά» κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                                                                                                                                  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ΑΠΟ ΤΙΣ Ε.Δ.Ε.Α.Υ»!
   
«Με αφορμή το έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες και αναρτήθηκε στο διαδύκτιο στις 12-03-2015 που διευκρινίζει την διαδικασία παραπομπής μαθητών στο Κέντρο Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης( ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) από τις σχολικές μονάδες που έχουν συσταθεί Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης Υποστήριξης ( Ε.Δ.Ε.Α.Υ.), θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην συνεχιζόμενη ταλαιπωρία εκατοντάδων μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες( Ε.Ε.Α.) .

Μ ε ανακοινώσεις μας είχαμε διαμαρτυρηθεί για την νομοθέτηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. προβλέποντας ότι με την προχειρότητα με την οποία στήθηκαν θα δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία για μια έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των παιδιών με Ε.Ε.Α. , με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος . Δεν δυνατόν να μιλάμε για πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά με Ε.Ε.Α., να μην υπάρχει ούτε ένα τμήμα ένταξης στη προσχολική αγωγή στο νομό μας και επί πλέον με τις διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. την ανυπαρξία προσωπικού να τις υποστηρίξει , το πιο πιθανό είναι να παίρνουν διάγνωση οι μαθητές με Ε.Ε.Α. όταν τελειώνουν το Δημοτικό .

Δεν αναλογίζονται τους κινδύνους που δημιουργούν (στοχοποίηση , στιγματισμό ) φέρνοντας τη διαδικασία διάγνωσης μέσα στα σχολείο , βαφτίζοντας την << εκπαιδευτική αξιολόγηση >> ; Κάνουν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί εκπαιδευτική αξιολόγηση και από πότε αυτό , ποιόν κοροϊδεύουν; Γιατί αφού διαγνώσεις δεν κάνουν όπως μας λένε , τότε γιατί στέλνουν τους μαθητές στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μόνο για διαφοροδιάγνωση , που προϋποθέτει ότι υπάρχει διάγνωση . Δηλαδή θα πειραματίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα με παρεμβάσεις στους μαθητές χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς δυσκολία αντιμετωπίζουν , αφήνοντας τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς διάγνωση από επίσημο φορέα ( ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και άρα ακάλυπτους από την νομοθεσία της Ε.Α.Ε. που τους προστατεύει ( επαναλήψεις τάξεων ,τρόπος εξετάσεων , κ.α. ) . Δεν είναι ανήθικο αυτό ;

Γιατί η στελέχωση και έλεγχος των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. να είναι από τα Ειδικά Σχολεία και όχι από τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. που είναι ο αρμόδιος δημόσιος διαγνωστικός φορέας ; Καταλαβαίνουμε επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι η ίδρυση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. έγινε για να ανοίξει ο δρόμος παραπομπής μαθητών με Ε.Ε.Α. στα Ειδικά Σχολεία , εξυπηρετώντας την αντίληψη ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα γίνεται κυρίως μέσα από τα Ειδικά Σχολεία . Δεν φτάνει που τα Ειδικά σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα ,τα φορτώνουμε επιπλέον με την υποστήριξη της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στα γενικά σχολεία . Δεν φτάνει που οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης( Ε.Α.Ε.) στα γενικά σχολεία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν   στις ανάγκες που υπάρχουν , αλλά τους ζητάνε να βρουν επί πλέον χρόνο για να υποστηρίξουν τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ..

Έτσι γλιτώνουν προσωπικό ( δάσκαλους Ε.Α. και δάσκαλους παράλληλης στήριξης ) για να στελεχωθούν οι δομές της Ε.Α.Ε. στα γενικά σχολεία ( και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή , σχολικά βοηθήματα ) και το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί σωστά τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. . Διότι με όσον το δυνατό λιγότερους μαθητές με διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία δεν θα υπάρχει η ανάγκη να διατεθούν επιπλέον οικονομικοί πόροι για την εκπαίδευση τους .Μεγαλώνοντας τον αριθμό των μαθητών με Ε.Ε.Α. στα Ειδικά Σχολεία ανά εκπαιδευτικό στη τάξη ( που προέβλεπε το νέο νομοσχέδιο της Ε.Α.Ε.) θα μπορούσαμε να ''στοιβάξουμε'' πιο πολλούς μαθητές σε αυτά με το ίδιο προσωπικό ή με λίγους ακόμα , αδιαφορώντας ουσιαστικά για την εκπαίδευση τους και την επανένταξη τους , <<εκκαθαρίζοντας>> τα γενικά σχολεία από μαθητές που είναι << ενοχλητικοί>> ή χαλούν την εικόνα του σχολείου .

Η λύση δεν είναι να τοποθετήσουμε ένα τροχονόμο ( τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ) σε κάθε σχολείο για να ρυθμίζει τη << ροή >> των παραπομπών προς το ΚΕ.Δ.ΔΥ. , αλλά να πεισθούν οι εκπαιδευτικοί ( δίνοντας τους την κατάλληλη υποστήριξη ) να εφαρμόσουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που έχουν νομοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν την ανίχνευση και μια βραχεία προσπάθεια αντιμετώπισης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ώστε σύντομα να γίνει η παραπομπή για διάγνωση .Είναι σημαντικός ο χρόνος εκπαιδευτικής παρέμβασης αφού γνωρίζουμε , μέσα από τις έρευνες , ότι μέχρι την Τετάρτη δημοτικού έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα .  

Εξάλλου δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τίποτα εξωγήινους , μιλάμε για διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες παιδιών που γρήγορα και με ακριβή τρόπο πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν από την προσχολική ηλικία . Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και όχι να τα στιγματίζουμε επιτρέποντας σε ψυχολόγους ( ιατροπαιδαγωγικό μοντέλο ) να κάνουν ακόμη και ατομικές συνεδρίες σε παιδιά μπροστά σε όλη τη σχολική κοινότητα ( μπορούν να καλούν ακόμη και ιδιώτες επαγγελματίες ) λες και τα σχολεία είναι αναμορφωτήρια ή ιδρύματα ανηλίκων . Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα ότι είναι θέμα των << ειδικών >> ( άρα του ειδικού σχολείου) η εκπαίδευση των παιδιών με Ε.Ε.Α.

Δεν υπάρχουν ειδικοί και γενικοί εκπαιδευτικοί , υπάρχει ο εκπαιδευτικός   που μαζί με την ουσιαστική συνεργασία των γονέων σχεδιάζουν και υλοποιούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι << ειδικοί >> φυσικά και χρειάζονται στο να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς με τις εξειδικευμένες γνώσεις που διαθέτουν .

Το χειρότερο είναι ότι οι γονείς γίνονται απλοί θεατές , αφού δεν αποφασίζουν αυτοί για την παραπομπή των παιδιών τους στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. αλλά η Ε.Δ.Ε.Α.Υ. του σχολείου και μάλιστα προχωράνε περισσότερο θέτοντας απαραίτητη προϋπόθεση η παραπομπή να συνοδεύεται από << παιδαγωγικό-ψυχολογικό προφίλ >> από τον ψυχολόγο της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και όχι από τον εκπαιδευτικό Ε.Α.Ε. που υπηρετεί στο σχολείο .

Από πότε το ζητούμενο από τα σχολεία δεν είναι να πεισθούν οι γονείς ότι η όποια προτεινόμενη εκπαιδευτική παρέμβαση είναι προς όφελος της εκπαίδευσης των παιδιών τους, ώστε δίνοντας την συγκατάθεση τους να γίνονται συμμέτοχοι σε αυτή, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της; Από πότε ο ψυχολόγος έχει αποφασιστικό και όχι υποστηρικτικό ρόλο στην εκπαίδευση τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει στο σχολείο εκπαιδευτικός Ε.Α.Ε. ; Tα σχολεία δεν είναι νοσοκομεία ( οι μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι αρρώστια ) , ούτε ψυχολογικά ιατρεία ( είχαμε και αυτά ) που παρέχουν γενικώς και αορίστως υπηρεσίες σε γονείς από προσωπικό που δεν ανήκει καν στην οργανική δύναμη του σχολείου. Υπάρχουν κοινωνικές δομές έξω από το σχολείο που οι γονείς αν κρίνουν σκόπιμο μπορούν να συμβουλευτούν , προστατεύοντας τα παιδιά τους από την στοχοποίηση και τον στιγματισμό μέσω διαρροής προσωπικών δεδομένων .

Οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει την διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών μας που οι γονείς έχουμε αναθέσει και όχι παραχωρήσει στην πολιτεία και παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν ( σε συνεργασία με το σχολείο ) αυτοί για το πιο είναι το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο για τα παιδιά τους . Τη στιγμή που στο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. αναφέρεται ότι αιτήσεις για διάγνωση κάνουν μόνο οι γονείς ή οι κηδεμόνες , είναι παράνομο η απόφαση για παραπομπή μαθητών να είναι από τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και να μην είναι των γονέων , να είναι δεσμευτική για αυτούς, ( στο νομοσχέδιο της Ε.Α.Ε.που ευτυχώς αποσύρθηκε προβλεπόταν ο γονέας υποχρεωτικά εντός 15 ημερών να έκανε αίτηση στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) , περιορίζοντας τον ρόλο τους σε όλη τη διαδικασία παραπομπής στη φράση ''έλαβα γνώση'' .

Ζητάμε
: 
-Tην κατάργηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι παραπομπές για διαγνώσεις στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ.
-Tην πλήρη στελέχωση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με το κατάλληλο επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
-Έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση από την προσχολική ηλικία ώστε να έχουμε πρώιμη παρέμβαση
-Τοποθέτηση εκπαιδευτικού Ε.Α.Ε. σε κάθε σχολική μονάδα .
-Σεβασμό στα δικαιώματα των γονέων που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους .
-Τέλος, η απόφαση για την παραπομπή μαθητών για διάγνωση να είναι των γονέων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και όχι ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς παιδαγωγική επάρκεια και εκπαιδευτική εμπειρία»!

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Οι Εκδόσεις ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, προσκαλούν όλους στην παρουσίαση του βιβλίου ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ των Διονύση Κωνσταντόπουλου και Δημήτρη Βανέλλη.
Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 στις 8.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής και η Αρχαιολόγος- Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτη. Μέγας χορηγός:  Βιβλιοπωλεία Πλ. Πλαίσιο
Χορηγός προβολής: ΕΡΑ Ζακύνθου


Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου ως και την Κυριακή 5 Απριλίου, (εκτός Δευτέρας) και ώρα 21:15 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου «Ερωτόκριτος» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Σαρακηνάδου (Πολιτιστικό Κέντρο) – Σαρακηνάδο, Ζάκυνθος.Οι έρωτες, τα πάθη, η γειτονιά, η αυλή, το όνειρο, ο ξεριζωμός, το ταξίδι, η αυλή. Η «αυλή των θαυμάτων». Σκηνοθεσία: Μπάμπης Συγούρος. Προπώληση εισιτηρίων, στα Βιβλιοπωλεία Πλ. Πλαίσιο. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο Θέατρο Σαρακηνάδου, τηλ. 26950 61343.
Χορηγός προβολής: ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22/03/2015 - 13:26