Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Σύσκεψη για την μεγάλη…αγοραπωλησία στην ορεινή Ζάκυνθο!

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου διοργανώνει το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, σύσκεψη με θέμα: «Ενημέρωση και συζήτηση για την υπόθεση της “πώλησης” της ευρύτερης περιοχής του “Ναυαγίου” στην ορεινή περιοχή του νησιού», στην αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού Μουσικού Σχολείου. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη! Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων θα μιλήσει ο τέως βουλευτής Ζακύνθου και έγκριτος νομικός, Διονύσης Γκούσκος, ενώ, θα συμμετέχουν κάτοικοι και φορείς της ορεινής Ζακύνθου, επίσης, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του νησιού, η τοπική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και ο κυνηγετικός σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη αυτή, σηματοδοτεί την κλιμάκωση των αντιδράσεων στην μεγάλη…αγοραπωλησία στην ορεινή βορειοδυτική Ζάκυνθο, δεδομένου ότι ο κ. Γιώργος Χάρος, ο οποίος εμφανίζεται ως τελευταίος κληρονόμος της παλιάς Ζακυνθινής των Φλαμπουριάρηδων, προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης περίπου…15 χιλιάδων στρεμμάτων σε εταιρία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ, με έδρα το Λίβανο! Στην επίμαχη έκταση-με περιοχές απείρου φυσικού κάλλους-υπάρχει σημαντική δημοτική, δημόσια και εκκλησιαστική περιουσία, η οποία έχει τεθεί υπό καθεστώς αμφισβήτησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με ιδιοκτησίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων!

Με την σοβαρή αυτή υπόθεση, καταπιάνεται καθημερινά το τοπικό ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΑ Ζακύνθου και την Τρίτη 31 Μαρτίου, από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας, θα αναδείξει σημαντικές πλευρές του μεγάλου…ξεπουλήματος στην ορεινή, πανέμορφη-και όχι ακόμα-κορεσμένη τουριστικά, Ζάκυνθο, συντασσόμενη η τοπική ΕΡΑ, με όλους όσοι αντιδρούν δυναμικά, για να αποτραπεί η εκποίηση των πάντων!    

Στα ορεινή περιοχή των «Ορθονιών» Ζακύνθου η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων!

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση οικοπέδου στην περιοχή «Μελένες» της ορεινής τοπικής κοινότητας «Ορθονιών» Ζακύνθου, στο πλαίσιο της  λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής και προχθές το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κατοίκων του χωριού με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, στο περιθώριο της δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Διοικητήριο για την 25ης Μαρτίου, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και σημείωσε πως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας «Ορθονιών». Ο κ. Κολοκοτσάς σχολίασε, πως μετά την λειτουργία της εγκατάστασης-που δεν είναι ακόμα οριστική-οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, δεν θα θέλουν να φύγει από εκεί, ενώ επανέλαβε πως θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη!

«Εμείς πρωτοπορούμε στη Ζάκυνθο και μπαίνουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και είναι σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος διεθνής διαγωνισμός, αλλά η εγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει πριν τον Σεπτέμβρη. Έχουμε ήδη βρει ένα χώρο και αναμένεται η αδειοδότηση άλλων δύο για να αναπτύξουμε αυτό που οραματιζόμαστε για την επεξεργασία των αποβλήτων. Ένας από τους χώρους αυτούς είναι στις “Ορθονιές” και εκεί θα γίνει μια εγκατάσταση, από εργολάβο, που θα την αναλάβει την 1η Μαΐου. Πάμε για την επεξεργασία των απορριμμάτων με μισθωμένα καταρχήν μηχανήματα και κάπου πρέπει να εγκατασταθούμε» σημείωσε ο Δήμαρχος και επανέλαβε πως: «Θα τεθούν σε ισχύ ανταποδοτικά οφέλη για τα διπλανά χωριά όπως για παράδειγμα η εξαίρεση από τα τέλη, αλλά και η προτεραιότητα των μόνιμων κατοίκων στις προσλήψεις προσωπικού που θα κάνει ο  ιδιώτης που θα αναλάβει την λειτουργία της μονάδας»!

«Κάνουμε ολοκληρωμένη διαχείριση και δεν θα παράγονται απορρίμματα. Εμείς θέλουμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε, αλλά κάποιοι με θητεία μάλιστα στην πολιτική, δημιουργούν προβλήματα. Αν για πολιτική σκοπιμότητα θέλουν να καταστρέψουν τη Ζάκυνθο, τους αφήνω στην κρίση του Ζακυνθινού λαού» κατέληξε ο Δήμαρχος!


Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενες στο ΚΔΑΠ – ΜεΑ του νησιού μας

Σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις δεδουλευμένες οφειλές, των δυο τελευταίων μηνών, προχώρησαν με επιστολή τους προς τη διοίκηση της ΚΕΔΗΖ οι εργαζόμενες στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ του νησιού μας. Για τις ίδιες, και δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους είναι συστηματικές, «ο κόμπος έφθασε στο χτένι»! Αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στα βάρη της καθημερινής διαβίωσης, γεγονός που δεν αφήνει αλώβητο και το έργο τους στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ! Δεν είναι η πρώτη φορά που «χτυπούν» την πόρτα της δημοτικής Αρχής από την οποία ζητούν να πληρώνονται κάθε μήνα στην ώρα τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δήμου.

Μπορεί, βέβαια, η απάντηση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζακύνθου να είναι πως δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του μονίμου προσωπικού, αλλά πληρώνονται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και συνεπώς θα υπάρχουν και καθυστερήσεις, εντούτοις, όμως, στην πραγματικότητα η όποια δυσχέρεια προκύπτει από την…έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας! Οι εργαζόμενες εκφράζουν την πικρία τους επισημαίνοντας πως δεν αποτελούν μια εκκρεμότητα την οποία μπορεί ο δήμος να ρυθμίζει περιστασιακά, αλλά εργαζόμενες που παλεύουν για την επιβίωση και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο έργο τους μέσα σε περιοριστικές συνθήκες!

«
Έρχεται» έλεγχος και ταυτοποίηση των αγροτικών εκτάσεων…

Με την παρουσία πλήθους αγροτών έγινε πρόσφατα η εκδήλωση που οργάνωσε η «Gaia Επιχειρείν» και ο Ενιαίος Συνεταιρισμός Ζακύνθου για τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις, καθώς και για τον τρόπο που θα προσδιορίζονται πλέον τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου, ήταν κατάμεστη, κυρίως, από αγρότες και εκεί δόθηκε η δυνατότητα  ενημέρωσης για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και τίθενται σε ισχύ μέχρι και το 2020.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ» Ζακύνθου, την ενημέρωση έκανε εκ μέρους της «Gaia Επιχειρείν» ο κ. Βασίλης Παπαγιαννόπουλος ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με το τρίπτυχο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που είναι 1) η βιώσιμη παραγωγή προϊόντων διατροφής, 2) η προστασία του περιβάλλοντος και 3) η περιφερειακή ανάπτυξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, στην επόμενη πενταετία οι τιμές θα συγκλίνουν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ των παραγωγών της ίδιας χώρας. Σημαντικό θα είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν ομάδες παραγωγών.

«Η νέα ΚΑΠ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ετοιμαστεί. Σήμερα δεν έχουμε δικαιώματα και θα τα αποκτήσουμε όταν τελειώσει η διαδικασία καταχώρησης της αίτησης. Δηλαδή, θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και τον Οκτώβριο θα αποκτήσουμε τα δικαιώματα αυτά. Τα νέα δικαιώματα είναι εκτατικά (σ.σ. από το…εκταση) και αφορούν τα στρέμματα και τη γη που καλλιεργούμε. Από εδώ και στο εξής θα μιλάμε με εκτάρια και το κάθε εκτάριο είναι 10 στρέμματα. Αυτοί είναι όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παπαγιαννόπουλος.

Ο ομιλητής έκανε επίσης γνωστά τα εξής:

«Παρατηρείται μία ευελιξία στις χώρες που επιλέγουν με τι τρόπο θα μοιράσουν τις Περιφέρειες και πως θα γίνει η χρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων. Οι καλλιέργειες θα είναι δενδρώδεις, αροτραίες και βοσκότοποι. Στη Ζάκυνθο οι περισσότερες καλλιέργειες, δηλαδή ελιές και αμπέλια, είναι δενδρώδεις.  Το έτος 2015 θα μοιραστούν 5 δις σε άμεσες ενισχύσεις. Μία βασική έννοια στη νέα ΚΑΠ θα είναι ο ενεργός γεωργός και όχι ο κατά κύριο επάγγελμα, που λέγαμε παλιά. Όσοι γεωργοί λαμβάνουν επιδότηση κάτω από 5.000 € θεωρούνται εν δυνάμει ενεργοί. Ο αγρότης πρέπει να καλλιεργεί το 50% των εκτάσεων που έχει».

«Δικαιώματα για το 2015 θα λάβουν όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση το 2013 για να δούμε τα στρέμματα που δήλωσαν και όσοι πήραν ενίσχυση το 2014 για να δούμε τι ποσό έλαβαν.  Επίσης θα λάβουν δικαιώματα όσοι μπορούν με παραστατικά να αποδείξουν ότι είχαν αγροτική δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν έλαβαν επιδότηση.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι δεν μπορούμε να δηλώνουμε τα πουρνάρια για ελιές, γι’ αυτό και θα γίνει έλεγχος και ταυτοποίηση των εκτάσεων καθώς επίσης ότι δεν θα λάβουν επιδότηση όσοι είχαν τεράστιες εκτάσεις και καλλιεργούσαν τριφύλλι».

Eco-Zakynthos: Διεθνές συνέδριο για το λάδι μας!

Η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου με επίκεντρο το ελαιόλαδο του νησιού μας, και την ενεργή συνδρομή φορέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι μεταξύ των στόχων που θέτουν τα μέλη του δικτύου Eco-Zakynthos. Μια πρωτοπόρα ιδέα που εντάσσεται στις δράσεις εξωστρέφειας των τελευταίων χρόνων και που με αργά αλλά σταθερά βήματα, με συνεργασία και νοοτροπία ομάδας επιδιώκει την καλύτερη δυνατή ανάδειξη και προώθηση του συγκεκριμένου και εξαιρετικά ποιοτικού τοπικού προϊόντος. Αυτό που επιδιώκεται είναι να συνδεθούν με την διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά συγχρόνως να τους δοθεί γνώση να καλλιεργήσουν νοοτροπία ώστε να μπορέσουν να εργαστούν μεθοδικά και μακροπρόθεσμα για την ανάδειξη και την βελτιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων της Ζακύνθου και των Επτανήσων.

Πρόσκληση σε 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ζακύνθου

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ζακύνθου, προσκαλεί τα μέλη της Επιτροπής, στην 2η συνεδρίασή της, στις 27 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30 μ.μ. στο Δημοτικό κτίριο της Δ. Ε. Λαγανά στο Δ. Δ. Παντοκράτορα.

Το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης έχει ως ακολούθως: Έγκριση Πρακτικών 1ης Συνεδρίασης (υπ’ αριθμόν απόφ. 1/24-2-2015)-Επικαιροποίηση Κανονιστικής για το Τουρισμό της Ζακύνθου ( απόφαση Δ.Σ. 191/2012)-Σύνταξη Κανονιστικής Πράξης παραχώρησης χώρων εντός Αιγιαλού, οι οποίοι παραχωρούνται από Υπουργείο Οικονομικών (Εισήγηση Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης, κατάθεση Σχεδίου Κανονιστικής για τις Παραλίες)-Ενημέρωση για τον ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό σε σχέση με το Εθνικό-Περιφερειακό και το Τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό. (εισήγηση του Τμήματος Τουρισμού για Δράσεις παρέμβασης Δήμου Ζακύνθου για την ανάπτυξη του τουρισμού»)-Διαβίβαση πρότασης της Πολωνικής εταιρείας DREAMWORLDAGATAMAJERCZAK για παραχώρηση χώρου στην περιοχή του Ναυαγίου. (Διαβιβαστικό Προέδρου και Επιστολή Πολωνικής εταιρείας) και τέλος, σχετικά με Ειδικό Συνεργάτη

Επανέρχεται…δριμύτερη, η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τη Ζάκυνθο»!

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τη Ζάκυνθο», (σ.σ. ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο, Στέλιο Μποζίκη), καλεί τα τοπικά ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί την Πέμπτη, 26 Μαρτίου, στις 12 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο. Προφανώς, η συνέντευξη αφορά τα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής και τη στάση της Δημοτικής Κίνησης «μαζί για τη Ζάκυνθο», η οποία, το τελευταίο διάστημα, μετά από μια σημαντική περίοδο…σιωπής και αναμονής, δείχνει να «επιστρέφει» δριμύτερη, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ασκεί πραγματική αντιπολίτευση, καθώς και ότι δεν «ξόφλησε», με την έννοια ότι έχει πολιτικά σχέδια για το μέλλον, είτε για να…ξαναπάρει το δήμο, είτε για να διεκδικήσει ενεργό ρόλο, γενικότερα στα τοπικά πολιτικά πράγματα και τα κοινά του νησιού!~

Αλλαγή «φρουράς» στην τοπική πυροσβεστική υπηρεσία

Με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, από 19-03-2015, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου ορίστηκε ο Αντιπύραρχος, Στυλιανός Ν. Γεωργούσης.

Πρόσκληση από το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου στην «4η Καλλιτεχνική Συνάντηση Μικρών Μουσικών»-

Η διεύθυνση του Μουσείου Γυμνασίου-Λυκείου Ζακύνθου, προσκαλεί όλους στην έναρξη της «4ης Καλλιτεχνικής Συνάντησης Μικρών Μουσικών»-Τριήμερη Γιορτή της μουσικής και καθιερωμένο θεσμό του συγκεκριμένου Σχολείου-που αφορά όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 09.00 π.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Δωρεάν θεατρική παράσταση για τα μέλη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΄΄ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ΄΄

Το Σωματείο, ενημερώνει τα μέλη του, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου ΄΄ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΄΄, τούς προσκαλεί να παρακολουθήσουν δωρεάν τη θεατρική παράσταση ΄΄ Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Μπάμπη Συγούρου, την Τρίτη 31 Μαρτίου και ώρα 21:15, στο πολιτιστικό Κέντρο Σαρακαινάδου. Παρακαλούνται τα μέλη να δηλώνουν συμμετοχή στο γραφείο του Σωματείου, ενώ, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΤ…ΧΟΜΑΣΤΕ!

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27/03/2015 - 15:02