Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

Στον Εισαγγελέα ο Σταύρος Κοντονής για την πλατεία Σολωμού!

«Το είπε και το έκανε» ο βουλευτής Ζακύνθου και υφυπουργός Αθλητισμού, Σταυρος Κοντονής. Πρώτο μέλημά του κατά την παραμονή του στο νησί μας ήταν να επισκεφθεί την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, προκειμένου να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα του ζητήματος της πλατείας Σολωμού και ταυτόχρονα να παράσχει κάθε δυνατό στοιχείο που θα μπορούσε να διαλευκάνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ». Θεωρώντας, δε, ότι εδώ που φτάσαμε δεν είναι τυχαίο, ζήτησε την απόδοση πολιτικών αλλά κυρίως ποινικών ευθυνών προς κάθε υπεύθυνο και να διερευνηθεί ο καταλογισμός ευθυνών σε κάθε αρμόδιο φορέα για την ζημία του τόπου από την αδυναμία εκτέλεσης της σύμβασης κατασκευής και αποπεράτωσης της. Παράλληλα, πληροφορήθηκε ότι έχει ήδη υποβληθεί Αναφορά για αυτό το ζήτημα και από την παρούσα δημοτική αρχή το οποίο και διερευνάται.

Την αποκάλυψη έκανε ο κ. Κοντονής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε εκπομπή “Προκλήσεις” στο Ionian, ενώ δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική για την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου το οποίο χαρακτήρισε κατώτερο των προσδοκιών του Ζακυνθινού λαού και ευχήθηκε να μην βρεθεί κάτω από αυτό μια νέα εστία σκανδάλων και διαφθοράς και σε αυτό το τομέα.

Όσον αφορά τον επικείμενο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο που θα διενεργηθεί στο Δήμο εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς όπως υποστήριξε αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να συγκρουστεί και να εξαλείψει οριστικά και αμετάκλητα τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που υπήρχαν και εξακολουθούν να κυριαρχούν στη δημόσια ζωή. Για, δε, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απέδωσε τη μη εξεύρεση λύσης σε καθυστερήσεις, πολιτικές πελατειακές και ρουσφετολογικές που εμποδίζουν κάθε φορά μια δημοτική αρχή που παραλαμβάνει με αισιοδοξία να πράξει το αυτονόητο! Δεν παρέλειψε να συμβουλέψει όσους διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου από υπεύθυνες θέσεις, όπως Περιφέρεια και Δήμο, να κάνουν το σωστό, να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα διότι οι πολίτες αγανακτούν και μάλιστα δικαιολογημένα.

Δήμαρχος Ζακύνθου: «Οι “Ορθωνιές” δεν είναι η πρώτη επιλογή μας για την διαχείριση των απορριμμάτων παρά την αδειοδότηση»!

Στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά βρέθηκαν πρόσφατα πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου Ελατίων με αφορμή τις πληροφορίες για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο στα ορεινά των Ορθωνιών. Τους προέδρους συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Ελατίων Αναστάσιος Μαρίνος - Ντούνος και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ακτύπης και όλοι μαζί έθεσαν στον Δήμαρχο  τις ανησυχίες τους από τις πληροφρίες ότι στην περιοχή θα εγκατασταθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του νομού. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», από την πλευρά του  Δήμαρχος αφού άκουσε τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη επιλογή χώρου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δ.Ε. Ελατίων, τους ενημέρωσε ότι ο χώρος που τελικά θα επιλεγεί, μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Επιπλέον δήλωσε στους εκπροσώπους της περιοχής ότι παρότι οι Ορθωνιές είναι μια από τις αδειοδοτημένες περιοχές σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, αυτή δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή της Δημοτικής Αρχής, λόγω απόστασης.

Ακόμα ο κ. Κολοκοτσάς ανέφερε μεταξύ των άλλων στη συζήτηση ότι:
«Η διαχείριση απορριμμάτων θα είναι ολοκληρωμένη και αποτέλεσμα αυτής θα είναι η παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και χώματος.Η εγκατάσταση τέτοιας μονάδας γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλοί Δήμαρχοι άλλων νομών ζητούν αντίγραφο του φακέλου του Δήμου Ζακύνθου για να αντιμετωπίσουν και αυτοί το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων (Πύργος, Αμαλιάδας κ.τ.λ.) Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά από 20 χρόνια προχειρότητας και σπατάλης χρημάτων σήμερα, είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί μέσα στην τουριστική περίοδο 2015, με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας, την κύρια δύναμη ανάπτυξης  και απασχόλησης του νησιού μας, ενώ για την εξέλιξη του έργου συνεχώς θα ενημερώνονται οι πολίτες της Ζακύνθου και οι φορείς. Θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ θα ληφθούν αρκετές αποφάσεις  ούτως ώστε η περιοχή διαχείρισης να αποτελέσει πρότυπο για τη Ζάκυνθό μας και την Ελλάδα. Για τη θέση «Λίβα» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει διαπιστώσει παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αν δεν βρεθεί εγκαίρως χώρος για τη διαχείριση απορριμμάτων από 1/1/2016, πρόστιμο 30.000 ευρώ τη μέρα θα πέσει στα κεφάλια των Ζακυνθινών».

Τέλος, ο κ. Κολοκοτσάς είπε ότι στη δύσκολη αυτή στιγμή, που ο Δήμος Ζακύνθου -με άδεια ταμεία και χωρίς προσωπικό- προσπαθεί να διευθετήσει τα προβλήματα του νησιού μας  εν όψει και της τουριστικής περιόδου, για μια ακόμη φορά καλεί τους επιχειρηματίες και όλους τους Ζακυνθινούς, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο!

Αυξάνονται και πληθύνονται οι δήμοι σε νησιά και ορεινά!

Τις σκέψεις του για τις αλλαγές που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφάνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι ο σχετικός, ευρύτερος διάλογος θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε μία καταγραφή όλων των «κόμπων» που έχουν προκύψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Δηλαδή πού υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πόρων και πολιτικών. «Μια ύλη που έχει τεθεί από την ίδια την κοινωνία», όπως είπε, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «οι ΟΤΑ αδικήθηκαν πολύ την προηγούμενη πενταετία». Ένας δεύτερος επίσημος τρόπος για την πραγματοποίηση του απαραίτητου διαλόγου, θα υπάρξει, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω της μόνιμης υποεπιτροπής της Βουλής, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλόγου και αξιοπρεπούς και φερέγγυας αξιοποίησης των απόψεων που θα κατατεθούν.

Νέοι Δήμοι σε νησιά και ορεινά
Αναφορικά με τις χωροταξικές αλλαγές που αναμένονται, ο κ. Βούτσης, σχολίασε ότι «δεν θα αφήσουμε να σκεπαστούν τα πραγματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ένα χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που έχουν επισημανθεί». Παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι θα επανεξεταστεί ολόκληρο το χωροταξικό του Καλλικράτη».Εμφάνισε το «στίγμα» των αλλαγών, αναφερόμενος σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που πρέπει να αλλάξουν από «Καλλικρατικά» χωροταξικά πλαίσια. Σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν μερικές δεκάδες νέοι δήμοι και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Οικονομικά των ΟΤΑ
«Αυτό που δεν μπορούμε ούτε να εξαγγείλουμε, αφορά τα οικονομικά των ΟΤΑ», είπε ο κ. Βούτσης. «Πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας αναθεωρημένος προϋπολογισμός και ύστερα να κάνουμε αναδιανομές», εξήγησε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού». Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κυβέρνηση εξετάσει την αναδιάταξη των ΚΑΠ μεταξύ των Δήμων. Δηλαδή, σε αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση στα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμονται οι πόροι (π.χ. πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση το οδικό δίκτυο κλπ), αλλά «απαιτείται μεγάλη συζήτηση», υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο εκλογικός νόμος
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής στους δήμους, απάντησε λέγοντας ότι «στην ΚΕΔΕ (σ.σ. στο τακτικό συνέδριο του Μαΐου) θα μπουν στη συζήτηση δημοκρατικές ρήτρες. Τα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα», είπε ο κ. Βούτσης.


Σε δύο φάσεις οι δηλώσεις των παραγωγών για τις επιδοτήσεις

Συνεχίζεται η διαδικασία της κατάθεσης αιτήσεων των παραγωγών για την ενιαία ενίσχυση και η προσέλευση των παραγωγών γίνεται κατά χωριό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Την περασμένη Παρασκευή εξυπηρετήθηκαν οι αγρότες από το Καλλιπάδο και την Κυψέλη ενώ από  την ερχόμενη  Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου θα εξυπηρετούνται οι αγρότες από το Τραγάκι και τον Πλάνο. Την 1η Απριλίου θα εξυπηρετηθούν οι αγρότες από το Μαχαιράδο και το Φιολήτι. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», η ενεργοποίηση είναι μια κρίσιμη διαδικασία, ειδικά φέτος, που λόγω της εισόδου στη νέα ΚΑΠ και της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς απ’ τις δηλώσεις που τώρα θα υποβληθούν θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις καθ’ όλη την εξαετία 2015-2020. Τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα, παρατάσεις δεν θα δοθούν και όποιος δεν υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση θα χάσει τις επιδοτήσεις.

Για τη διαδικασία που αφορά τα δικαιώματα και την ενεργοποίησή τους που γίνεται κάθε χρόνο, οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα: H προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια, βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς. Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς. Τέλος, αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων, καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια, υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Κάλεσμα από την «Κίνηση Κοινωνικής Προσφοράς, Τώρα», για διανομή ρουχισμού και τροφίμων σε άπορους συμπολίτες μας

Ρουχισμό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει η ομάδα εθελοντών πολιτών «Κίνηση Κοινωνικής Προσφοράς, Τώρα». Η νεοσύστατη Κίνηση καλεί τους πολίτες την Κυριακή 29 Μαρτίου στα γραφεία της ΧΕΝ Ζακύνθου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 19:30 άλλοι για να αναζητήσουν ρουχισμό που χρειάζονται και άλλοι για να προσφέρουν τρόφιμα και γενικότερα, είδη πρώτης ανάγκης. Στο χώρο αυτό θα συγκεντρωθούν τρόφιμα που έχουν ανάγκη πολλοί συμπολίτες μας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι τα αποθέματα τροφίμων που είχαν συγκεντρωθεί το προηγούμενο διάστημα, από τις προσφορές των εθελοντών, έχουν, δυστυχώς, εξαντληθεί! Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή, την οποία προβάλλει και στηρίζει και η ΕΡΑ Ζακύνθου, συμμετέχουν ενεργά σύλλογοι και ενώσεις γονέων από τα σχολεία του νησιού.

ΕΡΤ…χόμαστε!



Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29/03/2015 - 14:19