Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Την κατάσχεση του συνόλου των λογαριασμών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς–Ιθάκης, καταγγέλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»!

H«Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι η κατάσχεση του συνόλου των λογαριασμών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς–Ιθάκης (5.900.000 ευρώ), έναντι χρεών, σε ιδιωτική εταιρεία από την Αναπτυξιακή Κέρκυρας, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία»!

Πιο συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι:
"Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη που καταδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των Νομαρχιακών και περιφερειακών αρχών διαχρονικά και πρώτα από όλα της σημερινής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Το συγκεκριμένο χρέος, (προέκυψε από έργο της αναπτυξιακής εταιρείας Κέρκυρας συνολικού κόστους 4 εκατ και κατέληξε τελικά με τα πρόστιμα 9 εκατ ευρώ!!!!) όπως και πολλά άλλα ακόμη, έχουν την μήτρα τους στην πολιτική, στήριξης της Ε.Ε, της επιχειρηματικής δράσης και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου από την τοπική διοίκηση. Στα πλαίσια αυτά και σε πλήρη σύμπνοια, οι δυνάμεις της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε Δήμους και Νομαρχίες παλαιότερα, αλλά και την διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς και στην Περιφέρεια σήμερα, γενίκευσαν την επιχειρηματική δράση των ΟΤΑ, στο όνομα της ανάπτυξης προώθησαν και προωθούν την ανταποδοτικότητα και την φοροληστεία, την εκποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας κ.α.

Έστησαν παντού «αναπτυξιακές εταιρείες» («αναπτυξιακά εργαλεία» τα αποκαλούσαν τότε), για να διαχειριστούν και να σπρώξουν ζεστό κρατικό χρήμα και ευρωπαϊκά προγράμματα στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η «ανάπτυξη» τροφοδότησε τα μεγάλα χρέη που μετακυλίονται σήμερα από τα κουφάρια των «αναπτυξιακών» στο λαό. Διαχειριστές τους υπήρξαν Δήμαρχοι, Νομάρχες και Αντινομάρχες με προεξάρχοντα τον σημερινό Περιφερειάρχη αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Και το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει ότι το σύνολο της στρατηγικής της ΕΕ, μνημόνια και δανειακές συμβάσεις διαρκείας, παλιοί και νέοι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα σε κυβερνητικό επίπεδο, υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μέσα από την τοπική διοίκηση και οδηγούν είτε σε περίοδο «ανάπτυξης», είτε όπως σήμερα σε περίοδο κρίσης, το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης να το πληρώνει ο λαός.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε να παραδοθούν τα αποθεματικά της ΠΙΝ αναφωνώντας ότι «Η Αυτοδιοίκηση ως τμήμα του κράτους οφείλει να συμβάλει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης στον αγώνα που δίνει με τους δανειστές…» ενώ δεν έχει περάσει ένας χρόνος που προικοδότησε μέσω του Επενδυτικού Νόμου με 394.250 ευρώ συγκεκριμένη εταιρεία, για την υλοποίηση ξενοδοχειακής επένδυσης συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 788.500!!! Παλιοί και νέοι διαχειριστές είτε εθελοντικά, είτε με την επίκληση αντιλαϊκών νόμων είτε δια της διολίσθησης με την μέθοδο των κατασχέσεων, τα δίνουν ΟΛΑ στην πλουτοκρατία και στους δανειστές αφήνοντας τις λαϊκές ανάγκες στην τύχη τους.


H Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί:
-Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε επιχειρηματική λειτουργία των ΟΤΑ.
-Με κρατική ευθύνη να δοθούν στην ώρα τους και στο σύνολό τους όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες (τα προνοιακά επιδόματα οι μεταφορές μαθητών, η δακοκτονία, η κοινωνική πρόνοια, τα λειτουργικά έξοδα κ.α) και ιδιαιτέρα τα οξυμμένα προβλήματα των σεισμοπαθών, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.
-Να μην υπάρξει καμιά αναστολή έργου η δράσεων που αφορούν λαϊκές ανάγκες.
-Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί φόροι και κάθε ανταποδοτικότητα, να διευρυνθεί η φορολογία στους μεγαλοξενοδόχους και μεγαλοεπιχειρηματίες.
-Να επιστραφούν τα κατασχεθέντα εδώ και τώρα με ευθύνη κυβέρνησης και Π. Αρχής.
-Να επιστραφούν εδώ και τώρα τα δεσμευμένα ταμειακά διαθέσιμα στα ταμεία της ΠΙΝ καθώς και όλοι οι παρακρατημένοι θεσμοθετημένοι πόροι από το κράτος.

H Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και μάλιστα σε μια περίοδο που οξυμμένες ανάγκες του, δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλυφθούν. Η λύση στο πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό πρόβλημά του συγκρούεται με την πληρωμή των δανειστών και την συνεχιζόμενη με τις σάρκες του τροφοδότηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Γι αυτό η λύση αυτή προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους. Καμιά αναμονή καμιά ανοχή. Οργάνωση και αγώνας παντού".


Νέο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας προωθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου!

Με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ», ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου για τη σύνδεση τουρισμού-γεωργίας και παρότι η συμμετοχή δεν ήταν η ενδεδειγμένη για ένα τέτοιο θέμα, όλα όσα συζητήθηκαν ήταν άκρως ενδιαφέροντα και εποικοδομητικά. Εκείνο που υπολείπεται  είναι η υλοποίησή τους.

Σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρονται τα εξης:
"Παρόντες ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφεειάρχης Κέρκυρας Γιάννης Φοντάνας και οι τοπικές αρχές.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος επεσήμανε  ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος και ότι δεν μπορούμε να λύσουμε σύγχρονα προβλήματα με παλαιές μεθόδους. «Εδώ είμαστε για να βρούμε κοινούς τόπους και προτάσεις που θα αξιοποιηθούν σε όφελος όλων μας. Η Ζάκυνθος έχει αγγίξει τα όρια αντοχής αναφορικά με τον αριθμό επισκεπτών και τις δυνατότητες που έχουμε για υποδοχή και φιλοξενία τους. Πρέπει να προσελκύσουμε καλύτερης ποιότητας τουρισμό και για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιώσουμε υποδομές και ποιότητα. Σήμερα θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε πρωτογενής τομέας, γαστρονομία και τουρισμός να αποτελέσουν μία νέα επιλογή και να δώσουν επιπλέον πλεονέκτημα στον τουριστικό προορισμό που λέγεται Ζάκυνθος» είπε ο κ. Νιοτόπουλος.

Ακολούθησε η ομιλία του Περιφερειακού Συμβούλου Τζώρτζη Σιγούρου ο οποίος ζήτησε από όλους να βρεθούν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για να αποφασίσουν τις επιβαλλόμενες ενέργειες για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα για το νησί μας. Οι χώρες που στηρίχτηκαν σε ένα τομέα της οικονομίας οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και καταστροφή, όπως δείχνει η πρακτική, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιγούρος.

”Πρέπει να αναδείξουμε τα τοπικά μας προϊόντα και να τα φέρουμε στην επιφάνια. Χρειάζεται δηλαδή να έρχονται εδώ ειδικοί επιστήμονες να μας το υπενθυμίζουν; Η συνάντηση γίνεται τώρα γιατί τώρα ήλθε η ώρα και χρειάζεται να είναι ώριμες οι αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες. Τώρα βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αυτοί που αντιστέκονται και διεκδικούν και μας ενδιαφέρει το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε” συμπλήρωσε ο κ. Σιγούρος που έφερε στο φως παραδείγματα από καταστροφή περιοχών που είχαν εξόρυξη πετρελαίων ή σεισμούς όπως η Κεφαλονιά.

Ειδική μνεία έκανε στη σταφίδα την οποία χαρακτήρισε απόλυτο όπλο της ελληνικής παραγωγής αλλά και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Στην κτηνοτροφία στάθηκε στην ανταγωνιστική πρέντζα και για τα κρασιά είπε ότι οι ζακυνθινοί αμπελώνες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους γαλλικούς. Ο Διευθυντής του Ενιαίου Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης είπε ότι η προσπάθεια ξεκινάει από το όραμα που έχουμε για τον τόπο μας και η Ζάκυνθος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα καλύτερο προϊόν στον τουρισμό επ’ ωφελεία των κατοίκων.

Η εισηγήτρια
Αναλυτική ενημέρωση έκανε η κ. Ζωή Νόβακ η οποία είναι μηχανικός περιβάλλοντος και σύμβουλος ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού. Το θέμα που ανέπτυξε είναι “Η γαστρονομία στο τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου” με σκοπό να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις, η τοπική κοινωνία και τα παραγόμενα προϊόντα. Έφερε ως παράδειγμα το σύμφωνο ποιότητας που η ίδια έστησε στην Κρήτη και είπε απευθυνόμενη στο κοινό πως γύρισε πολλά σημεία της Ζακύνθου και δοκίμασε φαγητά και γλυκά για να έχει εικόνα για τα αυθεντικά πιάτα του τόπου μας.

”Στη Ζάκυνθο υπάρχουν επιχειρήσεις που δίνουν παραδοσιακό φαγητό και πηγαίνουν καλά. Το προφίλ του γαστροτουρίστα είναι άτομο ενημερωμένο, μέσης ηλικίας και ψάχνεται για πολλές δραστηριότητες. Αξιοποιούμε το διαδίκτυο στο οποίο ανεβάζουμε τα φαγητά που τρώμε και υπενθυμίζω πως η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ” είπε η κ. Νόβακ η οποία ζήτησε προβολή των προϊόντων, πιστοποίηση και ενδυνάμωσή τους.

Η Ζάκυνθος μπορεί να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε αυτό τον τομέα και μετά να επεκταθεί σε όλα τα νησιά της Ιονίου Περιφέρειας. “Συνεργαζόμαστε για να μεγαλώσουμε την πίτα και μετά ανταγωνιζόμαστε για το μεγαλύτερο μερίδιο” κατέληξε η κ. Νόβακ».

Ομιλίες
Ο εκπρόσωπος της Ζακύνθου στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας Ανδρέας Φλεμοτόμος είπε ότι υπάρχουν τα προϊόντα για να βγει προς τα έξω το ζακυνθινό προϊόν και εκθείασε τα προϊόντα των νησιών του Ιονίου.
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος είπε ότι η Περιφέρεια κάνει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια στην Ευρώπη και σημείωσε πως το παραδοσιακό πιάτο θέλει καλά υλικά.
Ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς είπε ότι μέσα στον πολιτισμό είναι και το φαγητό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και σημείωσε πως αυτά που παράγει η Ζάκυνθος έχουν ονομασία-προέλευση και ταυτότητα.

Ο Αντιπεριφεειάρχης Κέρκυρας Γιάννης Φοντάνας είπε ότι η αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας οφείλεται στους πολέμους που γίνονται γύρω μας και ζήτησε να προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός με τα προϊόντα της ιόνιας γης.

Ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Πέττας είπε ότι το Επιμελητήριο της περιφέρειάς μα κάνει καταγραφή της δραστηριότητας παραγωγής για να δούμε την δυναμικότητα που υπάρχει ώστε να απορροφήσουμε τα τοπικά προϊόντα και τα περιφερειακά.

 Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης είπε ότι ωριμάζει η ιδέα για τη διασύνδεση τουριστικού και αγροτικού τομέα και μπορούμε να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή οντότητα στην περιοχή μας.
Ο Πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Τότης Καμπίτσης είπε ότι τα αγροτικά προϊόντα και δη τα βιολογικά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον τουρισμό μας.

Το λόγο πήραν και ορισμένοι ξενοδόχοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ο επίλογος έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου που ζήτησε να προχωρήσουμε στην πράξη".

 
Ανακοίνωση εργαζόμενων του ΚΔΑΠμεΑ Ζακύνθου (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία):

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠμεΑ Ζακύνθου δηλώνουν ρητά ότι δεν συμφωνούν με τις απόψεις και τις καταγγελίες που μέχρι σήμερα δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι πρόκειται για κινήσεις που βλάπτουν τη λειτουργία του κέντρου, δημιουργούν αρνητικά σχόλια και προκαλούν αβεβαιότητα στους γονείς των παιδιών που εξυπηρετούνται. 

Οι ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευθεί δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τις απόψεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Η συνάδελφος, Δέσποινα Κλαυδιανού, δηλώνει μάλιστα ότι δεν ήταν ενήμερη για το κείμενο της καταγγελίας από την ΠΑΣΕΚΔΑΠ στις 29/04/2015 στην οποία αναφέρεται το όνομά της και με το περιεχόμενο της οποίας δεν συμφωνεί. 

Οποιαδήποτε διαφορά αφορά τη λειτουργία του κέντρου ΚΔΑΠμεΑ επιλύεται από τα αρμόδια όργανα της διοίκησης. Παρεμβάσεις όμως από τρίτους που βιάζονται να υιοθετήσουν συγκεκριμένες συμπεριφορές μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ; 

Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτή-εργαζόμενος στο ΚΔΑΠμεΑ Ζακύνθου είναι ο ρόλος του ανθρώπου που πρέπει με ευαισθησία να προσεγγίσει τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους. Εμείς ως εργαζόμενοι σεβόμαστε τους όρους της σύμβασής μας, σεβόμαστε το ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε και θεωρούμε ότι για να είναι πετυχημένο το πρόγραμμα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και ειλικρίνειας με όλους.

Κάποιοι ίσως θέλουν να κλείσει το κέντρο και να σταματήσει το πρόγραμμα. Και αυτοί δεν είμαστε ούτε εμείς, ούτε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΖ που πραγματικά καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε το πρόγραμμα να είναι ουσιαστικό, εποικοδομητικό και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ωφελουμένων και των οικογενειών τους. Δεν θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να αντιδικήσουμε δημόσια, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το όραμά μας που μέχρι σήμερα έχουμε προσπαθήσει να μετουσιώσουμε σε πράξη. 

Επιθυμούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ανεπηρέαστοι από πολιτικές πιέσεις και από τρίτους που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό έργο που επιτελούμε».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ                            ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                                                                                  ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Ανοιχρή επιστολή για την «ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»:

«Ο Συλλογός μας θέλει να ευχαριστήσει τον Διευθυντή Φιορεντίνο Σ. και όλο το Εκπαιδευτικό προσωπικό του Μουσικού Σχολείου για την αποδοχή και την ουσιαστική στήριξη και εκπαίδευση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου. Χωρίς να θέλουμε να απαξιώσουμε τις προσπάθειες άλλων σχολικών μονάδων , θέλουμε να τονίσουμε ότι το Μουσικό Σχολείο απέδειξε στην πράξη ότι πέρα από τα πτυχία και τις ειδικές γνώσεις στον χώρο της Ειδικής Αγωγής απαραίτητη προυπόθεση για την εκπαίδευση των μαθητών με Ε.Ε.Α. είναι η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητάς τους .

Χωρίς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές Ε.Α.Ε. , χωρίς καμμιά επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό προσωπικό , μέσα σε ένα περιβάλον απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης που επιχειρίθηκε τα τελευταία χρόνια και ειδικά των Μουσικών Σχολείων που έχουν αποφύγει το κλείσιμο ( θεωρούνται δαπανηρά σχολεία ) χάρις στις προσπάθειες των Συλλόγων Γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού , δώθηκε η δυνατότητα στους μαθητές με Ε.Ε.Α. , χωρίς καμμιά απολύτως ιδιαίτερη μεταχείρηση , να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία των γενικών σχολείων χωρίς να αποκλείονται από αυτήν λόγω της ιδιαιτεροτητάς τους ( με αποτέλεσμα για μερικούς μαθητές με Ε.Ε.Α. την παραπομπή τους στα Ειδικά Σχολεία ).

Γνωρίζοντας ότι για την εκπαίδευση των μαθητών με Ε.Ε.Α., πρώτον έχει δωθεί μεγαλύτερο βάρος στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση , αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη ώστε να πούμε ότι προσφέρουμε τα αυτονόητα για την εκπαίδευση των μαθητών αυτών , δεύτερον το υποστηρικτικό πλαίσιο για την παροχή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτο ( χαραχτηριστικό είναι ότι το μοναδικό Τμήμα Ένταξης β/θμιας στο νησί μας δεν λειτούργησε φέτος λόγω μη στελεχωσής του) και τρίτον ότι αρκετοί μαθητές με Ε.Ε.Α. εγκαταλείπουν το σχολείο ( στις λυκειακές τάξεις ή κατά την αλλαγή της εκπαιδευτικής βαθμίδας ), αποδεικνύεται , το δύσκολο σχολικό περιβάλον που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Ε.Ε.Α.στη β/θμια εκπαίδευση , τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου και τις επίπονες προσπάθειες που χρειάζετε να καταβάλουν στην εκπαίδευση των μαθητών αυτών .

Με την ευκαιρία αυτή ζητάμε από όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες , να μην εστιάζουν στη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κάθε μαθητής με Ε.Ε.Α. αλλά στο τι μπορούν να κάνουν αυτοί και γενικότερα το σχολείο στην εκπαιδευσή τους . Κάθε μαθητής που εγκαταλείπει το σχολείο , που δε έχει πρόσβαση στη Δημόσια Εκπαίδευση ή που παραπέμπεται στο Ειδικό Σχολείο είναι πρώτα από όλα μια αποτυχία του σχολείου που δεν μπόρεσε να βρεί το τρόπο για την ένταξη των μαθητών αυτών και δεν οφείλεται στη δυσκολία του μαθητή . Η ένταξη μαθητών με Ε.Ε.Α. δεν είναι υπόθεση των < ειδικών > αλλά όλης της σχολικής κοινότητας και το βασικότερο είναι ο μαθητής να αισθάνετε καλά γνώρίζοντας ότι το σχολείο αποδέχεται τη δυσκολία που αντιμετωπίζει.

Ας μη μας φοβίζει λοιπόν η διαφορετικότητα των μαθητών με Ε.Ε.Α. ,ας προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία στις διαφορετικές ανάγκες και τον διαφορετικό ρυθμό μάθησης του κάθε μαθητή , ας αναδείξουμε τα θετικά στοιχεία του κάθε μαθητή και ας επιτρέψουμε τον πλουραλισμό στη σκέψη και στον τρόπο έκφρασης των μαθητών , απορρίπτοντας στερεότυπα , προκαταλήψεις και κατηγοροποιήσεις μαθητών .

Ο Συλλογός μας θα συνεχίσει να στηρίζει γονείς και εκπαιδευτικούς ,να υπερασπίζει το δημόσιο χαραχτήρα της εκπαίδευσης και δεν θα σταματήσει να διεκδικεί ένα σχολείο για όλους χωρίς διακρίσεις , χωρίς αποκλεισμούς , χωρίς περιορισμούς».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Πέμπτη 21 ΜΑΙΟΥ, ώρα 10.30, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κκ. Διονύσιος Δ΄ με το Ιερατείο της πόλης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Χουλιάρα Ξανθή, `Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Ορεινής Ζώνης.

Αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και ακολούθως κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου (Διοικητήριο).

Ώρα 11.30, στο χώρο μπροστά από το Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου θα αρχίσει παρέλαση των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων. Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Ελευθέριος Νιοτόπουλος θα δεχθεί στο Μέγαρο της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο), τις Αρχές και το Λαό του Νομού.    

Ώρα 12.30, στο Μνημείο του Γιάννη Κλαυδιανού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Φιολιτίου, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τον Ιωάννη Κλαυδιανό «Φιολιταίο» που κρεμάστηκε από τους Άγγλους προστάτες, μετά από τα γεγονότα του Υψόλιθου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές.

Ώρα 19.00, απόδοση φόρου τιμής στους Αγωνιστές στα κελιά των Φυλακών Ενετικού Κάστρου της Πόλης, όπου θα τελεστεί και τρισάγιο. Με τη δύση του ηλίου θα γίνει υποστολή της σημαίας.

«ΟΠOΠΕΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ»-Μια ακόμη σημαντική εκδήλωση από την Πολιτιστική-Αθλητική Λέσχη Ζακύνθου «Ο Γέρανος»

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξης:        
«Άνοιξη, βαριά εποχή. Όλα γύρω φουντώνουν. Δένδρα και λουλούδια, ανθρώπινες καρδιές και ανήσυχα πνεύματα. Μαζί με τις ορμόνες που γλεντούν πάνω στη λογική και όλα τα άλλα γύρω βράζουν. Τα όνειρα σκάβουν βαθειά τις επιθυμίες και ξεθάβουν μυστικά και κείνες μειδιούν κρυφά.

Ας είναι καλά ο ερωτύλος Μάης, το κόκκινο της δύσης, οι δρόμοι του τραγουδιού, το χάδι της μουσικής, ο Ιούλιος που θα ΄ρθει και οι «μυστικές δυνάμεις» που μαζεύονται στη Ζάκυνθο κι αρχίζουν το τραγούδι και τις οπερέτες όταν κιτρινίζει το φεγγάρι και διαγράφεται προσωρινά η λέξη θάνατος. Γελάει ακόμα η Άνοιξη. Με πονηρό μειδίαμα ο έρωτας αλαφροπατεί κι ενώ γέρνει νωχελικά ο Μάιος να παραδοθεί στο καλοκαίρι, ανασαίνει σαν κουρασμένο φορτηγό η Ζάκυνθος. Η Ζάκυνθος που στο κύλισμα των αιώνων αποτέλεσε χωνευτήρι ιδεών και το κυριότερο και σημαντικότερο εργαστήρι αναπαραγωγής πολιτισμού. Ξεχωριστή είναι η παρουσία της μουσικής στο νησί που εξελικτικά κάθε φορά κάλυπτε και τα ρεύματα της εποχής, έτσι όπως έφταναν, από τις χώρες της Ευρώπης.

Η Όπερα επηρέασε τους ζακυνθινούς, όπως και η ελληνική οπερέτα ή αλλιώς αθηναϊκή στα χρόνια της κεφάτης παρακμής. Η οπερέτα φέρνει έναν καθαρά ευρωπαϊκό αέρα και πραγματεύεται σχεδόν αποκλειστικά τη ζωή των αστών. Σημαντική επίδραση στην ελληνική οπερέτα άσκησαν η γαλλική φάρσα και φυσικά η γαλλική και βιεννέζικη οπερέτα. Η Λέσχη «Γέρανος» πραγματοποιεί μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Οπερέτα και παλιά Αθήνα», το Σάββατο 30 Μαΐου στις 21:30, στο θέατρο Σαρακινάδου με τους: Σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου, το μαέστρο Γιώργο Νιάρχο και τον βαρύτονο Ηλία Τηλιακό.

Οι συντελεστές αυτής της παράστασης σημειώνουν:
Η ανάγκη και ο σκοπός διατήρησης του έξοχου μουσικοθεατρικού είδους-της οπερέτας- είναι η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί σε μια διαρκή προσπάθεια αναβίωσης των έργων που ανήκουν σ' αυτό το είδος. Με πίστη και αφοσίωση, σεβόμενοι το ύφος του λυρικού αυτού είδους, διατηρούμε την άμεση επαφή του με τον κόσμο και υποστηρίζουμε γενικά το καλό ελληνικό τραγούδι. Στα πλαίσια αυτού του καλλιτεχνικού στόχου εγκαινιάσαμε τη Νέα Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την οπερέτα" Οι Απάχηδες των Αθηνών", εγκαινιάσαμε επίσης το ανακαινισθέν ιστορικό θέατρο "Απόλλων" στη Σύρο που ήταν το πρώτο Λυρικό θέατρο  της Ελλάδος με την οπερέτα "Ο Βαφτιστικός", κάναμε πολλές συναυλίες σε φεστιβάλ, στο Ηρώδειο, στο Διεθνές φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, περιοδεία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συναυλίες στο εξωτερικό όπως στη Βιέννη, στην όπερα της Αλεξάνδρειας με τιμητικές διακρίσεις και με επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιπλέον έχουμε κάνει δύο μεγάλες παραγωγές για τις δύο πιο σημαντικές οπερέτες, τον "Βαφτιστικό" και τους "Απάχηδες των Αθηνών"   επαγγελματικού επιπέδου Λυρικής Σκηνής με την υποστήριξη χορηγών. Στα πλαίσια της διάσωσης και προώθησης αυτής της μουσικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζουμε στην όμορφη Ζάκυνθο που  αποτελεί κυψέλη πολιτισμού και έχει συμβάλει ενεργά στην πνευματική ανάπτυξη κι εξέλιξη της πατρίδας μας, μια συναυλία με αποσπάσματα και τραγούδια από την Ελληνική οπερέτα και την παλιά Αθήνα.


Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς τίτλους:
"Φέρτε μου να πιώ" (από την οπερέτα "Χριστίνα" του Θ. Σακελλαρίδη)
"Η παιχνιδιάρα" (Ν. Χατζηαποσιόλου), “Αγάπης λόγια "(οπερέτα "Οι ερωτευμένοι" του 
Ν.Χατζηαποστόλου), 'Μόνο με σένα" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του 
Ν.Χατζηαποστόλου), "Πόσο σ' έχω συμπαθήσει" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του Ν.Χατζηαποστόλου), "Σαν όνειρο μαγευτικό" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του Ν.Χατζηαποστόλου), "Στο στόμα στο στόμα" (από την οπερέτα "Ο Βαφτιστικός" του Θ. Σακελλαρίδη), "Λες και ήταν χθες" του Κ. Γιαννίδη, "Μοναξιά" του Ed. Bianco, "Κι αν βγουν αλήθεια" του Αττίκ, "Λίγα λουλούδια" του Κ. Γιαννίδη κ.α.

Σαν επίλογο θα πρέπει να τονίσουμε ότι το καλό ελληνικό τραγούδι έχει τις ρίζες του στην Ελληνική οπερέτα! Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 26950 61343 (από 18:00 έως 21:30)».

Ο πολιτισμός της Ζακύνθου «ταξιδεύει» στη Λήμνο!

«Πλώρη» για τη Λήμνο βάζουν τρια καταξιωμένα, το καθένα στον τομέα του, Ζακυνθινόπουλα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Παραστατικών Τεχνών, του Δικτύου Νήσων Περίπλους, που θα γίνουν από 21 έως 24 Μαΐου 2015.
Πρόκειται για τα μέλη της Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου, Κωσταντής Μουζάκης (Ηθοποιός και Σκηνοθέτης), Πέτρος Βυθούλκας (Τραγούδι, Κιθάρα) και Δημήτρης Βαρθαλής (Τραγούδι, Μαντολίνο), όπου θα παρουσιάσουν ένα απόσπασμα από τον “Χαση” του Δημητρίου Γουζελη (1774-1848) και συγκεκριμένα τον μονόλογο του “Χάση” (ηθογραφία εποχής), αντιπροσωπευτικό δείγμα του λαϊκού θεάτρου (ζακυνθινή ομιλία).
Η συνάντηση περιλαμβάνει τριήμερο δράσεων με παράλληλες εκδηλώσεις, αμοιβαίες συναντήσεις και κοινή παράσταση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών βασισμένη στη σύγχρονη έκφραση.

Αποκορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η πολυσυλλεκτική παράσταση με τίτλο «Κάλεσμα», το Σαββάτο 23 Μαΐου. Μια βραδιά, 13 ομάδες θεάτρου, χορού και performance, που εκπροσωπούν 11 νησιωτικές περιοχές, συναντιούνται δημιουργώντας υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση της ομάδας ΟΣΜΩΣΙΣ, μια πρωτότυπη, ζωντανή έκθεση παραστατικών τεχνών & μια μοναδική βραδιά για το κοινό της Λήμνου.
Αδιαμφισβήτητα ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ενός τόπου μπορεί να μετατρέψει κάθε πόλη σε “εικαστικό προορισμό”.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διατοπικού σχεδίου «Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της Νησιωτικής Ελλάδας», του δικτύου Νήσων Περίπλους, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER.


Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση!

































Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21/05/2015 - 12:30