Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΕΙΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: "ΤΕΡΜΑ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΑΖ-ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ..."

Με ανακοίνωση του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Βουλευτής Ζακύνθου, κ.Σταύρος Κοντονής αναφέρεται στην προώθηση λύσης που δόθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση, αναφορικά με τους συνταξιούχους του ΟΔΑΖ που επί μία τριετία σχεδόν δεν παίρνουν σύνταξη.

Συγκεκριμένα ο κ.Κοντονής δηλώνει:
«Μετά από χρόνια κοινωνικής αναλγησίας και εμπαιγμού των συνταξιούχων του ΟΔΑΖ (Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου) από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αυτή η πληγή κλείνει οριστικά, βάζοντας τέρμα στην ομηρία των πρώην εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε άμεσα το τραγικό πρόβλημα (δέκα συνταξιούχοι έχουν να λάβουν σύνταξη από τον Αύγουστο του 2012) και προώθησε τη λύση του. Σε συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, εμπεριέχεται άρθρο που λύνει οριστικά και δια παντός το πρόβλημα των συνταξιούχων του ΟΔΑΖ. Το άρθρο στο Νομοσχέδιο αφορά όλους τους εν ενεργεία συνταξιούχους, τους αποχωρήσαντες από την Υπηρεσία που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και χρόνια, αλλά και όσους εργαζομένους στον φορέα υπάγονται πλέον στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.


Η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά δείχνει και σε αυτό το επίπεδο ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στα οποία μας οδήγησαν οι προηγούμενες πολιτικές, αλλά και η αδιαφορία των κυβερνώντων».

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δήλωση προέδρου ΕΣΑμεΑ και EDF Ι. Βαρδακαστάνη σχετικά με το ΚΔΑΠ - μεΑ Ζακύνθου:

«Με μεγάλη στεναχώρια, με απέραντη θλίψη και με αγανάκτηση παρακολουθώ τα τεκταινόμενα αυτή την περίοδο στη Ζάκυνθο, αναφορικά με την τύχη του ΚΔΑΠ - μεΑ του νησιού μου. Είναι γνωστό ότι, μετά από πρόταση του Σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι», το ΚΔΑΠ - μεΑ φέρει το όνομά μου, γεγονός που αποτελεί για εμένα και την οικογένειά μου ύψιστη κοινωνική τιμή και αναγνώριση.

Μικροψυχίες δεν χρειάζονται. Όπως το Κράτος έχει συνέχεια, έτσι έχει και ο Δήμος. Καμία δημοτική αρχή δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Το ΚΔΑΠ - μεΑ ιδρύθηκε μετά από πρόταση των «Ποπολάρων» και μετά από μεγάλους αγώνες, με πρωτεργάτη τον σπουδαίο κοινωνικό αγωνιστή Γιάννη Γρέκα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή το ξεκίνησε και η σημερινή έχει δεσμευτεί να το συνεχίσει. Το ΚΔΑΠ - μεΑ αποτελεί μια σπουδαία κοινωνική δομή για το νησί μας.

Η απόφαση της λεγόμενης λαϊκής συνέλευσης του Καλλιπάδου έβγαλε στη φόρα την υποβόσκουσα και υφέρπουσα ρατσιστική αντιμετώπιση του ΚΔΑΠ - μεΑ από την τοπική ηγεσία του Καλλιπάδου, η οποία είναι… διαπαραταξιακή! Το επιχείρημα ότι ο χώρος αυτός χρειάζεται ως κοινοτικό κατάστημα του Καλλιπάδου είναι έωλο και απολύτως προσχηματικό.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι ανεπίτρεπτο στη Ζάκυνθο, για μια ακόμη φορά το πολιτικό της προσωπικό να είναι υπεύθυνο για ένα κοινωνικοπολιτικό σκάνδαλο γύρω από την αναπηρία. Μετά τους τυφλούς - μαϊμού, που ταλάνισαν το νησί μας και ντρόπιασαν τον τόπο μας έρχεται αυτή ηεμετική απόφαση του Καλλιπάδου. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου για την Αναπηρία στη Ζάκυνθο, κάτι που θα εντάξει το νησί με θετικό τρόπο στον παγκόσμιο χάρτης της Αναπηρίας.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, με τον οποίο με συνδέει στενή συγγενική σχέση και ο οποίος είχε μια εξαιρετική σταδιοδρομία στη ζωή του, δεσμεύτηκε τρεις φορές τουλάχιστον σε μένα ότι θα μεταφερθεί το ΚΔΑΠ - μεΑ στο Καλλιπάδο: τον Οκτώβριο του 2014 στο γραφείο του στο Δημαρχείο Ζακύνθου, τον επόμενο Νοέμβριο στην Αθήνα, παρουσία του κ. Γρέκα και τηλεφωνικά στις αρχές Μαΐου του 2015. Στην τελευταία μας μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία, του έθεσα υπόψη τις πληροφορίες που είχαν φτάσει σε μένα, σύμφωνα με τις οποίες η τοπική ηγεσία του Καλλιπάδου, με την υποστήριξη του αντιδημάρχου υπεύθυνου της περιοχής, προετοιμαζόταν να ζητήσει να μην μεταφερθεί το ΚΔΑΠ - μεΑ στο Καλλιπάδο.

Δυστυχώς δικαιώθηκα πολύ σύντομα.Είναι προφανές και σαφές ότι δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Ασκούμε κοινωνικό έλεγχο ως οφείλουμε ενώ ταυτόχρονα οι αρχές υποχρεούνται να παρέχουν κοινωνική λογοδοσία.

Η απόφαση για τη μεταστέγαση του ΚΔΑΠ - μεΑ στο Γαϊτάνι, σηματοδοτεί τη defacto αποδοχή της απόφασης του Καλλιπάδου και της κάλυψης των υπαιτίων της. Πρέπει να γίνει αντιληπτό και σαφές σε όλες και ιδίως σε όσους παίρνουν αποφάσεις, ότι η υπόθεση αυτή έχει ξεφύγει από το κτιριακό. Πρόκειται για ένα λεκέ ΝΤΡΟΠΗΣ, είναι ΟΝΕΙΔΟΣ για τη Ζάκυνθο και το Καλλιπάδο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Καλώ χωρίς περιστροφές τον δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πρώην δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη και τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Μαρίνο Κουρή, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να αποκηρύξουν τους 3 επιλήσμονες της ηγεσίας του Καλλιπάδου από τις παρατάξεις τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σημαίνει και τη defacto αποδοχή της δράσης τους.

Με πρωτεργάτη το Σωματείο ΑμεΑ «Οι Ποπολάροι» και με άμεση στήριξη δική μου και της ΕΣΑμεΑ, θα αγωνιστούμε όχι μόνο για την προστασία του ΚΔΑΠ - μεΑ αλλά και για τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών για τα άτομα με αναπηρία στη Ζάκυνθο.

Θέλουμε να συνεργαστούμε με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο με όλες τις αρχές. Ζητούμε όμως από όλους και όλες στη Ζάκυνθο να καταδικάσουν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο αυτή την παράνομη απόφαση στο Καλλιπάδο.

Δήμος και Περιφέρεια πρέπει να παρέμβουν άμεσα : στη Ζάκυνθο αυτή τη στιγμή παραβιάζεται το Σύνταγμα της χώρας καθώς και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που το ελληνικό κράτος έχει εντάξει στη νομοθεσία του (Ν. 4074/2012).

Οι πολίτες της Ζακύνθου πρέπει να παρέμβουν άμεσα: η Ζάκυνθος αυτή τη στιγμή δυσφημίζεται σε όλο τον κόσμο- αυτή η ντροπιαστική υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του χωριού και του νησιού.

Όλοι οι πολίτες πρέπει να παρέμβουν άμεσα: στη Ζάκυνθο αυτή τη στιγμή παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δοκιμάζεται η Δημοκρατία, ευδοκιμεί ο ρατσισμός»!
Ιωάννης Βαρδακαστάνης,
Αθήνα 02 Ιουνίου 2015


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ            
ΚΕΡΚΥΡΑΣ                                                                                                              Επιστολή προς  Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά:
ΘΕΜΑ: Εξοστρακισμός του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία  (ΚΑΠ-ΜΕΑ) Ζακύνθου   «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ».

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, οι  γονείς και οι φίλοι του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, διαμαρτυρόμαστε έντονα και συμπάσχουμε με τους συναδέλφους – αδελφούς γονείς ΑμεΑ της Ζακύνθου , για τον στεγαστικό εξοστρακισμό του ΚΔΑΠ -  ΜΕΑ Ζακύνθου από τον Δήμο Ζακύνθου με απαράδεκτο και ρατσιστικό τρόπο που δεν συνάδει με τους ευαισθητοποιημένους κοινωνικά Ιόνιους πολίτες και κυρίως τις  οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διεθνούς Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΑμεΑ που ψήφισε  και η Ελληνική Βουλή.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς τον Δήμο Ζακύνθου, διότι ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την αρ. 57/2013 Απόφασή της παραχώρησε το κτίριο του πρώην Νηπιαγωγείου και του πρώην 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καλιπάδου στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζακύνθου, για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Ζακύνθου, αδαπάνως για τον Δήμο,  με δαπάνες του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ για την μεταστέγαση και την  μεταφορά του, αλλά και για την αγορά νέου απαραίτητου για παιδιά με αναπηρία  εξοπλισμού, για να μην είναι τα παιδιά αυτά φιλοξενούμενα στο Ειδικό Σχολείο Μπόχαλης χωρίς δική τους σχολική στέγη , όπως όλα τα Ελληνόπουλα, αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα (άρθ 21)

Η νυν Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Παύλο Κολοκοτσά μέσω  Λαϊκής Συνέλευσης πολιτών Καλιπάδου προσπαθεί να ακυρώσει την προαναφερθείσα 57/2013 Απόφαση του Δήμου Ζακύνθου για να αποτρέψει την μεταφορά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ζακύνθου, για να γίνουν γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου Καλιπάδου.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα γι΄ αυτήν την ρατσιστική, αντικοινωνική και αντισυνταγματική  συμπεριφορά της σημερινής Δημοτικής Αρχής  Ζακύνθου αντιμετωπίζοντας τα παιδιά με αναπηρία τα παιδιά ολόκληρης κάθε τοπικής κοινωνίας, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκλείοντάς τα από την δικής τους σχολική στέγη .

Κύριε Δήμαρχε, σας ζητάμε την  απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης Καλιπάδου μην την εισάγετε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, γιατί θα αποτελέσει ιστορική και ρατσιστική απόφαση,  που θα τη θεωρούμε ως πολύπαθοι γονείς παιδιών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ως ντροπή και όνειδος του Δ.Σ.  Ζακύνθου, εν αντιθέσει με την ιστορικά επτανησιακή ευαισθητοποιημένη, πολυτισμική και εκλεπτυσμένη κουλτούρα των Ζακυνθίων.

Τέλος Κύριε Δήμαρχε, θα αποτελεί διεθνής κατακραυγή για μια επικείμενη απόφαση του Δήμου Ζακύνθου για ένα συμπολίτη σας τον Γιάννη Βαρδακαστάνη, τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, τον επί δεκαετία Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ, τον πρώην Πρόεδρο και νυν Ταμία του Παγκόσμιου Οργανισμού ΑμεΑ  που έχει αφιερώσει την ζωή του για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ΑμεΑ, τον άνθρωπο με την διεθνή ακτινοβολία που έχει κερδίσει με την  κοινωνική προσφορά του τον διεθνή σεβασμό και εκτίμηση, τιμώντας την Ζάκυνθο και την Ελλάδα,  που η Ζάκυνθος για να τον τιμήσει για όλα τα προαναφερόμενα έδωσε στο ΚΔΑΠ - ΜΕΑ Ζακύνθου το όνομα «ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ», ενώ η Κέρκυρα ήδη έχει προγραμματίσει  ειδική εκδήλωση στις 4 Ιουλίου 2015 για να τον τιμήσουν οι Αρχές της Κέρκυρας και ο Σύλλογός μας, για την προαναφερόμενη μέγιστη προσφορά του.

Κύριε Δήμαρχε, απευθυνόμαστε με μεγάλο σεβασμό και ευελπιστούμε να μην δώσετε συνέχεια στην απόφαση των ανημέρωτων πολιτών του Καλιπάδου»..

Βιωματικό εργαστήριο με θέμα την αειφορική διαχείριση της παραλίας του Τσιλιβί Ζακύνθου

Βιωματικό εργαστήριο με θέμα την αειφορική διαχείριση της παραλίας του Τσιλιβί Ζακύνθου,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου και ώρα 9.30 το πρωί.

Θα υπάρχουν ομάδες εργασίας, καθώς και κυνήγι του χαμένου θησαυρού στην κεντρική παραλία του Τσιλιβί. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σε συνεργασία του Δήμου Ζακύνθου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς, του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του ΚΤΕΛ. Θα διοργανωθούν περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μαθητές, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, έχουν θέσει ως πρωταρχική προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και παρεμβαίνουν άμεσα όταν διαπιστώνονται προβλήματα. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Τουρισμού  Δήμου Ζακύνθου στο τηλέφωνο 26953-61504.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνοντας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου δράση με τίτλο «Γνωριμία με το ανεξερεύνητο δυτικό τμήμα του νησιού».

Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα εκκίνησης στις 09.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί:α) πεζοπορία απόστασης 4 χιλιομέτρων, χωρίς βαθμό δυσκολίας, με αφετηρία την πλατεία του χωριού Έξω Χώρα και κατάληξη το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στο χωριό Καμπί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση από τον κ. Μαρτίνη Αριστοτέλη, καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, με θέμα την ανάλυση της μεσογειακής βλάστησης και ειδικότερα τις ιδιαιτερότητες της χλωρίδας της Ζακύνθου.

β) ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου στο Καμπί από την Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στις 11.00 π.μ.
Εάν ο αριθμός των ενδιαφερομένων το επιτρέπει, υπάρχει δυνατότητα διάθεσης λεωφορείου από την Περιφέρεια Ζακύνθου για τη μεταφορά τους από την πόλη της Ζακύνθου στο σημείο συνάντησης στην Έξω Χώρα.

Δηλώσεις συμμετοχής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου
Tηλέφωνο επικοινωνίας:  26950-42714 (ΕΦΑ Ζακύνθου - κα. Κ. Κουτλιάνη, κος. Β. Σαρρής) από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
*Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, καπέλο και να φορούν αθλητικά παπούτσια και μακρύ παντελόνι.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54