Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:Πολλά τα ερωτηματικά για τα αίτια του θανατηφόρου ατυχήματος στο ΙΚΑ

Την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής στην σορό της άτυχης 85χρονης που έχασε την ζωή της μετά το ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ έχει ζητήσει το Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου, που από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, μετά την επίσημη ενημέρωση, ανέλαβε την προανάκριση για τον συμβάν που έχει προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.
Σε σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», αναφέρονται τα εξης: «Προχθες το πρωί, αστυνομικοί επισκέφτηκαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΚΑ και πήραν στοιχεία από τους υπεύθυνους, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως πραγματογνωμοσύνη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ατύχημα στον ανελκυστήρα, έχει αναλάβει να συντάξει μετά από αυτοψία αρμόδιος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Από την πλευρά της ωστόσο, η κ. Άννα Κιοσσέ, που εκτελεί χρέη Προϊσταμένης στην Υπηρεσία, εκφράζει την βαθιά της οδύνη για το περιστατικό και σημειώνει πως ο ανελκυστήρας συντηρείται τακτικά και για τις συντηρήσεις αυτές υπάρχουν όπως θα έπρεπε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

«Πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν και άμεσα ενημερώθηκαν όλες οι υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν. Παρακολουθούσαμε από κοντά την εξέλιξη της υγείας της γυναίκας και κάναμε ότι ήταν δυνατόν να βοηθήσουμε. Ήταν ένα ατύχημα φοβερό που δεν το περίμενε κανείς» τόνισε η κ. Κιοσσέ, συμπληρώνοντας πως άμεσα ενημερώθηκε η αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε Ζακύνθου για να κάνει την πραγματογνωμοσύνη. 
«Σε ότι αφορά την συντήρηση, αυτή γινόταν κανονικά, μια φορά το μήνα και διαθέτουμε όλα τα παραστατικά μια που ο υπεύθυνος υπέγραφε στο γραφείο συντήρησης του ανελκυστήρα. Ότι επισκευές έπρεπε να γίνουν μας της επισήμανε και εμείς τις συζητούσαμε με τη δική μας Διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης για επιπλέον επιβεβαίωση» σημείωσε ακόμη.

Σημειώνεται πως η διοίκηση του ΙΚΑ σε κεντρικό επίπεδο εξετάζει την κάλυψη της δαπάνης για την κηδεία της γυναίκας για λόγους συμβολικούς αλλά και για την αποκλειστική νοσοκόμα που χρειάστηκε η γυναίκα κατά τη νοσηλεία της». 

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Με αφορμή το ατύχημα στον ανελκυστήρια του ΙΚΑ το Ε.Κ. Ζακύνθου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Με αφορμή τον τραγικό θάνατο της συνταξιούχου ηλικιωμένης που  έπεσε στο φρεάτιο του ασανσέρ του ΙΚΑ., το  ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς της.
Αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο οι ευθύνες τόσο της διεύθυνσης του ΙΚΑ όσο και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ουσιαστικά συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την υγεία και την πρόνοια να αποτελούν “πεδίο δόξης λαμπρό” για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
 Αφού και αυτή η κυβέρνηση είναι ταγμένη να υπηρετεί το ίδιο σάπιο σύστημα που έχει σαν βάση τα κέρδη τον πλουτοκρατών. 
Η ελλιπής χρηματοδότηση και η απαξίωση του ΙΚΑ όπως και άλλων δημόσιων υπηρεσιών φτάνει σε σημείο να γίνεται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αφού η συντήρηση των ασανσέρ και κτιρίων αποτελεί κόστος για την κυβέρνηση.  
Η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν υγείας, της πρόνοιας, του ασφαλιστικού έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς των παροχών που είχαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νησί μας είναι ότι πρόσφατα έκλεισε η μονάδα βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου λόγω σοβαρών ελλείψεων που έχει το νοσοκομείο σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό.
Είναι καθαρό ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ χειρότερες καταστάσεις στο ζήτημα των κοινωνικών παροχών.
Ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδιο σε όλους αυτούς είναι ο οργανωμένος λαός με την πάλη του σε ταξικό προσανατολισμό».


Απαγόρευση αλκοόλ στους δρόμους το βράδυ, και πρόστιμα στους ημίγυμνους!

Αυστηρά μέτρα παίρνουν οι τοπικές αρχές στην Μαγιόρκα, σε μια προσπάθεια να «χαλιναγωγήσουν» τους ξέφρενους νεαρούς βρετανούς που κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή  Μαγκαλούφ και πρωταγωνιστούν σε καταστάσεις που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν το δικό μας Λαγανά.

Μάλιστα η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ» επισημαίνει ότι: «Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Χρυσούλας Κατσαρού, που δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» το θέρετρο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί  σε σύγχρονα «Σόδομα και Γόμορρα» αφού όλα επιτρέπονται: τα ερωτικά όργια στα κλαμπ, το ποτό μέχρι τελικής (κυριολεκτικά) πτώσης, μεθυσμένοι να κυκλοφορούν γυμνοί στους δρόμους και κοπέλες να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις στα κλαμπ με αντάλλαγμα δωρεάν ποτά.

Σύμφωνα με τα όσα πλέον τίθενται σε ισχύ από τις τοπικές αρχές της Μαγιόρκα θα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί και τα μαγαζιά δεν θα μπορούν να πωλούν ή να σερβίρουν αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, όποιος βρεθεί να κυκλοφορεί ημίγυμνος σε δημόσιους χώρους (εξαιρούνται οι πισίνες) ή να ουρεί δημοσίως, θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ και μπορεί να φτάνει τα 1.500. 

Απαγορεύονται τα σεξουαλικά παιχνίδια και το σεξ σε δημόσιους χώρους, ενώ ο πρόστιμο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο -3.000 ευρώ- σε όσους επιχειρήσουν να πηδήξουν από το μπαλκόνι του δωματίου τους όντας μεθυσμένοι, επιχειρώντας να βρουν την πισίνα -το λεγόμενο balconing-, η νέα τρέλα που το 2014 στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

Αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα του Έθνους:
«Αυτό που δεν καταργείται είναι η «γύρα των μπαρ» (pub crawls), παρόλο που αποτελεί πάγιο αίτημα των ντόπιων ιδιοκτητών μπαρ, ωστόσο οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι και οι διοργανωτές αυτών των «γύρων», δεν θα μπορούν πλέον να τη διαφημίζουν και θα μπορούν να διοργανώνουν μία την ημέρα με όριο τους 20 συμμετέχοντες.

«Δεν θέλουμε να αποτρέψουμε τον μαζικό τουρισμό», δηλώνει ο αντιδήμαρχος της Πάλμα, πρωτεύουσας της Μαγιόρκα, Αλβάρο Γκιχόν, «ωστόσο, άνθρωποι να κάνουν εμετό ή κι ακόμα χειρότερα πράγματα στους δρόμους δεν είναι η εικόνα που θέλουμε για την περιοχή μας». Αντιθέτως, αυτό που επιδιώκουν τώρα οι δημοτικές αρχές είναι να δημιουργήσουν υποδομές για ποδηλάτες και πεζοπόρους και να χτιστούν νέα πολυτελή ξενοδοχεία» 


Ελάχιστες ημέρες απέμειναν ακόμα για τις τα χαρτιά των αγροτών

Ελάχιστες ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες του νησιού μας να καταθέσουν αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση προσερχόμενοι στα γραφεία του Ενιαίου Συνεταιρισμού Ζακύνθου, στο «Λυκούδι» μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου και δεν έχει ανακοινωθεί καμία παράταση.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός καθημερινά στα γραφεία της Οργάνωσης αφού είναι αρκετές εκατοντάδες οι αγρότες που δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που έχουν.
Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν περάσει το κατώφλι των γραφείων του Συνεταιρισμού 4.000 παραγωγοί ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι καταγεγραμμένοι άλλοι 2.500.
 Οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως συμβόλαια, εκκαθαριστικό του 2014, Ε9 και τοπογραφικά για τις εκτάσεις που καλλιεργούν για να μην ταλαιπωρούνται και κάνουν περιττές μετακινήσεις.

Μιλώντας στον «ΕΡΜΗ», ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης κάλεσε όλους τους αγρότες που δεν έχουν προσέλθει να περάσουν και να τακτοποιήσουν την αίτησή τους γιατί θα χάσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν μέχρι το 2020 και όχι μόνο για μία χρονιά. Ο κ. Βισβάρδης είπε ότι δεν θα δοθεί παράταση, ενώ αν προκύψουν νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται αυτό να γίνει με επιβολή προστίμου.
Οι αγρότες από πολύ ενωρίς κάθε πρωί πηγαίνουν στα γραφεία του Συνεταιρισμού στο Λυκούδι για να παραλάβουν ένα χαρτάκι με το νούμερό τους και σύμφωνα με αυτό θα  κληθούν την ίδια μέρα να συμπληρώσουν την αίτηση και να παραλάβουν το σχετικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι διεκπεραίωσαν την ανωτέρω εργασία.  

Η διαδικασία γίνεται σε 8 διαφορετικά γραφεία για να μην υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και οι εργαζόμενοι που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για κάθε ένα αγρότη ξεχωριστά.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ζάκυνθο έχουμε 45 χιλιάδες τεμάχια καλλιεργήσιμης γης και 6.500 παραγωγούς.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά για τα δικαιώματα

•    Φωτοτυπία ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ 2014
•    Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας.
•    Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.
•    Παραστατικά κατοχής ενοικιαζόμενων τεμαχίων ή τίτλους κατοχής για τα ιδιόκτητα (Συμβόλαια, Ε9 κλπ)
•    Αντίγραφο του Μητρώου Αιγοπροβάτων 
•    Απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών
•    Τοπογραφικά ή αντίγραφα κτηματολογίου.

Για εξισωτική αποζημίωση

•    Αντίγραφο της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1 2015) και δικαιολογητικά για ποσά που προκύπτουν από εμπορικές ή μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέρια επαγγέλματα.
•    Βεβαίωση ασφαλιστικού ταμείου που να βεβαιώνει την ιδιότητα (για Δασεργάτες, Αλιεργάτες, Εργάτες γης, Μικροεπαγγελματίες, μόνιμους κάτοικους Δημοτικών ή Κοινοτικών Διαμερισμάτων πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων).
•    Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ασφάλισης, πράσινο πιστοποιητικό του Οργανισμού Δήμητρα.
•    Σε περίπτωση φιλοξενίας το Ε1 2015 του ιδιοκτήτη κύριας κατοικίας.

Για βιολογικά

•    Βεβαίωση ή Καλλιεργητικό Σχέδιο.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου υπενθυμίσει στους παραγωγούς-κτηνοτρόφους ότι η υποβολή των Δηλώσεων καλλιέργειας Εκτροφής 2015 έχει καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 15η Ιουνίου 2015.
Επισημαίνεται στους παραγωγούς που έκαναν μεταβολή λόγω θανάτου το 2014 (μεταβίβαση ΔΕΕ 2014 λόγω κληρονομιάς) προκειμένου να είναι δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης για το 2015 θα πρέπει να επαναλάβουν την διαδικασία της υποβολής αίτησης μεταβίβασης. 
Πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, ειδικά φέτος, που λόγω της εισόδου στη νέα ΚΑΠ και της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς απ’ τις δηλώσεις που τώρα θα υποβληθούν θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις καθ’ όλη την εξαετία 2015-2020. 
Από το Συνεταιρισμό υπενθυμίζεται ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα, παρατάσεις δεν θα δοθούν και όποιος δεν υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση θα χάσει τις επιδοτήσεις, ασχέτως αν καλλιεργεί εκτάσεις ή εκτρέφει ζώα.


Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την μυοκτονία

Την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή του προγράμματος μυοκτονίας- εντομοκτονίας στη Ζάκυνθο, μετά τον σχετικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΗΣ»,για ακόμη μια χρονιά, ωστόσο, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταλληλότερη περίοδος για την μυοκτονία είναι το διάστημα μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη οπότε και γίνεται η αναπαραγωγή των τρωκτικών.

 Αν και οι διαδικασίες που προβλέπονται για την προκήρυξη του διαγωνισμού έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες από την ΠΙΝ, δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας που χρειάστηκε να ακολουθηθεί και αυτό που απαιτείται τώρα είναι ο ανάδοχος που επιλέχθηκε να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να υπογράψει σύμβαση με την Π.Ε Ζακύνθου.

Το θέμα της εφαρμογής προγράμματος μυοκτονίας επανήλθε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο, με αφορμή το περιστατικό του εντοπισμού…τρωκτικών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΞΕΝΙΑ και την ανακοίνωση του Δημάρχου που εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά της ΠΙΝ για την εφαρμογή του.
Από την πλευρά του πάντως ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος  σχολιάζοντας το θέμα στον «ΕΡΜΗ», αναγνωρίζει πως αν και φέτος το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί νωρίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, δυστυχώς δεν έλειψαν οι καθυστερήσεις που δε θα πρέπει να επαναληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Π.Ε Ζακύνθου είναι η μοναδική που έχει αναλάβει το κόστος για την εφαρμογή προγράμματος μυοκτονίας στο νησί, παράλληλα με την εφαρμογή προγράμματος εντομοκτονίας, αφού στα νησιά της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, θα εφαρμοστεί με δαπάνη της ΠΙΝ μόνο εντομοκτονία.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως η συνεργασία των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών της Π.Ε Ζακύνθου με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τα ζητήματα που είχαν προκύψει και αφορούσαν τα αυξημένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης συνεχίζεται όλο αυτό το διάστημα. 


ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΠΑΛΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Πρόταση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, ο υπό σύσταση συλλόγος των επιχειρηματιών της ''Παλιάς Αγοράς'' , επ' ευκαιρία της συζήτησης για τη γνωμοδότηση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ. Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να συμπεριληφθεί η πρόταση αυτή, όπως και οι αντίστοιχες προτάσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου στη γνωμοδότηση που θα διαβιβαστεί στην ΠΙΝ για την τελική έγκριση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, δηλαδή να εγκριθούν μεν  τα δρομολόγια που ζητά το ΚΤΕΛ, αλλά και τα προτεινόμενα δρομολόγια που εξυπηρετούν όλους τους δημότες καθ' ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και συμπεριλαμβάνουν αστική συγκοινωνία για όλες τις περιοχές που αναφέρονται στην σχετική πρόταση.

Ειδικότερα στην πρόταση αυτή αναφέρονται τα εξής:  
«Καλείται σήμερα το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για τα υπεραστικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ εντός κι εκτός του νησιού . Η συγκοινωνιακή οργάνωση της πόλης είναι σοβαρότατη τοπική υπόθεση και γι' αυτό η σχετική γνωμοδότηση αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική αρμοδιότητα του δήμου και προηγείται της τυπικής έγκρισης από της Περιφέρεια.


Οι επιχειρηματίες της “Παλιάς Αγοράς” είναι παρόντες σ' αυτή τη συνεδρίαση, γιατί θεωρούν ότι το θέμα αυτό είναι δημοσίου συμφέροντος και επιθυμούν να συμβάλλουν, ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να προκύψει από στάθμιση των αναγκών των δημοτών, τα συμφέροντα των οποίων οφείλει ο δήμος να εξυπηρετεί πρωτίστως. Αυτός είναι ο λόγος που ο νομοθέτης, παρότι η απόφαση των δρομολογίων εκδίδεται από την Περιφέρεια, δίνει στο δήμο γνωμοδοτική αρμοδιότητα, γιατί αυτός από το Σύνταγμα και τους νόμους είναι ο προορισμός του, να γνωρίζει και να διαχειρίζεται τις τοπικές υποθέσεις προς το συμφέρον των δημοτών.

Η “Παλιά Αγορά” ενδιαφέρεται αλλά και ανησυχεί γιατί δεν είναι αντιληπτό το ενδιαφέρον του δήμου να κάνει κυκλοφοριακό σχεδιασμό ή συγκοινωνιακή μελέτη, αλλά ούτε και να μεριμνά για τις γειτονιές εκτός του ιστορικού κέντρου, που διαχρονικά αντιμετωπίζονται μάλλον ως “κατώτερου θεού”, όχι μόνον συγκοινωνιακά, αλλά και γενικότερα. Εξ αυτού του λόγου δικαιολογείται και η αντίδραση στην αυθαίρετη δημιουργία αφετηρίας του ΚΤΕΛ στη Στήλη και στάσεων στην παραλιακή, που οδήγησαν άμεσα στην περαιτέρω υποβάθμιση και απομόνωση της Παλιάς Αγοράς και των Καμινιών, που είδαν να ερημώνουν αυτομάτως οι γειτονιές τους. Επειδή τίθεται και θέμα επιβίωσης δεν είναι άξιο απορίας ούτε αθέμιτο να ασχολείται κανείς με τα του οίκου του, αν δεν έχει πρώτα ασχοληθεί με την πλατεία Σολωμού..

Επίσης η εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν συμβάλλει στη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της πόλης και του νησιού. Τούτο θα μπορούσε να συμβεί αν εισηγείτο, εκτός από αυτά που ζήτησε το ΚΤΕΛ, τα αναγκαία για τους δημότες δρομολόγια, κυρίως αστική συγκοινωνία και σύνδεση της πόλης με ευαίσθητους προορισμούς όπως το Νοσοκομείο, το ΤΕΙ, τις Εργατικές Κατοικίες, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι, αλλά ακόμα και το Σταθμό των ΚΤΕΛ με την πόλη για όλους τους δημότες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αντ΄ αυτού απλώς υιοθέτησε και εισηγείται σήμερα τα δρομολόγια που ζήτησε το ΚΤΕΛ, μόνον για τη θερινή περίοδο και κυρίως για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Θα ήταν σίγουρα ουσιαστικότερη, πιο ποιοτική και δημοκρατική η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου αν προέκυπτε από διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς και ιδίως την Περιφέρεια, τα τοπικά συμβούλια και ιδίως της πόλης και την Επιτροπή διαβούλευσης, ώστε με συναίνεση να αποφασίζατε τί πραγματικά χρειάζεται ο δημότης και έτσι το ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούσε την υπηρεσία κοινής ωφέλειας που της αναλογεί.

Ζητάμε να γίνει συνολικός σχεδιασμός και κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης κι όχι ευκαιριακή κι εποχιακή διαχείρισή του, με δημιουργία χώρων πάρκινγκ στα περίχωρα της πόλης και συγκοινωνιακή σύνδεση όλου του νομού, όλο το χρόνο, για όλους τους ζακυνθινούς, καθώς και τακτική αστική συγκοινωνία με minibus,που θα επικοινωνήσει όλες τις γειτονιές της πόλης, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών και θα συμβάλλει στην ισόρροπη, συμμετρική και αειφορική ανάπτυξη του νησιού.

Γι΄αυτό ζητάμε να μη σπεύσετε και να ρυθμίσετε το θέμα όπως η αρμοδιότητα και ο ρόλος σας επιτάσσει, δηλαδή ολοκληρωμένα, δημοκρατικά και σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον».

Δήλωση Ι. Βαρδακαστάνη προέδρου ΕΣΑμεΑ & EDF από τη Ν. Υόρκη Για το ΚΔΑΠμεΑ Ζακύνθου:

«Όπως είναι γνωστό, αυτή την εβδομάδα βρίσκομαι στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας τα 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία στην 8η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Κρατών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Για αυτό τον λόγο και μόνο για αυτόν, δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουνίου στη Ζάκυνθο. Όμως παρακολουθώ με απέραντη θλίψη και οργή ταυτόχρονα τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής και άλλων, σχετικά με την τύχη του ΚΔΑΠμεΑ στη Ζάκυνθο.Υπενθυμίζω ότι το ΚΔΑΠμεΑ χρηματοδοτείται μέχρι σήμερα και προγραμματίζεται να χρηματοδοτείται και στο μέλλον από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, με τη συμμετοχή και της χώρας.

Καθιστώ υπεύθυνους όλους αυτούς που έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο και πρωτίστως τη δημοτική αρχή, αν υπάρξει επέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών για αυτό το θέμα.Η δημοτική αρχή, ανήμπορη και μοιραία, συμπεριφερόμενη ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, αδυνατεί να δώσει λύση στην υπόθεση του ΚΔΑΠμεΑ, η οποία, επισημαίνω, δεν είναι πια κτιριακού χαρακτήρα.

Έχει αποκτήσει κυρίως κοινωνικοπολιτική διάσταση. Η ενεργοποίηση από τη πλευρά της δημοτικής αρχής του κοινωνικού αυτοματισμού, εκθέτοντας κυρίως τους κατοίκους του Καλλιπάδου, αποτελεί όνειδος για την πολιτική και τη δημοτική ιστορία της Ζακύνθου.
Η συμπεριφορά από την άλλη του Σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου «οι Ποπολάροι» πηγάζει και εναρμονίζεται πλήρως με το δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το Σύνταγμα της χώρας και τις επιταγές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Εμείς ακούραστα και χωρίς να μετέχουμε στις διαμάχες των δημοτικών αρχόντων θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ, γιατί τις υπηρεσίες του τις έχουν ανάγκη δεκάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στο νησί». 

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση! 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12/06/2015 - 14:55