Ειδήσεις από την ΕΡΑ Χανίων

Δελτίο Ειδήσεων – Παρασκευή 12/06/15


Απ. Βουλγαράκης: Προειδοποίηση σε κτηνοτρόφους για εμπρησμούς το καλοκαίρι

Προειδοποιητική ενημερωτική επιστολή ενόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς το καλοκαίρι, έστειλε o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, στο Σύλλογο Κτηνοτρόφων, στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, αλλά και στους Αγροτικούς Συλλόγους, σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα, μεταξύ των οποίων φυλάκιση από 2 χρόνια έως ισόβια, χρηματική ποινή από 2.900 έως 150.000 ευρώ. Επίσης, οι εμπρηστές παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ασχέτως καταδίκης τους, π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου.

Έντονη αντίδραση από το Δήμο Κισάμου στα σχέδια εγκατάστασης ΒΑΠΕ

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Δημοτική Αρχή Κισάμου στα προωθούμενα σχέδια εγκατάστασης ΒΑΠΕ των εταιρειών Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν και προστατευόμενες περιοχές του Δήμου.

Η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού και η επιμήκυνση του στις παράκτιες Περιφέρειες της Ευρώπης

Τα προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι καλές πρακτικές για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, η δυναμική για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου μέσω ποιοτικών και καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, υπηρεσιών, και αποτελεσματικών μηχανισμών διαχείρισης, κυριάρχησαν στη θεματολογία της συνεδρίασης της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός ως Πυλώνας της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR)». Στις χθεσινές εργασίες του συνεδρίου ομιλία-παρέμβαση έκανε και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιάννης Φίρμπας. Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η Κρήτη με την συμμετοχή της στην CPMR είναι έτοιμη να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να βοηθηθεί αποτελεσματικά ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ειδική στόχευση την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, ωστόσο αυτό απαιτεί συνεργασία και συνένωση δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Νίκος Καλογερής: Δεν θα περάσουν τα σχέδια των ΒΑΠΕ

Η Περιφέρεια Κρήτης, δεν θα επιτρέψει νέες άλογες και καταστροφικές για το περιβάλλον εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ, όπως σχεδιάζουν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ-Κοπελούζος για το νησί, δήλωσε στην ΕΡΑ Χανίων και στην Κατερίνα Πολύζου ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής. Ο κ. Καλογερής εκτιμά ότι οι εταιρείες πιέζουν για να προλάβουν την ολοκλήρωση του χωροταξικού του νησιού, που θα εμποδίσει τον επεκτατισμό τους.

Σήμερα η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της CPMR

Εξάλλου σήμερα, από τις 9 το πρωί στο Aldemar Knossos Royal Hotel στη Χερσόνησο συνεδριάζει το πολιτικό γραφείο της CPMR με συμμετοχή δεκάδων Περιφερειακών Αρχών, Ευρωβουλευτών, ανώτερων στελεχών της Κομισιόν, και εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη.

ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Περάματος και την αναστολή λειτουργίας 7 περιφερειακών ιατρείων

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Περάματος στο Ρέθυμνο και αναστολή των 7 Περιφερειακών Ιατρείων λόγω έλλειψης προσωπικού, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή 4 βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Συντυχάκης. Στην ερώτηση, οι βουλευτές περιγράφουν την οριακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Περάματος Ρεθύμνου υπενθυμίζοντας ότι εξυπηρετεί πληθυσμό 17.000 κατοίκων και εφημερεύει κάθε μέρα, παρά τις μεγάλες ελλείψεις του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικά από τους δώδεκα γιατρούς του Κέντρου Υγείας έμειναν οκτώ, ενώ μόνο για την κάλυψη των εφημεριών χρειάζονται εννέα. Επίσης δεν έχει καλυφθεί ακόμα η θέση του μικροβιολόγου. Παράλληλα από τη ΔΥΠΕ πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν προσωρινά τα 7 Περιφερειακά Ιατρεία: Δροσιάς, Μελιδονίου, Πανόρμου, Χουμερίου, Μαργαριτών, Πηγής και Γαράζου.

Στο Ηράκλειο η Λιάνα Κανέλλη

Σε σύσκεψη με δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Η κ. Κανέλλη θα συμμετέχει και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στην πλατεία Αρχανών με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Επίσης, την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην πλατεία Τυμπακίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: “Ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός και η πρόταση του ΚΚΕ”, με κεντρικό ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου.

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις συμβασιούχων στο Δήμο Ρεθύμνου

Στην τελική ευθεία για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα που αφορούν στην πρόσληψη 157 συμβασιούχων πεντάμηνης σύμβασης στο Δήμο Ρεθύμνου είναι ο ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ, είχαν παραταθεί οι συμβάσεις 17 ατόμων που εργάζονται στον Δήμο με δίμηνη σύμβαση, η οποία έληγε στις 7 Ιουνίου. Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου, ο Δήμος έχει δρομολογήσει να απορροφήσει συνολικά 208 άτομα προσωπικό που θα ενισχύσουν την υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου, όπου κριθεί αναγκαίο. Πρόκειται για 51 άτομα οκτάμηνης σύμβασης και συνολικά 157 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Συζήτηση για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), διοργανώνουν ανοιχτή παρουσίαση-συζήτηση για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και του Μεταναστευτικού Κώδικα, στις 8 σήμερα το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (F.I.D.H.), ενώ θα γίνει παρέμβαση από τον δικηγόρο Μπάμπη Ζολινδάκη.

Πυρά σε βάρος γυναίκας με… λάφυρο την τσάντα της!

Δολοφονική επίθεση δέχθηκε μια 40χρονη οδηγός χθες το μεσημέρι και ενώ κινείτο σε επαρχιακή δρόμο στην περιοχή του Μονοφατσίου. Η γυναικά δέχθηκε τα πυρά ενόπλων επιβατών μηχανής, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε από το αυτοκίνητο της και κρύφτηκε για να προστατευτεί. Οι επιβάτες της μηχανής σταμάτησαν και έκλεψαν την τσάντα της από το όχημα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο έφθασε μετά από λίγη ώρα η αστυνομία, ενώ αυτή την ώρα είναι σε αναζήτηση των δραστών.

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο 57χρονος προπονητής Ένοχος για βιασμό κατ' εξακολούθηση κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου ο 54χρονος προπονητής για την υπόθεση βιασμού της ανήλικης τότε, μαθήτριάς του. Το δικαστήριο απέρριψε την πρόταση της υπεράσπισης να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

«Μάχη σώμα με σώμα» με… διαρρήκτη

Μάχη έδωσε ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στις Μοίρες Ηρακλείου ο οποίος βρέθηκε τετ α τετ με διαρρήκτη που είχε μπει στο κατάστημά του. Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-mesara.gr γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα όταν χτύπησε ο συναγερμός του μαγαζιού, ο οποίος ήταν συνδεμένος με το κινητό του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος πήγε αμέσως στο κατάστημά του και έπιασε επ' αυτοφώρω τον ληστή την ώρα που έσπαγε την τζαμαρία με μια πέτρα για να μπει μέσα στο χώρο του καταστήματος. Ο ληστής συνελήφθη σε έξαλλη κατάσταση από 4 άνδρες της Αστυνομίας, ενώ πατέρας και γιος τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Πριν 3 μήνες με τον ίδιο τρόπο είχαν και πάλι ληστέψει το κατάστημα και είχαν αφαιρέσει 500 ευρώ από την ταμειακή μηχανή.

Ο Στόλος της Ελευθερίας ξεκινά!

Σήμερα στις 20:30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο υδραγωγείο πίσω από την Σπλάντζια η Ανοιχτή Συνέλευση του 10ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ, με κεντρικό θέμα την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Στην ανακοίνωση των διοργανωτών επισημαίνεται ότι ήδη στις αρχές Μαΐου το “Μαριάν”, το ψαράδικο πλοίο, που ανήκει από κοινού στις πρωτοβουλίες «Ένα Καράβι για τη Γάζα» της Σουηδίας και της Νορβηγίας, απέπλευσε από το λιμάνι του Γκέτεμποργκ. Το “Μαριάν” θα ενωθεί με άλλα πλοία και μαζί θα σχηματίσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙΙ με σκοπό να σπάσουν τον παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Για τη νέα αποστολή τους Χανιώτες θα ενημερώσει ο Βαγγέλης Πισσίας, ο οποίος συμμετέχει στις σχετικές αποστολές από το 2008.

Ηράκλειο: «STREETBALL 3ON3 2015- ΤΑΠΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Ιουνίου στο Ηράκλειο το τουρνουά «STREETBALL 3ON3 2015- ΤΑΠΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού και ιδιαίτερα του μπάσκετ. Οι αγώνες, που τελούν υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α που θα γίνουν στο προαύλιο χώρο του Παγκρητίου Σταδίου –Ανατολική πύλη- με δωρεάν συμμετοχή για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Ένωσαν τις ζωές τους στις φυλακές

Νεαρός κρατούμενος και η δικηγόρος του και αγαπημένη του, ενώθηκαν με τα «δεσμά» του γάμου, μέσα στο κατάστημα κράτησης της Αγιάς Χανίων.Ο άντρας της είναι υπόδικος, προφυλακισμένος που περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του, γι’ αυτό και δεν γινόταν να λάβει την ειδική άδεια». Το ζευγάρι πάντρεψε ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Πουλιδάκης.

Κρήτη: Εθελοντικές Αιμοδοσίες με αφορμή την 14η Ιουνίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού στις 14 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και με βασικό στόχο τη διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, θα πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις στα νοσοκομεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης. Συγκεκριμένα, σήμερα, ο Σταθμός Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Αγ. Ιωάννης» θα πραγματοποιήσουν εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Χανίων.Την Κυριακή 14 Ιουνίου ο Σταθμός Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ρεθύμνου σε συνεργασία με την ομάδα ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ θα πραγματοποιήσουν εθελοντική αιμοδοσία. Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο και στην Ανατολική Κρήτη.

Ο καιρός

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει σήμερα για την Κρήτη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12/06/2015 - 16:37