Συρία: Διπλωματικές διαβουλεύσεις με βάση το ρωσικό σχέδιο

Ξεκίνησε στην Γενεύη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με θέμα το ρωσικό σχέδιο για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου. Οι κκ. Λαβρόφ και Κέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου πριν από το πρώτο δείπνο εργασίας τους στην ελβετική πόλη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αφαιρεί κάθε δικαιολογία για στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Δαμασκού. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του τόνισε ότι στο ζήτημα των χημικών όπλων η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βασίζεται μονάχα στο λόγο και την καλή πίστη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τέσσερα στάδια περιλαμβάνει το σχέδιο επιβολής ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που παρέδωσε η Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όρος για να παραδώσει η Συρία τον έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου είναι να σταματήσουν οι αμερικανικές απειλές για χρήση βίας, δήλωσε ο σύρος πρόεδρος. Ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, επικεφαλής του βασικού στρατιωτικού βραχίονα της αντιπολίτευσης, απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο και επέμεινε ότι το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι η τιμωρία του αυτουργών της επίθεσης με χημικά όπλα στη Δαμασκό.

Με φόντο την ουδέτερη Ελβετία, συναντιούνται οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Στο πλαίσιο της Συνόδου για τα Χημικά Όπλα, έχουν προγραμματίσει διαβουλεύσεις επί του σχεδίου, με βάση το οποίο η Συρία θα παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή έλεγχο.

Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει η ρωσική πρόταση της Μόσχας: αρχικά, η Συρία θα υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στη συνέχεια η Δαμασκός θα αποκαλύψει πού φυλάσσονται τα χημικά της όπλα και θα δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παραγωγής τους. Τέλος, ειδικοί θα αποφασίσουν για τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia 24, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του συμφωνεί να τεθεί τα χημικό οπλοστάσιο της χώρας υπό διεθνή έλεγχο, επειδή πείστηκε από τις πρωτοβουλίες της Μόσχας και όχι από τις απειλές της Ουάσιγκτον.

Κατηγορηματικά αντίθετος στη ρωσική πρόταση είναι, όμως, αναμενόμενα ο στρατηγός Σελίμ Ίντρις, επικεφαλής του ελεύθερου συριακού στρατού.

Με άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνει την αμερικανική πολιτική, σημειώνοντας ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα θα οδηγούσε σε νέο κύμα τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο θέμα. Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε τη διεθνή οικονομική συνεισφορά στην υπόθεση της Συρίας.

Κι ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τουλάχιστον 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο γιατροί, έχασαν τη ζωή τους, μετά από βομβαρδισμό σε νοσοκομείο, στην πόλη Αλ-Μπαμπ.

Πηγές: ΕΡΑ, ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54