Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

Σεισμός 4,9 βαθμών αισθητός και στη Μαγνησία: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:43 της Πέμπτης ανοιχτά της Λήμνου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10χλμ. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην υποθαλάσσια περιοχή 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μύρινας, και 258 βορειοανατολικά της Αθήνας. Περίπου 22 λεπτά νωρίτερα, στην ίδια περιοχή είχε καταγραφεί δόνηση 3,4 Ρίχτερ.

Αχ.Μπέος από υπερκομματικός έγινε Νεοδημοκράτης: Κατά τον πιο επίσημο τρόπο προσχώρησε στην Αυτοδιοικητική παράταξη που παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη, αλλά όλοι οι Δήμαρχοι ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την συνάντηση που είχε προχθες με τον επικεφαλής της Κίνησης Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη στο Βόλο, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Αχιλλέας Μπέος μαζί με άλλους 29 Δημάρχους της Ν.Δ. προστέθηκε στους άλλους 115 συναδέλφους του που είχαν υπογράψει τη διακήρυξη. Με γνώμονα ότι η αυτοδιοικητική κίνηση δηλώνει ανεξάρτητη και επαγγέλλεται την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης,ο κ.Μπέος έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο και προστέθηκε στους Δημάρχους της παράταξης της Ν.Δ.

«Αυτός ο Σεπτέμβρης μπορεί να φέρει την ελπίδα»: Σε δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: Σε λίγες μέρες, στην έναρξη της ΔΕΘ, η κυβέρνηση θα ανεβάσει σε επανάληψη το έργο θετικής ενέργειας… «Πάμε Καλά!». Στοιχηματίζει ότι θα πείσει τους πολίτες η ερμηνεία του κ. Σαμαρά ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες, προσφεύγοντας στην συνήθη τακτική της: Tην επίκληση στον φόβο της ολικής καταστροφής, που περιμένει την χώρα σε περίπτωση που ο λαός τολμήσει να διεκδικήσει την αξιοπρέπειά του. Κομβικό σημείο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας υπέρ της αποδοτικότητας των μνημονιακών προγραμμάτων: H παραπλανητική ρητορική των φοροελαφρύνσεων, με την οποία η κυβέρνηση «εμπορεύεται» την ελπίδα. Παράλληλα, θα επανέλθει ίσως στην γραφική ρητορική του success story προσπαθώντας να παρουσιάσει ως επιτυχία… την απελπισία στην οποία έχει φέρει την ελληνική κοινωνία η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.
Η θλιβερή όμως διαπίστωση της απομάκρυνσης της κυβερνητικής πολιτικής από την ελληνική πραγματικότητα επικυρώνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Palmos Analysis, που έδειξαν ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί άδικο τον ΕΝΦΙΑ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 8 μονάδες από τη ΝΔ. Από πού θα αντλήσει άραγε αυτή η κυβέρνηση την δύναμη για να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο στη ΔΕΘ; Από τα κουρέλια της αξιοπρέπειας ενός λαού, που έχει αρρωστήσει, που έχει χάσει τον ύπνο του τις νύχτες, γιατί σκέφτεται πώς θα πληρώσει αυτά που δεν έχει; Ακόμη και ο πιο ανυποψίαστος Έλληνας, αν υποθέσουμε ότι αυτός υπάρχει στην Ελλάδα της ανεργίας, των κατασχέσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αντιλαμβάνεται ότι η κυβερνητική παροχολογία αυτού του Σεπτεμβρίου δεν θα έχει την δυναμική που είχε τις προηγούμενες χρονιές, και ότι τίποτε θετικό δεν μπορεί να προοιωνίσει για την καθημερινότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η πολιτική λιτότητας των Μνημονίων αποδείχθηκε αντιαναπτυξιακή.
Η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία μετά από την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι «Η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων είναι ένας οικονομικός παραλογισμός καθώς, αφού καταπνίγουν την ανάπτυξη, δεν επιτυγχάνουν τους ίδιους τους στόχους τους, εξαιτίας της μείωσης της δραστηριότητας», προμηνύει ίσως την ανατροπή των σημερινών πολιτικών ισορροπιών στην Ευρωζώνη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης που υποδεικνύεται από την Γερμανία.
Η ελληνική κοινωνία με τη δυναμική συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην ΔΕΘ, καλείται να αποδοκιμάσει τις πολιτικές της υποτίμησης του ανθρώπου, να αποδοκιμάσει εκείνους που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της εξαθλίωσης.
Αυτός ο Σεπτέμβρης μπορεί να φέρει την ελπίδα, όχι όμως μέσα από την πλάνη της κυβερνητικής αντίληψης της «επιτυχίας», αλλά μέσα από την πρόταση ενός ρεαλιστικού εναλλακτικού προγράμματος εξόδου από την κρίση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα βάζει τους ανθρώπους πάνω από τις τράπεζες.
Καλώ όλους τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους της Μαγνησίας να δώσουν το παρών στις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τα Συνδικάτα ενόψει της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 6-9-2014 το απόγευμα, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της ζωής μας

Βρήκαν 87 κιλά χασίς σε σπίτι 60χρονου Βολιώτη: Στην κατάσχεση 87 κιλών χασίς που βρίσκονταν σε σπίτι 60χρονου Βολιώτη προχώρησαν χθες άνδρες του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε διάφορα σημεία της οικίας του 60χρονου, ο οποίος και συνελήφθη.

Με κενά καθηγητών το σχολικό κουδούνι σε γυμνάσια και λύκεια: Πρόβλημα ιδίως στο νησιωτικό νομό διαβλέπουν στελέχη του τοπικού ΠΥΣΔΕ. Με κενά καθηγητών σε βασικές ειδικότητες πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, στα Γυμνάσια και Λύκεια. Σύμφωνα με την… παράδοση, η πλειονότητα των ελλείψεων αφορά στις σχολικές μονάδες της νησιωτικής Μαγνησίας
Αυτή την περίοδο το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την καταγραφή των κενών που υπάρχουν προκειμένου να προκηρυχθούν θέσεις αναπληρωτών. Ωστόσο στα σχολεία μόλις αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για τις λειτουργικές τοποθετήσεις των καθηγητών, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι και φέτος, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με ελλείψεις σε ειδικότητες βασικών μαθημάτων και μάλιστα πανελληνίως εξεταζόμενων. Πρόκειται για φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς και βιολόγους. Τα κενά δε φαίνεται ότι αφορούν κυρίως στις νησιωτικές σχολικές μονάδες.
Στόχος του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας είναι να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι κενές θέσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμες ώρες μαθημάτων ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Παράλληλα, υπάρχουν προσδοκίες ότι μέσα από την πρόσληψη αναπληρωτών, θα απεγκλωβιστούν εκπαιδευτικοί που περιμένουν μεταθέσεις σε σχολεία του Βόλου κι αυτή τη στιγμή «μοιράζονται» μεταξύ πέντε μονάδων στα χωριά του Πηλίου, προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο.
«Πονοκέφαλο» συνιστούν για το ΠΥΣΔΕ και τα κενά που θα προκύψουν από τις άδειες εγκυμοσύνης, διατροφής και αναρρωτικές καθηγητών και τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.

Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ από το Συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών Μαγνησίας: Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο της ΔΕΘ απευθύνει το Συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών και Μισθωτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας.
«Ο κλάδος μας παίρνει μαζικά μέρος στο πανεργατικό-παλλαϊκό Συλλαλητήριο- υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση- κάλεσμα- που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Ελ. Βενιζέλου), για να εκφράσουμε την οργή και την αντίδρασή μας στα απανωτά χαράτσια και στην αφαίμαξη των εισοδημάτων μας, από μιά Κυβέρνηση-συνεργάτη της Τρόϊκας και των τοκογλύφων της Χώρας.
Ανεβαίνουμε στη ΔΕΘ όχι για ν’ ακούσουμε τα καινούργια ψέματα του κ. Σαμαρά, αλλά για ν’ ακούσει εκείνος την αγανάκτησή μας και την αποφασιστικότητα ν’ απαντήσουμε αγωνιστικά στον εργασιακό του Μεσαίωνα.
Το Σάββατο το βράδυ πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν έχουμε άλλα λεφτά για να πληρώσουμε, πως δεν αντέχουμε άλλα μέτρα και άλλα χαράτσια πως δεν θα δεχτούμε άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων, ούτε νομοθετικά μαγειρέματα σε βάρος των Συλλογικών Αντιπροσωπευτικών τους Οργάνων, για να κάμψουν την αγωνιστική μας φωνή. Τους διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι τους θ’ αποτύχουν. Κυβέρνηση-Τρόϊκα-Βιομήχανοι-Τραπεζίτες θα πάρουν το Σάββατο την απάντηση που τους πρέπει.»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ: Θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ενώ την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιούν συνέλευση για την αξιολόγηση, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις
Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας. Αξιολόγηση, μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και απολύσεις, κρατούν σε ετοιμότητα τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι μάλιστα πρόκειται να έχουν δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το ερχόμενο Σάββατο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Μαγιάκο, έως τέλος Σεπτεμβρίου -μετά την παράταση που δόθηκε- οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παραδώσουν στους Προϊσταμένους τους τα φύλλα αυτοαξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι όμως αντιστέκονται σθεναρά… Υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ, απέχουν από το συγκεκριμένο υπηρεσιακό τους καθήκον, που για τους ίδιους οδηγεί σε διαθεσιμότητες και απολύσεις προσωπικού. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να μην παραδώσουν ούτε μία έκθεση αυτοαξιολόγησης, καταργώντας το μέτρο της αξιολόγησης στην πράξη.
Την ερχόμενη Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος πρόκειται να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση στο Δημαρχείο Βόλου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του απέναντι στο μέτρο της αξιολόγησης, που όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Μαγιάκος, δεν αποτελεί τη μοναδική πρόκληση για τους εργαζόμενους στους Δήμους. «Μπροστά μας έχουμε ακόμη τα σχέδια για μειώσεις μισθών αλλά και για απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιάκος.
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Μαγνησίας είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Πανελλήνια Ομοσπονδία όσο και με την ΑΔΕΔΥ για το συντονισμό των ενεργειών τους, προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.
Το πρώτο αγωνιστικό βήμα της νέας περιόδου, αναμένεται να γίνει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, διεκδικώντας σταθερή και μόνιμη εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς.

Διαγωνισμός για την ηλεκτροδότηση του επιβατικού σταθμού «Ιάσων»: Ξεμπλοκάρει το θέμα, σύμφωνα με τον ΟΛΒ. Σε πορεία οριστικής επίλυσης εισέρχεται το θέμα της ηλεκτροδότησης του κτιρίου του νέου επιβατικού σταθμού «Ιάσων» στο λιμάνι του Βόλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη δημιουργία υποσταθμού μέσης τάσης στον κεντρικό προβλήτα, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ηλεκτροδότηση του σταθμού.
Η Τεχνική Υπηρεσία του ΟΛΒ προχώρησε σε σύνταξη διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή του υποσταθμού και την προμήθεια και εγκατάσταση νέων πινάκων μέσης και χαμηλής τάσης. Με την ολοκλήρωση του έργου του υποσταθμού, ο επιβατικός σταθμός θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί άμεσα και θα είναι πλέον λειτουργικός.

Οδικές παρεμβάσεις 1 εκατ. ευρώ ξεκινούν στη Μαγνησία: Τις συμβάσεις των έργων υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Στη συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προχωρά η αιρετή Περιφέρεια με δυο νέα έργα οδικής ασφάλειας, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις συμβάσεις κατασκευής των έργων με τους αναδόχους, τα οποία περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
* Το πρώτο έργο «Συντήρηση - αποκατάσταση οδικού δικτύου Π.Ε. Μαγνησίας»,
προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις εξής θέσεις:
- Εργασίες αποκατάστασης βράχων στο Σωρό
- Σανατόριο (ανάντι- κατάντι), επισκευή παλαιού και κατασκευή νέου τοίχου αντιστήριξης μήκους 10.00μ περιπου
- Δρόμος Χάνια – Κισσός, αποκατάσταση δύο τεχνικών και αποκατάσταση μεγάλης καθίζησης του οδοστρώματος
- Γέφυρα Ζαγοράς, τοποθέτηση σωληνωτού τύπου Καμπάνα στο διπλανό τεχνικό
- Πορταριά – Μακρυνίτσα, κατασκευή 25μ τοίχου αντιστήριξης και αποκατάσταση καθίζησης οδοστρώματος
- Ζερβόχια, κατασκευή 10μ τοίχου αντιστήριξης
- Άνω Βόλος (κατάντι), κατασκευή τοίχου αντιστήριξης
- Λαμπινού, κατασκευή 10μ τοίχου αντιστήριξης
- Χόρτο – Μηλίνα, κατασκευή 15μ τοίχου αντιστήριξης
- Επέκταση Γέφυρας Κοκκίνας - Αερινού
- Ανω Λεχώνια, επισκευή πέτρινης πεζούλας
- Ζαγορά – Πουρί, επισκευή οδοστρώματος (απότομο κάθισμα)
- Είσοδος Ζαγοράς (ιδιοκτησία Καπουρνιώτη), ανακατασκευή πετρόχτιστου τοίχου αντιστήριξης και επισκευή οδοστρώματος.
* Το δεύτερο έργο «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Ν. Μαγνησίας (ασφαλτικά - σήμανση)», με προϋπολογισμό 500.000,00 ευρώ περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σημεία και συγκεκριμένα ανάβαση προς Πορταριά και ακολούθως παρεμβάσεις στο οδικό κύκλωμα του Πηλίου και των Δήμων Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Κινητοποιήσεις για τις ελλείψεις στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο: Δεν πάει άλλο, τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Σε στάσεις εργασίας οδηγούν του εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου οι τραγικές ελλείψεις σε διοικητικό, παραϊατρικό, βοηθητικό προσωπικό, προσωπικό τεχνικής υπηρεσίας και νοσηλευτές.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες μετά τη Συνέλευση των εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο, η Διοίκηση του Συλλόγου τόνισε ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια είναι οριακή και πλέον η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γιαννακός υπογράμμισε ότι οφείλονται ρεπό και άδειες από το 2013 ακόμη. Οπως ο ίδιος τόνισε, φτάνει να αρρωστήσει ένα συνάδελφος για να ανατραπεί το πρόγραμμα ολόκληρου του Νοσοκομείου.
«Θέλουμε εξπρές προσλήψεις τουλάχιστον 100 ατόμων» είπε ο κ. Γιαννακός, διευκρινίζοντας ότι στο Νοσοκομείο Βόλου αυτή τη στιγμή εργάζονται 100 άτομα όταν οι οργανικές θέσεις (εξαιρουμένων των γιατρών) είναι 900, ενώ το νέο συνταξιοδοτικό αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αποχωρήσεων.
Ο ίδιος τόνισε: «Το οργανόγραμμα δεν τηρούταν ποτέ. Ούτε τις μέρες των παχιών αγελάδων. Ομως, σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Για την ανάδειξη του προβλήματος ο Σύλλογος Εργαζομένων θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε στάσεις εργασίες, θα ενημερώσει τους βουλευτές του Νομού, ενώ θα στείλει και σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Υγείας.
Στο μεταξύ, ενώ οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου προσπαθούν με νύχτια και με δόντια να κρατηθεί όρθιο το Αχιλλοπούλειο και να λειτουργεί κανονικά, οι περικοπές στις υπερωρίες που ξεκίνησαν αιφνιδίως από τον Απρίλιο και είναι ύψους 10-20%, συνεχίζονται.
Η Διοίκηση του Συλλόγου ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Κώστας Καραμπάτσας αναγνωρίζει την οφειλή και έχει ζητήσει παράταση χρόνου, καθώς δεν υπάρχει κονδύλι. «Ο κ. Καραμπάτσας διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της για να δοθούν αυτά τα χρήματα » είπε ο κ. Γιαννακός. Η Συνέλευση ενημερώθηκε ακόμη για τις εκπτωτικές κάρτες παροχής προϊόντων αλλά και τον προβληματισμό του Συλλόγου για την αξιοποίηση του ακινήτου του Σωματείου στη Μηλίνα, θέμα για το οποίο διατυπώθηκαν δύο προτάσεις, η ανταλλαγή του με άλλο οικόπεδο για τη δημιουργία Παιδικού Σταθμού και η πώλησή του.

Επίδομα ανεργίας για ολίγους: Ενας στους 12… ανέργους με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Μόνο το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων στη Μαγνησία επιδοτείται. Στους 60.282 συνολικά οι άνεργοι στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στους νέους ηλικίας 18- 26 ετών, ποσοστό 55,5% ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται επίσης η ανεργία σε γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχώρησε ο ΟΑΕΔ συνολικά οι άνεργοι είναι 60.282 άτομα. Από αυτά οι 32.708 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ για λιγότερους από 12 μήνες και 27.574 άτομα περισσότερο από ένα χρόνο. Από το σύνολο των ανέργων οι περισσότερες είναι γυναίκες που ανέρχονται στις 35.405 και 24.877 είναι άνδρες.
Συνολικά από τον ΟΑΕΔ τον προηγούμενο μήνα επιδοτήθηκαν 5.469 άτομα από τα οποία, 4.630 άτομα στην κατηγορία των κοινών εργαζομένων, 344 οικοδόμοι, 100 που έχουν δηλώσει λοιπά επαγγέλματα, και 378 άτομα που απασχολούνταν στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του Οργανισμού κατατέθηκαν 348 νέες αιτήσεις επιδότησης ανέργων ανδρών και 262 νέες αιτήσεις επιδότησης ανέργων γυναικών.
Από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.
Από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μορφωτικό επίπεδο τέλος όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.
Κυριότερη τέλος αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων, είναι αυτές που κατατάσσονται στη βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Στο «μικροσκόπιο» το νερό: Σε παρακολούθηση η επάρκεια και ποιότητά του δεδομένου ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι υπαρκτό. Σε κατάσταση συναγερμού για την επάρκεια του νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, εξακολουθεί να βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ. Η προχθεσινή έντονη βροχή και η πτώση του υδραργύρου, δεν απομάκρυναν ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα της λειψυδρίας, με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης, Στέργιο Παπαευσταθίου να ζητά από τους πολίτες να είναι συγκρατημένοι ως προς τη χρήση νερού.
«Μια βροχή δεν έσωσε την κατάσταση. Χρειάζεται προσοχή και φειδωλή χρήση του νερού», σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως το πότισμα των χώρων πρασίνου μόνο τις βραδινές ώρες και η μείωση της πίεσης του νερού στο δίκτυο ύδρευσης, ισχύουν στο ακέραιο.
«Παρακολουθούμε τα αποθέματα νερού στο δίκτυο, μέρα - μέρα. Ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις φθινοπωρινές βροχές θα εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφορέας και παράλληλα με την αύξηση της ποσότητας πόσιμου νερού, αναμένεται να ανατραπεί και το ισοζύγιο μεταξύ πηγαίου νερού και νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί η ποιότητά του. Αυτή τη στιγμή και με βάση τις τελευταίες αναλύσεις στο νερό που φθάνει μέχρι στις βρύσες των νοικοκυριών του Βόλου, τα χλωριόντα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι βάσει των ενδεικτικών τιμών που υπάρχουν οι συγκεντρώσεις των χλωριόντων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 250 μg/l νερού, ωστόσο τα χλωριόντα υπερβαίνουν τα 300 μg/l.

Εργασίες καθαρισμού: Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες από συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, εργασίες καθαρισμού των φρεατίων ομβρίων, προκειμένου να μη δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι εργασίες καθαρισμού ήταν συστηματικές κυρίως σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως η συνοικία της Νεάπολης και η Δημοτική Ενότητα Αγριάς.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως, ο κ. Παπαευσταθίου, ζήτησε τη συνδρομή των πολιτών, προκειμένου να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα. «Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να φροντίζουν να κρατούν καθαρά τα ρείθρα και τις σχάρες των φρεατίων που είναι μπροστά από τα σπίτια τους. Μία υπηρεσία δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Χρειάζεται η συνεργασία και των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά του υποσιτισμού μαθητών η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος: Δεκάδες κληρικοί στην προσπάθεια, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να υπενθυμίζει τη δυσαρέσκεια για την απαγόρευση της εξομολόγησης στα σχολεία.
Δεκάδες εντεταλμένοι κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος ρίχνονται στη «μάχη» για την αντιμετώπιση του φαινομένου του υποσιτισμού μαθητών στα σχολεία.
Σε επιστολή του προς τους Ιερείς, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος προτρέπει να συναντηθούν με τους διευθυντές των σχολείων και τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη διακονία που έχουν αναλάβει. Ζητεί, επίσης, «να καταστήσετε σαφές ότι η Ενορία είναι σε ετοιμότητα για να καλύψει διακριτικά τις ανάγκες των μαθητών που παρουσιάζουν συμπτώματα υποσιτισμού ή αδυναμίας να ανταποκριθούν οι γονείς τους στις ανάγκες ένδυσης και προμήθειας σχολικών ειδών. Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσετε ότι είστε στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των γονέων για να διακονήσετε και το Μυστήριο της Εξομολογήσεως ή να προσφέρετε ψυχολογική συμπαράσταση, όταν κριθεί αναγκαίο…».
Ο κ. Ιγνάτιος, στο τέλος, επισημαίνει: «Δυστυχώς, πριν οπό την έναρξη της οικονομικής κρίσης, κάποιοι αποφάσισαν να απομακρύνουν τους κληρικούς οπό τα σχολεία και να στερήσουν τους μαθητές από τις ευεργετικές επιδράσεις του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως, που με πνεύμα θυσίας, αγάπης, διάκρισης και υπομονής διακόνησαν ειδικά καταρτισμένοι ιερείς. Τώρα μας προσκαλεί η Πολιτεία να συνεργαστούμε και πάλι με σκοπό να συμπαρασταθούμε στη μαθητιώσα νεολαία μας, που αποτελεί το πολύτιμο κομμάτι της καρδιάς μας και την ελπίδα της πατρίδας μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε, ούτε περιθώρια να αδιαφορήσουμε. Τώρα είναι η ώρα της Εκκλησίας, ως Μάνας στοργικής αυτού του τόπου, να αγκαλιάσει, με τη μητρική της αγάπη, να συνδράμει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, να ενισχύσει, με την προσευχή της, να καθοδηγήσει, με το φώς της αλήθειας του Ευαγγελίου, να προσφέρει ελπίδα, κουράγιο και απαντοχή στα παιδιά της».
Παράλληλα, ο κ. Ιγνάτιος, με σχετικές επιστολές του στη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Θεοδώρα Μητσιάνη – Ματθαιοπούλου και στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη, επισημαίνει ότι «η Τοπική μας Εκκλησία επιθυμεί ταπεινά, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, να συνεχίσει την παράδοση της διακριτικής παρουσίας των Κληρικών στα σχολεία, επιθυμώντας να ενισχύσει υλικά, ηθικά και πνευματικά μαθητές και γονείς, που βιώνουν την ανέχεια και την εξαθλίωση, καθώς και να συμπαρασταθεί στο πολυσχιδές εκπαιδευτικό έργο σας, με όσα μέσα διαθέτει…».

Ο Βόλος υποδέχεται τον «Κοινωνικό ποδηλάτη» Κώστα Ντίνα: Σήμερα στις 5:30-6 το απόγευμα στο Κοινωνικό Ιατρείο. Κάλεσμα απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, για την υποδοχή του συμπολίτη Κοινωνικού Ποδηλάτη, Κώστα Ντίνα που διέσχισε όλη την Ευρώπη με το ποδήλατό του ξεκινώντας από το Λονδίνο για τον Βόλο, με σκοπό να γνωστοποιήσει, να στηρίξει και να ενισχύσει το ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
«Η δύναμη του η ψυχή του, το αίσθημα αλληλεγγύης προς την κοινωνία, δυναμώνουν τον αγώνα όλων ενάντια στην ανθρωπιστική βαρβαρότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Καλούμε όλη την τοπική κοινωνία, τους γιατρούς, τους υγειονομικούς, τη νέα δημοτική αρχή, την εκκλησία, στην υποδοχή του που θα γίνει με τον τερματισμό, στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου από τις 5:30 μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Πρώτο παγκόσμιο βραβείο για Βολιώτη μπάρμαν: Το πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δημιουργίας κοκτέιλ με μεσογειακά χαρακτηριστικά, απέσπασε ο Βολιώτης μπάρμαν Θανάσης Κουζιώκας, συνιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της πόλης. Ο διαγωνισμός έγινε στην Ίμπιζα της Ισπανίας.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05/09/2014 - 09:22