"Μαθήματα αλληλεγγύης" από τους καθηγητές των φροντιστηρίων

Ψηφίσματα συμπαράστασης έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΦΚ για διωκόμενους σε αντιμνημονιακή διαδήλωση, για την υπόθεση της Μarfin και για εργασιακή δίωξη.

Αναλυτικά:

Για το Μάριο Ζέρβα:  "Ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών καταδικάζει, για μια ακόμη φορά, την άδικη και παντελώς αβάσιμη σύλληψη και δίωξη του Μάριου Ζέρβα κατά τη διάρκεια της πανεργατικής διαδήλωσης της 11ης Μάρτη 2010. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής που εκδηλώθηκε από το ξεκίνημα της διαδήλωσης.

Η πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα πνίγηκε ξανά από τα χημικά όπλα της αστυνομίας και απειλήθηκε από τη βία των ΜΑΤ, από αναίτιους ξυλοδαρμούς απεργών μέσα στους οποίους και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων. Έγινε φανερό στους απεργούς ότι οι συλλήψεις διαδηλωτών, όπως αυτή του Μάριου Ζέρβα, η οποία έγινε και σε απόσταση από οποιαδήποτε σύγκρουση διαδηλωτών – αστυνομίας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους που παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Μάριος Ζέρβας προφυλακίστηκε για 43 μέρες με μοναδικό στοιχείο τις κατηγορίες των αστυνομικών που τον συνέλαβαν στη διάρκεια της πορείας και παρότι υπήρχαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες που κατήγγειλαν την αναίτια σύλληψη, μεταξύ των οποίων και μέλη ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων, αυτοί δεν εξετάστηκαν από τον ανακριτή.

Μετά το πανελλαδικό κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε ο Μάριος Ζέρβας αποφυλακίστηκε. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στον Μάριο Ζέρβα και απαιτούμε την άμεση παύση της δίωξής του. Το δικαίωμα στην απεργία και η συμμετοχή στη διαδήλωση δεν ποινικοποιείται. Όλοι την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 9 π.μ στο 1ο Τριμελές Εφετείο, Λουκάρεως 14".

 

Για το Θοδωρή Σίψα: "Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον διωκόμενο Θοδωρή Σίψα και την αντίθεσή του με τη δίωξη που στηρίζεται σε αβάσιμες, ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Ο Θοδωρής Σίψας, ένας εργαζόμενος στις ταχυμεταφορές, ήταν ένας από τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία και τη συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση του Μνημονίου Ι στις 5/5/2010, η οποία ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων χρόνων.

Δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Η υπόθεση του Θοδωρή Σίψα είναι μια εξόφθαλμη περίπτωση κατασκευής ενόχων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να στοχοποιηθούν για τις πολιτικές τους ιδέες αγωνιζόμενοι άνθρωποι που αντιστέκονται στην εξαθλίωση και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Υπερασπιζόμαστε κάθε συνάδελφο που μπαίνει στο στόχαστρο της κατασταλτικής πολιτικής, λόγω της πολιτικής του ταυτότητας. Καλούμε κάθε σωματείο, συνέλευση γειτονιάς, συλλογικότητα να στηρίξουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, έμπρακτα, στην υπόθεση του Θοδωρή Σίψα.

Να μη γίνει ο Θοδωρής Σίψας, ένας συνάδελφος που συναντούμε εδώ και χρόνια στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, το εξιλαστήριο θύμα αυτού του τραγικού γεγονότος. Άμεση παύση κάθε δίωξης εναντίον του. Όχι στην κατασκευή ενόχων. Με αγώνες υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Για την απόλυση βιβλιοϋπαλλήλου:  "Άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζομένης από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι Στις 19 Ιουλίου απολύθηκε από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» μια εργαζόμενη. Απολύθηκε γιατί διεκδικούσε τα δικαιώματά της, γιατί απεργούσε, γιατί ήταν συνδικαλισμένη. Η εργοδοσία του βιβλιοπωλείου ήθελε να απαλλαγεί από υπάλληλο που είναι συνδικαλισμένη, διεκδικεί, μιλάει για τα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Υπάρχει όμως και ένας λόγος ακόμα. Η εργαζόμενη ήταν «παλιά» και είχε μεγάλο κόστος. Οι εργοδότες, αξιοποιώντας όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο και την τεράστια ανεργία που υπάρχει, ξεφορτώνονται τους παλαιότερους υπαλλήλους και προσλαμβάνουν ανέργους με μισθό 480 ευρώ. Αυτό έκαναν και στο βιβλιοπωλείο «ΕΥΡΙΠΙΔΗ». Από την πρώτη στιγμή της απόλυσης το σωματείο της εργαζομένης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) προχώρησε σε διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν αυτούς τους μήνες και θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση της εργαζόμενης.

Η Επιθεώρηση Εργασίας στην τριμερή συνάντηση γνωμοδότησε υπέρ της απολυμένης και κάλεσε την εταιρεία να ανακαλέσει την απόλυση. Εξάλλου, θεωρούμε απαράδεκτη την παρέμβαση της εργοδοτικής οργάνωσης στον κλάδο του βιβλίου, ΕΝΕΛΒΙ, η οποία με επιστολές της προς τον ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου και τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί και τον πολιτικό φορέα και τον Εμπορικό Σύλλογο για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους αντίστοιχα. Η παρέμβαση αυτή έχει στόχο να απομονωθεί ο αγώνας της απολυμένης και του σωματείου της. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση της ΕΝΕΛΒΙ και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες του σωματείου ακραίες και υπερβολικές. Είναι απαράδεκτη η ταχτική της ΕΝΕΛΒΙ, η οποία στην παρέμβασή της ουσιαστικά εγκαλεί την Επιθεώρηση Εργασίας για τη γνωμοδότησή της υπέρ της απολυμένης.

Κατά την ΕΝΕΛΒΙ, ο μόνος ρόλος που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας είναι να βλέπει, αν τα σχετικά έγγραφα, που συνοδεύουν την απόλυση, είναι τυπικά εντάξει. Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών βρίσκεται στο πλευρό της απολυμένης και του ΣΥΒΧΑ στον αγώνα που δίνουν, για να επιστρέψει στη δουλειά της. Καλούμε την εργοδοσία του βιβλιοπωλείου  «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» να ανακαλέσει τώρα την απόλυση της εργαζομένης. Θα ενημερώσουμε όλα τα μέλη μας για την άδικη και εκδικητική απόλυση και για τον αγώνα που διεξάγεται για την ανάκλησή της"

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54