Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

ΒΟΛΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 30-4-14
 
 
Πανστρατιά των συνδικάτων ενόψει Πρωτομαγιάς
 
Συγκεντρώσεις σε Πλ. Ελευθερίας και Πλ. Πανεπιστημίου την Πέμπτη
Με 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι του Βόλου τιμούν την ερχόμενη Πέμπτη την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι δύο μέχρι στιγμής.  Η πρώτη από το ΕΚΒ, το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ και τους φορείς στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί, η δεύτερη την ίδια ώρα στην Πλατεία Πανεπιστημίου.
Κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά απευθύνουν ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ ενώ στη διακήρυξη του ΕΚ τονίζεται ότι «μέσα σ’ αυτό το μοτίβο εξαθλίωσης, με τα «πρωτογενή πλεονάσματα» που δημιούργησαν οι πρωτόγνωρες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και η ραγδαία και πρωτόγνωρη εκτίναξη της ανεργίας, το νόημα και το Πνεύμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι η ξεδιπλωμένη σημαία του αγώνα μας και η ελπίδα μας. Είναι άσβεστο ορόσημο αγώνα και μέρα-σύμβολο για την Παγκόσμια Εργατική Τάξη. Είναι μέρα που οι εργάτες τιμούν τους ηρωικούς νεκρούς, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για το 8ωρο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες».
Στην Πλατεία Πανεπιστημίου
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας μαζί με ταξικά συνδικάτα διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου στις 10 το πρωί ενώ μετά θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στον τόπο θυσίας των καπνεργατών στη διασταύρωση των οδών Γκλαβάνη με Αγίου Νικολάου.
«Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απλώνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να βρουν αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και η ταλαιπωρία των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους» σημειώνεται στη διακήρυξη του Πανεργατικού Μετώπου και απευθύνεται κάλεσμα να σταλεί μήνυμα «σε μεγαλοεργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι, σκληροτράχηλοι, ανίκητοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας»
 
Ο Αλέξ. Μεϊκόπουλος για την Πρωτομαγιά
 
Σε δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αναφέρεται : «Η μνήμη του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεν αναβιώνει απλά σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για να αδρανήσει αμέσως μετά τη λήξη των επετειακών εκδηλώσεων.
Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, η επέτειος της Πρωτομαγιάς του 2014 βρίσκει τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετική με το πώς επηρέασε η κρίση την ποιότητα των όρων εργασίας στην ΕΕ, η Ελλάδα σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, με το 88% των ερωτηθέντων να βλέπουν επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών τα τελευταία 5 χρόνια, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κατεβαίνει στο 57%. 
Πρωτοφανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, υπερφορολογήσεις, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κλείσιμο επιχειρήσεων, μετανάστευση νέων, κατάργηση βασικών κοινωνικών δομών, ασφαλιστικά ταμεία υπό κατάρρευση, υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ξεπούλημα των φιλέτων του Δημοσίου.
Μια κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων προωθείται από τις πολιτικές των Μνημονίων, που εκμεταλλευόμενες το συλλογικό τραύμα της Κρίσης επιβάλλουν με αναλγησία σωρεία αντεργατικών μέτρων πάνω σε έναν λαό πολύ τρομοκρατημένο. Αυτό το κλίμα πανικού επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κυβέρνηση και τρόικα για να καλλιεργήσουν την λογική της αδράνειας. 
Σήμερα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιαστεί η επιλογή των Μνημονίων ως ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την Κρίση και να αδρανοποιηθεί η συλλογική δράση των εργαζομένων, καλούμε όλους τους εργαζομένους, όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να δώσουν δυναμικό «παρών» στην συγκέντρωση, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας την Πέμπτη 1η Μαΐου στις 10:00 πμ. στην Πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο δρόμος για την ανατροπή των Μνημονίων περνάει μόνο μέσα από τον μαζικό αγώνα των εργαζομένων. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να καταστήσουν πολιτικά αναπόφευκτο… αυτό που πλασάρεται από την κυβέρνηση ως πολιτικά αδύνατο.»
 
Οι συντάκτες τιμούν την Εργατική πρωτομαγιά
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2014, την Πέμπτη 1η Μαΐου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η 1η Μαΐου είναι απεργία, ημέρα αγώνα των εργαζομένων, ημέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Ειδικότερα στην εποχή που ζούμε, ο κλάδος της ενημέρωσης είναι ο βαρύτερα πληττόμενος της ελληνικής οικονομίας.
Ο κλάδος της Ενημέρωσης με κορμό τους δημοσιογράφους, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί το πεδίο βολής, όπου πρώτιστα έχουν δοκιμασθεί από εργοδότες, πολιτικές και οικονομικές εξουσίες όλα τα μνημονιακά όπλα κατά του κόσμου της εργασίας: περικοπές μισθών, απολύσεις, εκβιασμοί και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μαύρη αδήλωτη εργασία, απασχόληση με το κομμάτι, απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ευθείες παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και συστηματική μεθόδευση και διαπλοκή για την αλλοίωση του προϊόντος της Ενημέρωσης, με κορυφαία το κλείσιμο εν μια νυκτί της ΕΡΤ αλλά και σφοδρές φασιστικές επιθέσεις, αυταρχισμού και καταστολής κατά λειτουργών του Τύπου που προκάλεσαν μέχρι ανεπανόρθωτους σωματικούς τραυματισμούς συναδέλφων μας. 
Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και της Ενημέρωσης.
Είναι αδήριτη ανάγκη η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, να αποτελέσει το εφαλτήριο αγώνων και αντίστασης, όλων των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ»
 
«Ψηφοδέλτιο νίκης και αλλαγής»
 
Χαρακτήρισε ο Μ. Πατσιαντάς το συνδυασμό των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής, Αλληλεγγύης»
Το συνδυασμό νίκης για το Δήμο Βόλου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την ποιοτική του σύνθεση και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Βόλου ο επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης», υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς.
«Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Και ακόμα περισσότερο είναι η ομάδα που θα χαράξει τη μεγάλη αλλαγή στον Δήμο. Οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, τόνισε ο κ. Πατσιαντάς, έχουν συνδέσει την διαδρομή τους με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα πόλης. Με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις γειτονιές. Με διακριτό έργο στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον χώρο της διανόησης. Όλοι και όλες έχουν την δική τους συνεισφορά στους αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα ενάντια στην λιτότητα.
Και εξ ίσου σημαντικό, τους συνδέει η αυτοδιοικητική παράδοση των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης», η βαθιά γνώση για τα προβλήματα της πόλης και η διάθεση για ενεργοποίηση και συνεισφορά.
Πρόκειται για το ψηφοδέλτιο της κοινωνίας των πολιτών, ανοικτό, οικοδομημένο από τα κάτω, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών κινήσεων και κοινωνικών κινημάτων, των δημιουργικών δυνάμεων, των πολιτών που πρωταγωνίστησαν σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, ανθρώπων του εμπορικού κόσμου, ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη επαγγελματικών ενώσεων, πολλούς νεολαίους, άφθαρτα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες.
Εμείς θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να ξαναδώσουμε στους πολίτες τη ζωή που τους κλέβουν με τα μνημόνια εδώ και τέσσερα χρόνια. Γνωρίζουμε και μπορούμε να ασκήσουμε διαφορετική πολιτική. Διαφορετική διοίκηση.
Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να δοκιμαστούμε στη διοίκηση του Δήμου. Έχουμε και την προγραμματική επάρκεια και την αγωνιστική εμπειρία και τη διάθεση να συγκρουστούμε με συμφέροντα, για να προωθήσουμε λύσεις υπέρ της πόλης και των ανθρώπων. Εχουμε όλα αυτά που έλειψαν τόσα χρόνια από το Δήμο Βόλου.
Διεκδικούμε μια ισχυρή, δημοκρατική, ριζοσπαστική και δημιουργική πλειοψηφία στο Δήμο Βόλου, για την ανασυγκρότηση της πόλης, με πολύτιμες αποσκευές τη συλλογικότητά μας και τη βιωμένη γνώση από την πολύχρονη συμμετοχή μας στα κοινά και τους αγώνες της πόλης μας.
Και ζητάμε από τους συνδημότισσες, τους συνδημότες, να συσπειρωθούν δίπλα μας για την μεγάλη αλλαγή.
Να γίνουν οι ίδιοι συμμέτοχοι και συνδημιουργοί σε μια προσπάθεια αναγέννησης δημοκρατικού σχεδιασμού και να στείλουν στις 18 του Μάη ισχυρό μήνυμα για την άνοιξη στο Δήμο Βόλου».
 
Αγωγές της ΕΡΓΗΛ κατά στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ και του αντιδημάρχου Ηλ. Ξηρακιά
 
Την επίθεση εκφοβισμού των υπηρεσιακών και αιρετών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ συνεχίζει η εταιρεία ΕΡΓΗΛ, καταθέτοντας νέα αγωγή, αυτή τη φορά κατά δύο υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ και του Αντιδημάρχου Ηλία Ξηρακιά, ως εκπροσώπου του Δ.Σ. στην Επιτροπή Παραλαβής έργου της δημοτικής Επιχείρησης. 
Η ΕΡΓΗΛ απαιτεί συγκεκριμένα 300.000 € από τον κάθε εναγόμενο (εκ των τριών μελών της Επιτροπής Παραλαβής), ενώ στην αγωγή που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες διεκδικεί 685.000 € από το σημερινό διευθυντή Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών της Επιχείρησης. 
«Το γεγονός ότι η εταιρεία καταφεύγει σε αγωγές, διεκδικώντας από εμάς εξοντωτικές αποζημιώσεις, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι κάναμε το καθήκον μας, υπερασπιστήκαμε τη νομιμότητα και προστατεύσαμε το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ, μιας αμιγώς Δημοτικής Επιχείρησης που χρηματοδοτούν αποκλειστικά και μόνο οι δημότες της πόλης μας», τόνισε σε σχετική δήλωση ο κ.Ξηρακιάς και πρόσθεσε: «Σημαίνει ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας, για να βγάλουμε τη «θηλιά» από το λαιμό της Επιχείρησης. Είναι αγωγές εκφοβισμού κατά των στελεχών της Επιτροπής Παραλαβής, γιατί όσα χρήματα εισπράχθηκαν παρανόμως, όπως αποδεικνύεται από την παραλαβή του έργου, η εταιρεία οφείλει να τα επιστρέψει αργά ή γρήγορα».
 
Εκπτωτικό δεκαήμερο στην εμπορική αγορά του Βόλου
 
Ανοιχτά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή
Εκπτωτική περίοδος, με στόχο την τόνωση της αγοραστικής κίνησης, ξεκινάει στην εμπορική αγορά του Βόλου από 1η Μαΐου και θα ισχύσει μέχρι τις 10 Μαΐου. Στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, την ερχόμενη Κυριακή 4 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα στο Βόλο θα παραμείνουν ανοιχτά, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Αν και η εκπτωτική περίοδος στην εμπορική αγορά έχει συνδεθεί με τις αύξηση των τζίρων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου-Νέας Ιωνίας Κώστας Τσέλιος επισημαίνει ότι για τους εμπόρους δεν είναι καλή περίοδος για εκπτώσεις καθώς έχει ξεκινήσει η ανοιξιάτικη σεζόν και έχουν προμηθευτεί με νέες παραλαβές.
«Η λογική των εκπτώσεων ήταν να γίνονται κάθε τέλος περιόδου και σεζόν. Σήμερα όμως με το καινούργιο πλαίσιο νόμου δεν υπάρχει λογική. Τέλη Απριλίου σχεδόν όλα τα καταστήματα εφοδιάστηκαν με νέες παραλαβές έτσι στα καινούργια προϊόντα δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες εκπτώσεις καθώς δεν θα έχουμε κανένα κέρδος», τονίζει ο κ. Τσέλιος.
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου- Νέας Ιωνίας, σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους εμπόρους να προσέξουν τα εξής:
Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
 
Δεν αποδέχονται τις προτάσεις της Λαφάρζ οι εργαζόμενοι του εργοστασίου
 
Την απόρριψη συνολικά της πρότασης που κατέθεσε η εταιρεία για «κουτσουρεμένη» όσον αφορά επιδόματα και διατακτικές, επιχειρησιακή σύμβαση για το 2014, εισηγήθηκε χθες η Ενωση Προσωπικού Τσιμέντων στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μέσα στο εργοστάσιο «Ολυμπος» στην Αγριά. Οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα το μεσημέρι διά της ψήφου τους θα έχουν τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν το σωματείο για τις περαιτέρω κινήσεις και παράλληλα να ψηφίσουν και για το διοικητικό, και οικονομικό απολογισμό του 2013, και για τον προϋπολογισμό 2014.
Στη συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου Β. Κουκλουμπέρης όπως και τα άλλα μέλη του σωματείου αναφέρθηκαν στις εξελίξεις και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να στηρίξουν μέχρι τέλος τον αγώνα για να πειστεί η εταιρεία να υπαναχωρήσει και να επανέλθει στη διαπραγμάτευση χωρίς επιμονή στις περικοπές.
Σε ανακοίνωση εξάλλου που διανεμήθηκε στο χώρο δουλειάς εκ μέρους του σωματείου επισημαίνεται: «Δυστυχώς το γενικότερο κλίμα είναι επιβαρυμένο με τη σκληρή στάση των τσιμεντοβιομηχάνων απέναντι στην κλαδική σύμβαση, αλλά και των εξελίξεων που δρομολογούνται μετά την απόφαση συγχώνευσης της LAFARGE με την HOLCIM. Μια εξέλιξη που δημιουργεί πολλά ερωτήματα ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Η κρισιμότητα των προβλημάτων έτσι όπως αναδεικνύονται δεν αφήνει σε κανένα περιθώρια ολιγωρίας και ερασιτεχνισμού. Επιβάλλεται να αποδείξουμε ότι η υπευθυνότητά μας, ο σχεδιασμός μας και η επιμονή μας για τα δίκαια των αιτημάτων μας βασίζεται σε αρχές και αξίες που ορίζονται από τις ανάγκες των ανθρώπων απέναντι στα κέρδη».
Η Λαφάρζ για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2014 ζητά την αναστολή όλων των έκτακτων επιδομάτων, την κατάργηση των δραχμικών επιδομάτων (αργίας, νύχτας και Κυριακής) στις βάρδιες.
Παράλληλα επιμένει στον υπολογισμό του επιδόματος γάμου επί του βασικού μισθού αλλά και στη σύνδεση των τριετιών, με τις πωλήσεις τσιμέντου στην Ελλάδα.
 
Αποζημίωση για την αναπλήρωση θα διεκδικήσουν καθηγητές
 
Υπάρχει δεδικασμένο από το 1997, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ
Ζήτημα αποζημίωσης των καθηγητών Γυμνασίων και Λυκείων που βρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες τις τρεις τελευταίες ημέρες της δεύτερης εβδομάδας των διακοπών του Πάσχα, θέτει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, δια μέσω του Προέδρου της, Σ. Σαβελίδη.
Ουσιαστικά οι καθηγητές θα διεκδικήσουν υπερωρίες για το διδακτικό έργο που προσέφεραν στο πλαίσιο της αναπλήρωσης των μαθημάτων για την κάλυψη της διδακτικής ύλης που χάθηκε εξαιτίας των μαθητικών καταλήψεων του περασμένου φθινοπώρου.
Την πρόταση κατέθεσε υπόψη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης. Μάλιστα, πρότεινε, αντί οι Διευθυντές να αποστείλουν -όπως υποχρεούνται- προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πόσοι και ποιοι καθηγητές συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ, να αποστείλουν λίστα με τα στοιχεία των καθηγητών που εργάστηκαν, προκειμένου να αποζημιωθούν με το +75% του ημερομισθίου που αντιστοιχεί.
Ο κ. Σαβελίδης, επικαλείται δύο Νόμους που συνηγορούν στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Τόσο η Εργατική Νομοθεσία όσο και ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας θα αποτελέσουν όπλα των καθηγητών για τη διεκδίκηση των χρημάτων, ενώ επιπλέον υπάρχει -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας- και δεδικασμένο από το 1997 για αποζημίωση εκπαιδευτικών που εργάστηκαν υπερωριακά στις διακοπές του Πάσχα, με στόχο την αναπλήρωση μαθημάτων.
Το θέμα μάλιστα, θα έρθει προς συζήτηση και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.
 
Μπαράζ διαρρήξεων σε σχολεία
 
Περίπου σε δέκα σχολικές μονάδες φαίνεται να χτύπησαν οι δράστες την περίοδο του Πάσχα
Στόχος διαρρηκτών έγιναν περίπου δέκα σχολικές μονάδες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοτικά σχολεία- στο διάστημα που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα. Οι διαρρήκτες, έμπαιναν στα σχολεία, «χτυπούσαν» κλέβοντας ηλεκτρονικά είδη και γίνονταν… καπνός.
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα, σήμαναν συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, να επαναφέρει το ζήτημα της πρόσληψης σχολικών φυλάκων για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στόχος διαρρηκτών έγιναν περί τις δέκα σχολικές μονάδες, στην πλειονότητά τους δημοτικά σχολεία. Κάποιες μάλιστα σχολικές μονάδες είναι συστεγαζόμενες με τους δράστες να πετυχαίνουν με ένα… «σμπάρο δυο τρυγόνια».
Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν μελετήσει καλά το σχέδιό τους. Επέλεξαν την περίοδο του Πάσχα, οπότε και τα σχολεία δεν λειτουργούν για να δράσουν και έβαλαν στόχο κυρίως δημοτικά, δεδομένου ότι στα περισσότερα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών λειτουργούν συστήματα ασφαλείας.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πέρασαν κι από τα σχολικά κυλικεία, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους είχαν ξεχάσει έστω και μερικά κέρματα στα ταμεία.
Διευθυντές των σχολείων, που κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, βρέθηκαν στα πόστα τους, ανακάλυψαν εγκαίρως το… πέρασμα των «ποντικών», ενώ φρόντισαν για την επιδιόρθωση των καταστροφών που προκάλεσαν.
Το μπαράζ όμως των διαρρήξεων, αναστάτωσε τα σχολεία, που επαναφέρουν το ζήτημα πρόσληψης σχολικών φυλάκων για τη διαφύλαξη της περιουσίας τους. 
 
Βούλγαρος στον Αλμυρό καταδικάστηκε για σωματεμπορία
 
Συνελήφθη χθές στον Αλμυρό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και χρηματική ποινή 80.000 € για σωματεμπορία κατ’ επάγγελμα.
Επίσης, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη Σκιάθο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, ένας 41χρονος Έλληνας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης εννέα μηνών και χρηματική ποινή 900 € για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών ΙΚΑ και μη έγκαιρη καταβολή εργατικών εισφορών ΙΚΑ.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
 
Ροκ συναυλία την Πρωτομαγιά στην Αγριά στη μνήμη του μουσικού Νίκου Βόγια
Στον Σταθμό του ΟΣΕ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
 
Ο Δήμος Βόλου – Δημοτική Ενότητα Αγριάς οργανώνει ροκ συναυλία στη μνήμη του Βολιώτη μουσικού (ντράμερ) Νίκου Βόγια κατόπιν πρωτοβουλίας των μουσικών συγκροτημάτων «OldFriends», «Express» και «Spectrum», την Πέμπτη 1η Μαΐου 2014 στις 7 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού στην Αγριά με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή για όλους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πρωτομαγιά καθώς την ημέρα αυτή, πριν από ένα χρόνο, αιφνίδια και ενώ συμμετείχε σε συναυλία, ο Νίκος Βόγιας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας κενό στη ζωή των συγγενών και φίλων του αλλά και στη μουσική σκηνή του τόπου που τιμούσε με τη δημιουργική συμμετοχή του. 
Ο Νίκος Βόγιας ήταν παιδί πολιτικών προσφύγων από την Τασκένδη από όπου ήρθε προσδοκώντας και παλεύοντας για καλύτερη ζωή που κατάφερε να γεμίσει με το μουσικό του ταλέντο και για την αγάπη του για τη ζωή. «Ο ντράμερ με το χαμόγελο» – όπως τον αποκαλούσαν – είχε διακριθεί ως μουσικός στη Ρωσία όπου συμμετείχε στο γνωστό συγκρότημα «BlueRockers» του διάσημου κιθαρίστα VictorOstrovski, είχε διακριθεί επίσης στη Γερμανία, όπου εργάστηκε ως μουσικός και συμμετείχε στην ηχογράφηση δίσκων του Γιάννη Γιαννίτση. Με την εγκατάστασή του στην Ελλάδα και το Βόλο δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το hardrock συγκρότημα «Express» ενώ για πολλά χρόνια ήταν ο ντράμερ της γνωστής μπάντας «LutanicRockets». Ήταν από τους ιδρυτές του γνωστού και αγαπημένου συγκροτήματος «OldFriends» που δημιούργησαν το 2010, οι φίλοι του στη ζωή και στη σκηνή. Για το συγκρότημα «OldFriends ο Νίκος Βόγιας έγραψε μουσικές σε ελληνικούς και ξένους στίχους κάνοντας επιτυχίες ενώ παράλληλα από το 2013 συμμετείχε και στο συγκρότημα «Spectrum» που παρουσιάζει διασκευές της δεκαετίας του ’80. 
Στη συναυλία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουν αφιλοκερδώς μέλη των συγκροτημάτων: «Express» με τους μουσικούς Γιάννη Κολοβό, Γιάννη Παγωνόπουλο, Βασίλη Γαλάνη, Μίμη Κατσούρα και Δημήτρη Αμβράζη, «Spectrum» με τους μουσικούς Γιάννη Σεφαλίδη, Σπύρο Νάκο, Κώστα Ζάρπα, Γιώργο Σκαμάγκα και Γιάννη Κοντογιάννη, «OldFriends» με τους μουσικούς Γιώργο Πολύζο, Μάκη Μπλαζή, Κωνσταντίνο Κολέτσιο, Γιώργο Κερασιώτη και NinaVanSlogteren. 
 
Παράλληλες εκδηλώσεις για όλους στη 16η Γιορτή Λουλουδιώναπό 1-4 Μαΐου στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς
 
Πραγματοποιείται φέτος για 16η συνεχή χρονιά η Γιορτή Λουλουδιών στην Άλλη Μεριά, με έκθεση λουλουδιών και παράλληλες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, την αυθεντικότητα της ελληνικής φύσης και το καλό γούστο των δημιουργών. Η Γιορτή διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου – Δημοτική Ενότητα Πορταριάς σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Άλλης Μεριάς και συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, που είναι η «ψυχή» της εκδήλωσης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, τον Αθλητικό Σύλλογο «ΙΑΣΩΝ», το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου και τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό «Ηλιοτρόπια». 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από την Πέμπτη 1η Μαΐου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου, στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς, θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Γιορτής Λουλουδιώνς 2014, όπως Πολιτιστικό Παζάρι, πρωτάθλημα τάβλι, προβολή βραβευμένου Ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες και πολλά άλλα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα, το οποίο είναι αναρτημένο και στο facebook – Πολιτιστικός Σύλλογος Άλλης Μεριάς, έχει ως εξής:
• Πέμπτη 1/5
11:00-13:00 Πρώτο μέρος Πρωτάθλημα Τάβλι
20:00-21:00 Προβολή Ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι Αιώνων» της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Το Ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει ο βιολόγος Γιώργος Κατσαδωράκης, συνεργάτης της εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του WWF Ελλάς.
• Παρασκευή 2/5
18:00-19:00 Παρουσίαση «Φυσικός Τοκετός και ο ρόλος της βοηθού Μητρότητας», από την Αλίκη Καζάκη, Γυμνάστρια – Βοηθό Μητρότητας
19:30-20:00 Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άλλης Μεριάς
20:00-20:30 Χορωδία 2ου Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς
20:30-21:45 Προβολή παιδικής ταινίας «Κατσαριδάκι Αγάπη μου»
• Σαββάτο 3/5
11:00-12:00 Παρουσίαση Πρώτων Βοηθειών από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας
21:00-24:00 DjΠάρτυ με ελληνική και ξένη μουσική του 1960
• Κυριακή 4/5
11:00-12:00 Παρουσίαση του Reiki με τη Δέσποινα Τριανταφύλλου δασκάλα του Reiki.
Εναλλακτική ολιστική θεραπεία για το σώμα, το νου και το πνεύμα του ανθρώπου.
11:00-14:00 Δεύτερο μέρος Πρωτάθλημα Τάβλι
19:00-20:00 Διαγωνισμός Σύνθεσης Λουλουδιών
20:00-21:00 Απονομή βραβείων για την έκθεση ζωγραφικής, το πρωτάθλημα Τάβλι και την ανθοσύνθεση.
21:00-21:30 Χορωδία του Κοινωνικού Κέντρου Αγ.Γεωργίου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Διεύθυνση Χορωδίας Αγγελική Κοντοπούλου.
 
Εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο Βόλο
 
Η Πύλη-Πόλος Περιφέρειας Θεσσαλίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) διοργανώνει επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Επιστήμες της Φύσης – Επιστήμες του Ανθρώπου: Η Επιστήμη και η Τεχνολογία συναντούν την Ιστορία και την Φιλοσοφία». 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 και ώρα 9.30 π.μ. στο Βόλο (Αμφιθέατρο Σαράτση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Συγκρότημα Παπαστράτου, Κτίριο Δελμούζου, 3ος όροφος) και τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια του Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. Καθηγητή κ. Β. Χ. Καλδή.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Χ. Κοκκώσης, ενώ οι εισηγήσεις θα γίνουν από πανεπιστημιακούς και ερευνητές, από το ευρύτερο φάσμα των Ανθρωπιστικών και Φυσικών Επιστημών, οι οποίοι συνεργάζονται με το Ε.Α.Π.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30/04/2014 - 10:34