Ειδήσεις από την ΕΡΑ Σερρών

Εκδήλωση κατά της εξόρυξης χρυσού στη Σιντική



Ο Δήμος Σιντικής  σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες  Ν. Σερρών, με αφορμή τηv υφιστάμενη  μεταλλευτική έρευνα και την προοπτική εξόρυξης χρυσού σε περιοχές του Νομού Σερρών, διοργανώνει Ενημερωτική Εκδήλωση, με θέμα:



ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,  ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014  ΩΡΑ 18:00

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ



Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι εκπρόσωποι της Επιστημονικής Κοινότητας με γνώση και εμπειρία στα μεταλλευτικά θέματα :



         κ. Τριανταφυλλίδης Γεώργιος, Δρ. Μεταλλειολόγος Μηχανικός,  Λέκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

         κ. Παπαγεωργίου Απόστολος, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.



6ο φεστιβάλ καλωσορίσματος του Χειμώνα στο Αχλαδοχώρι



Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 6ο Φεστιβάλ καλωσορίσματος του Χειμώνα στον Αχλαδοχώρι, στην κεντρική πλατεία,  που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου " Ο Άγιος Αθανάσιος" . Θα λειτουργήσει έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων , ενώ θα διατεθούν δωρεάν εδέσματα και φασολάδα υπό τους  ήχους  μουσικού συγκροτήματος. Ώρα έναρξης 11 το πρωί.



Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για την διαχείριση των βοσκοτόπων



Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στην συνεδρίαση της 20-10-2014 και με την 706/2014 απόφαση του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη χρήση και διαχείριση των  βοσκότοπων από τους Δήμους του Ν. Σερρών».



Κατόπιν εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:



« ΨΗΦΙΣΜΑ



Κύριε Υπουργέ



Με αφορμή το αριθμ. 2023/113790/11-09-2014 έγγραφό σας, σχετικά με την «Χρήση και διαχείριση των βοσκοτόπων (άρθρο 60 του Ν. 4264/2014-μεταβατική περίοδος 2014)», το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών εξέδωσε το παρόν ψήφισμα με το οποίο ζητούνται τα κάτωθι:

Α.

1.     Την αύξηση των βοσκήσιμων-επιλέξιμων εκτάσεων στο Νομό Σερρών από 290.000 στρέμματα σε 700.000 στρέμματα.

2.     Την έγγραφη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε η εξισωτική αποζημίωση  των ετών 2013-2014 να δοθεί στους κτηνοτρόφους ου έχουν ειδικά δικαιώματα και δεν έχουν λάβει επιλέξιμες εκτάσεις.

3.     Μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας βουλευτών για την αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων από 17,5 εκατομμύρια στρέμματα σε περισσότερα για όλη τη χώρα, αυτή η ρύθμιση να ισχύσει από το έτος 2014 και όχι από το 2015.

4.     Nα δοθεί η προκαταβολή στους κτηνοτρόφους που έχουν εκτατικά δικαιώματα, λόγω των επιτακτικών και επιβεβλημένων οικονομικών αναγκών τους.

Β. Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ανωτέρω αιτήματα, δεν δεχόμαστε να διαχειριστούμε και να διανείμουμε τις βοσκήσιμες-επιλέξιμες εκτάσεις όπως ορίζει η εν λόγω εγκύκλιος και επιφυλασσόμεθα να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια.



Κατασχέθηκαν 5.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων



Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου λαθραίων τσιγάρων συνελήφθησαν τέσσερα άτομα σε Σέρρες και Πέλλα και κατασχέθηκαν συνολικά 5.620 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.



Συγκεκριμένα:



Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα Σερρών, συνελήφθη σήμερα τα ξημερώματα 40χρονος αλλοδαπός υπήκοος Ρουμανίας, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, συνολικά 5.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία και κατασχέθηκαν, όπως και το παραπάνω ΙΧ φορτηγό.



Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι τρεις ημεδαποί ηλικίας 51, 53 και 58 ετών, σε υπαίθρια αγορά στην Αριδαία, καθώς βρέθηκαν να κατέχουν συνολικά 620 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία και κατασχέθηκαν, όπως και το ΙΧ Επιβατηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 53χρονου και το χρηματικό ποσό των 285 ευρώ.



Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.





Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για τον Νοέμβριο



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2014-2015 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. Για το μήνα Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:



Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, ώρα 11:00-12:30

«Παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού: Στο δρόμο του Αριστοτέλη»

Με τους εκπαιδευτικούς Βασιλική Παπαθανασίου και Κων/νο Γιαβρούδη.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και η UNESCO Σερρών παρουσιάζουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Ν. Σερρών. Ένα σύνολο δημιουργικών δράσεων υλοποιούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στο τέλος του σχολικού έτους θα βραβευτούν έργα μαθητών και τάξεων. Η δράση απευθύνεται σε σχολεία. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.



           Δευτέρα, 3 Noεμβρίου,  ώρα 18:30-20:00

Η Λέσχη "ΥΠΑΤΙΑ" Σερρών του Λαϊκού Πανεπιστημίου Σερρών διαβάζει, συζητά και αναλύει το βιβλίο του Γκυ Ντε Μωπασσάν "Ο φιλαράκος". Είσοδος ελεύθερη. Στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.



           Δευτέρα, 3 Noεμβρίου,  ώρα 19:00

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού "Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο"

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού "Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο". Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Χριστίνα Παπαδημητρίου καθηγήτρια φιλόλογος και ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Αναστασία Δάγκου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.





           Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, ώρα 10:00-12:00.

«Αγωγή υγείας: προσέγγιση στη διαχρονική αξία της διατροφής».

Με την εκπαιδευτικό Κωνσταντίνα Αραμπατζή. Κάθε Τρίτη μαθαίνουμε πώς αποκτάται η υγεία μέσα από τη γνώση, τη στάση ζωής και την πρόληψη. Για τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

           Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, ώρα 10:00-12:00.

«Η ιστορία της γραφής: ένα ταξίδι στο χρόνο».

Με τη νηπιαγωγό Ευμορφία Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Τετάρτη γνωρίζουμε πως ξεκίνησε η γραφή και πως εξελίχθηκε ανά τους αιώνες. Για νηπιαγωγεία και Α & Β τάξεις δημοτικού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

           Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου,  ώρα 18.45-20:15

«Λέσχη ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς»

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης  παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου που απευθύνεται  σε δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

           Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου,  ώρα 20:00

«Δον Καμίλο» του Τζοβαννίνο Γκουαρέσκι -Το θέατρο στην οθόνη

Η προβολή γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Τον Δον Καμίλο ενσάρκωσε στο θέατρο, με μεγάλη επιτυχία, ο εξαίρετος και αξέχαστος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Στο ρόλο του Πεπόνε ο Χρήστος Μωραΐτης. Είσοδος ελεύθερη. Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

           Τρίτη, 11 Νοεμβρίου,  ώρα 10:00-11:30

«Υπολογιστές για αρχάριους»

Με τον Κωνσταντίνο Γιαβρούδη και τον Παναγιώτη Βερανούδη.

Κάθε Τρίτη (10:00-11:30) και Πέμπτη (18:30-20:00) θα πραγματοποιούνται μαθήματα Η/Υ για αρχάριους (χρήση προγραμμάτων γραφείου, σωστή και ασφαλής πρόσβαση στο Διαδίκτυο, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επεξεργασία ψηφιακών εικόνων). Με προεγγραφή. Στον 2ο όροφο της βιβλιοθήκης.



           Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, ώρα 18:45-20:15

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης. «Το έργο και η ζωή του Jorge Luis Borges». Με συντονιστή τον φιλόλογο Θωμά Νότα. Στον 3ο όροφο της βιβλιοθήκης.



           Δευτέρα, 17 Noεμβρίου,  ώρα 18:45

«Πινακωτή και παραμύθι»

Με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Φακετοπούλου και Ευμορφία  Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Δευτέρα ελάτε να παίξουμε Πινακωτή και να διαβάσουμε αγαπημένα παραμύθια. Με προεγγραφή . Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.



           Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου,  ώρα 18:45-20:15

«Παραμυθο-αφηγήσεις με…Συναισθήματα!

Με την Ψυχολόγο Φωτεινή Τσουκνίδα.

Θα ακούσουμε, θα φτιάξουμε, θα ζωγραφίσουμε και θα παίξουμε με τα παραμύθια και μέσα από τη θεατρική αφήγηση και τη δραματοποίηση των παραμυθιών θα αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας. Για ηλικίες 6-8 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

           Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου,  ώρα 18.45- 20:15

«Λέσχη ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς»

Συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης  παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου που απευθύνεται σε δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

           Δευτέρα, 24 Noεμβρίου,  ώρα 18:45

«Πινακωτή και παραμύθι»

Με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Φακετοπούλου και Ευμορφία  Γαρυφαλλίδου.

Κάθε Δευτέρα ελάτε να παίξουμε Πινακωτή και να διαβάσουμε αγαπημένα παραμύθια. Με προεγγραφή . Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

           Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου,  ώρα 19:00

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιακώβου Μαρτίδη «Τα μυστικά των άλλων».

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης, οι εκδόσεις «Αρμός» και το βιβλιοπωλείο «Σχολαρχείο», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Ιακώβου Μαρτίδη, «Τα μυστικά των άλλων». Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Μιχάλης Σωτηρίου ψυχίατρος, ο Κυριάκος Ασίκογλου ψυχολόγος και ο συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών .

           Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, ώρα 11:00

Προβολή ντοκιμαντέρ  «Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Σταμάτης Τσαρουχάς. Σενάριο-Αφήγηση: Σοφία Σωτηρίου. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων. Με προεγγραφή. Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54