Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καρδίτσας

Καρδίτσα 13 Νοεμβρίου 2014


Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους ήταν το βασικό αίτημα του χθεσινού συλλαλητηρίου που έγινε στην κεντρική πλατεία με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, εργαζομένων, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης. Το συλλαλητήριο είχε μεγάλη συμμετοχή και παλμό, με τους μαθητές να δηλώνουν «δεν συμβιβαζόμαστε με την παιδεία που μας παρέχετε, δεν αποδεχόμαστε το μέλλον που σχεδιάζετε για εμάς». Μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατευθύνθηκε στα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε βασικά αιτήματα είναι: κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, όχι στα πεδία, όπως επιχειρούν να τα διαμορφώσουν σήμερα, προσλήψεις και διορισμοί καθηγητών, επαναφορά των τμημάτων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ, κατάργηση του MySchool, καμία εισβολή της αστυνομίας σε καταλήψεις, καμία σύλληψη μαθητή, όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα τμήματα ΤΕΙ της Καρδίτσας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αστέρη Χαλάτση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και τον κ Σωτήρη Στουρνάρα, μέλος της ΤΕ πόλης Καρδίτσας, επισκέφτηκε τμήματα ΤΕΙ της Καρδίτσας, και συγκεκριμένα το Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου,  και το Τεχνολογίας Τροφίμων. Από την ενημέρωση τόσο από τον κ. Δεληγιάννη όσο και από τον κ.Σκαρβέλη, προέδρους των τμημάτων, διαπιστώθηκε η οξύτητα των προβλημάτων που ταλανίζουν και αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και που έχουν να κάνουν με το πάγωμα των προσλήψεων και τη μείωση του αριθμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Παράλληλα μεγάλος αριθμός σπουδαστών δεν παρακολουθεί τα μαθήματα και παίρνει μέρος στις εξετάσεις αφού τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών τους σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις εστίες, δεν τους επιτρέπουν να φοιτούν, όταν ο τόπος καταγωγής τους είναι μακριά από την Καρδίτσα. Από την πλευρά τους τα μέλη της αντιπροσωπείας, επεσήμαναν ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει, όχι μόνο να αναδειχτούν τα προβλήματα, αλλά και να λυθούν. Τονίστηκε ότι η λύση περνά από το μαζικό και σωστά προσανατολισμένο, κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, για την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για επαρκή αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα

Σύσκεψη έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Αγοραστός και εκπρόσωποι της ΔΕΗ, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στη Μεσοχώρα, ως ξεχωριστό έργο. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των απαλλοτριώσεων, των εργασιών στο φράγμα, και τέλος η έμφραξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να λειτουργήσει το έργο, συνεισφέροντας, όπως ειπώθηκε, πάνω από το 11% της παραγόμενης ενέργειας στη χώρα, καθώς από εκεί θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες.

Από το Σάββατο ξεκινούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το εγγυημένο εισόδημα

Στη νέα ιστοσελίδα www.energo-eke.gr, θα μπορούν από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους προκειμένου να ενταχτούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους, μεταξύ αυτών και ο δήμος Καρδίτσας.  Όπως επισημαίνει το υπουργείο εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υποβολής των αιτήσεων αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ένταξης από την 1η Νοεμβρίου στο πρόγραμμα έχουν όσοι θα υποβάλλουν αίτηση το Νοέμβριο αλλά και το Δεκέμβριο.

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας

Συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα εργαστήρια τέχνης του δήμου.

Στη λίμνη Πλαστήρα το 24ο συνέδριο του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που περιλαμβάνει περισσότερες από 80 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, θα πραγματοποιήσει το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριό του στη λίμνη Πλαστήρα, στο ξενοδοχείο Καζάρμα, από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου. Θέμα του συνεδρίου «Προστασία λιμνών, Υδατικών Πόρων και Βιοποικιλότητας». Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό, λόγω αυξανόμενων προβλημάτων επάρκειας και ποιότητας των νερών και της βιοποικιλότητας. Έγκριτοι Πανεπιστημιακοί και άλλοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα του συνεδρίου.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την εφηβεία από το Κέντρο Πρόληψης

Ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Ο τίτλος των σεμιναρίων είναι: «Εφηβεία και εξαρτήσεις. Εθισμός στο διαδίκτυο. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Πρόληψη». Τα σεμινάρια θα παρακολουθήσουν τέσσερις ομάδες εκπαιδευτικών, 22 ατόμων η καθεμιά. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν θέματα, όπως: αναπτυξιακά γνωρίσματα της εφηβείας, διαταραχές συμπεριφοράς στην εφηβεία, εξαρτητικές συμπεριφορές, κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, ο ρόλος του εκπαιδευτικού.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13/11/2014 - 10:26