Ειδήσεις από την ΕΡΑ Καρδίτσας

Καρδίτσα  5/6/2015



Ο Σύλλογος Οξυάς για τα μικρά υδροηλεκτρικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς, παρακολουθώντας, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, την εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας για τα σχεδιαζόμενα στο χωριό της Οξυάς «μικρά» υδροηλεκτρικά στις θέσεις «Κούρα» και «Μελίσσι», η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο και έχοντας υπόψη του την έκδοση άδειας για ένα ακόμη όμοιο υδροηλεκτρικό στη θέση «Καρυά» του χωριού, μετά από μελέτη όσων στοιχείων κατάφερε να συγκεντρώσει και σχετική συζήτηση, αποφάσισε σε τακτική συνεδρίασή του, να προβεί στις παρακάτω ενέργειες, τις οποίες και δημοσιοποιεί για την ενημέρωση των μελών αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου :

1. Να αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ζητώντας του να παρέμβει σύμφωνα με όσα από το νόμο ορίζονται, προκειμένου να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία των Φακέλων του κάθε έργου και να διαπιστωθεί το σύννομο των ενεργειών και αποφάσεων όσων Φορέων και Υπηρεσιών έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί.

2. Να αποστείλει επιστολή στο Δήμαρχο Μουζακίου και στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του ίδιου Δήμου, ζητώντας να συνεδριάσει για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνονται, η μηεναρμόνιση με την κοινοτική Οδηγία 2000 για τα Νερά και η μη εκπόνηση ακόμα των αναγκαίων διαχειριστικών μελετών για την απόδοση των ρεμάτων και ποταμών της περιοχής, η έλλειψη μελετών εκτίμησης των σωρευτικών και αθροιστικών επιπτώσεων των πολλών σε άθροισμα υδροηλεκτρικών έργων στο χωριό της Οξυάς αλλά και στην περιοχή, γενικότερα,η απουσία μέχρι σήμερα κάθε είδους διαβούλευσης με τους κατοίκους του χωριού,  ο διαφαινόμενος περιορισμός ή και αποκλεισμός της χρήσης του δημόσιου αγαθού του νερού, τα «δικαιώματα» του οποίου παραχωρούνται ξεκάθαρα σε ιδιώτες, μέσω των «αδειών χρήσης» νερού, που η πολιτεία τους χορηγεί.

Να σημειωθεί ότι το κείμενο της επιστολής προς τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, με τις θέσεις που σ’ αυτή διατυπώνονται, υποστηρίζεται και από το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων».

Ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ προς το Δήμο Καρδίτσας

Ιδιαίτερα θετική είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των οφειλετών του Δήμου Καρδίτσας στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 που έπειτα από την παράταση που έδωσε το Υπ. Οικονομικών λήγει στις 26 Ιουνίου.

Περισσότεροι από 1502 οφειλέτες αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δόθηκε, ρυθμισαν οφειλές τους προς το Δήμο Καρδίτσας, συνολικού ύψους 3.200.000€ περίπου, ενώ οι υπόλοιποι έχουν στη διάθεσή τους 20 μέρες περίπου για να υποβαλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Μετά την λήξη της ρύθμισης, ο Δήμος Καρδίτσας θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλομένων, κάτι που καθιστά σαφές και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Σωτ. Μπακαλάκου, η οποία σε δηλώσεις της, μεταξύ άλλων τόνισε : «ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για τους οφειλέτεςκαθώς μπορεί να τύχουν απαλλαγής των προσαυξήσεων μέχρι και στο σύνολό τους, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν.

Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί. Είμαστε αποφασισμένοι, παρόλο που είναι δυσάρεστο, να προβούμεμετά την λήξη της ρύθμισης σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλομένων, προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα όχι μόνο του Δήμου αλλά και των συνεπών οικονομικά Δημοτών».

Συνάντηση με τον Υπ. Εσωτερικών, για ζητήματα των Ρομά στον Δήμο Σοφάδων

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Κατρούγκαλο, στην οποία συμμετείχαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Δημοτική Σύμβουλος Σοφάδων, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, ο Δήμαρχος Σοφάδων, Αθανάσιος Σκάρλος, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων και εκπρόσωπος για θέματα Ρομά στην περιοχή, Παναγιώτης Χαρίτος.

Στην εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη, ο Υπουργός ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα σοβαρά ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, απασχόλησης και ασφάλισης που απασχολούν την κοινότητα των Ρομά, του Δήμου Σοφάδων αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Νομού. Στον Υπουργό, κοινοποιήθηκε η ανάγκη για αναζήτηση κονδυλίων για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων καθώς και το μείζον ζήτημα της επάνδρωσης και λειτουργίας του ΚΕΠ Ρεντίνας, για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των κατοίκων της Ρεντίνας και των γύρω περιοχών.

Ο κος Κατρούγκαλος, άκουσε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα παραπάνω θέματα και  διαβεβαίωσε πως  το Υπουργείο έχει λάβει γνώση των ζητημάτων των Ρομά και θα προβεί στην άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση τους. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν την ένταξη της κοινότητας των Ρομά σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προ-αναφερθέντων ζητημάτων. Όσον αφορά το ΚΕΠ Ρεντίνας, ο κος Υπουργός, δεσμεύτηκε για την λειτουργία του ΚΕΠ Ρεντίνας, και την επάνδρωση του μέσω της κινητικότητας προσωπικού από άλλες διοικητικές υπηρεσίες.

Η συζήτηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικότατο βήμα για την οικοδόμηση ενός πλήρους προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής στήριξης των κοινοτήτων των Ρομά, όχι μόνο στο πλαίσιο του Νομού Καρδίτσας, αλλά και πανελλαδικά. Συμφωνήθηκε, πως απαιτείται η δημιουργία μιας Δι-Υπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει φέρει την περάτωση του παραπάνω στόχου, σε συνεργασία με τις κοινότητες των Ρομά, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Εκδήλωση σήμερα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015»

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας  «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» διοργανώνει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ  της Καρδίτσας εκδήλωση που αφορά το Νομοσχέδιο  Μπαλτά – Κουράκη  για την εκπαίδευση.

Η  Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» αποβλέπει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των πολιτών για τις επιπτώσεις των Νομοσχεδίων Μπαλτά – Κουράκη στην εκπαίδευση της χώρας.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» αποτελείται από λειτουργούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσηςΣτην ανοιχτή εκδήλωση της Καρδίτσας ομιλητές θα είναι για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Γιάννης Αντωνίου, Δ/ντής του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθήνας και για την Τριτοβάθμια ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Θάνος Βερέμης. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κος Σπ. Ταλιαδούρος.

Εθελοντικό καθαρισμό του άλσους της Παπαράντζας οργανώνει για τις 14 Ιουνίου ο Δήμος Καρδίτσας

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από το 1972 ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, αλλά και την υπενθύμιση  της ανάγκης για την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθελοντισμού σε θέματα περιβάλλοντος αποτελεί βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καρδίτσας που έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση των παραπάνω στόχων, στις οποίες συμμετείχαν με ενθουσιασμό εκατοντάδες συμπολίτες.

Έτσι, μετά τον εθελοντικό καθαρισμό στο Αθλητικό Πάρκο - που λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών επεκτάθηκε στο Παυσίλυπο, την Πλατεία Πλαστήρα και κεντρικές οδούς της πόλης, - την εθελοντική δενδροφύτευση στο στρατόπεδο Λουμάκη, όπου φυτεύθηκαν 450 δένδρα, ο Δήμος Καρδίτσας οργανώνει την Κυριακή 14 Ιουνίου εθελοντικό καθαρισμό του άλσους της Παπαράντζας.

Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει καθαριότητα του χώρου, κοπή των χόρτων (όποιος έχει δικό του χλοοκόπτη μεσινέζας ή τσεκουράκι παρακαλείται να το φέρει)  και καθαρισμός των δένδρων από κισσούς.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05/06/2015 - 10:36