Ειδήσεις από την ΕΡΑ Βόλου

---Τριγμούς μεταξύ υπουργείου Εργασίας – Περιφέρειας Θεσσαλίας και Σωματείων εργαζομένων στους ΟΤΑ, προκαλεί  η διάθεση 1,2 εκ. ευρώ και στους τέσσερις νομούς, για την κοινωνική οικονομία. Πανηγυρική παρουσίαση του προγράμματος «μηχανισμοί υποστήριξης-ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», χθες στην Λάρισα,από τον υφυπουργός Εργασίας Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Άμεση  αντίδραση των  Συνδικάτων Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και Λάρισας. «Ο υφυπουργός Εργασίας  ως πλασιέ των επιχειρηματικών συμφερόντων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, εισηγείται την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων τις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, αναφέρεται σε ανακοίνωση και πληροφορεί περί τίνος πρόκειται. Συμφώνα λοιπόν με τους εργαζόμενους και στους δύο ΟΤΑ, οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν είναι νέο «φρούτο», αλλά είναι συνεταιρισμοί που λειτουργούν σαν καπιταλιστικές  επιχειρήσεις, που χρόνια τώρα προωθούνται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην χώρα μας νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το νόμο Κατσέλη.

Οι θιασώτες της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας» όπως ο υφυπουργός και ο Κώστας Αγοραστός τις προπαγανδίζουν σαν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι όμως έτσι, αφού η «Κοινωνική Οικονομία» αποτελεί μορφή οικονομίας, που υιοθετείται από την συγκυβέρνηση, ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», που προτείνουν, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Και οι ανακοινώσεις καταλήγουν: «Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, ενίσχυση αντιθέσεων, διάσπαση και κατακερματισμό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε κρίσιμες υπηρεσίες.
Ουσιαστικά εκχωρούνται λειτουργίες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Τρεις – τέσσερις εργαζόμενοι φτιάχνουν συνεταιρισμό, μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και παίρνουν κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί».

--- Στην τελική ευθεία  ο διαγωνισμός για την παραχώρηση, από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες ,των 14 Περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Σκιάθου.  Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν  οι τεχνικές και την Τρίτη οι οικονομικές προσφορές των ενδιαφερομένων. Να υπενθυμίσουμε πως ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η αχτύπητη τριανδρία Κοπελούζου, Μπόμπολα, Μυτηλιναίου.

---Τέλος εποχής για το αναλογικό σήμα στους δέκτες των τηλεοράσεων από σήμερα και για την Θεσσαλία, στον «αέρα» η ψηφιακή εποχή. Κατά χιλιάδες χαμηλόμισθοι, φτωχοί συνταξιούχοι, άνεργοι έσπευσαν στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών για να προμηθευτούν το μαγικό κουτί, τον αποκωδικοποιητή του καρτέλ που έχουν στήσει τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, δηλαδή οι όμιλοι Κοντομηνά, Κουρή, Κυριακού,  Ψυχάρη,  Μπόμπολα, Αλαφούζου και  Βαρδινογιάννη. Το έμμεσο χαράτσι κόστισε από 20 έως 50 ευρώ.

---Με ενδιαφέρον αναμένονται τ΄ αποτελέσματα ημερίδας για το φράγμα Παναγιώτικο, που συνδιοργανώνουν ο «Δήμος Ανατροπής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και ο «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», απόψε, στις 6 στο Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης Αργαλαστής. Επί τάπητος τα προβλήματα του φράγματος και οι προτάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού στο νότιο Πήλιο. Θα μιλήσουν εκ μέρους του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο γεωλόγος, Δημήτρης Πάτρας, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, καθώς και  βουλευτές του νομού.

---Αιμορραγία για τα δημοτικά ταμεία τα ενοίκια, που καταβάλλει κάθε μήνα ο Δήμος Βόλου, σε ιδιώτες για τη στέγαση υπηρεσιών του. Τα ΚΕΠ και τα ΚΑΠΗ που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια, βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς μετεγκατάστασης σε αναξιοποίητα δημοτικά κτίρια. Καταληκτική ημερομηνία ορίσθηκε η 15η Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία Οικονομικών του δήμου, το όφελος θα ανέλθει σε τουλάχιστον 60.000 ευρώ ετησίως.

---Παρατείνεται έως τις 28 Νοεμβρίου, η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων ρυθμίσεων του ΟΓΑ. Ο ασφαλιστικός Οργανισμός, διευκρινίζει πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν ήδη αποσταλεί.

---Τραγικό δυστύχημα με θύμα 70χρομο ρομά, λίγο πριν τις 8 σήμερα το πρωί, σε διάβαση του ΟΣΕ, στο ύψος των Μελισσιάτικων Μαγνησίας. Αμαξοστοιχία που είχε κατεύθυνση προς Λάρισα, παρέσυρε Ι.Χ. αυτοκίνητο, που κατευθυνόταν από Αλιβέρι προς Ν. Ιωνία Βόλου και οδηγούσε ο άτυχος άνδρας.  Σύμφωνα με την Τροχαία, οι μπάρες ήταν κατεβασμένες και τα ηχοφωτεινά συστήματα βρίσκονταν σε λειτουργία, όταν το αυτοκίνητο επιχείρησε να κάνει μανούβρα για να περάσει τη διάβαση.

---Ολοκληρώνεται  σήμερα η πρώτη φάση της τριήμερης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ενάντια στον υπό τροποποίηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Άμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο  καταγγέλλει την συγκυβέρνηση, για την απόφαση της να δώσει «νέα δώρα» στους τραπεζίτες.

--- Στην Λάρισα  σήμερα,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό – Συντονισμός δράσης Αθηνών – Λευκωσίας».

---Για παράνομη διαχείριση αδέσποτων ζώων μηνύθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική - Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το σωματείο του Βόλου “Κόσμος και Φύση”, ο Αχιλλέας Μπέος.
Στην μηνυτήρια αναφορά, η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τονίζεται πως εξετάζονται επιπλέον νομικές κινήσεις και καλεί τους φιλόζωους να προχωρήσουν σε ακτιβιστικές δράσεις για να εμποδίσουν τις παρανομίες του δημάρχου.

--- Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου θα πραγματοποιήσει αύριο, από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι, η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που έχει καθιερωθεί η 14η Νοεμβρίου, στην οδό Ερμού, μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο.

---Ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Χαμόγελου του Παιδιού, το 1ο κινητό εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας για παιδιά, συνεχίζοντας το οδοιπορικό του στην Ελλάδα, θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από τη Δευτέρα 24 έως και τη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου από τις 09:00 έως τις 19:30 καθημερινά. Στον «ΟΔΥΣΣΕΑ» θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους να συμμετέχουν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης για σοβαρά θέματα που αφορούν στα παιδιά  όπως η κακοποίηση, η χρήση της τεχνολογίας, ο σχολικός εκφοβισμός κ.λ.π.

--- Μαθήματα αλληλεγγύης από τους προσκόπους του Βόλου, στις 11 μεθαύριο το πρωί, στο άγαλμα των Ηρώων, στην παραλία της πόλης, με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο. Θα προσφέρουν σε φίλους και περαστικούς από ένα σάντουιτς, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα πρέπει να κοπεί στη μέση και το άλλο μισό, να προσφερθεί σε όποιον το έχει ανάγκη. «Εδώ και 106 χρόνια κάνουμε πράξη την προσφορά και ξέρουμε καλύτερα από όλους ότι, το δώρο που χαρίζεις ή που μοιράζεσαι, σε κάνει πιο ευτυχισμένο και πιο χαρούμενο από το δώρο που σου χαρίζουν», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στην πρόσκληση.

---Μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση του Δημήτρη Καζάκη, του Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου, αύριο στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Πόλις Εθνών και Επιστημών,(Γαλλίας 88 και Χατζηαργύρη),με θέμα «Πατρίδα». Διοργανώνεται από το ΕΠΑΜ Μαγνησίας στα πλαίσια σεμιναρίων με σκοπό την πολιτική μας αφύπνιση. Συντονιστής θα είναι ο Φίλιππας Ζανάκης.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54