Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-23-12-2014

Στον Εισαγγελέα Ζακύνθου οι συλληφθέντες του κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ζακύνθου, Π. Μπακάλης και ο Διοικητής της Ασφάλειας Α. Παπαδημητρίου, στην οποία ενημέρωσαν για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που έγινε μετά από συλλήψεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες. Συνελήφθησαν 30 Σύριοι και 6 διακινητές εκ των οποίων ο 1 Σύριος και οι 5 Ζακυνθινοί, ενώ αναζητείται ακόμα 1 άτομο. Κατασχέθηκε το ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στην Ιταλία αλλά και 2 αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο και τη σχετική ενημέρωση της ΕΡΑ Ζακύνθου, ο Αστυνομικός Διευθυντής δήλωσε πως Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών στη Ζάκυνθο μαζί με το Λιμεναρχείο. Η αστυνομία στη διάρκεια διήμερης εκτεταμένης επιχείρησης συνέλαβε τον ηγετικό πυρήνα του κυκλώματος που τον αποτελούσαν 1 Σύριος και 5 Ζακυνθινοί, ενώ ένα ακόμα άτομο αναζητείται.

Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, προκύπτει ότι ο κεντρικός πυρήνας του κυκλώματος, αποτελούνταν από επτά άτομα, έναν 27χρονο αλλοδαπό Συριακής καταγωγής και έξι ημεδαπούς από 43 έως 53 ετών, οι οποίοι είχαν μεταξύ τους ιεραρχική δομή και διακριτικά κατανεμημένους ρόλους, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό την παράνομη μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών. Μέχρι τώρα ταυτοποιήθηκε ο ηγετικός ρόλος του 27χρονου Σύριου, ο οποίος συντόνιζε και κατεύθυνε  τα υπόλοιπα μέλη με την συνδρομή ενός 46χρονου ημεδαπού. Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης του κυκλώματος ο 27χρονος Σύριος εντόπιζε και διευκόλυνε την τμηματική μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών από την Αθήνα  στην Ζάκυνθο, τους οποίους στην συνέχεια παραλάμβαναν από το ΚΤΕΛ του νομού, τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος και ακολουθώντας  την -αρμοδιότητα- ρόλο που τους είχε κατανεμηθεί, τους οδηγούσαν σε καταλύματα στην περιοχή του Λαγανά και στο Καλαμάκι και στην συνέχεια  μεθόδευαν την θαλάσσια μεταφορά, με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος, στις ακτές της Ιταλίας».

Η αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε η Αστυνομική Διεύθυνση με την συμμετοχή του Τμήματος Ασφαλείας, της Ομάδας πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και την συνδρομή του Λιμεναρχείου είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου στο Καλαμάκι, κατά την διάρκεια της διακίνησης τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ο 27χρονος Σύριος και ο 46χρονος ημεδαπός, καθώς επίσης και τα τέσσερα ακόμη μέλη του πυρήνα 43,49,46,46 ετών ημεδαποί, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 53χρονος ημεδαπός και παράλληλα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά τριάντα μη νόμιμοι μετανάστες Συριακής καταγωγής. Την περιέργεια των αστυνομικών κίνησε ένα συμβάν πριν από αρκετές ημέρες όταν ένα αυτοκίνητο VAN σταμάτησε σε κάποιο σημείο και από μέσα κατέβηκαν αρκετοί αλλοδαποί, 10 στον αριθμό. Καθώς τώρα δεν είναι τουριστική περίοδος και οι αλλοδαποί αφέθηκαν κοντά σε ξενοδοχείο και μάλιστα δίπλα στη θάλασσα, η αστυνομία ανέμενε ότι υπάρχει κάτι με μετανάστες. Τα άτομα τα έφερναν τμηματικά στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία τους συλληφθέντες βαρύνουν κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες καθώς από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου σχηματίσθηκε σε βάρος τους δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την διακίνηση και διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από την χώρα μη νόμιμων μεταναστών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και αναμένονται τα νεότερα. Η εισαγγελική αρχή ζήτησε να παραμείνουν εδώ οι μετανάστες για να γίνει η ανάκριση.

«Να αποκαταστήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα δημόσια κτίρια» δηλώνει ο επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης», Μίμης Μαρίνος-Κουρής

Η αξιοποίηση των ανενεργών δημοσίων κτιρίων πρέπει να γίνει με ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο, δήλωσε στον τοπικό τύπο, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» Μίμης Μαρίνος-Κουρής ο οποίος με αφορμή τη διεκδίκηση του παλιού Νοσοκομείου έβαλε ένα πλαίσιο σε όλα αυτά για να μην γίνουν στην τύχη.  «Από το ¼ του αιώνα, δηλαδή 25 χρόνια από τότε που άλλαξε το αναπτυξιακό μοντέλο με την αναγκαστική εισαγωγή του τουρισμού χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι, από πρωτοβουλίες ιδιωτών αναπτύχθηκε αυτό και  από τότε μέχρι σήμερα προχωρούμε κάθε φορά με εμβαλωματικές λύσεις δηλαδή ότι προκύψει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς οργανωμένο σχέδιο που να δείχνει την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Κουρής και συμπλήρωσε: «Αυτό το σχέδιο είναι απαραίτητο να γίνει και όχι τη στιγμή που εμφανίζονται τα προβλήματα, γιατί τότε είναι αργά. Προτείναμε λοιπόν το ίδιο και για τα κτίρια. Το κτιριακό κεφάλαιο που έχει ο δήμος και οι άλλοι δημόσιοι φορείς είναι πολύ μεγάλο. Θέλει αποκατάσταση γιατί η φθορά οδηγεί στην καταστροφή αλλά πρέπει και να αξιοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί. Αυτό πρέπει να το ακολουθούμε με συνέχεια και συνέπεια».

Για το χώρο του παλιού Νοσοκομείου ο κ. Κουρής επεσήμανε: «Μπήκε θέμα για τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων να διεκδικηθεί το πρώην Νοσοκομείο που είναι 5 στρέμματα. Αυτό χρειάζεται σχέδιο γιατί η περιοχή προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Πρέπει να το συνδέσουμε με το κυκλοφοριακό, με τις ανάγκες στέγασης πολλών άλλων υπηρεσιών και να πραγματοποιηθεί με βάση το σχέδιο. Αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν οπωσδήποτε σχέδιο γιατί επιφέρουν αλλαγές και κάθε μετακίνηση πρέπει να μελετηθεί. Επίσης πρέπει να δούμε και τη συμβατότητα γιατί το Νηπιαγωγείο είναι ασύμβατο με άλλες χρήσεις, όπως η Αστυνομία. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε πράγματα που είναι κρυμμένα όπως το Αρχείο Βαρβιάνη. Τα κτίρια είναι πολλά όπως αυτά των πρώην καποδιστριακών Δήμων, τα σχολεία κλπ. Αυτά θέλουν συντήρηση και αξιοποίηση για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Τέλος ο κ. Κουρής πρότεινε: «Καταγράφουμε το κτιριακό κεφάλαιο που είναι αναξιοποίητο και καταγράφουμε τις ανάγκες. Αυτό χρειάζεται συντονισμένες κινήσεις και όχι ενθουσιασμό ότι θα γίνει αύριο. Η πιο μικρή μετακόμιση δημιουργεί νέες συνθήκες και πρέπει να το δούμε. Από την επόμενη μέρα πρέπει να γίνει μία ομάδα από δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα χρεωθεί αυτό το σχέδιο. Την ευθύνη θα έχει ο πολιτικός προϊστάμενος».


«Έπεσαν» οι υπογραφές, μετά την…απένταξη, για την επανένταξη, στο ΕΣΠΑ, και τη χρηματοδότηση του έργου της ιστορικής πλατείας Σολωμού!

Μετά από προσπάθειες μηνών “έπεσε” την Πέμπτη,18 Δεκεμβρίου, η υπογραφή για την επανένταξη και χρηματοδότηση του έργου της πλατείας Σολωμού στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό Δήμων της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, μετά την πρόσφατη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστα Σκρέκα στο Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και τους συνεργάτες του στην Αθήνα, με έγγραφο που υπογράφει ο Προϊστάμενος του Ειδικού Φορέα διαχείρισης της ΕΕΤΑΑ προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατατέθηκε αίτημα επικαιροποίησης πίνακα για έργα που αφορούν τρεις Δήμους της ελληνικής περιφέρειας, ένας εκ των οποίων  είναι και αυτός του νησιού μας.

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο ζητείται η αλλαγή του χαρακτηρισμού των έργων από “προς απένταξη” σε “ολοκληρωμένα”  σύμφωνα με το υλικό τεκμηρίωσης  που επισυνάπτεται στο σχετικό φάκελο. Με  αυτή την αλλαγή χαρακτηρισμού ανοίγει ο δρόμος της χρηματοδότησης του έργου της πλατείας Σολωμού, η οποία είχε κοπεί από τον Αύγουστο του 2013 με ανάλογα έγγραφα τα οποία είχαν κοινοποιηθεί στο Δήμο Ζακύνθου. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια έγγραφα τα έργα για τα οποία αλλάζει ο χαρακτηρισμός τους και μπαίνουν σε τροχιά οριστικής και μόνιμης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση της  πλατείας Σολωμού Δήμου Ζακύνθου, η οικιστική αναβάθμιση πλατείας του Δήμου Σουλίου και η ανάπλαση τριών πλατειών του Δήμου Ιάσμου.

Να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για την πλατεία Σολωμού, πρόκειται για την πιο ιστορική και την κεντρικότερη πλατεία της Ζακύνθου, η οποία, εκτός από τα πολλά και σημαντικά κτίρια που την περιβάλλουν, φιλοξενεί και την προτομή του Ζακυνθινού, αλλά κυρίως, εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού και τώρα είναι κλειστή για το κοινό, λόγω εργασιών αναβάθμισης, που πρέπει, μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού να τελειώσουν, έχοντας αποκτήσει την εικόνα που τής αξίζει, για να μην έχει την…τύχη άλλων έργων «φαντασμάτων» του νησιού!


Διεύθυνση Τουρισμού, στο Δήμο Ζακύνθου, δημιουργεί η νέα Δημοτική Αρχή

Έμφαση στον τομέα του τουρισμού δίνει εμπράκτως, όπως υποστηρίζει τοπική εφημερίδα, ο Δήμος Ζακύνθου και για το λόγο αυτό προχωρά στην σύνταξη νέου οργανογράμματος το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Διεύθυνσης Τουρισμού. Η πληροφορία έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες και ο Δήμαρχος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες του σε αυτό τον τομέα, για να καλύψει όλα τα κενά που ενδεχομένως προκύψουν στη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας. Προς το παρόν είναι γνωστό ότι έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ για την τουριστική προβολή καθώς ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αυτό δεν του επιτρέπει να είναι ανοιχτοχέρης στις δαπάνες.
Ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς έκανε έκκληση στους δημότες και ειδικά στους επιχειρηματίες που οφείλουν χρήματα από τέλη παρεπιδημούντων κλπ., να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αρχίσουν να πληρώνουν σταδιακά για να μπορέσει κι αυτός με τη σειρά του να ανταποδώσει με μία σωστή και μακρόπνοη τουριστική προβολή.


Με νέο εξοπλισμό και προσωπικό ενισχύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου

Με νέο εξοπλισμό ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου μετά από αρκετά χρόνια και μπορεί να μεσολάβησε ένα από τα πιο ήσυχα Καλοκαίρια της τελευταίας δεκαετίας από άποψη δασικών πυρκαγιών, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η υπηρεσία δεν πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, από την Υπηρεσία παραλήφθηκε ένα Μικρό  ευέλικτο πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 με δεξαμενή νερού 500λιτ, το οποίο μπορεί να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία επίσης παρέλαβε δύο νέα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ πολύ σύντομα θα φτάσουν στη Ζάκυνθο δύο νέου τύπου πυροσβεστικά οχήματα 2,5 τόνων νερού.

Ο Προϊστάμενος Κίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρακολούθησε  πρόσφατα εκπαίδευση στην Αθήνα σε αυτά τα καινούριου τύπου πυροσβεστικά οχήματα, με σκοπό να γίνει στη συνέχεια και η εκπαίδευση του προσωπικού. Μάλιστα, πρόσφατα το προσωπικό ενισχύθηκε με 5 νέους πυροσβέστες, οι οποίοι πρόσφατα αποφοίτησαν από την Σχολή Πυροσβεστών.


Το αίτημα για τον χαρακτηρισμό παραδοσιακών οικισμών επαναφέρει ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

Την πρόταση για τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων οικισμών στη Ζάκυνθο ως παραδοσιακών ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα και  να αναδειχθούν από πολλές απόψεις επαναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του νησιού και το θέμα έχει ήδη τεθεί στις νεοεκλεγμένες διοικήσεις που ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου στο Δήμο Ζακυνθίων αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, τα μέλη του τοπικού συλλόγου Αρχιτεκτόνων προχώρησαν πρόσφατα σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων τους εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο και το ζήτημα του χαρακτηρισμού των παραδοσιακών οικισμών είναι ένα από αυτά που συνεχίζει να θέτει η διοίκηση του Συλλόγου προς τις τοπικές αρχές.

Ο επανεκλεγείς στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Νίκος Βουτσινάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε-, τόνισε πως το αίτημα για τους παραδοσιακούς οικισμούς μετρά σχεδόν μια δεκαπενταετία και πως η πρόταση του Συλλόγου έχει τεθεί εκ νέου τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στην Περιφέρεια. «Μας απασχολεί το ζήτημα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και της προστασίας του φυσικού αλλά και δομημένου περιβάλλοντος. Η Ζάκυνθος είναι το μόνο νησί στα Επτάνησα χωρίς χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς» σημείωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, υπογραμμίζοντας πως έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και πολλά χρόνια, οι οποίες ουδέποτε αξιοποιήθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η πρόταση που έχουμε υποβάλει ταξινομεί τους οικισμούς σε τρεις κατηγορίες. Τους πολύ αξιόλογους από αρχιτεκτονικής άποψης, αυτούς που παρουσιάζουν μια μέση κατάσταση και σε αυτούς που λόγω του πλήθους των σύγχρονων κατασκευών έχουν χάσει τον χαρακτήρα τους. Το θέμα του χαρακτηρισμού παλιά το διαχειριζόταν η Νομαρχία, σήμερα ο Δήμος και η Περιφέρεια. Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει πλήρες σχέδιο Νόμου με πλήρη στοιχεία για τα χρώματολόγια, τις διαστάσεις κτλ και βασιζόμαστε στην εμπειρία άλλων περιοχών » τόνισε και συμπλήρωσε πως δυστυχώς μέχρι τώρα ο Σύλλογος δεν έχει καταφέρει να …πείσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Παραδώσαμε την πρόταση μας στους νέους αιρετούς αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση προς το παρόν» δήλωσε  ακόμη, συμπληρώνοντας πως η δουλειά του Αρχιτέκτονα αφορά και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
«Οι νέες αρχές θα πρέπει να ενημερωθούν, να γίνει μια συζήτηση στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να τους εξηγήσουμε τις προτάσεις μας. Από εδώ και πέρα, αν συμφωνούν σε αυτά και αν πιστεύουν στο μέλλον του τόπου, καλό είναι να τα λύσουν! Δεν μπορεί η Κέρκυρα να έχει 45 παραδοσιακούς οικισμούς, η Κεφαλονιά 18, η Λευκάδα 9 και εμείς ούτε έναν!» τόνισε. Σε ότι αφορά τέλος τα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Βουτσινάς ανέφερε  πως  οικοδομική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, ακολουθώντας λίγο πολύ τον γενικό κανόνα, έχει μειωθεί κατά 60%.

«Οι νέες κατασκευές είναι πολύ λίγες και η δουλειά είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μια οικονομική αβεβαιότητα σε όλους τους ιδιώτες, με όλα αυτά που έχουν γίνει και με ένα νομικό πλαίσιο που αλλάζει από την μία ημέρα στην άλλη. Η δουλειά μας έχει πέσει σε ποσοστό 60%» σημείωσε  μεταξύ άλλων.

 













Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54