Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Μας τα  «είπαν» στην ΕΡΑ Πύργου

Την ΕΡΑ Πύργου επεσκέφθησαν παιδιά –συνοδευόμενα από τους γονείς τους –που μετέχουν   στο Σύλλογο του Κοινωνικού Πολυχώρου "ΔΕΞΑΜΕΝΗ".

Τα παιδιά, που συμμετέχουν στο παιδικό τμήμα των παραδοσιακών χορών και εθίμων τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα γνωστά "Μωραϊτικα".

Όπως μας  είπαν, μαθαίνουν - πέρα από χορούς- και την ιστορία των χορών ,έθιμα ,ταχταρίσματα ,κάλαντα κ.α  και θέλησαν να τα πουν στο ελεύθερο ραδιόφωνο στην ιστορική ΕΡΑ Πύργου!

Μαζί τους  και  το "Εκπαιδευτικό καφενείo" ( Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) που κατασκεύασαν  γούρια για τους 15 εργαζόμενους της ΕΡΑ που αντιστέκονται 18 μήνες τώρα  μετά την απόλυσή τους και το «μαύρο» που επέβαλε η μνημονιακή συγκυβέρνηση  και συνεχίζουν να εκπέμπουν άμισθοι .

Συμβολική η πράξη τους όπως τόνισαν, απέναντι σε αυτούς που παρά   τις δυσκολίες δεν εξαγοράστηκαν, δεν υπέκυψαν και αποτελούν με τη στάση τους παράδειγμα  για όλους τους  εργαζόμενους.

Μας ευχήθηκαν καλά  Χριστούγεννα και το 2015 να γίνει έτος ανατροπής, ώστε να δικαιωθούν όχι μόνον οι απολυμένοι της ΕΡΤ αλλά και όλος ο λαός που υποφέρει από την απώλεια βασικών του δικαιωμάτων…

Αλλάζει  τα δεδομένα στην πλατεία Δικαστηρίων ο Δικηγορικός  Σύλλογος Πύργου

Παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια  από όλο τον κόσμο, ροκ , τζαζ , λαϊκά ! Στην πλατεία Δικαστηρίων στον Πύργο,  έναν χώρο που προσφέρεται  ιδανικά για τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς  στο κέντρο  της πόλης , από το πρωί της Τετάρτης μέχρι αργά το απόγευμα, η πόλη θα αλλάξει όψη ! Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου του Πύργου και σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην πλατεία Δικαστηρίων αλλά και νεανικά μουσικά σχήματα, παραμονή των Χριστουγέννων, θα επιχειρηθεί η αντιστροφή του κλίματος, που λόγω των συνθηκών είναι βαρύ, ώστε να επικρατήσει μια νότα αισιοδοξίας, χαράς και ελπίδας…

«Στόχος μας είναι να «ανοιχτεί» ο κόσμος, να βγει έξω, να περάσει να μιλήσει, να τραγουδήσει, να περάσει από τα καταστήματα να ψωνίσει, να χαμογελάσει …» θα μας πει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πύργου Δ. Δημητρουλόπουλος.

Οι καταστηματάρχες θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους, με πάγκους που θα στήσει ο καθένας μπροστά από το μαγαζί του και θα προσφέρει στον κόσμο  κεράσματα της επιλογής του, γλυκά, αναψυκτικά, ότι αποφασίσει ο καθένας πως μπορεί να προσφέρει.

Παράλληλα από το πρωί νέα παιδιά  με σαξόφωνο, βιολί , κιθάρα και πλήκτρα, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικά τραγούδια, από το τόπο μας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει  το συγκρότημα Paspartou που θα ερμηνεύσει τραγούδια ροκ , τζαζ  κλπ από το ξένο κυρίως ρεπερτόριο, μουσικές από ταινίες κλπ με γιορτινή χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Αργά το μεσημέρι, το συγκρότημα ALMA θα αναλάβει να διασκεδάσει τους πολίτες με ένα πιο κεφάτο λαϊκό πρόγραμμα… Στις εναλλαγές των μουσικών θα υπάρχουν D.J  που θα μας οδηγούν μουσικά στην μετάβαση από το ένα μουσικό είδος στο άλλο…

Χριστούγεννα με τα σκουπίδια στους δρόμους

Γιορτές με τα σκουπίδια στους δρόμους θα κάνουν οι πολίτες στην πρωτεύουσα της Ηλείας, τον Πύργο. Από ελάχιστα σημεία στην πόλη  απομακρύνθηκαν χθες  όγκοι σκουπιδιών, κάτι που αποτελεί  σταγόνα στον ωκεανό!  Τα ξημερώματα της Τρίτης για λίγες ώρες έγινε αποκομιδή σε κεντρικά σημεία του Πύργου και τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν μεταφέρθηκαν στην ΑΓΡΟΤΕΚ δίπλα στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς δόθηκε άδεια από τον διοικητή του, για χρήση του χώρου μόλις για μια ημέρα, προκειμένου να γίνει άμεση μεταφόρτωση και μεταφορά στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, όπου υπάρχει ανοχή λίγων τόνων ακόμα στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας. Η αποκομιδή των σκουπιδιών θα ξεκινήσει και πάλι τη Δευτέρα, με στόχο να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες έως την Πρωτοχρονιά, όμως ο όγκος τους είναι πολύ μεγάλος και φαντάζει αδύνατο να καθαρίσει η πόλη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Ναι» από  το Δ.Σ Πύργου για  την  Οσία Ξένη

Κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο  των παρατάξεων «Ανοιχτή Συμπολιτεία» και  «Λαϊκή Συσπείρωση», πέρασε αργά το βράδυ της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, απόφαση για την  προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων στην Οσία Ξένη, θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης !

Το Δ.Σ συνηγόρησε για την προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων στην Οσία Ξένη,  υπό όρους, δηλαδή να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, να υπάρχει υπογραφή από τον περιφερειάρχη για την αδειοδότηση του χώρου και  μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Πύργου. Αυτή είναι μια κατ’ αρχήν απόφαση, αφού εφόσον εξασφαλιστούν όλες οι νόμιμες άδειες, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Οσία Ξένη.

Αναπτυξιακό πρόγραμμα στις πυρόπληκτες περιοχές μετά το «φρένο» από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος

Την ερχόμενη Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση για το 2014, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με αρκετά θέματα στην ατζέντα.

Μεταξύ των θεμάτων είναι η έγκριση πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων στο Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ για το έτος 2014,και η έγκριση κατάρτισης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, η Περιφέρεια καλείται να επανασχεδιάσει τα έργα αποκατάστασης (!) στις πυρόπληκτες περιοχές!

Ποιος είναι ο λόγος που με τέτοια καθυστέρηση, επανεξετάζεται η διάθεση 24.700.000 €, από το Ταμείο Μολυβιάτη εκ των οποίων τα περίπου 21 επρόκειτο να διατεθούν στην Ηλεία από το 2012 ;

Μια αιτία είναι η «καρατόμηση» των προτάσεων που υπεβλήθησαν, καθώς μόλις  τέσσερις  από τις 84 πληρούσαν τις προϋποθέσεις και απαιτήθηκε η υποβολή νέων προτάσεων από τους δήμους. Έτσι πέρασε άπρακτο το  2013 και απαιτήθηκε νέα ΚΥΑ για το 2014

Ο ουσιαστικότερος όμως λόγος ήταν ότι το Γραφείο Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, απαίτησε τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών στις θέσεις των προτεινόμενων έργων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν αφορούν σε έργα «άσχετα με τις ως άνω πυρκαγιές (π.χ. για την εν γένει κατασκευή διαφόρων οδών κ.λ.π. που δεν είχαν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι του 2007 κ.λ.π.)».

Από τις  αυτοψίες έγιναν και απεδείχθη ότι :

Οι  προτάσεις αφορούν κυρίως σε έργα οδοποιίας. Ένα μέρος αυτών αποτελεί εργασίες στοιχειώδους συντήρησης (χαλικοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις), ενώ οι θέσεις παρεμβάσεων είναι κατακερματισμένες σε όλη την έκταση του Δημοτικού Διαμερίσματος. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν παραδίδεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοτελές τμήμα οδικού δικτύου (που να συνδέει πχ δύο οικισμούς).

Ορισμένα έργα αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες φαίνεται ότι ωφελούν μεμονωμένες ιδιοκτησίες.

Δεν διαπιστώθηκε –όσον αφορά στα έργα οδοποιίας- παρέμβαση που να αντιμετωπίζει προβλήματα οφειλόμενα άμεσα στις πυρκαγιές (όπως πχ προστασία από κατολισθητικά φαινόμενα λόγω απογύμνωσης των πρανών, καθιζήσεις οδοστρώματος κ.α.).

Τα έργα στο σύνολό τους είναι εντός των πυρόπληκτων Δημοτικών Διαμερισμάτων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τα αντίστοιχα ΦΕΚ. Είναι αδύνατον όμως να διαπιστωθεί μετά τη παρέλευση επταετίας από τις πυρκαγιές, αν τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα «καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007», όπως αναφέρεται στο υπ. αρ. 8655/12-05-14 έγγραφο του ΕΟΕ. Για το λόγο αυτό γίνεται έλεγχος αν τα οδικά αυτά τμήματα εμπίπτουν σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες.

Τα έργα στα οποία πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες κρίνονται ως αναγκαία και απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, πληρούν εν μέρει τον 1ο όρο της σχετικής 6ης ΚΥΑ όσον αφορά την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, όμως δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η εκπλήρωση επίσης του 1ου όρου περί αποκατάστασης. 

Δεν παρέχουν αξιοσημείωτη επενδυτική (προστιθέμενη) αξία και κατά συνέπεια τίθεται εν αμφιβόλω, κατά την άποψη της Υπηρεσίας, η συμβολή τους στα Αναπτυξιακά σχέδια της Περιφέρειας.

«Κουτσουρεμένη» η επιδότηση σε αγρότες-κτηνοτρόφους 

Λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα πιστώθηκαν τελικά ( μετά τις 12 το μεσημέρι χθες  Τρίτη 23 Δεκεμβρίου( τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηµοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι «ολοκληρώθηκε µετά την πραγµατοποίηση των απαραίτητων νόµιµων ελέγχων και χωρίς καθυστέρηση η εκκαθάριση της Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014, ποσού 928.520.274,14 και το σχετικό αρχείο πληρωµής έχει ήδη αποσταλεί στην Τράπεζα η οποία αυθηµερόν (23-12-2014) και µετά το µεσηµέρι θα πιστώσει στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα χρήµατά τους».

Όσοι ( οι ελάχιστοι ) είχαν πρόσβαση στο ιντερνέτ μπόρεσαν να δουν τι ποσά είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών του νομού μας, ξεροστάλιαζε στις τράπεζες, έχοντας πάρει από το πρωί «νούμερα» για να μπορέσει να δει το «χρώμα του χρήματος». Αγανακτισμένοι,  έκαναν λόγο για την αφερεγγυότητα µε την οποία αντιµετωπίζουν οι αρµόδιοι ένα τόσο σοβαρό γι’ αυτούς ζήτηµα σαν τις πληρωµές, ανακοινώνοντας ηµεροµηνίες πίστωσης των λογαριασµών, οι οποίες η µία µετά την άλλη δεν επαληθεύονται…Και  όσοι δεν άντεξαν να περιμένουν ως αργά το μεσημέρι θα επανέλθουν σήμερα και πάλι στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Επομένως, είναι λίγοι αυτοί- για την ώρα – αυτοί  που διαπίστωσαν ότι « κάτι τρέχει» με την πληρωμή τους. Αυτοί δηλαδή που περίμεναν την εκκαθάριση και δεν βρήκαν ευρώ στο λογαριασμό τους ! Η αυτοί που είδαν να πιστώνονται με πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν. Και άρχισαν φυσικά να    ψάχνουν να δουν τι έγινε.

Σε αυτό το ερώτημα κανείς δεν μπορεί να τους απαντήσει συγκεκριμένα, αν δεν σταλούν από το ΟΠΕΚΕΠΕ στο φορέα υλοποίησης του έργου της υποβολής των δηλώσεων, το αντίστοιχο αρχείο στην ΕΑΣ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων στο σύστημα, ώστε να πληρωθούν και όσοι δεν είχαν εισπράξει την προκαταβολή της ενιαίας στην πρώτη φάση.

Αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε.

Ωστόσο, ανέκυψαν άλλα που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που επεχείρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους χάρτες των επιλέξιμων εκτάσεων!

Εξ αιτίας αυτής της αλλαγής, έχουν «κοπεί» χιλιάδες επιλέξιμα- ως πέρυσι -  στρέμματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα  δουν τις επιδοτήσεις τους να μειώνονται από 10, 15 ως και 100% ! Σε κάποιους δηλαδή να τους ζητούν και επιστροφή των χρημάτων που τους έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή !

Το μέγεθος  της «λανθασμένης» σε βαθμό κακουργήματος κίνησης του υπουργείου θα φανεί επομένως με καθυστέρηση,  όταν θα φτάσει εδώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αντίστοιχο αρχείο. Και  από την προσεχή Δευτέρα θα τρέχουν όλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα… 

 Κόροιβος - Εθνική Ενόπλων Για το χαμόγελο των παιδιών…

Από την Αμαλιάδα και την Ηλεία, έγινε το ξεκίνημα μιας νέας συνεργασίας για την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, ανάμεσα στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και η ομάδα του Κοροίβου συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή τη συνεργασία, καθώς αγωνίστηκε σε μια φιλική αναμέτρηση μπάσκετ με αντίπαλο την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, στο κλειστό γυμναστήριο της Αμαλιάδας. Παρούσα στην εκδήλωση αυτή, που είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν στο σύλλογο, ήταν και η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά που τόνισε ότι  «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού. Έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας σε πάρα πολλά επίπεδα. Η σημερινή διοργάνωση είναι η αρχή όλης αυτής της προσπάθειας»
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54