Ειδήσεις από την ΕΡΑ Φλώρινας

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το Επιμελητήριο μας για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά Αλβανίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Αλβανίας, καθώς και ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Κορυτσάς, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας για περαιτέρω συνεργασίες. Στην συνάντηση αυτή ήταν παρόν και ο Δήμαρχος Κορυτσάς.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και εκπρόσωπο του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μας ενημέρωσαν για τις δράσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η  ομογένεια. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση από τον Πρόξενο κ. Πεδιώτη για το επενδυτικό περιβάλλον της περιοχής, τα πλεονεκτήματα καθώς και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για εμπορικές συνεργασίες. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πολλές δυναμικές επιχειρήσεις της περιοχής, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και στη μεταποίηση κρεάτων, επίσης συναντηθήκαμε με πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής και συζητήσαμε για συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών και αλβανικών επιχειρήσεων.   
 
Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου που είχε γίνει στη Φλώρινα 13-14-15 Δεκεμβρίου 2014. Τότε είχαμε υπογράψει σύμφωνο εμπορικών συνεργασιών μεταξύ του Επιμελητηρίου Φλώρινας, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Αλβανίας καθώς και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μοναστηρίου. Οι δράσεις αυτές ήδη έχουν αποδώσει οφέλη καθώς ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία εξαγωγών προς την Αλβανία. Αναδείχθηκε η ανάγκη όπως η επόμενη συνάντηση σε μορφή επιχειρηματικών συναντήσεων,  να πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου στο Μοναστήρι της FYROM.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

«ΤΑΡ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ»

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου – ΤΑP αποτελεί ένα μεγάλο έργο με διαχρονικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Με στόχο την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη για το έργο και τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων διοργανώνει ανοιχτή συνάντηση την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμύνταιου.

Σκοπός της συνάντησης είναι να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες/ χρήστες γης σχετικά με τη διαδικασία πρόσβασης στη γη, την απογραφή πληθυσμού και Παγίων, την ημερομηνία Αναφοράς για τις αξιώσεις αποζημιώσεων, τις εθελοντικές Συμφωνίες μεταξύ του ΤΑΡ και των ιδιοκτητών/χρηστών και τις τιμές Αποκατάστασης.

Μετά την ενημέρωση θα ακολουθήσει ανοιχτή Συζήτηση με τους ειδικούς της εταιρείας και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 888950


ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ

Με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Π.Ε Φλώρινας συναντήθηκε χθες Τρίτη 24 Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κα Ελισάβετ Παναγιωτίδου,ο προϊστάμενος αγροτικής οικονομίας Αθανάσιος Αλτίνης, και αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των προέδρων για θέματα που αφορούν προβλήματα των Γεωργοκτηνοτρόφων αλλά και για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΕΠΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας που συμμετέχουν στο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας- Βιοκλιματικά κτήρια» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Μακατσώρη Αγγελική και συμμετέχοντες καθηγητές την κ. Μάντζου Άννα, την κ. Τοπάλη Δανάη και τον κ. Σαμαρά Αθανάσιο, πραγματοποίησαν στις 19/02/2015 ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Καστοριάς στα πλαίσια του προγράμματος.

Η εκδρομή εκπλήρωσε τους μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς της σκοπούς σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό . Μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν πρόγραμμα του ΚΠΕ Καστοριάς σχετικό με τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας και ενημερώθηκαν σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που αφορούν την ενέργεια , τις ανανεώσιμες και συμβατικές πηγές ενέργειας, για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και κυρίως για τις:
• Ηλιακή Ενέργεια – Γεωθερμία
• Αιολική Ενέργεια- Υδροηλεκτρική Ενέργεια
• Βιοκλιματικά κτήρια

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν τους υπεύθυνους του ΚΠΕ Καστοριάς για την άρτια, εμπεριστατωμένη και λεπτομερή ενημέρωση και τη ζεστή φιλοξενία τους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν “Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο” από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου κάθε βράδυ στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”.

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
Τετάρτη 25/2 Bienvenido Mr. Marshall (Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ) του Luis García Berlanga, 1953
Πέμπτη 26/2 La lengua de las maripossas (Η γλώσσα της πεταλούδας) του José Luis Cuerda, 1999
Παρασκευή 27/2 La colmena (Η κυψέλη) του Mario Camus, 1982

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Από το Δ.Σ της Λ.Π.Φ.

Bienvenido Mr. Marshall (Καλώς ορίσατε Κ. Μάρσαλ) του Luis García Berlanga, 1953, 75'
Οι κάτοικοι του Βιγιάρ ντελ Ρίο, ενός χωριού της Καστίλλης, περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό, που συμπίπτει με την παρουσία μιας διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας. Φοράνε τα καλά τους, συνθέτουν ένα τραγούδι προς τιμή της επιτροπής και, πριν το συνειδητοποιήσουν, καταλήγουν να φτιάξουν ένα νέο χωριό από χαρτόνι εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία. Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του ισπανικού κινηματογράφου.

La lengua de las maripossas (Η γλώσσα της πεταλούδας) του José Luis Cuerda, 1999, 96'
Η ταινία βασίζεται σε τρία διηγήματα του Manuel Rivas και μας μεταφέρει σ’ ένα χωριό της Γαλικίας του ’36. Μέσα από τα μάτια του οχτάχρονου ήρωα παρακολουθούμε την πορεία προς την ενηλικίωσή του σ’ ένα περιβάλλον, όπου τα πάντα ανατρέπονται υπό την επιβολή της βίας των φρανκικών δυνάμεων. Η άγνοια, ο φόβος, η θρησκοληψία της τοπικής κοινωνίας θ’ αποτελέσουν και πάλι το χαλί για να περάσει ο στραγγαλισμός κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας. Εξαιρετικά δυνατή η τελευταία σκηνή. Υποψήφια για 13 βραβεία Γκόγια, βραβείο Γκόγια καλύτερης διασκευής σεναρίου.

La colmena (Η κυψέλη) του Mario Camus, 1982, 112'
Είναι ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989), ο οποίος έχει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια». Βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale του 1983.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25/02/2015 - 10:05