Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ζακύνθου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την Ημέρα Αγώνα για τη Δημόσια Υγεία


Το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ζακύνθου συμμετείχε στην Ημέρα Αγώνα για την Δημόσια Υγεία που όρισε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για εχθές Πέμπτη 04/06/2015. Επίσης, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έκαναν εχθές 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου. Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι η άμεση χρηματοδότηση, η  επαρκής στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και η καταβολή δεδουλευμένων των τελευταίων τεσσάρων μηνών 

Προγραμματίζεται ημερίδα για το ιδιοκτησιακό στα Επτάνησα

Αναλυτική ενημέρωση για την αγοραπωλησία των ορεινών έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα. Ο κ. Νιοτόπουλος έδωσε πληροφορίες για τις ενέργειες των τοπικών αρχών και τις νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία. Το θέμα είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ελήφθη απόφαση από τα μέλη του Περιφερειακού. Εν τω μεταξύ αναμένονται οι εξελίξεις επί του θέματος μετά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η εκκλησία.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Περιφερειακού που έγινε το Σαββάτο είναι οι εξής:
Το  Περιφερειακό  Συμβούλιο αποφάσισε:
•    ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος για την τοποθέτηση αυθαίρετης κεραίας της COSMOTE στο Νησάκι Κέρκυρας.
•    ομόφωνα την 4η Τροποποίηση Προσχεδίου Ετήσιου Προγράμματος Δράσης – 2015 της Π.Ι.Ν. 
•    ομόφωνα την 7η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Π.Ι.Ν.
•    κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη Στρατηγική  « Έξυπνης  Εξειδίκευσης »  για  την  Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων.
•    κατά πλειοψηφία τον  ορισμό ορκωτών  λογιστών  για  την  εκκαθάριση της  Α.Ε.Ν.Α.Κ. Α.Ε
•    κατά πλειοψηφία τον ορισμό των Περιφερειακών Συμβούλων Αλέξανδρου Μιχαλά και Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο για την Συγκρότηση Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού ΕΣΠΑ για την Τοπική  Αυτοδιοίκηση.
•    ομόφωνα την Τροποποίηση της υπ. αρ.  202-19/2014 απόφασης του Περ. Συμβουλίου ως προς την υλοποίηση της προμήθειας υδρομέτρων, υγρού τύπου,  ½ ίντσας  στα πλαίσια του έργου  «DRINKADRIA  “Networking for Drinking Water Supply in Adriatic Region ” “Δικτύωση για την παροχή πόσιμου νερού στις Περιφέρειες της Αδριατικής” Ακρωνύμιο DRINKADRIA».
•    κατά πλειοψηφία να χρησιμοποιηθεί η εισήγηση για τη διοργάνωση ημερίδας σχετική με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Επτάνησα και τα αποτελέσματα αυτής να συζητηθούν σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
•    Κατά πλειοψηφία την διόρθωση στοιχείων γεωτεμαχίου (κτήμα Λαυράγκα) ιδιοκτησίας ΠΙΝ., ύστερα από αίτημα όμορου ιδιοκτήτη (Γεωργίου Ζαχαράτου), στη θέση «Άγιος Ιωάννης, στα Ραζάτα.

Επίσης το Π.Σ επικαιροποίησε την 47-6/2015 απόφαση του Π.Σ σχετικά με την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό-παραλία στην Π.Ε Κέρκυρας και ζητά την ανάκληση του εγγράφου με αριθ. πρωτ.14009/18-5-2015 που αφορά την κατεδάφιση Αυθαίρετων Κατασκευών σε αιγιαλό – παραλία στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα και σοβαρότητα της υλοποίησης της απόφασης λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Αποφάσεις της συνεδρίασης της Κυριακής 31.5.2015
Το Π.Σ. κατά πλειοψηφία ενέκρινε την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του 1ου τριμήνου οικονομικού έτους 2015. Κατά  ψήφισαν  ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Θ. Γουλής και ο επικεφαλής της Κίνησης Επτανησίων Πολιτών Αλ. Δεσύλλας.
Επίσης αποφασίστηκε:
•    κατά πλειοψηφία η χορήγηση 16 νέων αδειών πλανόδιου –υπαίθριου εμπορίου και 5 για τη Ζάκυνθο 
•    ομόφωνα να ζητηθεί η παραχώρηση του  κτιρίου  του πρώην Ειρηνοδικείου Ιθάκης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ιθάκης προκειμένου   να μην καταβάλλονται μισθώματα για την στέγαση των υπηρεσιών αυτών.  Ιδιοκτησιακά το κτίριο  ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 
•    ομόφωνα η ένταξη της Ιθάκης στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που ισχύουν για την Κεφαλονιά. Το Π.Σ ζητά  να ενταχθεί και η Ιθάκη στη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει στο νησί της Κεφαλονιάς φορολογικές ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα του 2014 και 2015 λόγω των σεισμών. 
Επίσης ορίστηκαν οι περιφερειακοί  σύμβουλοι Θ. Μπούκας και Γ. Κουλούρης εκπρόσωποι της  Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη Γνωμοδοτική του Ν.2881/01 για τη «Ρύθμιση θεμάτων ναυαγίων και άλλες διατάξεις» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Τσούκας  με αναπληρωματικό μέλος το Γ. Κουλούρη στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγραμμάτων  LEADER.

Ψηφίσματα για τον Ίσσο και τους δικαστικούς υπαλλήλους
Το Π.Σ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την  απόπειρα της ΕΤΑΔ να εκμισθώσει έκταση 500 μ. στην περιοχή του Ίσσου σε χώρο όπου υπάρχει παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή με περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή  που  ήδη ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο natura ενώ συμπαραστέκεται σε οποιοδήποτε φορέα κινείται προς την κατεύθυνση αποτροπής της συγκεκριμένης εκμίσθωσης.
Τέλος το Π.Σ εξέδωσε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των δικαστικών  υπαλλήλων  για την στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.


Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιστολή Γιάννη Βαρδακαστάνη στον δήμαρχο Ζακύνθου:,«Η εμμονή να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική απόφαση για το ΚΔΑΠμεΑ, δεν οδηγεί πουθενά»!

« Αγαπητέ Παύλο, Όπως έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, επέλεξα να προβώ σε δημόσια δήλωση και όχι να απευθύνω επιστολή προσωπικά σε σένα, γιατί θεωρώ και έτσι είναι, ότι το ΚΔΑΠμεΑ δεν είναι προσωπική υπόθεση του Κολοκοτσά και του Βαρδακαστάνη, ανεξάρτητα από τις θέσεις που αυτά τα πρόσωπα κατέχουν.

Όμως για λόγους ευγένειας και τιμώντας τη συγγενική μας σχέση, οφείλω να απαντήσω στην επιστολή σου, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά και παραπλάνηση. Είναι προφανές ότι δεν έκανα καμία αναφορά προς την προσωπική ευαισθησία κανενός. Δεν αναζητώ ισοδύναμα ευαισθησιών, όλοι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι. Αλλά η ευαισθησία του καθενός έχει πρακτικούς και ουσιαστικούς τρόπους για να αναδειχθεί και να αποδειχθεί.

Σημειώνω και υπογραμμίζω αρχικά, ότι ενός κακού μύρια έπονται. Δεν είναι επιτρεπτό πολιτικά, κοινωνικά και θεσμικά, η υπόθεση του ΚΔΑΠμεΑ να έχει μετατραπεί σε μια κόντρα μεταξύ του σημερινού και του πρώην δημάρχου της Ζακύνθου. Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν μετέχουμε.

Το ΚΔΑΠμεΑ οφείλει να ξεπεράσει σε χρόνο λειτουργίας, όπως ξεπέρασε και τον προηγούμενο δήμαρχο, και εσένα. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να είναι σκοπός όλων, και κυρίως δικός σου, υπό τη θεσμική σου ιδιότητα και με βάση την κοινωνική σου ευαισθησία.Πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα, η σύνεση και η συνεννόηση, ιδιότητες που εκλείπουν αυτή την περίοδο από τη Ζάκυνθο.

Η εμμονή να υλοποιηθεί η απαράδεκτη και αντισυνταγματική απόφαση του Καλλιπάδου δεν οδηγεί πουθενά. Σε καλώ να υπερβείς αυτή την κατάσταση και να δώσεις θεσμική λύση, η οποία θα στέλνει μήνυμα σαφές και καθαρό: ότι αποφάσεις σαν του Καλλιπάδου δεν μπορούν να είναι αποδεκτές. Το θέμα δεν είναι ούτε κτιριακό ούτε τεχνικό. Αν ήταν, Δήμαρχε, τις 3 τελευταίες φορές που το συζητήσαμε είχες κάθε ευκαιρία να το αναφέρεις. Το θέμα είναι καθαρά και ξάστερα κοινωνικοπολιτικό.

Το Σωματείο ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» θα παράσχει για μια ακόμη φορά αναλυτική πληροφόρηση στην κοινή γνώμη και τις Αρχές σχετικά με το τυπικό και ουσιαστικό μέρος της ανακαίνισης στο Καλλιπάδο καθώς και για την προγραμματική σύμβαση. Επίσης, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν πλήρη επίβλεψη του έργου. Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος δεν διέθεσε ούτε ευρώ… Θεωρώ ότι οι αναφορές σου περί παράνομης σύμβασης είναι ατυχείς και καταδεικνύει ότι δεν έχεις πλήρη ενημέρωση.

Σε ότι αφορά τις αναφορές για την οικογένειά μας, για αυτά και για τα άλλα παιδιά, στη χώρα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, αγωνιζόμαστε όλη μας τη ζωή. Επίσης ελπίζω να μου αναγνωρίσεις, ότι όπως εσύ διαθέτεις εξειδικευμένη γνώση για τα ζητήματα του στρατεύματος, έτσι κ εγώ στο χώρο της Αναπηρίας. Όλοι κρινόμαστε από τα έργα μας. Στην επιστολή σου διαφαίνεται ότι το Σωματείο ΑμεΑ Ζακύνθου «Οι Ποπολάροι» δεν θα μετέχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή για το υπό σύσταση ΚΔΑΠμεΑ.

Ελπίζω να είναι μια ατυχής ασάφεια…
Τέλος, επίτρεψε μου να απευθυνθώ σε σένα προσωπικά κ να σου ζητήσω να βάλεις στην άκρη ότι έχει συμβεί και με ευθύ πολιτικό και καθαρό τρόπο να δώσεις τέλος σε αυτή την υπόθεση. Η ευθύνη είναι πλέον οριστικά δική σου. Εμείς όπως πάντα με θετικό αλλά και μαχητικό τρόπο θα συνεργαστούμε για την δημιουργία κοινωνικών υποδομών μακράς πνοής στο νησί, αλλά και θα είμαστε σκληρά απέναντι σε υποθέσεις σαν αυτή του Καλλιπάδου-  που εκθέτουν, το νησί, την ιστορία του και την παράδοσή του.

Ελπίζω ότι η ανταλλαγή αυτών των επιστολών θα δώσει τη θέση της στη θετική επίλυση αυτού του θέματος». Με φιλικούς χαιρετισμούς, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Πρόεδρος EuropeanDisabilityForum (EDF).

Επιστολή του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά στον πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννη Βαρδακαστάνη,με θέμα τη μεταφορά του ΚΔΑΠμΕΑ:

«Αγαπητέ Γιάννη, 
Όσο ευαίσθητος είσαι εσύ για τα θέματα της αναπηρίας, άλλο τόσο είμαι και εγώ. Μαζί γεννηθήκαμε και κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Σε θαυμάζω που τιμάς τον τόπο μας διεθνώς. 

Όπως ξέρεις και στην οικογένειά μας έχουμε αρκετούς που ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Διονύσης του Νικόλα Κολοκοτσά, η Μαρία του Μίμη του Βαρδακαστάνη, κ.λ.π. Γνωρίζουμε και οι δύο το πόσο υποφέρουν αυτές οι οικογένειες. 

Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η πρώτη ανακοίνωσή μου γνωστοποιούσε πως δίνω προτεραιότητα στις κοινωνικές δράσεις του Δήμου, δηλαδή στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο ΚΑΠΗ και στο ΚΔΑΠμΕΑ, που είναι τμήμα του Δήμου μας. 

Στόχος μας είναι το ΚΔΑΠμΕΑ να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο και σε κατάλληλο χώρο. 

Δυστυχώς, για λόγους πολιτικούς ο χώρος που επιλέχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και αυτό το λάθος συνεχίστηκε με άκυρη προγραμματική σύμβαση, με την οποία ανατέθηκε στο Σύλλογο Ποπολάρων η διαμόρφωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Καλλιπάδου, χωρίς τεχνική επίβλεψη, χωρίς μελέτη, χωρίς τιμολόγια και με αδιαφανείς στο σύνολό τους διαδικασίες. 

Κανείς στη Ζάκυνθο δεν είναι ρατσιστής. Η αντίδραση των κατοίκων του Καλλιπάδου αφορά στην τοποθέτησή τους, ότι η μικρή πλατεία του χωριού ήδη φιλοξενεί έναν παιδικό σταθμό, ένα νηπιαγωγείο, καθώς και τις ανάγκες τις Τοπικής Κοινότητας Καλλιπάδου, με συνέπεια να μην υπάρχει διαθέσιμος προαύλιος χώρος. 

Το ΚΔΑΠμΕΑ είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, τμήμα του Δήμου και πρέπει να έχει κατάλληλο προαύλιο χώρο για την απασχόληση των ΑμΕΑ.

Από και ως που ο κ. Μποζίκης έκανε προγραμματική σύμβαση με το Σύλλογο των Ποπολάρων; Ενημερώνουμε ότι η σύμβαση αυτή δεν εγκρίθηκε ποτέ από την Περιφέρεια!

Εμείς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την παρανομία. Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση είναι άκυρη. 

Για την επίλυση του θέματος, συγκροτήθηκε Επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, μέλη της ΚΕΔΗΖ, και τις Τεχνικές Υπηρεσίες (κ. Καρακάση Ιωάννη, γονέα μέλους του ΚΔΑΠμΕΑ), η οποία άμεσα θα προτείνει τον καταλληλότερο χώρο. Αυτός θα διαμορφωθεί έγκαιρα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει ένα ΚΔΑΠμΕΑ κατά υποδειγματικό τρόπο και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη Νομοθεσία. 

Διαδόσεις και σχόλια υποκινούμενα από διάφορους κύκλους, προσβάλλουν το νησί μας και τους Ζακυνθινούς, όταν μάλιστα το ΚΔΑΠμΕΑ είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς.

Εγώ ως Δήμαρχος, αλλά και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, δεν το αποδεχόμεθα. Θα κάνουμε το καθήκον μας με κοινωνική ευαισθησία και θα κριθούμε για τις πράξεις μας από τους Ζακυνθινούς, απ´ όλους τους Έλληνες, αλλά και από τους ξένους.

Δεν πρέπει να στηρίζουμε ενέργειες που δεν γίνονται με διαφάνεια και νόμιμο τρόπο, απ´ οπουδήποτε κι αν προέρχονται. 

Σύντομα θα σε καλέσουμε στη Ζάκυνθο για τα εγκαίνια λειτουργίας του ΚΔΑΠμΕΑ. Σου επισημαίνω πως όπως τιμούμε εσένα για το γεγονός ότι προβάλλεις τον τόπο μας διεθνώς, το ίδιο αισθανόμαστε για τον κ. Γιάννη Γρέκα και όλα τα μέλη του Συλλόγου"Ποπολάροι".

Σε καλούμε να πρωτοστατήσεις μαζί μας για να σταματήσει η άδικη δυσφήμιση της Ζακύνθου, για θέματα που αγγίζουν την ευαισθησία και την ψυχή όλων των ανθρώπων επί της γης». Με αγάπη, Παύλος Κολοκοτσάς, Δήμαρχος Ζακύνθου.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΜΕΖ ΓΙΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου  εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στην επιτροπή για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια  του 2013 και 2014, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Σε καμιά περίπτωση τα λάθη, η αδιαφάνεια και οι επιλογές της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας το καλοκαίρι του 2013, που οδήγησαν στην υποχρεωτική βίαιη μετάταξη χιλιάδων εκπαιδευτικών από τη  Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, υπό την απειλή της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, είχε ήδη προηγηθεί η κατάργηση 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, δεν μπορούν να διορθωθούν σήμερα με συνολική  ακύρωση όλων των μετατάξεων δημιουργώντας για μια ακόμα φορά προβλήματα και καθιστώντας θύματα τους εκπαιδευτικούς. Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την 
οικογενειακή και εργασιακή εξουθένωση 3.600 εκπαιδευτικών, αλλά θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο σε όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει , όσο και στην ομαλή λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά.
Καταθέτοντας ξανά τις ρεαλιστικές προτάσεις της ΟΛΜΕ για το θέμα, 
ζητάμε την  άμεση απόσυρση της πρότασης του Υπουργείου. Σχετικά με το θέμα της απόδοσης οργανικών θέσεων στους  εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μετατάχθηκαν  υποχρεωτικά με το αρ. 82 παρ. 11 του ν. 4172/13 στην πρωτοβάθμια, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ, έχει συγκεκριμένες προτάσεις».  

Διανομή ρούχων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου  

Ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ζακύνθου, Νικόλαος Πέττας, ενημερώνει πως την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 9 το πρωί θα γίνει διανομή ρούχων. 
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου (Μουσικό Γυμνάσιο).

Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η Ζάκυνθος υποδέχεται  για δεύτερη φορά την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο του Άμμου και υπόσχεται ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της όπερας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ξεχωριστό κόσμο του μουσικού θεάτρου, συμμετέχοντας βιωματικά σε πολλές διαφορετικές δράσεις. Μέσω της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα παρουσιάσει το γνωστό έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι  «Ο κουρέας της Σεβίλλης», τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου θα μυηθούν στη μουσικοκινητικήκαι εικαστική έκφραση, το θεατρικό παιχνίδι και φυσικά στη μαγεία της όπερας. Τη Δευτέρα το πρωί 8 Ιουνίου οι συντελεστές της Λυρικήςθα βρίσκονται στο σχολείο όπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις με τους μαθητές. Η παράσταση θα δοθεί με τη συμμετοχή των παιδιώντου 3ου Δημοτικού στις 9 Ιουνίου στo Yπαίθριο Δημοτικο Θέατρο (Ελεύθερη είσοδος).Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου.

Σύσκεψη Δημάρχου για την οργάνωση των φιλαρμονικών

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στον πολιτισμό και στις Φιλαρμονικές του τόπου μας, κάλεσε σε σύσκεψη τους αρχιμουσικούς, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τους. Παρουσία και του Αντιδημάρχου Αρκαδίων και υπεύθυνου για τον πολιτισμό, κ. Γιάννη Κόκλα, έγινε διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν και αποφασίστηκε να υπάρχει συχνή επαφή, ούτως ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις. Συζητήθηκαν θέματα λειτουργικής φύσεως, όπως είναι το όχημα που θα μεταφέρει τις φιλαρμονικές σε κάποιες εκδηλώσεις που διεξάγονται στα χωριά, με τον Δήμαρχο να ζητά την καλή παρουσία των φιλαρμονικών και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο για τον Πολιούχο του νησιού μας Άγιο Διονύσιο. 

Επίσης, θα αρχίσουν από τώρα οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του 2016, που αφορούν τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου (1816).Τέλος, ο Δήμαρχος συνεχάρη τους αρχιμουσικούς για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ένταξη στις φιλαρμονικές περισσότερων νέων παιδιών».

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνοντας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου δράση με τίτλο «Γνωριμία με το ανεξερεύνητο δυτικό τμήμα του νησιού».


Παρακαλούνται όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εν λόγω δράση να βρίσκονται το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 08.00 π.μ. πλησίον του ξενοδοχείου Φοίνιξ, όπου θα τους περιμένει λεωφορείο της Περιφέρειας Ζακύνθου προκειμένου να μεταβούν στο χωριό Έξω Χώρα. Πιο αναλυτικά, στις 09.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί:α) πεζοπορία απόστασης 4 χιλιομέτρων, χωρίς βαθμό δυσκολίας, με αφετηρία την πλατεία του χωριού Έξω Χώρα και κατάληξη το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στο χωριό Καμπί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση από τον κ. Μαρτίνη Αριστοτέλη, καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, με θέμα την ανάλυση της μεσογειακής βλάστησης και ειδικότερα τις ιδιαιτερότητες της χλωρίδας της Ζακύνθου.

β) ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου στο Καμπί από την κα. Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στις 11.00 π.μ.
Ως ώρα επιστροφής του λεωφορείου από το Καμπί προβλέπεται η ώρα 01.00 μ.μ.
Tηλέφωνο επικοινωνίας:  26950-42714 (ΕΦΑ Ζακύνθου - κα. Κ. Κουτλιάνη, κος. Β. Σαρρής) από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 8:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.
*Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, καπέλο και να φορούν αθλητικά παπούτσια και μακρύ παντελόνι.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη! 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05/06/2015 - 12:22