Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ζακύνθου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Απολογισμός της “Ζακυνθινής Αναγέννησης” από τον επικεφαλής Μίμη Μαρίνο-Κουρή

Σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και παρουσία πολλών μελών της δημοτικής κίνησης «Ζακυνθινή Αναγέννηση» ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος Μίμης Μαρίνος Κουρής, ανακοίνωσε δημόσια το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, δημόσια την παραίτησή του από τα καθήκοντά του στο Δημοτικό Συμβούλιο για λόγους που όπως διευκρίνισε, χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνείας, είναι καθαρά προσωπικοί.

Η Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και περιελάμβανε έναν απολογισμό της πορείας του συνδυασμού τους 8 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την ανάληψη καθηκόντων των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, εκεί δηλαδή όπου πριν από περίπου ένα χρόνο, ο κ. Κουρής είχε αναγγείλει την υποψηφιότητά του στο Δήμο και είχε παρουσιάσει τις θέσεις της Ζακυνθινής Αναγέννησης.

Τον λόγο πήραν εκτός από τον κ. Κουρή και οι δημοτικοί σύμβουλοι Άκης Ζήβας και Μανώλης Λιβέρης, ενώ στις παρεμβάσεις της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» αναφέρθηκε και ο Αντώνης Κασσιμάτης, που σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτός που αντικαθιστά τον κ. Κουρή στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην αρκετά αναλυτική ομιλία του, ο κ. Κουρής ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν με τον συνδυασμό, στήριξαν τη δημοτική κίνηση καθώς και τους πολίτες που την ψήφισαν και την εξέλεξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδική αναφορά έκανε στον Άκη Ζήβα αλλά και στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων που στήριξαν την «Ζακυνθινή Αναγέννηση».

Ως «επιτυχίες» του συνδυασμού, ο κ. Κουρής χαρακτήρισε την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε αυτόν ακόμη και πολίτες που δεν τον ψήφισαν, την πολιτική υπεροχή του προγράμματος που επέτρεπε παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν το Δήμο αλλά και την συμβολή στην αναβάθμιση και ουσιαστικοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου και της λειτουργίας του Δήμου, μέσω συγκεκριμένων ερωτήσεων, παρεμβάσεων και προτάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα.

Μιλώντας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κουρής στηλίτευσε τα τραγικά γεγονότα με τις χειροδικίες και τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν στην προτελευταία συνεδρίαση.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα χρειάζεται να γίνουν στο Δήμο, προτάσσοντας την ανάγκη τροποποίησης και συμπλήρωσης του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μην γίνεται συζήτηση για θέματα χωρίς γραπτή εισήγηση ή χωρίς να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη καθώς και να καθιερωθούν συγκεκριμένες συνεδριάσεις για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου, αλλά και για θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Ακόμη, τόνισε πως απαιτείται η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, σε ότι αφορά τα μέσα και τους πόρους του Δήμου, σχολιάζοντας πως ο απολογισμός που έγινε πρόσφατα από το Δήμαρχο ήταν επιδερμικός και όχι ουσιαστικός.

Τέλος, επεσήμανε πως επιβάλλεται ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο ουδέποτε καταρτίστηκε στο Δήμο.
«Για όλα αυτά έχουμε καταθέσει προτάσεις και ερωτήσεις αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Κάνω έκκληση στο Δήμαρχο να μην απαντήσει όπως είναι υποχρεωμένος, αλλά να πραγματοποιήσει τις προτάσεις» τόνισε ο κ. Κουρής και περιγράφοντας το όραμα του συνδυασμού που ήταν επικεφαλής και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υλοποίησή του, στάθηκε στην ανάγκη προώθησης των σχεδίων Πόλης, κατασκευής σημαντικών υποδομών, λύσης των προβλημάτων σχολικής στέγης, κοινωνικής ανάπτυξης και δομών, αξιοποίησης του κτιριακού κεφαλαίου, ανάπλασης και προστασίας του θαλάσσιου μετώπου, αναβάθμισης περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί, όπως τα Καμίνια, διαχείρισης των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων, υλοποίησης αντιπλημμυρικών προγραμμάτων και συγκοινωνιακών ρυθμίσεων.


Ως κάποιες άμεσες παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει ο Δήμος, ο κ. Κουρής ανέφερε τη δημιουργία δικτύου Μουσείων, την συνεργασία με το ΤΕΙ, την προστασία του Ναυαγίου, την ανάδειξη του ΕΘΠΖ κ.α.

Ο κ. Κουρής τόνισε πως είναι σημαντική η αξιοποίηση και της παραμικρής ευκαιρίας για την ανάδειξη του νησιού, φέρνοντας ως παράδειγμα την συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Γρηγορίου Ξενόπουλου το 2017.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Άκη Ζήβα, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ανέφερε:
«Μετά από πολλά χρόνια στα κοινά, στο πρόσωπο του Μίμη βρήκαν τον αληθινό πολιτικό σύντροφο που με ενέπνευσε να ξαναασχοληθώ και να συμπορευτώ μαζί του για το κοινό όραμα, την Αναγέννηση της Ζακύνθου.
Στο πρόσωπο του Μίμη βρήκα τον αξιόπιστο πολιτικό άνδρα που είχε την περίσσεια επάρκεια, ιδεολογική και ηθική στάθμη να δώσει στον τόπο μια καλή ευκαιρία.
Μπορεί η ευκαιρία αυτή να χάθηκε…δυστυχώς για τη Ζάκυνθο, για μένα όμως και τους συναγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια, ο Μίμης είναι σημείο αναφοράς, γιατί με υποδειγματική αξιοπρέπεια, εντιμότητα, ήθος, σοβαρότητα και συνέπεια, διαχειρίστηκε τόσο την προεκλογική περίοδο, όσο και την ήττα και την μετέπειτα περίοδο σαν δημοτικός σύμβουλος. Με αυτόν τον τρόπο και αποχωρεί, τιμώντας τους συνεργάτες και τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν. Και ως αντιπροσωπευτικός ζακυνθινός αυτής της κοπής, τιμά και όλους τους ζακυνθινούς.
Εμείς θα τιμήσουμε το Μίμη, συνεχίζοντας την προσπάθεια και ξέρουμε πως θα τον έχουμε αρωγό και φάρο» ανέφερε.


Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Κασσιμάτης αναφέρθηκε σε πολλές από τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Ζακυνθινή Αναγέννηση, όπως οι αντιδράσεις για το έργο της βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σολωμού, που χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή», για την ανάγκη αναβάθμισης της Πόλης και εξασφάλισης χώρων ελεύθερων για τους πολίτες, για την νομιμότητα και διαφανή λειτουργία του Δήμου, για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λιβέρης, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον κ. Κουρή και την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας σαν Αντιπολίτευση, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου» τόνισε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας τιμή το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τον κ. Κουρή.

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση της «Ζακυνθινής Αναγέννησης» και θα τεθεί το θέμα της αντικατάστασης του κ. Κουρή, ο οποίος ολοκλήρωσε την Συνέντευξη δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον του Δήμου παρά τις σοβαρές αντικειμενικές δυσκολίες.

(Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «ΕΡΜΗΣ», ενώ, την περασμένη Παρασκευή, ο Μίμης Μαρίνος Κουρής, ο δημοτικός συνδυασμός του οποίου, στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΑ Ζακύνθου).

Στατιστικά στοιχεία από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου για την επιβατική κίνηση στη γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης
 
             
             
         
               
         
         
Από Λιμένα Ζακύνθου            
               
               
             
ΕΠΙΒΙΒΑΣΕΙΣ



ΜΗΝΑΣ

ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Ι.Χ

Λ/Φ

Φ/Γ

Δ/Κ

ΚΑΜ



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

19.031

4.045

221

1.120

44

0



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

17.348

3.791

204

1.166

42

0



ΜΑΡΤΙΟΣ

19.448

4.077

236

1.325

89

0



ΑΠΡΙΛΙΟΣ

33.538

7.253

333

1.729

193

3



ΜΑΪΟΣ

29.082

5.369

364

1.918

317

11



ΙΟΥΝΙΟΣ















ΙΟΥΛΙΟΣ















ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ















ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ















ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ















ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ















ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ















ΣΥΝΟΛΟ

118.447

24.535

1.358

7.258

685

14



















Από Λιμένα Κυλλήνης   προς Λιμένα Ζακύνθου  









ΑΠΟΒΙΒΑΣΕΙΣ



ΜΗΝΑΣ

ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Ι.Χ

Λ/Φ

Φ/Γ

Δ/Κ

ΚΑΜ



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

20.165

4.760

211

1.393

47

2



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

17.544

3.893

206

1.163

40

2



ΜΑΡΤΙΟΣ

20.673

4.452

242

1.423

78

0



ΑΠΡΙΛΙΟΣ

37.025

7.786

331

1.756

256

3



ΜΑΪΟΣ

34.205

6.478

363

1.876

399

15



ΙΟΥΝΙΟΣ















ΙΟΥΛΙΟΣ















ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ















ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ















ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ















ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ















ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ















ΣΥΝΟΛΟ

129.612

27.369

1.353

7.611

820

22





















Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του Δήμου Ζακύνθου και τη συνεργασία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί

Εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Δήμου και τη συνεργασία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας. 

Οι μικροί μαθητές παρουσίασαν εικαστικά έργα, τα οποία είχαν θέμα την ανακύκλωση, ενώ ομιλητές για το ζήτημα αυτό ήταν ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Κοπανάς, καθώς και ο Ντένης Μαλαπέτσας από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας. Όλοι επισήμαναν τη σημασία που έχει για τη Ζάκυνθο η ανακύκλωση των απορριμμάτων και κάλεσαν τα παιδιά να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση, πείθοντας και τους γονείς τους. 

Όπως είναι γνωστό το νησί μας αναζητά νέο χώρο για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, που αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών. Ωστόσο, από τώρα και εις το εξής θα πρέπει όλοι μας να ανακυκλώνουμε τα απορρίμματα που παράγουμε, διότι αφενός θα προστατευτεί το περιβάλλον και αφετέρου θα μειωθεί το κόστος επεξεργασίας των σκουπιδιών. 

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Ζακυνθινό μουσουργό Κώστα Σαμψαρέλλο

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί Συναυλία – Αφιέρωμα στον μουσουργό Κώστα Σαμψαρέλλο, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου.
Στη συναυλία συμμετέχουν: Δημοτική Χορωδία Γιαννιτσών-Μικτή Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς-Χορωδία «Το Φιόρο του Λεβάντε»-Φιλαρμονική Δήμου Ζακυνθίων 1816
και φιλική συμμετοχή, «Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος»
Συνδιοργάνωση:Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου-Χορωδία «Το Φιόρο του Λεβάντε» και Δήμος Ζακύνθου


Ανακοίνωση για…γνωριμία με τα Γενικά Αρχεία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου

Τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους), Αρχεία Νομού Ζακύνθου με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων προσκαλούν τη Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 στις 18:30 το απόγευμα στο χώρο της Δ.Ι.Β.Ζ. (Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου) τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (από 6 χρονών και πάνω) για μια πρώτη γνωριμία με το περιεχόμενο της συλλογής των Γενικών Αρχείων τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής τους, καθώς και τη διαδικασία αποκατάστασης και συντήρησης τους.
Με προεγγραφή στο τηλέφωνο 26950-27746


Η «Ξενοπούλειος» Βιβλιοθήκη (Σπίτι του Ζακυνθινού συγγραφέα Γρηγορίου Ξενόπουλου) «καλεί» τους μικρούς μας φίλους σε εκδήλωση για το περιβάλλον και το διάβασμα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ 5/6/2015
6:00-7:00μ.μ
1. «Ζακυνθινό παραμύθι» με την Ν. Πάτρα και φυτούρα με τον Δ. Πάτρα
2. «Δημιουργώ μικρόκοσμους ανακυκλώνοντας» με την Ξανθή Χουλιάρα
3. «Κούκλες από σκουπίδια» με την Α. Καλογεράτου και την Α. Σαϊτανίδου
4. «Εργαστήρι μυθολογίας» με την Ελένη Πέτσα
5. «ψαρεύω σκουπίδια» με την Α. Κατσαϊτου


7:00-8:00μ.μ
«Μια φορά κι ένα …νερό» θεατρικό παιχνίδι με την Ιωσιφίνα Τριανταφύλλου
2. «Οι μικροί ντέτεκτιβ ανακαλύπτουν μαζί με τον Σούπερ Χλωροπανιδάκη και τον Ασκεφτοβρωμύλο» με την Α. Κλαυδιανού.
3. «Μια παράξενη ημέρα» με την Αρετή Δουμπρή
4. «Ζωγραφική σε άχρηστα υλικά» με την Ελένη Μυλωνά
5.«Ανακύκλωση χαρτιού και κατασκευές» με την Α. Κατσαϊτου
6. «Don’t Pollute ANYMORE» με την Α. Καλογεράτου


Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση! Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε, εκτός όλων των άλλων, κοντά μας, τον αλληλέγγυο της ERTOPEN και γενικότερα της ΕΡΤ, Μανώλη Σάλα, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην ΕΡΑ Ζακύνθου, βοηθώντας από την κονσόλα του ήχου, στην παραγωγή του τοπικού προγράμματος και βιώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, μετά την εμπειρία του στην Αθήνα, τον αγώνα που γίνεται στην Περιφέρεια και σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό! Επίσης, σε αυτή την προσπάθεια για τη λειτουργία της ΕΡΑ Ζακύνθου, συμμετέχει σε τεχνικό επίπεδο-και όχι μόνο-εδώ και πολλούς μήνες, ο αλληλέγγυος, Γιώργος Πλέσσας, ενώ, το τελευταίο διάστημα, πολύ σημαντική και συγκινητική, είναι και η προσφορά στην επιμέλεια του ήχου, του αγωνιζόμενου εργαζόμενου και τεχνικού της ΕΡΑ Πύργου, Βασίλη Γεωργακόπουλου, μαζί, πάντα, με την πολύτιμη βοήθεια, σε όλα τα επίπεδα, του αλληλέγγυου, Αλέξανδρου Λάσση.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07/06/2015 - 12:32