Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Δευτέρα 26/5/2014


ΚΟΜΟΤΗΝΗ:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ


Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ο Γιώργος Παυλίδης
Νέα σελίδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη με τελικό ποσοστό 56,34%  και δεύτερο τον νυν περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη, που συγκέντρωσε 43,66%.
Επίσης νέους Δημάρχους εξέλεξαν οι Δήμοι Μαρώνειας-Σαππών με το Γιάννη Σταυρίδη, Αχμέτ Ριτβάν στο Δήμο Αρριανών, ενώ  παρέμεινε ο Δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ.

Η έκπληξη του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας σε Ροδόπη και Ξάνθη
Ωστόσο, η αναμενόμενη  έκπληξη ήρθε από το κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που στην πρώτη του  συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, κατάφερε να έλθει πρώτο και με διαφορά στους νομούς της Ροδόπης και της Ξάνθης, αγγίζοντας τα ποσοστά 41,99% και 25,89%, αφήνοντας τη ΝΔ(Ροδόπη 16,41% Ξάνθη 17,59%), και  την Ελιά (Ροδόπη 5,53%, Ξάνθη 6,96%) και ΣΥΡΙΖΑ(Ροδόπη 10,83%  Ξάνθη17,11%).
Σε αυτούς τους αριθμούς βλέπουμε τις δυνάμεις που καταγράφουν  τα κόμματα απογυμνωμένα από τις ψήφους της μειονότητας στους δύο νομούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο του ρυθμιστή  που διαδραματίζει η μειονότητα σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Δήλωση του Δημάρχου Μαρώνειας-Σαππών Γ. Σταυρίδη
Την πρώτη του δήλωση ως Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών έκανε ο  Γιάννης Σταυρίδης.
Σύμφωνα με αυτή:
«Σήμερα νίκησαν οι Δημότες του Δήμου Μαρώνειας Σαπών.
Έστειλαν παντού το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής.
Στήριξαν με την ψήφο τους μία ομάδα νέων ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να συνδέσουν το μέλλον τους με αυτόν.
Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να ευχαριστήσω ,έναν προς έναν ,όλους τους συνεργάτες μου ,την ομάδα της παράταξης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ,τους εκλεγμένους και τους μη εκλεγμένους συμβούλους.Θα είμαστε μαζί και την επομένη μέρα σε ομάδες δουλειάς που ήδη έχουν καθοριστεί.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια  και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην οικογένειά μου που με στήριξε όλο αυτόν τον καιρό με τεράστιες θυσίες.
Για μας δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.
Θα δουλέψουμε και θα συνεργαστούμε με όλους όσοι μοιράζονται μαζί μας τις κοινές αρχές για την ανάπτυξη,τη διαφάνεια ,την αξιοκρατία και αγάπη για την περιβαλλοντική αειφορία. Εγγυώμαι προσωπικά την ενότητα του τοπικής κοινωνίας και του κινήματος ενάντια στα χρυσωρυχεία . Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.
Η επόμενη μέρα έφτασε .Αρχίζουμε αμέσως δουλειά για τον Δήμο του μέλλοντος ,για το Δήμο της καρδιάς μας».

Μετεκλογική μορφή αποκτά ο συνδυασμός «Μακεδονία-Θράκη, Ελλάδα μας»
Νομική μορφή αποκτά ο Συνδυασμός εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, του οποίου ηγείται ο Βουλευτής Επικρατείας και Περιφερειακός Σύμβουλος Τέρενς Κουίκ.
Αυτό αποφάσισαν ομόφωνα τα 57 στελέχη και των πέντε νομών του Συνδυασμού, μετά από εισήγηση του Τέρενς Κουίκ.
«Οι δεσμεύσεις μου είναι πάντα δεσμεύσεις. Είπα ότι ήρθα για να μείνω και να δουλέψω για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και όχι απλά να διαχειριστώ έναν προεκλογικό αγώνα», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Studio 7» της Καβάλας.
Ο Τέρενς Κουίκ αποκάλυψε, επίσης, ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των στελεχών του Συνδυασμού, που θα αναλάβουν τομείς ευθύνης (Ανάπτυξης, Γεωργίας, Τουρισμού, Παιδείας, Υγείας κλπ), ώστε να είναι πιο συντονισμένη η παρουσία του Συνδυασμού δίπλα στους πολίτες, κοντά στα προβλήματα του κάθε νομού και με πιο τεκμηριωμένη φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων, με την κοινοβουλευτική ιδιότητα του ιδίου.

Στο… γόνατο  οι δεσμευτικές προτάσεις της Χώρας για την ΚΓΠ;
Το πόση μεγάλη σημασία δίνει η παρούσα κυβέρνηση- σ.σ. αλλά και οι προηγούμενες-για την παραγωγική ανασυγκρότηση, φαίνεται από το γεγονός ότι  στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να κατατεθούν οι τελικές  και δεσμευτικές προτάσεις της χώρας μας για την νέα ΚΓΠ. Της διαδικασίας αυτής λογικά  θα έπρεπε να προηγείται μια συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροτικών Οργανώσεων(σ.σ. οι οποίες δεν υπάρχουν δυστυχώς), για την ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και συναπόφαση για τον τελικό σχεδιασμό…
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τις όποιες προτάσεις του φυσικά μετά τις εκλογές και θα τις θέσει σε διαβούλευση έως τις 20 Ιουνίου. Οι ασφαλείς πηγές μας  αναφέρουν ότι οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου θα περιλαμβάνουν τη διάκριση της Ελλάδας   σε τρεις περιοχές-άξονες: Δενδρώδεις καλλιέργειες, Αροτραίες καλλιέργειες και Βοσκοτόπια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική προβλέπει μακρόσυρτο ρυθμό αποκατάστασης των αδικιών (ενιαία ενίσχυση) ίσως με ορίζοντα 2028, με αποτέλεσμα οι Νέοι ηλικιακά Αγρότες να στερούνται μέσων και να υφίστανται αρνητικό αθέμιτο ανταγωνισμό που απομακρύνει Νέους Αγρότες.
«Νεοκτόνο» χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ότι δηλαδή οι Νέοι Αγρότες θα οι οποίοι θα είναι χωρίς δικαιώματα, θα λαμβάνουν μόνο 1.200 ευρώ, σε σχέση με τους παλαιότερους, που είχαν εξασφαλίσει δικαιώματα, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο βαθύς γνώστης των αγροτικών θεμάτων και συνεργάτης του «Αγρόραμα» Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Παράταση προγράμματος Νέων Γεωργών ως 6 Ιούνη
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ενημερώνει τους παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, ότι δόθηκε παράταση μέχρι της 6ης Ιουνίου 2014.
Οι φάκελοι υποψηφιότητας των ενδιαφερομένων μπορούν να υποβάλλονται στο γραφείο 423 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2531350442.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2014
 Την 31η Μαΐου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ.).
Σύμφωνα με δελτίου τύπου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ:
 Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται κατά τον Π.Ο.Υ. στην αύξηση της φορολογίας καπνού ως ενός αποτελεσματικού μέσου περιορισμού του καπνίσματος.
Η  συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση.
Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές.
Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Αστυνομικό Δελτίο:
Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα
Συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ροδόπης, τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 25, 20, 20 και 19 ετών, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα.         
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι όπως προέκυψε είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ κατά τον έλεγχο, κατείχαν και επέδειξαν σε αυτούς, τέσσερα (4) πλαστά φωτοαντίγραφα ειδικών δελτίων αλλοδαπού για την αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν  στην  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26/05/2014 - 16:38