Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Καθηγητής του ΔΠΘ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ξάνθη. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής για 5 μέρες

Ένας Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου, βρέθηκε νεκρός στην Ξάνθη το μεσημέρι της Πέμπτης . Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες του πρόκειται για τον Γιώργο Σταματέλλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, μέλος του Εργαστηρίου τηλεποικοινωνιών και διαστήματος. Ο Καθηγητής, που ζούσε μόνος, δεν έδωσε σημεία ζωής εδώ και 4-5 μέρες με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν οι συνάδελφοί του, οι οποίοι και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι άνδρες της ΑΔ Ξάνθης μπήκαν στο σπίτι του, όπου βρέθηκε νεκρός.

Το πτώμα του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης για τη διενέργεια νεκροψίας από τον Ιατροδικαστή και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος προήλθε από φυσικά αίτια.

ΠΗΓΗ:ΧanthiPress.gr

Πορεία στις Σκουριές την Κυριακή

Πορεία στις Σκουριές διοργανώνεται την Κυριακή 23 Νοεμβρίου από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης κατά της εξόρυξης χρυσού, οι οποίες κοινοποιούν την ανακοίνωση και το video που παραθέτουμε:

Αν όχι τώρα, πότε;

Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. Το ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Στις Σκουριές το εργοστάσιο κατασκευάζεται και το open pit ανοίγεται. Τα φράγματα δε θ’ αργήσουν να κατασκευαστούν.

Αν όχι εμείς, ποιός;

Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ έναν δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.

Για όλους εμάς, το αντάμωμα στον Κάκαβο δεν είναι απλά μια πορεία. Διεκδικούμε τη Γη μας και την Ελευθερία μας. Εμείς θα προστατέψουμε τις ζωές μας. Εμείς θα τους σταματήσουμε. Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα.

Προσυγκεντρώσεις:

Χοροστάσι, Μεγάλη Παναγία, 10:30 π.μ.

Ιερισσός, 10:30 π.μ.

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης κατά της εξόρυξης χρυσού

Δελτίο τύπου για ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την παραβίαση της αξιοπρέπειας των Ελληνίδων και των Ελλήνων από την τρόικα καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία οφείλει να απαντήσει εντός τριών εβδομάδων) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η χωρίς προηγούμενο λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 70% του ποσοστού του πληθυσμού που υποφέρει από υλικές στερήσεις, και ερωτά εάν είναι αλήθεια ότι η τρόικα ζητά αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για να βυθίσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες στη φτώχεια. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

"Παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου 2014 διαπιστώνεται ότι η προσπάθεια "δημοσιονομικής σταθεροποίησης" μεταξύ του 2009 και του 2013 στην Ελλάδα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε κανένα από τα 184 κράτη που παρακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού τα μέτρα που λήφθηκαν ξεπερνούν αθροιστικά το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Ως συνέπεια το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο υποφέρει από σοβαρές υλικές στερήσεις, μεταξύ των οποίων και έλλειψη τροφής, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την κοσμοσυρροή σε κάθε ευκαιρία δωρεάν διανομής τροφίμων (2), ανήλθε από 11,5% το 2006 σε 19,5% το 2012 (σελ. 44 της μελέτης). Παρά ταύτα, στην εξελισσόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικα, φέρεται να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (!).

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι απαιτεί αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ελλάδα;

2) Αν ναι, πώς συμβιβάζεται η στάση της αυτή με την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 2 ΣΕΕ) και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια (άρθρο 3 παρα. 3 ΣΕΕ και 34 παρα. 3 του Χάρτη);"

Ερωτήσει για την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής

   Ερωτήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξυ αυτων και ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ,προς τον κ. Υπουργό Υγείας και τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα: «Ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς και αλλαγή καθεστώτος του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ίδιο νοσοκομείο».

Στο κείμενο της ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρεται:

   Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής μας ενημέρωσε με έγγραφό του σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής Κομοτηνής. Η συγκεκριμένη Σχολή ιδρύθηκε το 1987 υπό την αιγίδα του Νοσοκομείου Κομοτηνής και έχει προσφέρει σημαντικό έργο στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του Νοσηλευτικού προσωπικού Μέσης βαθμίδας, καθώς και στην στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή μας. Από τη συγκεκριμένη Σχολή έχουν αποφοιτήσει 575 Νοσηλευτές και κάθε χρόνο 25 με 30 τελειόφοιτοι κάνουν πρακτική άσκηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο της περιοχής μας.

          Επιπλέον ο κ. Γρηγοράκος ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να μεταφερθεί το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας• με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται μόνιμες οργανικές θέσεις υπαλλήλων και ταυτόχρονο δημιουργούνται προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς.

Επειδή η διακοπή λειτουργίας της Σχολής Νοσηλευτών αποτελεί πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση και απαξιώνει το λειτούργημα των Νοσηλευτών ΔΕ,το ΚΕ.Φ.Ι.Α. παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες σε εξωτερικούς ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυικού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος, όπως επίσης και σε άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα,τέτοιες άστοχες ενέργειες ζημιώνουν σοβαρά όχι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά κι όλη την τοπική κοινωνία, μαζί με τους φορείς και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.       Στο όνομα ποιας στυγνής δημοσιονομικής λογικής θυσιάζεται η ήδη υποτιμημένη ποιότητα των παροχών υγείας στη χώρα μας;

2.       Προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να αναιρέσουν τις ανωτέρω άστοχες και άδικες αποφάσεις που καταρρακώνουν περαιτέρω το ήδη δραματικά πληγέν σύστημα Υγείας;

3.       Προτίθενται τα εμπλεκόμενα υπουργεία να αναβαθμίσουν και όχι να διαλύουν όπως πράττουν έως σήμερα, τις όποιες εναπομείνασες δομές του κοινωνικού κράτους;

Ερώτηση από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία τίτλων ιδιοκτησίας σε περιοχές του ν. Ροδόπης και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.

Ερωτήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ,Χρήστος Καραγιαννίδης,Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, προς τους κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Εσωτερικών,Οικονομικών,Μακεδονίας και Θράκης με θέμα : Την απουσία τίτλων ιδιοκτησίας σε περιοχές του ν. Ροδόπης και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή.

Στο κείμενο της ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Η περιοχή της Ροδόπης από το παρελθόν μέχρι σήμερα αποτελείται από διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες, γεγονός που εκλαμβάνεται ως πλούτος για το νομό, παράλληλα όμως προκύπτουν και προβλήματα αναφορικά με τις ιδιοκτησίες της γης και των ακινήτων. Έτσι λοιπόν ο βόρειος – ορεινός όγκος καθώς και περιοχές όπως για παράδειγμα ο οικισμός του Ηφαίστου, αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ζητήματα από την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας κατοικιών και χωραφιών.

          Ο λόγος αυτής της απουσίας των τίτλων δεν οφείλεται σε ολιγωρία των πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι οι βακουφική νομοθεσία που έχει τις ρίζες της στην παλαιοοθωμανική περίοδο, αδυνατεί να συμπορευτεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας πολιτείας, όπως αυτές εκπορεύονται από ένα κράτος δικαίου. Επιπλέον ο άδικες πολιτικές διακρίσεων του παρελθόντος, εξώθησαν τους κατοίκους της μειονότητας να συμβιβαστούν με ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς που βρισκόταν στα όρια της νομιμότητας, αφού κάποιοι από αυτούς έχοντας απολέσει τους όποιους τίτλους κατείχαν ή και ακόμη την ίδια την ελληνική ιθαγένεια (λόγω του περιβόητου άρθρου 19 και των κατ' επέκταση εφαρμογών του) αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν για λόγους επιβίωσης με αυτό το άτυπο πλαίσιο το οποίο ανεχόταν την κατοχή στέγης και γης, δίχως όμως την παροχή των αναγκαίων εγγράφων.

          Είναι φανερό ότι αυτή η πρακτική θα έβγαζε αργά ή γρήγορα διάφορα προβλήματα που μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Πριν ένα μήνα λοιπόν λάβαμε μια επιστολή από την 'Κίνηση Πολιτών Συνοικισμού Ηφαίστου Κομοτηνής' όπου οι συμπολίτες μας διαμαρτύρονται δικαίως αφού καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ και και φόρους για ιδιοκτησίες των οποίων δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας!

Επειδή Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών που κατέχουν στέγη ή γη,

Επειδή Δεν είναι δυνατό οι παρωχημένες - αιωνόβιες νομοθεσίες να ρυθμίζουν στην εποχή μας ιδιοκτησιακά καθεστώτα τα οποία θα έπρεπε να άπτονταν αποκλειστικά και μόνο από τις νόρμες που επιβάλει το εθνικό κτηματολόγιο, ισότιμα για όλους και δίχως διακρίσεις,

Επειδή οι αντιφάσεις κι οι αδικίες που συνεπάγονται αυτές και άλλες ασυμβατότητες που προκύπτουν από την εμμονή της εφαρμογής τόσο παλαιών νόμων, που μοιραία συγκρούονται με τις επιταγές του σύγχρονου Δικαίου,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1.       Θα εκσυγχρονιστεί νομοθετικά το βακουφικό Δίκαιο ώστε να αρμόζει στις απαιτήσεις της εποχής μας;

2.       Θα υπάρξει αποκατάσταση των νομικών αδικιών που έγιναν στο παρελθόν σε βάρος της μειονότητας της Θράκης και σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς;

3.       Προτίθεται η κυβέρνηση να βρει πειστική λύση για το παράδοξο φαινόμενο όπου καλούνται οι κάτοικοι να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για οικήματα ή χωράφια τα οποία κατέχουν χωρίς όμως να αποδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας;

4.       Υπάρχει η πρόθεση σε θεσμικό επίπεδο να αντιμετωπιστούν ριζικά όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν επακόλουθο μιας παλαιάς – σκοτεινής εποχής για τη χώρα μας, όπου οι θεσμοί αποτελούσαν τον εντολοδόχο μιας πολιτικής 'αντεκδικητικής αμοιβαιότητας';

Παρουσίαση για τη δράση «Πιλοτική εφαρμογή» πολλαπλών πηγών διδασκαλίας και μάθησης

Μία από τις παιδαγωγικά καινοτόμες δράσεις τού προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στην Ξάνθη και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Η ημερίδα Ξάνθης θα γίνει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο 7ο γυμνάσιο και θα ξεκινήσει στις 16.00 το απόγευμα και η ημερίδα της Κομοτηνής Θα γίνει το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στη δημοτική βιβλιοθήκη και ξεκινά στις 9 η ώρα το πρωί

Η πιλοτική εφαρμογή ήταν μια επιμορφωτική πρόταση προς εκπαιδευτικούς της πράξης με στόχο να ασκηθούν στη χρήση πολλαπλών πηγών/σχολικών βιβλίων, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα διδασκαλίας Στην πιλοτική αυτή επιμορφωτική προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους υπευθύνους του προγράμματος βρίσκονταν σε συνεχή συνεργασία ανάμεσά τους ανά ειδικότητα, σε εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό διάλογο και μηνιαίες ομαδικές συναντήσεις, για την πορεία της καινοτόμου διδασκαλίας, τα προβλήματα που συναντούσαν και τις λύσεις.

Στις τρεις τάξεις του γυμνασίου χρησιμοποιήθηκαν για τα μαθήματα της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και της Φυσικής τα νέα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά υλικά του Προγράμματος παράλληλα με τα εγχειρίδια του επίσημου Προγράμματος Σπουδών. Τα νέα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά υλικά του Προγράμματος, που είναι αναρτημένα στον ιστότοπό του (www.museduc.gr), έχουν εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έχουν από καιρό χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτέσματα στην Ενισχυτική Διδασκαλία προς Μουσουλμάνους μαθητές που επί χρόνια οργανώνει το πρόγραμμα στα περισσότερα Γυμνάσια της Θράκης εκτός κανονικού σχολικού ωραρίου.  

Η πιλοτική αυτή χρήση πολλαπλών πηγών περιεχομένου και η διαφοροποιημένη διδασκαλία στηριζόταν στη φιλοσοφία του Νέου Σχολείου και των συναφών Προγραμμάτων Σπουδών που δοκιμάζονταν σε όλη τη χώρα και σε όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης το ίδιο διάστημα.

Υπόμνημα μουσουλμάνων δασκάλων

Με υπόμνημα τους οι Μουσουλμάνοι δάσκαλοι ζητούν την εξ’ ολοκλήρου απόσυρση του άρθρου 2 παράγραφος 1 της τροπολογίας που ρυθμίζει θέματα των μειονοτικών σχολείων της Θράκης.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Σχετικά με την τροπολογία η οποία αποκλείει (απαγορεύει) Μουσουλμάνους Εκπ/κούς αποφοίτους ΠΤΔΕ ημεδαπής να εργαστούνε στο Ελληνόγλωσσο Πρόγραμμα των Μ/κών δηλαδή Μουσουλμανικών Σχολείων επισημαίνουμε ότι:

Το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος διακηρύσσει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα μια συνταγματική αρχή και ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Η αρχή της ισότητας αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αρχή, λόγω του γενικότερου σε σύγκριση με άλλους κανόνες περιεχομένου της, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης εννοιολογικής αξίας και διαχρονικότητάς της.

Η τροπολογία αυτή διακρίνει τα μέλη της μειονότητας της Θράκης, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων της ημεδαπής και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους χριστιανούς εκπαιδευτικούς, απαξιώνοντας το πάλι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα(άρθρο 13 Συντάγματος) των ανθρώπων να απολαμβάνουν την θρησκευτική ελευθερία και να πιστέψουν σε όποια θρησκεία επιθυμούν χωρίς περιορισμούς, διακρίσεις και εμπόδια. Οι μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων της ημεδαπής έχουν τα ίδια προσόντα και δικαιώματα με τους χριστιανούς και πρέπει να τείνουν ίσης μεταχείρισης με αυτούς διότι κατέχουν ισοδύναμα πτυχία Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και έχουν αναδειχθεί ικανοί να διδάξουν σε όλα τα σχολεία της δημοτικής εκπαίδευσης στην ημεδαπή. Η συγκεκριμένη, αδιαμφισβήτητη διάκριση που τους αποξενώνει από την άσκηση του επαγγέλματος τους σε μειονοτικά σχολεία εξαιτίας του λόγου ότι πιστεύουν σε μία άλλη θρησκεία από τους χριστιανούς συναδέλφους τους, στους οποίους παρέχεται το δικαίωμα να διδάσκουν σε μειονοτικό σχολείο, είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική.

Η διάκριση είναι απαγορευμένη από όπου και αν προέρχεται, για οποιοδήποτε λόγο και αν γίνεται με βάση όσα αναπτύχθηκαν παραπάνω αλλά και με βάση το άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις διατάξεις της οποίας δεσμεύεται η χώρα μας στα πλαίσια των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

Μία τέτοια τροπολογία η οποία αντίκειται στο Σύνταγμα και σε θεμελιώδεις διατάξεις των διεθνών κειμένων για τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί διότι είναι αντισυνταγματική και ταπεινωτική, για τους μουσουλμάνους απόφοιτους Παιδαγωγικών Τμημάτων της ημεδαπής και θα δημιουργήσει αντιπαλότητες και διενέξεις μεταξύ των ατόμων οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο Νόμο. Έχουν όλοι ίσες δυνατότητες και προσόντα, ωστόσο διαφέρουν στο μέρος της θρησκείας, πράγμα απολύτως φυσιολογικό και δυνατό και το οποίο σε κανένα κράτος ή σε κανένα μόρφωμα δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα και λόγο για τη δυσμενή διάκριση και αποκλεισμό από το δικαίωμα εργασίας και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Εφαρμόζοντας εν μέρει το νόμο (Ν. 694/1977 τ. Α’ 264) που επικαλείται η τροπολογία αυτή, αποσύροντας την δεκαετία της υποχρεωτικής μετάθεσης που αφορά την πλειονότητα και κρατώντας τις διατάξεις που αφορούν τα μέλη της μειονότητας αναδεικνύει τη διάκριση και τη ρατσιστική μεταχείριση.

Ζητάμε την απόσυρση εξ’ ολοκλήρου του άρθρου 2 παράγραφος 1 της τροπολογίας που ρυθμίζει θέματα Μειονοτικών Σχολείων Θράκης

Εκδήλωση της Λαϊκής Αντίστασης για την επίθεση στην εκπαίδευση

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Η ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση και οι απαντήσεις του κινήματος" διοργανώνει η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία το απόγευμα (19.00) της Κυριακή 23 Νοέμβρη, στις 7:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ομιλητές θα είναι οι Δ. Μάνος (Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών), Θ. Τσιριγώτης (Εκπαιδευτικός Όμιλος) και Τ. Μπαϊρακτάρης (Αγωνιστικές Κινήσεις Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.).

24-28 Νοεμβρίου: εβδομάδα εκδηλώσεων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης και τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις από τη Δευτέρα 24 έως και την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο με πολλές μορφές και διαστάσεις, που χαρακτηρίζει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, την ισότητα των φύλων, τη μη-διάκριση, τη σωματική και πνευματική ακεραιότητα.

Οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες ως εξής:

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, ώρα 18.30 – Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης: «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών – Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής». Συζήτηση: Έφη Γκουντουδάκη (κοινωνική λειτουργός), Λιζέτα Λιούρτα (ψυχολόγος), Θεοδώρα Ραχμανίδου (σύμβουλος υποδοχής). Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 – Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης: Ημερίδα «Αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών». Εισηγήσεις: «Βία κατά των γυναικών στην οικογένεια και την εργασία – νομικό πλαίσιο προστασίας» - Κυριακή Κιούση-Σιούτη (δικηγόρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης),«Ταυτοποίηση θυμάτων trafficking» (Kalli Mitelineos, μέλος Α21), «Η αστυνομική πρακτική αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας» (Νεκτάριος Ορφανίδης (αστυνόμος Α΄, υπασπιστής επιτελείου Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης), «Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη» (Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, υπεύθυνη πληροφόρησης «Europe Direct» Ξάνθης).

Τετάρτη 26 - Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, ώρα 21.00 – Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη βία κατά των γυναικών.

Προσφυγή της ΕΛΜΕ Ροδόπης στον εισαγγελέα για τα κενά των καθηγητών

Στην τελευταία συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης έλαβε την απόφαση να προσφύγει στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ροδόπης, για τον διαιωνιζόμενο εμπαιγμό ως προς την κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες του Νομού μας. Καθώς βαδίζουμε προς τη συμπλήρωση 3 μηνών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συγχρόνως τίποτε, ακόμη και αυτή τη στιγμή, δεν προμηνύει την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που οδηγεί τα σχολεία μας στο να υπολειτουργούν και τους μαθητές μας να εξακολουθούν να χάνουν περισσότερες από 600 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, θεωρούμε ότι κάθε έννοια «αναμονής», «υπομονής» ή «περιόδου χάριτος» έχει πια προ πολλού πάψει να υφίσταται. Η λύση είναι δυστυχώς πλέον ο δρόμος της Δικαιοσύνης.

Ενημερωτικά, η κατάθεση της γνωστοποίησης-καταγγελίας στον εισαγγελέα θα γίνει σήμερα Παρασκευή 21/11/2014 στη 1 το μεσημέρι και θα την συνυπογράψουν, πλην των εκπροσώπων του ΔΣ της ΕΛΜΕ, και εκπρόσωποι από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων του Ν. Ροδόπης.

Γ. Καρασμάνης: « Ενίσχυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, σε 16.000 νέους αγρότες,από το 2015»

Nέο πρόγραμμα ενέκρινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την είσοδο11.116 παραγωγώνμέχρι 40 ετών στο  αγροτικό επάγγελμα οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους194 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες. Και αυτό έγινε μετά από επίμονη και συστηματική προσπάθεια.

ΟΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμωνκ. Γ.Καρασμάνης, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Δημοσιογράφο Μαρία Σιδέρη, αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη των Νέων Αγροτών και στην προσπάθεια ανανέωσης του ηλικιακού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

 Ο κ.Καρασμάνης σημείωσε τα εξής:

 Οι πληρωμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης που αντιπροσωπεύει το 70%καταβλήθηκε ήδη σε 2.029 δικαιούχους, με ποσό 24 εκατ. ευρώ. Ενώ σύντομα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί σε επιπλέον1.100 νέους αγρότες με ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου.

Σήμερα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των νέων αγροτών, του παλαιού προγράμματος, η β΄ και η γ΄ δόση,  το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

 Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουμε να έχουν πάρει την πρώτη δόση το σύνολο των δικαιούχων με ένα συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ.Κατ’ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε την πολυπόθητη ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας.

 Στόχος μας είναι μέσα στο 2015 με το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να τονωθεί η επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών με μια σειρά δράσεων, επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

 Παράλληλα τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας με 240 εκατ. ευρώ.

Στο συνεταιρισμό Θρακών Αμνός οι Κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

 Την απόφαση τους να προσχωρήσουν στον περιφερειακό Συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, αποφάσισε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης, σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα και λασπώδη νερά των κτηνοτροφικών δεδομένων στη Ροδόπη…τα οποία τα τελευταία χρόνια βάλτωσαν σε ζωονόσους, αποδεκατισμό εκτροφών, και στις αποζημιώσεις που δεν δίνονται…

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργου Μάντζαρη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης έχουν ως στόχο να καλύψουν την αγορά σε αμνοερίφια και βοοειδή στην αγορά του Λιβάνου!

«Μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε αυτή την τεράστια αγορά, αλλά μέσα από έναν αριθμό 2 εκ. εκτροφών σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, νομίζουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μάντζαρης.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους Συνεταιρισμούς-Μεταποίηση

από την αρμόδια Ε Κατσινοπούλου στα τέλη του μήνα

Το πρόγραμμα για τον τομέα της Μελισσοκομίας, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει η Πολιτεία για την ανάδειξη και την προώθηση του Ελληνικού μελιού, αυτού του πολύτιμου κεχριμπαρένιου θησαυρού, της Ελληνικής Φύσης, θα έχει την σφραγίδα από το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό της Ροδόπης…Σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

«Παλεύουμε εδώ και χρόνια για να αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας του προϊόντος τι περιέχει μέσα: Ελληνικό μέλι, Κινέζικο, Αργεντινής, τι; Δεν μπορεί να διατείνεται ο καθένας ότι πουλάει Ελληνικό μέλι, ενώ μέσα στο βάζο οργιάζει η νοθεία και ακόμα περισσότερο να οργιάζει η αδιαφορία της πολιτείας και να μην υπάρχουν και έσοδα για το κράτος από την πώληση σε διάφορα σημεία του δρόμου. Δυστυχώς το κοινό εξαπατάται. Ρωτάμε την Πολιτεία, γιατί έχοντας το καλύτερο μέλι στον κόσμο, για ποιο λόγο να παράγουμε μόνο 15.000 τόνους και με την ριζική αναδιάρθρωση και με την ενίσχυση του τομέα να μην διπλασιάσουμε την παραγωγή;», αναρωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού, Δημήτρης Ζάχος.

Εμείς θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι το Ελληνικό Μέλι είναι το καλύτερο σε όλο τον κόσμο, λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας και γενικά των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών στη Χώρα μας! Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων ενίσχυσης για το συγκεκριμένο τομέα, μέσω του οποίου θα μπορούσαν πολλοί να ασχοληθούν επαγγελματικά. Επίσης οι Μελισσοκόμοι θα μπορούσαν έχοντας και την στήριξη της πολιτείας θα μπορούσαν να οργανωθούν και να προβάλλονται σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, προκειμένου να γνωρίσει και το κοινό του εξωτερικού το θεσπέσιο και άκρως θεραπευτικό μέλι!

Σημειώνεται πως Στα τέλη του μήνα θα έλθει στην Κομοτηνή η αρμόδια για τον Πρωτογενή Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου, όπου θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τους Συνεταιρισμούς-Μεταποίηση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο των Συνεταιρισμών, μετά τον τελευταίο νόμο Σκανδαλίδη για τις «εκκαθαρίσεις».

«Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται και η ενίσχυση των Νέων Αγροτών με την αύξηση των δικαιωμάτων και γενικότερα η εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση και ο νέος προσανατολισμός της Πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ που οργιάζουν, με ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα», σημείωσε ο κ. Ζάχος.

Από τη συζήτηση θα προκύψει και μια πανελλαδική συνάντηση που θα αφορά τους εμπλεκόμενους με τον Πρωτογενή τομέα.

Αιτήσεις για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στη Ροδόπη

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις ζημίες που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης, από τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί πριν λίγο καιρό.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, όπου διαμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ Κομοτηνής, γίνεται προσπάθεια από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να συμπεριληφθούν και οι τωρινές  βροχοπτώσεις που επιδείνωσαν την κατάσταση.

«Οι εξελίξεις στη Μεσοποταμία και την Αν. Μεσόγειο και οι πιθανές επιπτώσεις στον Ελληνισμό (Κύπρο-Ελλάδα)»

Την Παρασκευή 21 Νοέμβριου 2014, στις 20.00, ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης, ο Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενούν τον εκδότη, αρθρογράφο και υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Σάββα Καλεντερίδη, στην ομιλία του με θέμα:

«Οι εξελίξεις στη Μεσοποταμία και την Αν. Μεσόγειο και οι

πιθανές επιπτώσεις στον Ελληνισμό (Κύπρο-Ελλάδα)»

"Διατρέχοντας την Αρχαία Εγνατία"

Το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πρότασης του Σωματείου "Διάζωμα" για τον αρχαιολογικό τουρισμό "Διατρέχοντας την Αρχαία Εγνατία" με ομιλητή τον κ. Γιάννη Λασκαράκη την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 στις 7:30 μ.μ. στο καφέ του Μουσείου.

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού του Πολιτιστικού Καφενείου του Σωματείου Φίλων του Ε.Μ.Θ. που έχει ως στόχο:

• την συμμετοχή των πολιτών σε δημιουργικούς διαλόγους γύρω από σημαντικά και επίκαιρα θέματα όπου μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους με εμπειρογνώμονες και ειδικούς.

• την συνεργασία με κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής και αξιοποίηση της γνώσης για το όφελος της κοινότητας

• την ανάδειξη και διατήρηση της γνώσης μέσα από την διασύνδεση των πολιτών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικούς εμπειρογνώμονες

Είσοδος Ελεύθερη

Τα παραμύθια του Καραγκιόζη

Μετά από την επιτυχημένη παρουσία στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ο Θίασος Σκιών από την Ξάνθη «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζει την νέα του παράσταση! Ο τίτλος της είναι «Οι τρεις καλές συμβουλές» και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π» στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 19.00. και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 12.00.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση σε κείμενο του Δομτζίδη Απόστολου εμπνευσμένο από το ομότιτλο ελληνικό λαϊκό παραμύθι.

«To πιο ωραίο σάντουιτς είναι το μισό» λένε οι Πρόσκοποι την Κυριακή στην Ξάνθη !

Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης διοργανώνουν μια δράση ευαισθητοποίησης πάνω στην αξία του να μοιράζεσαι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ενημέρωση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα.

Όπως αναφέρουν:

Στους Προσκόπους μαθαίνουμε από μικροί να μοιραζόμαστε.

Μοιραζόμαστε ακόμη την ίδια Υπόσχεση “να βοηθάμε κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση”, γι’ αυτό και η προσφορά στο συνάνθρωπο είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της προσκοπικής δράσης, στη γειτονιά μας, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Πρόσκοποι.Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:30, στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και στο Εμπορικό Κέντρο στον πεζόδρομο της οδού Δαγκλή και Ελπίδος, θα συνδυάσουμε μια δράση πραγματικής προσφοράς φαγητού και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ταυτόχρονα και τις δύο διαστάσεις της κοινωνικής προσφοράς των Προσκόπων: τη δράση για την ανακούφιση των ασθενέστερων συνανθρώπων μας, αλλά και -το πιο σημαντικό- τη διαρκή διαπαιδαγώγηση πάνω στην αξία της καθημερινής προσφοράς, της καθημερινής “καλής πράξης” και τη συμβολή στη δημιουργία ενεργών, ευαίσθητων και χρήσιμων πολιτών.

Οι Πρόσκοποι ξέρουμε γιατί. Εδώ και 100 χρόνια κάνουμε πράξη την προσφορά και ξέρουμε καλύτερα από όλους ότι το δώρο που χαρίζεις που μοιράζεσαι σε κάνει πιο ευτυχισμένο, πιο χαρούμενο από το δώρο που σου χαρίζουν. Κι αν αξίζει ένα μήνυμα να το περάσουμε σε όλους, τότε είναι αυτό: πως το πιο ωραίο πράγμα είναι να μοιράζεσαι, το πιο ωραίο σάντουιτς από όλα… είναι το μισό!

«Ο πραγματικός τρόπος να κατακτήσεις την ευτυχία, είναι να τη μοιράζεις απλόχερα στους άλλους»

Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ, ιδρυτής του Προσκοπισμού

2ο Φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" στην Ξάνθη για τις γιορτές

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα βρεθεί από τις 26 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου η Κινητή Μονάδα Στήριξης και Ενημέρωσης του «Χαμόγελου του Παιδιού», επισκεπτόμενη την πόλη «με ένα χαρούμενο και φιλόξενο χριστουγεννιάτικο παζάρι».

Ώρες λειτουργίας: από Τετάρτη έως Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-20:00 και το Σαββατοκύριακο 09:00- 16:00.

Την Κυριακή το Σκακιστικό Τουρνουά Rapid στην Ξάνθη

Με τη συμμετοχή σκακιστών από Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και φυσικά της Ξάνθης, ο Σκακιστικός Ομιλος Ξάνθης πραγματοποιεί τουρνουά Rapid, την ερχόμενη Κυριακή στην αίθουσα του συλλόγου στο αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιίδης»

Η σχετική προκήρυξη των αγώνων:

Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε αθλητής εγγεγραμμένος στην ΕΣΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Συλλόγου, στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο (Θύρα 4 )

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Σεχλίδης Σάββας (κιν: 6936447001) και στα γραφεία του Συλλόγου καθημερινά (2541025690, 6-8μμ) έως και το Σάββατο 22/11/2014 ώρα 14.30

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ Προσέλευση την Κυριακή 23/11/2014 και ώρα 10.45μμ για επιβεβαίωση των συμμετοχών

1ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 11.00

2ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 11.45

3ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 12.30 μμ

4ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 13.15 μμ

5ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 15.00 μμ

6ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 15.45 μμ

7ος Γύρος: Κυριακή 23/11/2014 ώρα 16.30 μμ



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54