Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Αυξάνονται οι ορέξεις των Χρυσοθήρων σε στρέμματα στη Ροδόπη

 

Φαίνεται ότι δεν θα κορεσθούν τόσο εύκολα οι ορέξεις των Χρυσοθήρων, αν δεν αλέσουν βουνά και από άλλες περιοχές κοντά σε Μαρώνεια και Σάπες, αλλά και …κοντά στο Καλλυντήρι σκαρφαλώνοντας και στην ορεινή Ροδόπη!

Ο λόγος για νέες εκτάσεις στις περιοχές αυτές που ζητούν να κάνουν έρευνα η εταιρεία  Χρυσωρυχεία Θράκης, ανεβάζοντας σιγά σιγά τον αριθμό των στρεμμάτων περίπου σε 100.000 για δήθεν… έρευνα!!!

Με αυτές τις νέες εξελίξεις επιβεβαιώνονται οι αρχικοί φόβοι όλων όσων αντιτάχθηκαν από την αρχή σε τέτοιου είδους επικίνδυνες και δηλητηριώδεις για το περιβάλλον και τη ζωή, μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ότι δηλαδή ο στόχος είναι να μπουν μέσα οι μπουλντόζες και να κηρυχθεί ολόκληρη η περιοχή μεταλλευτική, που σημαίνει ότι σταματάει οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοκομία, επειδή η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ανταγωνιστική.

Σύμφωναμε δηλώσεις του μέλους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού, Ανέστη Στρατιάδη, στόχος των εταιρειών είναι να κάνουν ένα απέραντο μεταλλείο όχι μόνο τη δική μας περιοχή, αλλά και σχεδόν ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα, άσχετα αν συναντούν τις αρνήσεις των τοπικών αρχόντων και μάλιστα με τον κίνδυνο να πάνε και στα δικαστήρια. Οι λόγοι γνωστοί η τιμή του Χρυσού καλπάζει και θα επιμένουν-καθώς είναι ταγμένοι-προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και την κερδοφορία τους.

 

 

Συνάντηση  Ελένης Λαφτσή με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

 

 

Μια θερμή χειραψία ήταν το επιστέγασμα μια πολύ χρήσιμης συνάντησης της υποψήφιας Δημάρχου Κομοτηναίων, Ελένης Λαφτσή, με την πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Σταυρούλα Τζατζανά.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να δηλωθεί η συμπαράσταση από πλευράς της Δημοτικής Παράταξης «ΠΟΛΗ-τική ΑΝΑΤΡΟΠΗ»,  στην πρόεδρο, που εδώ και καιρό υφίσταται διαδοχικές διώξεις και κατηγορείται για απείθεια, -με τελευταία την καταδικαστική απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού- για τους αγώνες που έδωσε μαζί με παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής της Ροδόπης, προκειμένου να  μη μετατραπεί η Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, σε κέντρο κράτησης μη νόμιμων μεταναστών, τον Αύγουστο του 2012.

Παράλληλα η υποψήφια Δήμαρχος ενημερώθηκε για τα προβλήματα των Αστυνομικών, που έχουν να κάνουν με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνική υποδομή, ακόμα και σε καύσιμα, τα οποία πολλές φορές αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους, για να κάνουν το καθήκον τους.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της κ. Τζατζανά στα κρατητήρια Κομοτηνής και Ιάσμου, η χωρητικότητα των οποίων είναι για 14 άτομα, κρατούνται όμως τα διπλάσια και υπερδιπλάσια άτομα,  σε συνθήκες άθλιες  για Αστυνομικούς και κρατούμενους.

Όπως συμπέρανε η κ. Λαφτσή, οι Αστυνομικοί,  με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παρεμποδίζονται να πράξουν το καθήκον τους, που είναι η προστασία του Πολίτη.

 

 

Ημερίδα για την Ανάπτυξη στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών

 

Στις 9 Μαρτίου ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών και οι παραγωγικοί και πολιτιστικοί φορείς του Δήμου όπως: η ένωση επαγγελματιών και βιοτεχνών Σαπών, ο Σϋλλογος Ποντίων «Τα Κασσιτερά», ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Σαπών, ο σύλλογος πολιτισμού και ανάπτυξης Σαπών ΔΡΩ και ο μειονοτικός πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος Σαπών, διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σαπών στις 10:30 το πρωΐ, με θέμα: «Ανάπτυξη στον τόπο μας(γεωργία-κτηνοτροφία, γεωθερμία-ζεόλιθος).

 

 

Ομάδα παραγωγών ΑΦΦ συγκροτείται σε Ροδόπη- Έβρο

 

Ομάδα παραγωγών στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά ξεκίνησε να συστήνεται  με καλλιεργητές από Έβρο και Ροδόπη.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στην Αλεξ-πολη, όπου περίπου 20 άτομα αντάλλαξαν απόψεις και προσπάθησαν βρουν κοινό τόπο συνεργασίας, για την συγκρότηση της πρώτης σε οργανωμένη βάση.

Στη συνάντηση καταγράφηκε το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με την καλλιέργεια, αλλά και την μεταποίηση των ΑΦΦ. Υπογραμμίσθηκε επίσης,  το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά από τις ξένες αγορές, λόγω της χημικής ανάλυσης και της  υψηλής  περιεκτικότητας των αιθέριων ελαίων, (σ.σ. κάτι που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή)αλλά και όλων των υπόλοιπων παραγώγων τους που είναι υψηλής αξίας, τα κάνει περιζήτητα!

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις  Μάρτη στις Σάπες

Την συγκρότηση και γενικότερα την κίνηση για ομάδα παραγωγών ΑΦΦ στη Θράκη στηρίζουν οι Γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Έβρου, με επικεφαλής τον Γεωπόνο Πασχάλη Παπαδάκη, οι οποίοι προθυμοποιούνται να οργανώσουν εκπαιδευτικές εκδρομές σε πετυχημένα σχήματα που λειτουργούν, εκδηλώσεις και ομιλίες σχετικές με το αντικείμενο, προκειμένου να βάλλουν πλώρη τα Αρωματικά στους δύο νομούς, σε μια περίοδο αναζήτησης  πετυχημένης και ρεαλιστικής επαγγελματικής διεξόδου…

Μάλιστα ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα ψηφισθεί νόμος από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, θα μπορεί κάποιος μεμονωμένα ή και σε συλλογική βάση, να νοικιάσει και να καλλιεργήσει σε δασικές εκτάσεις Δενδρώδεις καλλιέργειες, ακόμα και Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά!

 

Βοτανικός Κήπος στη Σαμοθράκη; ΝΑΙ!

 

Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και καθηγητές από το πανεπιστήμιό μας θα ξεκινήσουν την καταγραφή και τη χημική ανάλυση της Αυτοφυούς χλωρίδας της Σαμοθράκης! Αυτών των υπέροχων αυτοφυών φυτών, αυτού του πλούτου, που κάνει το νησί να μοσχομυρίζει, αλλά και να προσδίδει αυτό το άρωμα, ως σφραγίδα νοστημιάς στα προϊόντα του στα γαλακτοκομικά του και στο κρέας!

Ο στόχος ένας και ιερός θα λέγαμε, χρέος για την υπέροχη ιστορία αυτού το νησιού και η οποία θα πρέπει να συνεχισθεί και να μην την χαίρονται μόνο…τα περίφημα κατσίκια του, αλλά και οι επόμενες γενιές: Φυσικά δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός Βοτανικού κήπου με όλα τα αυτοφυή της Σαμοθράκης. Το επόμενο χρονικό διάστημα η ομάδα των καθηγητών και οι Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ θα καταπλεύσουν προς το νησί για τις πρώτες και σημαντικές ενέργειες για την υλοποίηση του στόχου αυτού!

 

ΠΟΠ το ελαιόλαδο της Μάκρης

Τον δρόμο για ΠΟΠ παίρνει (σ.σ. επιτέλους) το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Μάκρης. Ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος και κατατίθεται για έγκριση. Ας είναι το πρώτο προϊόν στην περιφέρειά  μας που θα είναι ΠΟΠ μια και ολόκληρη περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και δεν  έχει ούτε ένα προϊόν ΠΟΠ. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει προσπάθειες όπως αυτή του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, για ΠΓΕ (προϊόν γεωργικής ένδειξης), που είναι μια ένδειξη ότι ξεκινάμε να αντιλαμβανόμαστε σε ποια περιοχή ζούμε και να αναδεικνύουμε τα ονομαστά προϊόντα!

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54