Ειδήσεις από την ΕΡΑ Πύργου

Αντίθετη η Π.Δ.Ε. στην καταστροφή χημικών στη Μεσόγειο
 
Κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην απόφαση που έχει ληφθεί από τα συναρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς για το επιλεγμένο σημείο στα Διεθνή Ύδατα, μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας, όπου εικάζεται, βάσει πληροφοριών και δημοσιευμάτων, ότι θα πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιτίθεται κατηγορηματικά σε αυτή την προοπτική, καθώς πρόκειται για ένα απονενοημένο εγχείρημα που θέλει να μετατρέψει την πιο μεγάλη κλειστή θάλασσα του κόσμου – βρέχει τις ακτές σε 21 χώρες – σε ένα απολιθωμένο και μολυσματικό τοπίο καταστρέφοντας την Κοινωνική και Οικονομική  ζωή των 427.000.000 κατοίκων που ζουν γύρω της, σε περίπτωση ατυχήματος.
Να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, πως το σημείο που έχει επιλεγεί για να γίνει η εξουδετέρωση των συριακών χημικών, απέχει: 228 μίλια από τις ακτές της Ηλείας, 260 μίλια από τις ακτές της Αχαΐας, 250 μίλια από το Δυτικό άκρο της Κρήτης, και 200 μίλια από τις Στροφάδες των Ιονίων Νήσων.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Περιφερειών και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με αυτό το θέμα και ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει τεκμηριωμένα και με απόλυτη διαφάνεια τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει την ορθότητα των επιλογών και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, την καλεί να αρνηθεί με συντεταγμένο και προσήκοντα τρόπο και να καταβάλει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή, για την εξουδετέρωση και διάθεση με ασφάλεια των συριακών χημικών όπλων, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα υπαγορεύονται από τις Διεθνείς συμφωνίες για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
 
Σώκος: «Οι περιφερειακές αρχές δεν θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης»
 
Την υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε χθες επίσημα και από την Ηλεία, ο πρώην νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και δήμαρχος Αγρινίου  Θύμιος Σώκος, τον οποίο υποδέχθηκε εθιμοτυπικά στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας. Σε  συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας παρουσία τοπικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ,  από την οποία έχει στήριξη αν και όπως δήλωσε η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη, παρόντες ήταν ακόμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Μιχαλόπουλος και Κώστας Μπουγάς καθώς και ο προϊστάμενος του ΚΕΠ Πύργου Γιάννης Κουλούκης. 
Ο κ. Σώκος, ξεκίνησε την εισήγηση του αναφερόμενος στον ρόλο του θεσμού της  περιφέρειας  «από την οποία -όπως είπε- η κοινωνία έχει προσδοκίες και πρέπει να προλάβουμε πριν απαξιωθεί, καθώς ο θεσμός δοκιμάστηκε ήδη 3,5 χρόνια και μάλιστα σε περίοδο κρίσης αλλά δεν απέδωσε γιατί λείπει η πολιτική βούληση και διάθεση και απόφαση όσων άσκησαν εξουσία, για να ασχοληθούν με την ουσία του θεσμού». Αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τριών Νομών της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορεί να μην έχουμε ένα μοντέλο παραγωγής στον πρωτογενή τομέα που να υπερκαλύπτει τις ανάγκες διατροφής των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών που έρχονται στην χώρα μας» και αναφέρθηκε στην μεταποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι «η μεταποίηση είναι ζήτημα που πρέπει «δέσει», με την παραγωγή, αφού έχουμε κυρίαρχο τον αγροτικό τομέα». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «οι περιφερειακές αρχές και ο περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών της, αλλά να διεκδικεί, να διαχειρίζεται τα τοπικά θέματα, να είναι η φωνή της τοπικής κοινωνίας, να έχει την ανάληψη ευθύνης».
 
 
«Πράσινο» για την αποκατάσταση ενός αδιάβατου δρόμου
 
Κονδύλι ύψους 670.000 ευρώ εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τελευταία συνεδρίασή της για το έργο «Αποκατάσταση βατότητας της συνδετήριας οδού Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας με την Εθνική Οδό Πύργου – Κυπαρισσίας». Το έργο εντάχθηκε στη ΣΑΕΠ 001 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Οικονομικής Επιτροπής «με το έργο αυτό θα γίνει αποκατάσταση της βατότητας της συνδετήριας οδού που ενώνει τις δύο εθνικές οδούς με την πόλη του Πύργου, ένας δρόμος ο οποίος είναι σε κακή κατάσταση από πλευράς οδοστρώματος».
 
 
 
Στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας νοσηλεύεται ένας 74χρονος που τραυματίστηκε χθες το μεσημέρι σε τροχαίο που συνέβη στην οδό Καλυβίων στην Αμαλιάδα Το ατύχημα συνέβη στο ύψος των εργατικών κατοικιών Αγίας Άννας, όταν το ποδήλατο με το οποίο εκινείτο ο 74χρονος, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε μια γυναίκα. 
Εξάλλου, τραυματίες στο Νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ οι αναβάτες δύο δίκυκλων, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στην οδό Αλφειού στον Πύργο. Το ατύχημα συνέβη, όταν μια μηχανή μεγάλου κυβισμού συγκρούσθηκε με βέσπα που προπορευόταν, με αποτέλεσμα οι αναβάτες των δύο οχημάτων να εκσφενδονιστούν και να καταλήξουν στο οδόστρωμα. Και τα δύο δίκυκλα, είχαν την ίδια κατεύθυνση ενώ από τη σύγκρουση η μηχανή εξετράπη της πορείας της και κατέληξε σε παρακείμενο χωράφι, ενώ η βέσπα χτύπησε στο πρανές της οδού.
 
 
Ελλειψη ενδιαφέροντος για το ΠΕΔΥ
 
Μόλις 2-3 από τους συνολικά 44 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στην Ηλεία έχουν υποβάλει δήλωση για ένταξή τους στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, τα ιατρεία του οποίου  θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 20 Μαρτίου, με όσους από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεχθούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή του στο νέο φορέα, και κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ενώ τα όποια κενά προκύψουν, θα καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Η πλειοψηφία των γιατρών που διαθέτουν και ιδιωτικό ιατρείο δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του για να εργαστούν στον νέο φορέα. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης λήγει αύριο Πέμπτη και όσοι γιατροί δεν υποβάλουν θα απολυθούν αυτοδικαίως, και η θέση θα καταργηθεί. Ωστόσο μέχρι να ανοίξουν τα ιατρεία και να μπει σε κανονικούς ρυθμούς η λειτουργία του ΠΕΔΥ, οι ασφαλισμένοι της Ηλείας βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί βασικών ειδικοτήτων και το βάρος καλούνται να σηκώσουν τα δυο Νοσοκομεία, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν και αυτά σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
 
«Η σημασία των Αρχείων» χθες στην Αμαλιάδα
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αμαλιάδα η εκδήλωση με θέμα «Η σημασία των αρχείων», που διοργάνωσε το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη» και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νικόλαο Καραπιδάκη. Ο κ. Καραπιδάκης, κατέστησε σαφές ότι η διαφύλαξη και αξιοποίηση των αρχείων είναι υπόθεση όλων των φορέων και αποτελεί προϋπόθεση της ιστορικής μελέτης. Τέλος, ο οικονομολόγος και ιστορικός Διονύσιος Τραμπαδόρος ανέδειξε τη σημασία των Αρχείων στην ιστορική έρευνα και διατύπωσε το όραμά του για τη σύσταση ενός Κέντρου Ηλειακών Σπουδών, με αποστολή την έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας της Ηλείας.
 
Καιρός
 
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σήμερα στα Δυτικά.. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 15 με 16oβαθμούς Κελσίου στα πεδινά, 11 με 12 στα ημιορεινά - ορεινά. Άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως σχεδόν μέτριοι μέχρι 4 μποφόρ.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26/02/2014 - 11:06