Ειδήσεις από την ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής
 
 
Νέο κρούσμα ευλογιάς στα Παγούρια Ροδόπης
 
Ξαναχτύπησε ο ιός της ευλογιάς στον οικισμό των Παγουρίων της Ροδόπης, βάζοντας τέλος στην συγκρατημένη αισιοδοξία που είχε εκφρασθεί τις τελευταίες 10-15 μέρες, μετά την ύφεση που είχε σημειωθεί.
Οι Κτηνοτρόφοι για άλλη μια φορά κάνουν λόγο για ελλιπή μέτρα προφύλαξης από πλευράς της πολιτείας, καθώς το τελευταίο κρούσμα στα Παγούρια, εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα με έγκλειστα ζώα και με τον ιδιοκτήτη να τηρεί από μόνος του μέτρα αυτοπροστασίας και να ψεκάζει με τα δικά του μέσα οικονομικά και τεχνικά.
Επίσης οι Κτηνοτρόφοι του νομού Ροδόπης, καταγγέλλουν το Αρμόδιο υπουργείο για το αλαλούμ που επικρατεί με το θέμα των αποζημιώσεων για τα έγκλειστα ζώα,  με κάποιους Κτηνοτρόφους να αποζημιώνονται και κάποιους να μην λαμβάνουν ούτε ευρώ. Συγκεκριμένα δεν έχουν αποζημιωθεί οι Κτηνοτρόφοι  του Παλλαδίου, του Νέου Σιδηροχωρίου, του Μικρού και του Μεγάλου Κρανοβουνίου. Αντίθετα έχουν πάρει χρήματα(6,5 ευρώ το πρόβατο και όχι για όλες τις ημέρες του εγκλεισμού) οι οικισμοί του Κοσμίου, του Παραδημής και της Ιτέας.
Οι Κτηνοτρόφοι  για  επεδίωξαν χθες συνάντηση με τον  Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος όμως  για σοβαρούς λόγους υγείας απουσίαζε από το γραφείο του.
Νέα συνάντηση θα προγραμματίσουν οι Κτηνοτρόφοι αυτή τη φορά με τους Βουλευτές του Νομού(Στυλιανίδη Ν.Δ, Καραγιουσούφ ΣΥΡΙΖΑ, Χατζηοσμάν ΠΑΣΟΚ)
 
 
Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Α. Γιαννακίδη
 
Πριν ξεκινήσει τις εργασίες του το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, κατά τη χθεσινή του  συνεδρίαση, ο  πρόεδρος Γιάννης Τελλίδης ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την υγεία του Περιφερειάρχη και την αποχή του για λίγες ημέρες για λόγους ανάρρωσης. Όλο το σώμα εξέφρασε ταχεία ανάρρωση στον κ. Άρη Γιαννακίδη και ευχήθηκε να επανέρθει δριμύτερος.
Δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το θέμα, έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Βαβίας, ο οποίος τόνισε πως «ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας του κ. Περιφερειάρχη, επανεμφανίστηκε πρόσφατα, αλλά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Με εντολή των ιατρών, ο Περιφερειάρχης πρέπει να απέχει από τα καθήκοντα του για λίγες ημέρες. Συνεχίζουμε κανονικά τον αγώνα τον οποίο δίνουμε».
 
 
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, για επίσκεψη Τρόϊκας
 
Δελτίο τύπου με αφορμή την έλευση της τρόϊκας στη χώρα μας, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.
Σύμφωνα με αυτό, «Άλλη μια επίσκεψη της τρόικας ξεκινά έχοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό της την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ με σκοπό τη συρρίκνωσή της και τη συμμόρφωση με τις «μνημονιακές υποχρεώσεις» από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Την ίδια στιγμή που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει ουσιαστικά ανοίξει, η κυβέρνηση είναι όμηρος της τακτικής της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μηνμονιακών πολιτικών και τα δίνει όλα, εκλιπαρώντας για μια πολιτική δήλωση στήριξης πριν τις ευρωεκλογές από τους δανειστές, χωρίς να διανοείται να ψελλίσει το οτιδήποτε που δεν είναι αρεστό στην κ. Μέρκελ.
Ο λαός μας, όμως, έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα ποιοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας, ποιοι μπορούν να διαπραγματευτούν και να πετύχουν μαζί με τους λαούς τις Ευρώπης την ήττα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης, μετατρέπεται στην αχίλλειο πτέρνα του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου», τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση. 
 
Κοινοβουλευτική ερώτηση Τέρενς Κουΐκ και Ραχήλ Μακρή για τις ΜΚΟ
 
Την συμπαιγνία των συγκυβερνητικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο τεράστιο σκάνδαλο των ΜΚΟ, διερευνούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και η συνάδελφός του Βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, 
«Παρόλο που υπήρχαν από το 2004, συγκεκριμένες οδηγίες του Διεθνούς Διακυβερνητικού Οργάνου FATF, για τον έλεγχο των ΜΚΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ έστελνε για καθυστερήσεις την μπάλα στην εξέδρα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να την ξεφουσκώσει και να την κλειδώσει σε ένα συρτάρι του ΥΠΕΞ.
 
Η κυβέρνηση Καραμανλή αγνόησε 49 συστάσεις και ειδικές οδηγίες και η Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, αποφάσισε να τις «περιποιηθεί» με μια ξεγυρισμένη ταφόπλακα.
 
Και μάλιστα - σύμφωνα με δημοσιογραφικές καταγγελίες - συμπτωματικά (;)  η υπογραφή της ταφόπλακας μπαίνει από τον Ηλία Πλασκοβίτη, συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και στο ΥΠΕΞ την περίοδο  2000 – 2004»!
 
Το τυροκομείο της ΕΑΣ στους Κτηνοτρόφους;
 
Στο ραδιοθάλαμο της ΕΡΑ Κομοτηνής, έγινε η πρώτη συζήτηση για την ιδέα να αξιοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης το τυροκομείο της ΕΑΣ.
Πρόκειται για μια παλιότερη πρόταση του αντιπροέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Γιώργου Μάντζαρη, την οποία δέχθηκε να συζητήσει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κωνσταντίνος Κούκος και μάλιστα στην ΕΡΑ Κομοτηνής.
Ο κ. Κούκος ζήτησε από τον Κτηνοτροφικό σύλλογο να συστήσει ομάδα παραγωγών Κτηνοτρόφων, ή συνεταιρισμό με καταστατικό, προκειμένου να προχωρήσει η ιδέα σε πράξη και να λειτουργήσουν το τυροκομείο οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
Από την πλευρά του ο κ. Μάντζαρης υπογράμμισε ότι οι Κτηνοτρόφοι του νομού βρίσκονται σε δεινότατη θέση, χωρίς ρευστότητα και  με τα δάνεια να έχουν μετατραπεί σε θηλιά στο λαιμό τους. 
Τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί να γίνει μια νέα συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί μια ομάδα έστω πέντε ατόμων, για να κάνουν μια νέα αρχή…Θετικός ήταν να είναι παρών και να βοηθήσει και ο ειδικός σε θέματα οργάνωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μιχαληλίδης!
«Καλό είναι να ξεκινήσει η συνεργασία. Είναι δύσκολο δε λέω, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε πράξεις, για να υπάρχει παραγωγή και να μην γίνει το Τυροκομείο …φωλιές για πουλιά», σημείωσε καταλήγοντας  ο κ. Κούκος.
 
Νέος  Συνεταιρισμός καλλιεργητών Ρόδων στη Ροδόπη
 
Ένας νέος συνεταιρισμός γεννήθηκε στη Ροδόπη, συνεχίζοντας το νήμα που συνδέι το όνομα της οροσειράς της Ροδόπης, με την καλλιέργεια των Ρόδων, για την παραγωγή ροδέλαιου!
Ενενήντα περίπου είναι τα στρέμματα με τριαντάφυλλα σε Χλόη και Οργάνη, 23 άτομα αποτελούν το συνεταιρισμό που έχει συσταθεί και μάλιστα, πρόκειται να προστεθούν κι άλλα 8 άτομα. Το όνομα αυτού; Συνεταιρισμός «Ρόζα Ροδόπης»!
Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός έχει υπογράψει συμφωνία με επιχείρηση της Βουλγαρίας,-σ.σ. κάτι σαν συμβολαιακή γεωργία- η οποία τους προμήθευσε και τα φυτά και  προβλέπει ότι για 7 χρόνια, η πρώτη ύλη, δηλαδή τα ροδοπέταλα θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία, όπου εκεί θα γίνεται και η απόσταξη του ροδέλαιου.
Η τιμή του Ροδέλαιου έχει ενδιαφέρον: Για την πρώτη κατηγορία πάει και 6.700 ευρώ το λίτρο!!!
Σύμφωνα με ιδρυτικό  το μέλος του συνεταιρισμού Αλή Κιρμιτζή, τα Ρόδα χρειάζονται υψόμετρο, τουλάχιστον 800 μέτρα, υγρασία, αγαπάνε το κρύο και καθόλου τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στα πλάνα του συνεταιρισμού είναι μέσα στο 2015 να αυξήσουν τα στρέμματα καλλιέργειας Ρόδων, να λειτουργήσουν στην Χλόη ή στην Οργάνη ένα αποστακτήριο, να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να επεκταθούν  στην Μεταποίηση του προϊόντος, καθώς έχει πολλές εφαρμογές κυρίως στην κοσμετολογία και όχι μόνο!
Σύμφωνα με το ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού, Αλή Κιρμιτζή, υπάρχει ενδιαφέρον και για καλλιέργεια της Λεβάντας. 
Τέλος αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το παρόν τους οι καλλιεργητές των Ρόδων της ορεινής Ροδόπης,  θα δώσουν ένα δυναμικό παρόν και στις 5 Μάρτη στις Σάπες στη δεύτερη συνάντηση της υπό σύσταση ομάδας παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, από καλλιεργητές του Έβρου και της Ροδόπης!
 
Έρχονται αποζημιώσεις ΕΛΓΑ την Πέμπτη
 
Την ερχόμενη  Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.747 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για το έτος 2013.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, βαμβάκι, κηπευτικά, σιτηρά και σανοδοτικά φυτά, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Στους νομούς που δικαιούνται αποζημιώσεις συγκαταλέγονται και οι πέντε νομοί της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
 
«Ο ρόλος των περιφερειών στην εφαρμογή της πολιτικής.  Εγγύηση για τη νεολαία 2014-2020»
 
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της στην Ένωση Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γραφείο του Επιτρόπου Απασχόλησης κ. Andor, διοργανώνουν υψηλού επιπέδου διάσκεψη με θέμα «Ο ρόλος των Περιφερειών στην εφαρμογή της πολιτικής. Εγγύηση για τη Νεολαία», στις 4 Μαρτίου 2014 στην Καβάλα.
Τις εργασίες του συνεδρίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Ένταξη, László Andor, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την Συλβάνα Ράπτη, ενώ η Πολυξένη Κιουρί, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Nestle για τη Νότια Ανατολική Ευρώπη θα εκπροσωπήσει τον ιδιωτικό τομέα.
Η προστιθέμενη αξία αυτής της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, δηλαδή, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο δημόσιας διοίκησης, ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.
 
Κλιμάκιο της παράταξης Σπάρτακος στην Αγορά της Κομοτηνής
 
 Κλιμάκιο της Δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος»  βρέθηκε στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κομοτηνής. Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχοςΝεκτάριος Δαπέργολας, καθώς και άλλα μέλη της παράταξης, αντάλλαξαν απόψεις με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο και άκουσαν τα προβλήματά τους. Το κυριότερο από αυτά έχει ασφαλώς να κάνει με την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας, που αντανακλά άμεσα στη λειτουργία της αγοράς. Σχολιάστηκαν ωστόσο και άλλα θέματα που αφορούν στην πόλη, όπως τα οικονομικά του δήμου, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η ρύπανση, το πρόβλημα με τα αδέσποτα, κ.α.
     Από την πλευρά τους τα μέλη του «Σπάρτακου» μνημόνευσαν τις θέσεις της παράταξης για τα ζητήματα αυτά, θέσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.     
Τα μέλη του «Σπάρτακου» διένειμαν ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις της παράταξης και αποχώρησαν, δίνοντας και πάλι το μήνυμα της ανατροπής, ως μονόδρομου για την πραγματική αλλαγή στην καθημερινότητα των Κομοτηναίων.
 
«ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ»  για τις μεταδόσεις της ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΠΕΡΑ
 
Η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτωπολείο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή στις  19:00 μ.μ. στο χώρο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ Βιβλιοχαρτωπολείου (Δημοκρίτου 7, Κομοτηνή) στο πλαίσιο του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων από τη  Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης τους «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» - Opera-Forum  για την όπερα του Alexander Borodin, Πρίγκηπας Ίγκορ (Λιμπρέτο: Alexander Borodin βασισμένο στο ρωσικό έπος ανωνύμου Το έπος της εκστρατείας του Ίγκορ. Πρώτη παρουσίαση: 04.11.1890, Αγία Πετρούπολη, Θέατρο Μαρίνσκυ).
Ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Π. Τσομής θα εισαγάγει με απλό και εύληπτο τρόπο το κοινό, στο περιεχόμενο του μουσικού αυτού ηρωικού έπους,  στις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης και τα δραματουργικά χαρακτηριστικά του. Μουσικοδραματολογικές αναλύσεις και σχόλια συνοδευόμενα από ακροάσεις και προβολές χαρακτηριστικών σκηνών θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της τετράπρακτης αυτής όπερας, η οποία είναι γνωστή χάριν των πολοβτσιανών χορών και της ενσωμάτωσής τους στη μουσική κινηματογραφική ταινία «Κισμέτ» των Ρόμπερτ Ράιτ και Τζωρτζ Φόρεστ (1953)  – το τραγούδι «Strange in Paradise» βασισμένο στον «λαμπρό χορό των Παρθένων» από το τέλος της δεύτερης πράξης της όπερας έγινε μεγάλη επιτυχία και έχει διασκευασθεί από πλήθος καλλιτεχνών.   
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26/02/2014 - 11:34