Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Τοπικές ειδήσεις από την Κομοτηνή.

Δ. Παπαδημούλης από την Ξάνθη για Ευρωεκλογές: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο

Στην Ξάνθη βρέθηκαν την Παρασκευή ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γιάννης Μπαλάφας. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παραχώρησε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα πριν την Συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη, ο Δήμητρης Παπαδημούλης παραιτήθηκε από βουλευτής προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωψηφοδέλτιο αλλά με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που είχε, ανεφερε ότι ο Χουσείν Ζειμπέκ είναι ένας από τους καλύτερους βουλευτες του κόμματος.

«Είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη αυτή των Ευροεκλογών», σημείωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε ότι συγκρούεται η πολιτική του άκρατου νεοφιλελευθερισμού της Μέρκελ με αυτά που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα από πειραματόζωο της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα ανατροπή των πολιτικών. Σε αυτό το επίπεδο έχει τεράστια σημασία η υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν που οδηγεί σε διπλασιασμό των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ε.Ε.» σημείωσε.«Η Αριστερα αποτελεί ένα αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί και έχουμε τη φιλοδοξία ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη που θα επιταχύνει τη ήττα και την ανατροπή της κυβερνησης αλλά και την αφισβήτηση αυτής της μονόπλευρης λιτότητας» είπε.«Το βράδυ των Ευροεκλογών ο χώρος του μεταμφιεσμένου ΠΑΣΟΚ θα μπει σε μια τεράστια ανακατωσούρα λόγω της θεαματικής συρρίκνωσης των ποσοστών τοου και ο χώρος της ΝΔ θα έχει υποστεί θεαματική πολιτική ήττα. Τέλος, σχολίασε ότι ο χώρος της ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά ρητορική και θολώνει τα νερά ανάμεσα στη Χ.Α και το συντηρητικό χώρο» εκτίμησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πρωτιά έστω και με μία ψήφο διαφορά είναι νίκη, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης που πρόσθεσε όμως ότι αν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από το άθροισμα των ψήφων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα αποτελεί ένα πολιτικό σεισμό και δύσκολα θα μπορεί να σταθεί η παρούσα κυβέρνηση.

«Και επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για η Θράκη τελευταία, το βασικό πρόβλημα της Θράκης είναι η φτώχια και η ανεργία» είπε. Σε ότι αφορά στα μειονοτικά θέματα, ανέφερε ότι η πολιτική διακρίσεων και φτωχοποίησης της μειονότητας ήταν τραγικά λανθασμένη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλες τις αλλαγές που έγιναν μετά τη δεκατία του 90 στην περιοχή.

Σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς, ανέφερε ότι αυτή τρέφεται από τις δεξιές πολιτικές και την ακολουθούμενη πολιτική και και προέτρεψε τους πολίτες και ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα και τη νεολαία να μην «τσιμπήσουν» στο δόλωμα που προωθούν οι δυνάμεις του μνημονίου για αποχή από τις εκλογές ως πολιτική στάση .«Η Αριστερά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ακροδεξιάς ρητορικής. Από την Ξάνθη θέλω να πω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να γίνονται τα εθνικά θέματα, αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Έχουμε του κόσμου τα θέματα για να αντιπαρατεθούμε αλλά δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των συνθηκών που ισχύουν. Θέλουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα του Μνημονίου , του Μεσοπρόθεσμου, του επόμενου Μνημονίου που έχουν ήδη συμφωνήσει, όχι όμως επιστροφή σε μια ρητορική φανατισμού και μίσους που θυμίζει τη δεκαετία του ΄50. » είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις

 

 

Εργατική Πρωτομαγιά 2014 στην Ξάνθη

Με μέτρια συμμετοχή, παρά την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τις πολιτικές που εφαρμόζονται γιορτάστηκε την Πέμπτη η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ξάνθη από το εργατικό κίνημα, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Στον επίσημο εορτασμό που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, παρόντες ήταν κυρίως στελέχη της Διοίκησης, των Σωματείων ΣΕΚΑΠ και Καζίνο, Εκπαιδευτικοί, Μηχανικοί, Οικοδόμοι καθώς και αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Νέων ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην πορεία ενσωματώθηκαν και το ξεχωριστό μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αντίστασης. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ο οποίος στις δηλώσεις του σημείωσε ότι η Πρωτομαγιά παραμένει μια σημαντική μέρα για τον κόσμο της Εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο κατάρρευσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Το δικό του μήνυμα έδωσε και ο Κεχαγιά Τζεμήλ μέλος της Διοίκησης του σωματείου των οικοδόμων που τόνισε ότι δεν πρέπει ο κόσμος της εργασίας να λυγίσει.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης ενώ κόκκινα γαρύφαλα άφησαν οι συγκεντρωμένοι στο Μνημείο των Καπνεργατών.


 

O εορτασμός της Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ στην Ξάνθη


Τη δική Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωσε πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.Η συγκέντρωση έγινε στην Κεντρική Πλατεία, όπου απαγγέλθηκαν στίχοι από το έργο «Ο επιτάφιος» του Γ.Ρίτσου και στη συνέχεια χαιρετισμός από τη γραμματεία Ξάνθης της Π.Α.Σ.ΕΒΕ με ομιλητή τον Παναγιώτη Κούδα και η κεντρική ομιλία εκ μέρους της γραμματείας Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ από τη Χρίστίνα Αγγέλου.Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πόλης που κατέληξε στο μνημείο των καπνεργατών έξω από το Εργατικό Κέντρο.


 

Τρίτη καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση των αεροδρομίων της χώρας.

Συνέντευξη τύπου για την παράνομη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας έδωσε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σήμερα από κοινού με τον σύλλογο εργαζομένων, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κρίτωνας Αρσένης παρουσίασε την τρίτη κατά σειρά ερώτηση που υπέβαλε μέσα σε ένα μήνα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την παράνομη και παράλογη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την κυβέρνηση. Στην ερώτηση γίνεται λόγος για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ως προς τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Μακεδονία” και των άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης στις ερωτήσεις επισημαίνεται ότι η άνευ όρων παραχώρηση τους θα εκτινάξει τις χρεώσεις, θα μειώσει την επιβατική κίνηση, θα παγώσει την τουριστική ανάπτυξη και θα δυσχεράνει τις συνθήκες απομόνωσης απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών. Θα επιβάλει πάγια κόστη στον κρατικό προϋπολογισμό, θα αυξήσει το κόστος των εισιτηρίων και θα απειλήσει με κλείσιμο αεροδρόμια περιοχών που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ρωτά μεταξύ άλλων την Κομισιόν ποια είναι η θέση της στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υποδομών του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, όπου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες αρχικού κόστους 250 εκ. ευρώ και 38,7 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως επισημαίνεται στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου παραβιάζει το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006. Επιπλέον, αφήνει την τοπική οικονομία «έρμαιο» στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του ιδιώτη που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αύξηση των χρεώσεων του αεροδρομίου.

Το μήνυμα που θα βγει από αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι ισχυρό

Kλιμάκιο της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ελένη Λαφτσή επισκέφθηκε στις 29 Απριλίου τους οικισμούς Σιδηράδες και Στυλάριο και συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κυριάρχησε το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής καθώς βρίσκεται κοντά στους συγκεκριμένους οικισμούς.

Οι κάτοικοι τους οποίους συνάντησε η κ. Λαφτσή στα καφενεία εξήγησαν ότι τόσο η αρχική παρουσία του ΧΥΤΑ όσο και η επέκτασή του προκαλούν προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση. Της ζήτησαν να επισκεφθεί και πρωινές ώρες τον οικισμό για να διαπιστώσει τα προβλήματα που δημιουργεί ενώ της εξήγησαν σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης. Η κ. Λαφτσή τόνισε ότι θέση της παράταξης είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων και πρόθεσή τους είναι κάποια από αυτά να επιστρέφουν ως λίπασμα στα χωράφια. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει συνολική πολιτική για τα απορρίμματα κι ότι οι ιθύνοντες στον δήμο Κομοτηνής δεν ενδιαφέρονται ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ούτε και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι τους ενδιαφέρει μόνο να εισπράξουν χρήματα από τα έργα.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες του έργου στο δίκτυο της άρδευσης και πρόσθεσαν ότι η μόλυνση στον σκουπιδότοπο επηρεάζει και την κτηνοτροφία, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία καθότι στην πλειοψηφία τους οι οικογένειές τους ζουν από την γη, άμεσα ή έμμεσα. Τους κατέθεσε την πρότασή της για κατασκευή υδάτινων ταμιευτήρων προκειμένου για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Η κ. Λαφτσή και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μετέφεραν στους κατοίκους των δύο οικισμών ότι διαπίστωσαν την έντονη αδιαφορία της δημοτικής αρχής ειδικά στην ύπαιθρο παρά το γεγονός ότι διαχειρίστηκαν εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσαν επίσης ότι οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη τα οποία θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά στην ποιότητα ζωής τους.

Καταδικάζοντας τα έργα βιτρίνας τόνισε ότι θα πρέπει να εντοπιστούν από την νέα δημοτική αρχή τα έργα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του κάθε οικισμού κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψιν τις θέσεις και τις ανάγκες των κατοίκων. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι κάτοικοι ανέφεραν την καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου Κομοτηνή – Καρυδιά και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Η κ. Λαφτσή πέρασε το μήνυμα στους συνομιλητές της ότι οι τοπικές εκλογές είναι πολιτικές και σύμφωνα μ’ αυτό το κριτήριο προέχει να γίνει η επιλογή των πολιτών. «Είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται στην κρίση γι’ αυτό και το μήνυμα που θα βγει από αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι ισχυρό». Μετέφερε ότι για τα προβλήματα των τελευταίων 40 ετών υπάρχουν ευθύνες, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος τους έχει μεγάλη δύναμη.

Xωρίς προεκλογικές αφίσες η Ξάνθη

Στην απόφαση να μην υπάρξουν προεκλογικές αφίσες στα διαθέσιμα σταντ του Δήμου Ξάνθης, στις στάσεις των λεωφορείων αποφάσισε η διαπαραταξιακή επιτροπή για τους χώρους προβολής στις Εκλογές, η οποία συνεδρίασε, υπό την Προεδρεία του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη. Η συνεδρίαση έγινε σε σχετικά καλό κλίμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις καθώς και από τα κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές. Στο θέμα της διάθεσης των σταντ για αφίσες παρατηρήθηκαν επιμέρους διαφοροποιήσεις ενώ δεδομένου του γεγονότος ότι στις εκλογές κατέρχονται πάρα πολύ συνδυασμοί και κόμματα, ήταν δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή και να μοιραστούν οι χώροι κατά αναλογικοί ισότητα, αφού ελάχιστα θα αντιστοιχούσαν σε κάθε συνδυασμό. Παράλληλα, η παράταξη Πούλιου και οι Οικολόγοι Πράσινοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την οποιαδήποτε προβολή στους χώρους για αφίσες.Τελικά, μετά από πρόταση του Δημάρχου αποφασίστηκε ομόφωνα να μην διατεθούν χώροι προβολής στις στάσεις αλλά να διατεθούν οι πεζόδρομοι δυτικά του Δημαρχείου για την τοποθέτηση καλαίσθητων στάντ από τους συνδυασμούς και τα κόμματα. Διαφοροποιήθηκε το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του, που κατά παράδοση θέλουν να παραμείνουν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το όπλο της δολοφονίας του 63χρονου επιχειρηματία στην Αλεξανδρούπολη. Συνεχίζονται οι έρευνες για το δεύτερο συνεργό

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε με θέμα τη σύλληψη του ενός και τις έρευνες για τον εντοπισμού του δεύτερου, δραστών της δολοφνίας του 63χρονου επιχειρηματία τη Δευτέρα στη Χηλή Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το όπλο του φόνου, τα χρήματα και τα υπόλοιπα αντικειμενα που πήραν οι δύο ληστές.

Συνελήφθη άμεσα από τις αστυνομικές Αρχές ένας από τους δράστες της ανθρωποκτονίας του 63χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε, την 28-4-2014 το πρωί, στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, με κίνητρο τη ληστεία.Πρόκειται για 43χρονο ομογενή από τη Γεωργία, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συναυτουργία.Ως προς το χρονικό της σύλληψης, μετά την τηλεφωνική ενημέρωση των αστυνομικών Αρχών για τη διάπραξη του εγκλήματος, υπήρξε άμεσα ευρεία κινητοποίηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας συγκροτήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής.Παράλληλα διενεργήθηκαν εμπεριστατωμένες έρευνες στο σημείο και στον ευρύτερο χώρο διάπραξης του εγκλήματος, με τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο αναλυτικά, στις έρευνες συμμετείχε προσωπικό όλων των υπηρεσιών Ασφαλείας, Τάξης, Τροχαίας και Αλλοδαπών της Αλεξανδρούπολης, των Ειδικών Ομάδων, Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ )καθώς επίσης και προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, ήταν ο εντοπισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα, στη Νέα Χιλή, της δίκυκλης μοτοσικλέτας, που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους .Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το δίκυκλο, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, σε δύο διαφορετικά σημεία, ο χαρτοφύλακας του 63χρονου, πιστόλι κρότου – αερίου, δυο κουκούλες τύπου fullface, σάκος καθώς και ρουχισμός, είδη τα οποία και κατασχέθηκαν. Επιπλέον, στο χώρο του εγκλήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) κάλυκες και δύο (2) φυσίγγια των 9 mm.Κατά την εξέλιξη των ερευνών, τις μεσημβρινές ώρες τις ίδιας ημέρας (28-4-2014), εντοπίσθηκε κρυμμένος σε θαμνώδη περιοχή της Νέας Χιλής, ο 43χρονος, ο οποίος και συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ολόκληρο το χρηματικό ποσό που είχαν αφαιρέσει από τον 63χρονο (10.100 ευρώ).Σημειώνεται ότι ο 43χρονος έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για διακεκριμένες κλοπές, αδίκημα για το οποίο είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και αποφυλακίσθηκε την 11-4-2014.

Ο συλληφθείς την 29-4-2014 οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης και παραπέμφθηκε στον κ. Ανακριτή, όπου και οδηγήθηκε σήμερα. Την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού του.

 

Τρεις άγνωστοι λήστεψαν βενζινάδικο στο Μίσχο Ροδόπης

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την 30-4-2014 το βράδυ, φορώντας κουκούλες , εισήλθαν στον προαύλιο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων, στον Μίσχο Ροδόπης και όταν έγιναν αντιληπτοί από τον 33χρονο ιδιοκτήτη, τον ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας και ξύλινου ρόπαλου. Ακολούθως, με την απειλή πιστολιού και αφού του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.500 Ευρώ, 2 κινητά τηλέφωνα και το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, με το οποίο και διέφυγαν. Ο 33χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής για παροχή πρώτων βοηθειών και αποχώρησε.
 

Τηλεφώνημα για βόμβα φάρσα στα Δικαστήρια της Ξάνθης

Συναγερμό σήμανε στην Αστυνομία τηλέφώνημα για ύπαρξη βόμβας στα Δικαστήρια της Ξάνθης. Ο χώρος αποκλείστηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής και μετά την έρευνα με τον ειδικό σκύλο της Αστυνομίας, το κτίριο δόθηκε και πάλι σε χρήση λίγο μετά τις 11.30 όταν και επετράπη η είσοδος των υπαλλήλων.Το πρώτο τηλεφώνημα των αγνώστων έγινε στις 10.01 στην εφημερίδα Εμπρός με τον άγνωστο να αναφέρει στη Γραμματέα ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο δικαστικό μέγαρο και πρόκειται να εκραγεί ενώ την ευθύνη αναλαμβάνουν «οι πυρήνες της φωτιάς»Μετά από λίγη ώρα ακολούθησαν δύο τηλεφωνήματα από το ίδιο πρόσωπο, άνδρας νεαρός με καθαρά ελληνικά, σε σταθερά τηλέφωνα της Εισαγγελίας, όπου ειπώθηκαν ακριβώς τα ίδια.Ήδη από τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και από τον τρόπο αναγγελίας της οργάνωσης («πυρήνες της φωτιάς» και όχι «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που είναι η ορθή ονομασία) φαινόταν πως πρόκειται για φάρσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή συνεδριάζει το Μονομελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης και, όπως εκτιμάται, κάποιος θα επιθυμούσε να αναβληθεί υπόθεσή του…

 

Ν. Κυπουργός: "Προσεκτική προσέγγιση του Μάνου Χατζιδάκι"

 

Για την Ξάνθη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τις προσπάθειες να διατηρηθεί άσβεστο το πνεύμα και το έργο του, αλλά και για τον εαυτό του μίλησε στο πρόσφατο πέρασμά του από την Ξάνθη ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Κυπουργός.

«Αγαπώ πολύ την Ξάνθη, έρχομαι συχνά τα τελευταία χρόνια κι έχω κάνει καλούς φίλους εδώ. Έχω πια μια οικειότητα με τον χώρο, είναι ωραία η παλιά πόλη να την περπατάς. Η Ξάνθη είναι πανέμορφη και θα μπορούσα να ζω εδώ, σ’ αυτή τη συνύπαρξη στοιχείων, ανατολικού και δυτικού, παλιού και νέου» λέει εισαγωγικά ο διακεκριμένος συνθέτης και ένας από τους λίγους που έχουμε απομείνει πια χωρίς τηλεόραση στο σπίτι…Ο Νίκος Κυπουργός εξήρε τον θεσμό των μουσικών σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα από τα πολύ λίγα πράγματα που έπιασαν τόσο πολύ τόπο», προσθέτοντας: «Είναι ένδειξη πολιτισμού, δείχνουν ότι η μουσική αποκτά τη σημασία που της αξίζει. Είναι από τα πιο αισιόδοξα πράγματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει ο θεσμός και όλο και περισσότεροι μαθητές θέλουν να πάνε εκεί. Σε σχολεία που είναι πρότυπα σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό φαίνεται. Και είναι και στο πνεύμα του Χατζιδάκι που πίστευε στα παιδιά και στους νέους».Χαρακτηρίζοντας τον Μάνο Χατζιδάκι «ανοιχτό στο καινούργιο, ένα πνεύμα φωτεινό και ανήσυχο που δεν ήθελε τα πράγματα να έχουν ετικέτες», ζητά από τους φορείς και τους συλλόγους της Ξάνθης «να υπάρξει προγραμματισμός και συντονισμός για το περιεχόμενο όσων συνδέονται με το όνομα του Χατζιδάκι», λέγοντας: «Στόχος δεν είναι μόνο πώς θα τον τιμήσουμε, αλλά πώς θα έρθει κανείς σε επαφή με το πνεύμα και το έργο του. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όχι θνησιγενή πυροτεχνήματα, αλλά όλοι οι φορείς να αφήσουν κάθε σκοπιμότητα και να επικεντρωθούν στο να διδαχτούν και να διδάξουν όλα αυτά, το έργο και το πνεύμα του Μάνου Χατζιδάκι».

Ο ίδιος επισκέφτηκε το σπίτι του «μεγάλου ερωτικού» σε διάφορες φάσεις. «Χαίρομαι που βρίσκεται στο τέλος των εργασιών και θα τραβήξει τους ανθρώπους με δράσεις και εκδηλώσεις» λέει. «Είναι καταπληκτικός χώρος, όλα συντείνουν στον να ζωντανέψει εκεί μέσα το πνεύμα του Χατζιδάκι. Ωστόσο, κάθε πρόταση θα πρέπει να γίνει με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή. Όλοι οι φορείς να μαζευτούν και όλοι μαζί να διευρύνουν ό,τι αφορά τον Χατζιδάκι. Γιατί όλα του παραμένουν επίκαιρα και έχουν πολλά να μας διδάξουν. Απαιτείται πολύ προσεκτική προετοιμασία και οργάνωση».Αναφερόμενος στα δικά του (σ.σ. ζει εδώ και δέκα χρόνια στη Σύρο, έχοντας φύγει από την Αθήνα), ο Νίκος Κυπουργός λέει ότι έχει φτιάξει «μια ορχήστρα-κολεκτίβα 25 πολυποίκιλων οργάνων στη Σύρο, ανεξάρτητη και ελεύθερη, με πολύ πλούσιο ρεπερτόριο από επιλεγμένες μουσικές». Η ορχήστρα συνεργάστηκε (και πρόκειται να το επαναλάβει με νέες συναυλίες) με τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ τον Αύγουστο θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ της Σάνης στη Χαλκιδική. Ο ίδιος συνεχίζει να γράφει μουσική για θεατρικά, ταινίες κλπ., ενώ εντός των προσεχών μηνών πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο δίσκοι με έργα του. «Δεν θα επανέλθει η δισκογραφία, το μέλλον της μουσικής είναι το internet» λέει ο συνθέτης που έχει γράψει μουσική για πάνω από 120 παραστάσεις και ταινίες, δηλώνοντας: «Η μουσική μου είναι… καταδικασμένη να ακούγεται (στις παραστάσεις) αλλά μετά μπορεί να πεθάνει κιόλας όπως όλα τα πράγματα». Και κλείνει τη συνομιλία λέγοντας: «Φύσει αισιόδοξος, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάρουν μια καλύτερη τροπή. Αλλά δεν θέλω να φτάσουμε πάλι σε μια εποχή ψεύτικης ευημερίας».


 

"Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα"

Με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Θάσος 1911-2011 - εκατό χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών" που φιλοξενείται από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, το απόγευμα (19.30) του Σαββάτου 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα».Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις ομιλίες δύο σημαντικών ερευνητριών του νησιού. Η Δήμητρα Μαλαμίδουθα μιλήσει για την «Έρευνα της προϊστορίας της Θάσου» και η Μanuela Wurch-Kozelj θα επιχειρήσει έναν «Περίπατο στις αρχαιότητες του νησιού».

Η Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου είναι αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπηρετεί στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Ειδικεύεται στη μελέτη της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού του βορειοελλαδικού χώρου και έχει συμμετάσχει σε πολλά ανασκαφικά προγράμματα (Σκάλα Σωτήρος, Λιμενάρια, Προμαχών-Topolnitsa, Κρυονέρι). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες παραγωγής, την κυκλοφορία και την χρήση των κεραμικών σκευών στην προϊστορική εποχή και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με το θέμα αυτό. Από το 2008 είναι συνδιευθύντρια του νέου ερευνητικού προγράμματος στη θέση Ντικιλί Τας, κοντά στους Φιλίππους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς των Βαλκανίων.

Η Μanuela Wurch-Kozelj, αρχιτέκτων και ερευνήτρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, εργάζεται πολλά χρόνια στη Θάσο και τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στα αρχαία λατομεία του νησιού. Με την ομιλία της θα περιηγηθούμε στις σημαντικότερες αρχαιότητες του νησιού.

Η είσοδος για τη φωτογραφική έκθεση και την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής γίνεται 20χρονών

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής κλείνει φέτος 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και προσφοράς στα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί επετειακή συναυλία την Παρασκευή 02/05/2014 και ώρα 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών συνόλων του Σχολείου, καθώς και παλαιότερων αποφοίτων του. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.Παράλληλα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί η τελετή θυρανοιξίων του παρεκκλησίου του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, στο προαύλιο του Σχολείου (Π. Ελλή 6), την Κυριακή 04/05/2014 και ώρα 12:00.


 

29 "Harley Davidson" από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη

 

Είκοσι εννέα μηχανές «Harley Davidson» με 43 αναβάτες ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, διέσχισαν τα σύνορα από τον Έβρο και βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.Για τους ιδιοκτήτες τους είναι "έρωτας", "αγάπη", "κάτι πολύ μεγάλο", όπως χαρακτηριστικά λένε, ενώ όσοι τις αντικρίζουν δεν μπορούν παρά να παραδοθούν στην ακαταμάχητη γοητεία τους.Είναι ένα ταξίδι που οι Τούρκοι λάτρεις της «Harley» -μέλη του "Bosphorus Chapter Istanbul"- συνηθίζουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς -όπως εξηγεί ο Τανγιού Οσκονιούκ, μέλος αυτής της ξεχωριστής παρέας- "μας δίνει την αίσθηση της ελευθερίας". "Κάθε χρόνο την 1η Μαΐου ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον ταξιδιού μας με τις Harley" σημειώνει και προσθέτει: "Είναι ένα ταξίδι που το κάνουμε για κοινωνικούς λόγους. Είμαστε μέλη ενός κλαμπ κι αυτή είναι μια από τις κοινωνικές μας δραστηριότητες".

 

Στις 8 Μαΐου η έναρξη της 11ης Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ και 217 συμμετοχές (εκδότες, ιδρύματα, ινστιτούτα κ.ά.) θα πραγματοποιηθεί από 8 έως τις 11 Μαΐου η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διεξαχθούν διεθνές φεστιβάλ ποίησης και φεστιβάλ κόμικ, αφιερώματα στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, καθώς και το θεματικό αφιέρωμα «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα». Θα στηθούν, επίσης, η καθιερωμένη «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», εργαστήρια για επαγγελματίες αλλά και το φιλολογικό καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό βιβλίο, τη μετάφραση, και την προβολή του στο εξωτερικό.

Από τις 217 συμμετοχές των εκθετών, οι 14 είναι από το εξωτερικό. Με 23 εκδότες συμμετέχει η Κίνα, με τρεις η Τουρκία, ενώ από έναν εκδότη στέλνουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Γαλλία και η Ινδονησία. Από το Ισραήλ έρχονται το τρομερό παιδί της σύγχρονης ισραηλινής διηγηματογραφίας Έντγκαρ Κέρετ, η βραβευμένη και δημοφιλής μυθιστοριογράφος Τσρουγιά Σαλέβ και οι Νόαμ Μπαντ, Ντίνα Ποράτ, Γεχούντα Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ και η ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ.

Το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια στην ΔΕΒΘ αναβαθμίζεται και γίνεται διεθνές. Συμμετέχουν οι: Μαρκ Ντελούζ από τη Γαλλία, Γιορντάν Εφτίμοφ από τη Βουλγαρία, Ταρίκ Γκιουνερσέλ από την Τουρκία, Στάνκα Χραστέλι από τη Σλοβενία, Χελένα Λένγκορντ από τη Σερβία, Αλίσια Στόλινγκς από τις ΗΠΑ, Εουγκέν Σουκίου από τη Ρουμανία και Λουάν Τζούλις από την Αλβανία.

Έχουν προγραμματιστεί, επίσης, το Φεστιβάλ Νέων Ποιητών, αλλά και το Φεστιβάλ Κόμικ, όπου μεγάλοι και παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και εργαστήρια και να γνωρίσουν από κοντά έλληνες καλλιτέχνες και μελετητές του κόμικ (Βασιλεία Βαξεβάνη, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Μιχάλης Διαλυνάς, Τάσος Ζαφειριάδης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κουρουμπακάλης, Ηλίας Κυριαζής, Λήδα Τσενέ, Γιώργος Τσιαμάντας, Πέτρος Χριστούλιας), τον Γάλλο Marko (Marc Armspach), τον εικονογράφο του κόμικ Les godillots, και τον δημοφιλή Βρετανό Πίτερ Μίλιγκαν, ο οποίος θα παρουσιάσει τεχνικές συγγραφής σεναρίου κόμικ. Τέλος, στην ημερίδα των βιβλιοθηκονόμων επαγγελματίες του βιβλίου θα ανταλλάξουν απόψεις για το ρόλο και τα προβλήματα του σύγχρονου βιβλιοπωλείου και για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ εκτός των τειχών έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις για παιδιά σε δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και βιβλιακοί περίπατοι στην πόλη.


 

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ... αχινό

Σάββατο 3 Μαΐου 2014 και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης τα παιδιά της Ξάνθης μαζί με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο

βάζουν γκολ στις διακρίσεις και στον ρατσισμό.

 


Αποτυπώνοντας τον Τριγωνοψαρούλη στον χάρτη της Ελλάδας κάνουμε καινούριους φίλους, αποδεχόμαστε το διαφορετικό αντιστεκόμαστε στον ρατσισμό!

Ένας τελικός ψαροσφαίρου ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

Τρεις φορές εμπιστεύθηκε ο Τριγωνοψαρούλης τον Αχινό, που, χρησιμοποιώντας την πονηριά του, κατάφερε πρώτα να τον πείσει πως είναι φίλος του και στη συνέχεια να διχάσει την κοινωνία των ψαριών.

Θα καταφέρει το διαφορετικό ψαράκι που όλοι αγαπούν να βάλει γκολ... στο μίσος και στις διακρίσεις; Μήπως ο μεγάλος τελικός του ψαροσφαίρου είναι η ευκαιρία που ψάχνει ο ήρωάς μας;

"Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη θυμίζει με εύστοχο τρόπο στα παιδιά ότι έχουν όλα δικαίωμα να συμμετέχουν στις παρέες και στα παιχνίδια και ότι θα πρέπει μαζί να λένε όχι στους αποκλεισμούς και στους διχασμούς και να διεκδικούν την ισότητα στη ζωή τους".

Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


 

Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση

 

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, "Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας". Το 1997 κυκλοφόρησε ο "Τριγωνοψαρούλης", που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό "Διαβάζω" κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικού τμήματος της IBBY) για τη διετία 2008-2010.

 

 

Διοργάνωση:

Βιβλιοπωλείο Πυργελή

Φ.Ε.Ξ. (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης)

Ένωση Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία Ν. Ξάνθης


 


 

 


 

 


 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54