Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Eıδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής 25 Νοεμβρίου 2014


Στην Αθήνα σήμερα για συλλαλητήριο  οι Κτηνοτρόφοι

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα 25 Νοε 2014 η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), η οποία ενημέρωσε με επιστολή της την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών της.

Από τις 9:30 το πρωί σήμερα, οι κτηνοτρόφοι θα βρίσκονται έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, απ' όπου και θα φύγουν στις 12 το μεσημέρι με κατεύθυνση το κτίριο του Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντιπροσωπεία προέδρων των κτηνοτρόφων της χώρας, όπως επισημαίνεται, θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις κακές πληρωμές επιδοτήσεων (εξισωτική, ενιαία ενίσχυση), τους βοσκοτόπους, τον καταρροϊκό πυρετό, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα βιολογικά προγράμματα και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων.

Τρεις ουσιαστικές ερωτήσεις στην Ευρωβουλή από τον Ν. Μαριά

Tρεις ερωτήσεις έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες και Ευρωβουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Η πρώτη αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ζητά από την Ευρωβουλή για τους Έλληνες Κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Η δεύτερη αφορά την υπόθεση των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Η ομιλία του Νότη Μαριά που έγινε χθες  το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε  στο Στρασβούργο. Είναι η δεύτερη φορά στην πεντάμηνη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ο Νότης Μαριάς αξιοποιεί τη διαδικασία αυτή για να θέσει στην καρδιά της Ευρώπης το σημαντικό εθνικό θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μάλιστα στις προηγούμενες δύο Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι ο Νότης Μαριάς ζήτησε να μιλήσει στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με ευθύνη των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Ευρωβουλευτών για παρέμβαση ενός λεπτού.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά  την αποκατάσταση της σύνταξης του ΟΓΑ στους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και στους Βορειοηπειρώτες.

Πρόκειται για την  κοινωνικής αδικία που υφίστανται οι 25.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και χιλιάδες Βορειοηπειρώτες στους οποίους έχουν διακοπεί οι συντάξεις ΟΓΑ και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την εφαρμογή του μνημονιακού Ν.4093/2012.

Γ. Καρασμάνης: « Ενίσχυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, σε 16.000 νέους αγρότες, από το 2015»
 
Nέο πρόγραμμα ενέκρινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για  την είσοδο 11.116 παραγωγών μέχρι 40 ετών στο  αγροτικό επάγγελμα οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εντάχθηκαν ως δικαιούχοι 3.224 επιλαχόντες. Και αυτό έγινε μετά από  επίμονη και συστηματική προσπάθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Καρασμάνη, οι πληρωμές προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης που αντιπροσωπεύει το 70% καταβλήθηκε ήδη σε 2.029 δικαιούχους, με ποσό 24 εκατ. ευρώ. Ενώ σύντομα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί σε επιπλέον 1.100 νέους αγρότες με ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου.

Σήμερα κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των νέων αγροτών, του παλαιού προγράμματος, η β΄ και η γ΄ δόση,  το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται  να έχουν πάρει την πρώτη δόση το σύνολο των δικαιούχων με ένα συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ. Κατ’ αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε την πολυπόθητη ρευστότητα της εθνικής μας οικονομίας.

Στόχος μέσα  είναι μέσα στο 2015 με το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να τονωθεί η   επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών με μια σειρά δράσεων, επενδυτικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα τίθεται  σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας με 240 εκατ. ευρώ.

Στο συνεταιρισμό Θρακών Αμνός οι Κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Την απόφαση τους να προσχωρήσουν στον περιφερειακό Συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, αποφάσισε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης, σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα και λασπώδη νερά των κτηνοτροφικών δεδομένων στη Ροδόπη…τα οποία τα τελευταία χρόνια βάλτωσαν σε ζωονόσους, αποδεκατισμό εκτροφών, και στις αποζημιώσεις που δεν δίνονται…

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργου Μάντζαρη στην ΕΡΑ Κομοτηνής, οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης έχουν ως στόχο να καλύψουν την αγορά σε αμνοερίφια και βοοειδή στην αγορά του Λιβάνου!
«Μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε αυτή την τεράστια αγορά, αλλά μέσα από έναν αριθμό 2 εκ. εκτροφών σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, νομίζουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μάντζαρης.
 
 Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους Συνεταιρισμούς-Μεταποίηση από την αρμόδια Ε Κατσινοπούλου στα τέλη του μήνα

Το πρόγραμμα για τον τομέα της  Μελισσοκομίας, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει η Πολιτεία για την ανάδειξη και την προώθηση του Ελληνικού μελιού, αυτού του πολύτιμου κεχριμπαρένιου θησαυρού, της Ελληνικής Φύσης, θα έχει την σφραγίδα από το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό της Ροδόπης…Σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

«Παλεύουμε εδώ και χρόνια για να αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας του προϊόντος τι περιέχει μέσα: Ελληνικό μέλι, Κινέζικο, Αργεντινής, τι; Δεν μπορεί να διατείνεται ο καθένας ότι πουλάει Ελληνικό μέλι, ενώ μέσα στο βάζο οργιάζει η νοθεία και ακόμα περισσότερο να οργιάζει η αδιαφορία της πολιτείας και να μην υπάρχουν και έσοδα για το κράτος από την πώληση σε διάφορα σημεία του δρόμου. Δυστυχώς το κοινό εξαπατάται. Ρωτάμε την Πολιτεία, γιατί έχοντας το καλύτερο μέλι στον κόσμο, για ποιο λόγο να παράγουμε μόνο 15.000 τόνους και με την ριζική αναδιάρθρωση και με την ενίσχυση του τομέα να μην διπλασιάσουμε την παραγωγή;», αναρωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού, Δημήτρης Ζάχος.

Εμείς θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι το Ελληνικό Μέλι είναι το καλύτερο σε όλο τον κόσμο, λόγω της τεράστιας βιοποικιλότητας και γενικά των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών στη Χώρα μας! Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων ενίσχυσης για το συγκεκριμένο τομέα, μέσω του οποίου θα μπορούσαν πολλοί να ασχοληθούν επαγγελματικά. Επίσης οι Μελισσοκόμοι θα μπορούσαν έχοντας και την στήριξη της πολιτείας θα μπορούσαν να οργανωθούν και να προβάλλονται  σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, προκειμένου να γνωρίσει και το κοινό του εξωτερικού το θεσπέσιο και άκρως θεραπευτικό μέλι!

Σημειώνεται πως Στα τέλη του μήνα θα έλθει στην Κομοτηνή η αρμόδια για τον Πρωτογενή Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου, όπου θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τους Συνεταιρισμούς-Μεταποίηση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο των Συνεταιρισμών, μετά τον τελευταίο νόμο Σκανδαλίδη για τις «εκκαθαρίσεις».

«Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται και η ενίσχυση των Νέων Αγροτών με την αύξηση των δικαιωμάτων και γενικότερα η εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση και ο νέος προσανατολισμός της Πρωτογενούς παραγωγής. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να χτυπηθούν τα καρτέλ που οργιάζουν, με ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα», σημείωσε ο κ. Ζάχος.

Από τη συζήτηση θα προκύψει και μια πανελλαδική συνάντηση που θα αφορά τους εμπλεκόμενους με τον Πρωτογενή τομέα.

Επιχειρώντας… Αλλιώς στο ΕΒΕ ΡΟδόπης

«Επιχειρώντας @αλλιώς...Παραδοσιακή και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, 18:00’ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Αιτήσεις για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στη Ροδόπη

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τις ζημίες που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης, από τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί πριν λίγο καιρό.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, όπου διαμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ Κομοτηνής, γίνεται προσπάθεια από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να συμπεριληφθούν και οι τωρινές  βροχοπτώσεις που επιδείνωσαν την κατάσταση.

Συν τύπου των Δασκάλων για την Μειονοτική Εκπαίδευση

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπ/κων ΠΕ Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" , με αφορμή την τροπολογία για τη μειονοτική εκπαίδευση που έχει κατατεθεί και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 26-11-2014, στη Βουλή σας διοργάνωσε  συνέντευξη Τύπου χθες  Δευτέρα 5:30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Φιλικής Εταιρείας και Χαριλάου Τρικούπη (13ο ΔΣ Κομοτηνής, ισόγειο).

Το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη  στο Χαμόγελο του Παιδιού

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2014 που έλαβε χώρα την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη Επιτροπή επεξεργάστηκε τις υποψηφιότητες που είχε καταθέσει η Εθνική Επιτροπή της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στο τελικό κατάλογο των βραβευθέντων.
 
Στη χώρα μας αναλογούσαν δύο βραβεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Επιτροπή είχε προτείνει τα δύο αυτά βραβεία να απονεμηθούν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστασης Τυφλών (είχε προταθεί από τον ευρωβουλευτή κ. Ζαγοράκη) καθώς και στον Μη Κερδοσκοπικο Οργανισμό «Διογένης» (προτεινόμενο από την ευρωβουλευτή κ. Βόζεμπεργκ). Στη λίστα της Ελληνικής Επιτροπής υπήρχε, χωρίς να προτείνεται για βράβευση, το «Χαμόγελο του Παιδιού» (πρόταση του Μιλτιάδη Κύρκου) ως τέταρτη αναπληρωματική πρόταση.
 
Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε τις δύο υποψηφιότητες που προτάθηκαν από την Ελληνική Επιτροπή. Ωστόσο, αφού παρουσίασε τη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού», πρότεινε να υπάρξει και ένα επιπλέον βραβείο για τη χώρα μας το οποίο και ζήτησε να απονεμηθεί στον οργανισμό αυτόν. Η πρόταση του κ. Παπαδημούλη έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων και τελικώς το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμπεριλήφθηκε στη λίστα των βραβευθέντων.
 
 Έκτη ποιητική συλλογή της Ελένης Εφραιμίδου

 Σαράντα εννέα ποιήματα συνθέτουν την έκτη ποιητική συλλογή της Ελένης Δημητριάδου Εφραιμίδου, με τίτλο «Δωριείς και Ξυλοκόποι» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Συνθέσεις που με μύθους, αρχαιοελληνικά σύμβολα, μνήμες και ρυθμούς, περιγράφουν την επικαιρότητα, σχολιάζουν το διαχρονικό κενό της ανθρώπινης μοίρας και ιστορίας, παραλληλίζοντάς το με το σύγχρονο και σαρωτικό παρόν. Ποιήματα, τραύματα μνήμης και επιβεβλημένης αμνησίας που επαναστατούν και καταδικάζουν τη σκόνη των ημερών, την αδιαφάνεια της αλήθειας, τη βία στην ύπαρξη, τον τυχοδιωκτισμό του χρόνου.

Η τελευταία ποιητική συλλογή της Ελένης Δημητριάδου-Εφραιμίδου, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Παρασκευή  28 Νοεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης «Π».

Βιβλιοπαρουσίαση Ε Κοψαλίδου

Το βιβλίο της Ευαγγελίας Κοψαλίδου, «Αναπλάθοντας την όπερα», παρουσιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Λέσχη Κομοτηναίων.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο και  η Εφημερίδα  Παρατηρητής της Θράκης.

Την Παρασκευή  η παρουσίαση θα αφορά   ενήλικες, ενώ το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, η παρουσίαση θα αφορά τους μικρούς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φαγκότομπουκς.

Αστυνομικό Δελτίο: Εξιχνίαση κλοπής δίκυκλου μοτοποδηλάτου  

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού.

Εξιχνιάστηκε ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, κλοπή δίκυκλου μοτοποδηλάτου που είχε διαπραχθεί, την 21/22-11-2014, στην Κομοτηνή. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 22χρονου ημεδαπού για κλοπή, διότι όπως προέκυψε, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από την πόλη της Κομοτηνής ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο. Στο πλαίσιο το ερευνών, εντοπίσθηκε το δίκυκλο, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για απόπειρα ληστείας και κλοπές.  

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25/11/2014 - 11:36