Ειδήσεις από την ΕΡΑ Ορεστιάδας

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  18-12-14


Πέφτουν σταθερά το τελευταίο 24ωρο οι στάθμες στον Έβρο

Είκοσι εκατοστά πιο κάτω από χθες μετρήθηκε το πρωί η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πέταλο Φερών, όπου το ύψος του νερού έπεσε στα 6,90 μ. Η τάση που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες φαίνεται να είναι σταθερά πτωτική, ωστόσο η στάθμη συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πάνω από το όριο συναγερμού (6 μ.). Στο Πύθιο Διδυμοτείχου το πρωί το ύψος του νερού ήταν στα 5,45 μ., δηλαδή κάτω από το όριο συναγερμού (5,70 μ.) αλλά πάνω από το όριο επιφυλακής. Η κατάσταση επιτρέπει στους κατοίκους του νομού και στις υπηρεσίες να πάρουν μία «ανάσα» μετά από πολλές ημέρες πίεσης, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος, τονίζουν οι αρμόδιες αρχές, που παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες

Σε λίγα σημεία είναι δυνατή η πρόσβαση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που έχουν ξεκινήσει την πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών από τις πλημμύρες, καθώς οι αγροτικές εκτάσεις του νομού, σε όλο την παραποτάμια ζώνη είναι πλημμυρισμένες. Η διαδικασία ξεκίνησε από το βόρειο Έβρο και θα συνεχιστεί σταδιακά και νοτιότερα, ενώ η περιφέρεια ανακοίνωσε τη διάθεση μεγαλύτερου αριθμού γεωπόνων στον ΕΛΓΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό. Οι εκτιμήσεις των παραγωγών, πάντως, για τις ζημιές που αφήνει πίσω της η πλημμυρική κρίση είναι ότι έχει χαθεί οριστικά η παραγωγή βάμβακος σε 150.000 στρέμματα που είχαν μείνει ασυγκόμιστα, αλλά και οι παραγωγές καλαμποκιού και μηδικής που βρίσκονται κάτω από τα νερά.

Μετά τις 20/01/15 οι αποφάσεις των αγροτών για κινητοποιήσεις

Ενημερωτικό χαρακτήρα είχε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη που προκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», κρίνοντας πως η κατάσταση, μετά και τις πλημμύρες, είναι πλέον δραματική για τους μικρομεσαίους αγρότες. Στο επόμενο διάστημα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας θα επισκεφθούν τα χωριά της περιοχής με σκοπό να συζητήσουν με τους αγρότες και μετά τις 20 Ιανουαρίου 2015 αναμένεται νέα σύσκεψη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. «Δεν αφήνουν περιθώρια να ζήσουν οι αγροτικές οικογένειες», υποστήριξε μιλώντας στην Ε. ΡΑ ο πρόεδρος της «Ενότητας», Γιάννης Μαργαριτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου, που οι αγρότες θα έχουν ακριβή εικόνα των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν σε φόρους, «το κλίμα στον αγροτικό κόσμο θα είναι εκρηκτικό».

«Συνεχίζει» τη μεταρρύθμιση των συγχωνεύσεων ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

«Συνεχίζουμε…» απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Λαζόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση ενοποίησης κλινικών του νοσοκομείου. Σε νέα δήλωσή του υποστηρίζει ότι «η ενοποίηση κλινικών σημαίνει ασφάλεια των ασθενών, βελτίωση των συνθηκών εξειδίκευσης των ειδικευόμενων και εκπαίδευσης των φοιτητών» και πως «η ισχυρή μεταρρύθμιση θα αποκαταστήσει λάθη και παράδοξα». Υπενθυμίζεται ότι ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένα εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στην απόφαση της συγχώνευσης κλινικών, θεωρώντας ότι, αντί για περαιτέρω αποδυνάμωση, απαιτείται να προκηρυχθούν οι δεκάδες οργανικές θέσεις του νοσοκομείου, η λειτουργία του οποίου, λόγω υποστελέχωσης, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Αποζημιώσεις καταβάλλει την Παρασκευή 19/12 ο ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις καταβάλλει αύριο το ΕΛΓΑ σε παραγωγούς πολλών νομών της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Έβρου. Οι αποζημιώσεις αφορούν κυρίως σε ζημιές του 2014 σε αμπελοειδή, οπωροφόρα δέντρα σανοδοτικά φυτά, πατάτες και κηπευτικά, αλλά και σε κτηνοτροφικές απώλειες, από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Στους δικαιούχους του Έβρου θα διατεθούν συνολικά 426.485 ευρώ, μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18/12/2014 - 12:33