Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ    29 - 01-  2015


Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης σχολιάζει άτυπα τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. «Υπήρξαν ατυχήματα»

Με κομψό τρόπο, η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις επιφυλάξεις της για κάποιες επιλογές στη νέα Κυβέρνησης, τις οποίες χρεώνει αποκλειστικά στους ΑΝΕΛ. Υποννοώντας προφανώς την αντίθεσή της στην επιλογή του Παναγιώτη Σγουρίδη ως Υφυπουργού, σε ανάρτηση στο facebook, το Xanthileft αναφέρει:

Γι αυτό ζητούσαμε αυτοδυναμία, για να αποφύγουμε τα ατυχήματα.

Τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης όμως εκπροσωπούν οι 2 βουλευτές μας και η ΝΕ. Εμείς είμαστε το πρώτο κόμμα με 45.40%.  ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ.  Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

Επιστολή Οικολογίας-Αλληλεγγύης στο Λαφαζάνη: Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ για να γλιτώσουν οι εκτάσεις στην ΑΜΘ !

Επιστολή προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας απέστειλε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, ο συνδυασμός Οικολογία – Αλληλεγγύη στην περιφέρεια ΑΜΘ.

Η επιστολή που υπογράφει η Κ. Γεροστεργίου, αναφέρει:
Σας καλωσορίζουμε στην νέα κυβέρνηση προσδοκώντας καλύτερες μέρες τόσο για τους πολίτες της Ελλάδας όσο και για την ίδια την χώρα γενικότερα. Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και τη διακοπή των ενεργειών εκποίησης των ακινήτων που υπάγονται σ αυτό. Η θέση μας είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα θα πρέπει να περιέλθουν ξανά στο Δημόσιο με στόχο την αξιοποίηση τους (εφόσον τηρούνται οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος) με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και κάτω από Δημόσιο-Κοινωνικό έλεγχο. Επιπλέον πρέπει να αναστραφεί η πώληση των ήδη πωληθέντων ακινήτων και η διακοπή εκποίησης των αεροδρομίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ τα παρακάτω ακίνητα και δεν έχουν εκποιηθεί ακόμη:

1. Αστυνομικός Σταθμός Κομοτηνής
2. Αρχηγείο Αστυνομίας στην Ξάνθη
3. Έκταση 150 στρεμμάτων στην Ν Ηρακλειτσα Καβάλας
4. Έκταση 182 στρεμμάτων στην Χρυσή Αμμουδιά Θάσου
5. Έκταση 253 στρεμμάτων στον Πρίνο Θάσου
6. Έκταση 86στρεμματων στο Ορφανι Καβάλας
7. Έκταση 78 στρεμμάτων στην Καρυανη Καβάλας
8. Έκταση 324 στρέμματα στην Αγία Μαρίνα Νέας Περαμου Καβάλας
9. Έκταση 320 στρεμμάτων στην Νέα Ηρακλειτσα Καβάλας
10. Έκταση 12 στρεμμάτων στο Παληο Καβάλας
11. Έκταση 7.991 στρεμμάτων στην «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» στον Δήμο Τοπειρου Ξάνθης
12. Έκταση 45 στρεμμάτων στο Παληο Καβάλας
13. Έκταση 14 στρεμμάτων στον Δήμο Αβδήρων Ξάνθης
14. Έκταση 16στρεμματων στο Λιμάνι της Θάσου
15. Ξενία Δράμας
16. Έκταση 151 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη (Κάμπινγκ)
17. Έκταση 165 στρεμμάτων στους Αμμόλοφους Ελευθέρων Καβάλας
18. Έκταση 519 στρεμμάτων στον Ακροποταμο Καβάλας
19. Έκταση 18 στρεμμάτων στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης
20. Κτίριο 441τμ στο Κ Νευροκοπι Δράμας
21. Έκταση 61 στρεμμάτων στον ΔημοΤοπειρου Ξάνθης
22. Έκταση 38 στρεμμάτων στον Δήμο Τοπειρου Ξάνθης
23. Κτίριο 625τμ στην Σταυρούπολη Ξάνθης
24. Ξενία Θάσου
25. Έκταση 70 στρέμματα, Ακτή Μπατη Καβάλας
26. Έκταση 310 στρεμμάτων στον Προφήτη Ηλία Μαρώνειας Ροδόπης
27. Ξενία Ξάνθης
28. Οικόπεδο 360τμ στην Ξάνθη
29. Οικόπεδο 645τμ στην Ξάνθη
30. Οικόπεδο 1.41τμ στην Κομοτηνή
31. Οικόπεδο 1.159τμ στην Γενισσεα Ξάνθης
32. Οικόπεδο 1000τμ με κατοικίες εμβαδού τμ300 στην Γενισσεα Ξάνθης
33. Οικόπεδο 432τμ στο Ν Εράσμιο Τοπειρου Ξάνθης
34. Οικοπεδο395τμ στο Ν Εράσμιο Τοπειρου Ξάνθης
35. Οικοπεδο358τμ στο Ν Εράσμιο Τοπειρου Ξάνθης
36. Έκταση 25,9 στρεμμάτων στα Κιμμερια Ξάνθης
37. Έκταση 150στρεμματων Στον Ιασμο Ξάνθης
38. Έκταση 73 στρεμμάτων Στα Πηγάδια Ξάνθης
39. Έκταση 73 στρεμμάτων στα Κιμμερια Ξάνθης
40. Έκταση 150 στρεμμάτων στα Κιμμερια Ξάνθης
41. Έκταση 32 στρεμμάτων στον Τοπειρο Ξάνθης

Γεροστεργιου Αικατερίνη
Περιφερειακή Σύμβουλος ΑΜΘ, Επικεφαλής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Από τη Μαρώνεια ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ… στη Γαλλία

Εξαγωγές μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου  στην Γαλλία ετοιμάζεται να κάνει τον αμέσως επόμενο καιρό ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός της Μαρώνειας, ενώ σε πολύ λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει στην τοπική αγορά της Ροδόπης, συσκευασίες λαδιού των 250 και 500 μιλιλίτρων!

Αυτό αποκάλυψε στην ΕΡΑ Κομοτηνής το μέλος του συνεταιρισμού Κων-νος Κούκος, λέγοντας πως η εξαγωγή αυτών των ποσοτήτων στη Γαλλία, προέκυψε από τη συμμετοχή του συνεταιρισμού σε εκθέσεις προϊόντων στην Αθήνα, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι η προβολή των τοπικών μας προϊόντων και πως  η διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού μπορεί να δώσει φτερά στην Οικονομία και να ανοίξει νέους ορίζοντες με προοπτική.

Προγράμματα επιμόρφωσης για ανέργους από την  ΟΕΒΕΣ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με Το ΙΜΕ ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕθα πραγματοποιήσει προγράμματα επιμόρφωσης σε άνεργους αποφοίτους ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, ηλικίας έως 29 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδοτούμενα σεμινάρια διάρκειας 80 ωρών και την επιδότηση της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις, διάρκειας 6μηνών.   Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 (Σ. Κομνηνού 13, Κομοτηνή 69100). Τηλέφωνο επικοινωνίας 2531022384.

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης

Συνεδριάζει το μεσημέρι (13.00) της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης, με τα ακόλουθα δεκαπέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1.Εισηγητική έκθεση 4ου τριμήνου (δωδεκαμήνου) του έτους 2014 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
2.Συγκρότηση της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών, αξιολόγησης προσφορών και εξέτασης ενστάσεων για της υπηρεσίες-εργασίες που αφορούν το έτος 2015 (εισηγήτρια: Χριστίνα Ράλλη)
3.Έγκριση έκδοσης εντάλματος προπληρωμής για την αντιμετώπιση δαπανών που αφορούν την επέκταση Φ.Ο.Π. και την απομάκρυνση στύλων Δ.Ε.Η. εκ των οδοστρωμάτων της πόλης (εισηγήτρια: Χριστίνα Ράλλη).
4.Έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός των όρων διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού του έργου «Προμήθεια απορρυπαντικών και συναφών ειδών έτους 2015» (εισηγητής: Κυριάκος Πεπονίδης).
5.Έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός των όρων διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού του έργου «Προμήθεια τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων έτους 2015» (εισηγητής: Κυριάκος Πεπονίδης).
6.Ολικές ανακλήσεις των προτάσεων ανάληψης υποχρεώσεων οικονομικού έτους 2014 (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα)
7.Διόρθωση της με αριθμό 1/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Μερική ή ολική ανάκληση δεσμεύσεων των προτάσεων ανάληψης υποχρέωσης οικονομικού έτους 2014» (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα).
8.Ανάκληση δέσμευσης πρότασης ανάληψης υποχρέωσης και νέες προτάσεις ανάληψης δαπάνης οικονομικού έτους 2015 (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα).
9.Προτάσεις ανάληψης υποχρεώσεων οικονομικού έτους 2015 (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα).
10.Προτάσεις ανάληψης υποχρεώσεων οικονομικού έτους 2015 (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα).
11.Μερική ανάκληση δέσμευσης της πρότασης ανάληψης υποχρέωσης έτους 2015 (εισηγήτρια: Ιουλία Ζούρα).
12.Έγκριση δαπανών (εισηγήτρια: Αικατερίνη Μανά).
13.Καθορισμός τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για το έτος 2015 (εισηγήτρια: Βασιλική Μεταξά).
14.Έγκριση μετακίνησης υπαλλήλων (εισηγήτρια: Βασιλική Τσιπούρη).
15.Λήψη απόφασης περί εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον Κ. Μ. σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν.3852/2010.

Και φέτος… «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα»

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιάννης Γκαράνης και η οργανωτική επιτροπή της δράσης «ο Αϊ Βασίλης άργησε μια μέρα», διοργανώνουν σε συνέντευξη τύπου αύριο Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στις 12:00, στο ΔΗΠΕΘΕ  για την παρουσίαση της δράσης και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η πρωτοβουλία έχει να κάνει με την συγκέντρωση τροφίμων για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες της κοινωνίας της Ροδόπης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία τα προηγούμενα 2 χρόνια, με την κοινωνία να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα προσφοράς, προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει.

Πρώτο Διοικητικό συμβούλιο και κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο Εθνικό Πάρκο Α.ΜΑ.Θ

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δρ. Μάνος Κουτράκης, Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βέργος Βεργίδης, ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΑΜΘ κ. Γεώργιος Καμπάς ο εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Οικολογικών Οργανώσεων κ. Χάνς Γέρεντρουπ, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Κατσιμίγας και κ. Δημήτριος Χαϊτίδης, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Φ.Δ. Αναπλ. Καθ. Γεώργιος Συλαίος και Επικ. Καθ. Γεώργιος Γκαϊτατζής.

Αιμοδοσία στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής το πρωί της Παρασκευής

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και η ΕΛΜΕ Ροδόπης σε συνεργασία με τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης, το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, συνδιοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 με την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Αιμοληψίας «η αγάπη πάει παντού» του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Σε Σταυρούπολη και Λυκοδρόμιο ιατρικό κλιμάκιο του στρατού

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο αποτελούμενο από Καρδιολόγο, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, από 10:00 έως 12:00 θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και από 12:30 έως 13:30 στο Κοινωνικό Ιατρείο Λυκοδρομίου, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων.

Η Αντικαρκινική Εταιρεία Ροδόπης και ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνουν μουσική βραδιά στη μνήμη της Κομοτηναίας υψίφωνου Μαρίας Περπερίδου

Η Αντικαρκινική Εταιρεία Ροδόπης και ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης συνδιοργανώνουν μουσική βραδιά την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Κομοτηναίας υψιφώνου Μαρίας Περπερίδου, η οποία έφυγε από κοντά μας πριν από ένα χρόνο, στο άνθος της ηλικίας της, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε με εξαιρετική γενναιότητα.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Κομοτηνής «Εύμολπος», συνάδελφοι και φίλοι της Μαρίας από Ωδεία της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, καθώς και συνάδελφοι και μαθητές της από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο ρεπερτόριο με έργα για σόλο όργανα, έργα μουσικής δωματίου και έργα για χορωδία και ορχήστρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η αείμνηστη μουσικός Μαρία Περπερίδου ήταν απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της Φιλιππούπολης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής και του Θρακικού Ωδείου, Διευθύντρια της Χορωδίας του Δήμου Κομοτηνής και της Χορωδίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εμφανίστηκε ως υψίφωνος και ως διευθύντρια χορωδίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και σε πολλές άλλες αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τον οποίον συμμετείχε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις ευγενώς προσφερθείσα. Επίσης συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με την Αντικαρκινική Εταιρεία Ροδόπης, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, ως καλλιτέχνης και ως ενεργός πολίτης με κοινωνικές ευαισθησίες για τις ανάγκες της Εταιρείας.

Οι φωτογραφικές «Εμμονές» του Πέτρου Κοτζαμπάση παρουσιάζονται στο καφέ-μπαρ Gecko

Η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής διοργανώνει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στις 20.00 στο cafe-bar Gecko (Βενιζέλου 40) εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πέτρου Κοτζαμπάση «Εμμονές Obsessions». Πρόκειται για το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα του Κομοτηναίου φωτογράφου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Black Box.

Στην εκδήλωση ο φωτογράφος θα μιλήσει για το βιβλίο του, θα παρουσιάσει δείγμα της δουλειάς του και θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό.

O φωτογράφος Πέτρος Κοτζαμπάσης γεννήθηκε και ζει στην Κομοτηνή, αποτυπώνει στη φωτογραφία την καθημερινότητα με τρόπο καθαρό συνάμα μαγικό, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο σύμπαν, όπου όλα είναι φανερά κι όμως κάτι κρύβουν, όχι με σύμβολα αλλά με υπαινιγμούς. Ο Πέτρος Κοτζαμπάσης διδάσκει φωτογραφία στις φωτογραφικές ομάδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Καβάλας και το όνομά του έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας εδώ και καιρό, λόγω της ιδιαίτερης ματιάς του, που μετατρέπει σε τέχνη, απλές στιγμές της καθημερινής ζωής.

Ο Πλάτων Ριβέλλης για τη φωτογραφική ματιά του Πέτρου Κοτζαμπάση.
Όπως αναφέρει ο Πλάτων Ριβέλλης στον πρόλογο του βιβλίου «Στις φωτογραφίες του Πέτρου Κοτζαμπάση τα στοιχεία είναι πολλά και συχνά δυσδιάκριτα ή μυστηριώδη. Μόνο που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες και όχι μόνο μέσα από την φόρμα. Η πολυπλοκότητα δεν περιορίζεται στον προφανή χώρο της φορμαλιστικής επιφάνειας, μέσα στον οποίο και πάλι κινείται με άνεση, αλλά συμπληρώνει την προσέγγιση με συναισθήματα, εντάσεις και αντιθέσεις που πηγάζουν από απρόσμενες λεπτομέρειες. Έτσι η κάθε φωτογραφία του μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό αμάλγαμα, το οποίο ανθίσταται σε εύκολες και μονοσήμαντες ερμηνείες.»

Προβολή ταινίας The Italian την Παρασκευή 30/01/2015 στις 9:30 μ.μ. στο ΕΜΘ

Στο Εθνολογικό  Μουσειο  της  Θράκης Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 9:30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία The Italian (2005, 90') του Αντρέι Κραβτσούκ στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ε.Μ.Θ. στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση – Grundtvig» – «Lifelong learning programme» για την υλοποίηση του έργου «Το βλέμμα του Οδυσσέα: Ιστορίες της μετανάστευσης μέσα από τον ανατολικό-ευρωπαϊκό κινηματογράφο».Η ταινία απέσπασε οκτώ μεγάλα βραβεία, ανάμεσά τους και την Κρυστάλλινη Άρκτο στο 55ο Φεστιβάλ Βερολίνου και ήταν η υποψηφιότητα της Ρωσίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ το 2006. Μέσω του Προγράμματος Grundtvig η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το Πρόγραμμα Grundtvig απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα/ οργανισμό που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ενηλίκων (ανεξαρτήτως αν ανήκει στην τυπική, μη τυπική ή άτυπη εκπαίδευση), καθώς και στο προσωπικό και τους εκπαιδευόμενους των φορέων εκπαίδευσης ενηλίκων.Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από 5 χώρες: Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και θα πραγματευτούν την έννοια της μετανάστευσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στον ανατολικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Ο κινηματογράφος αποτελεί το κοινό συστατικό γι” αυτό το εκπαιδευτικό έργο και στόχος του είναι να αποτελέσει την αφορμή για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την μετανάστευση και τον διεθνή κινηματογράφο (από αισθητική και ανθρωπολογική σκοπιά), την αναπαράσταση του ταξιδιού και του πολιτιστικού σοκ, των μεικτών γάμων και του τρόπου που αυτοί αποτυπώνονται σε φιλμ και επιπλέον την επίδραση που έχει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο μύθος του Οδυσσέα αποτελεί το σύμβολο μιας κοινής κληρονομιάς και δείχνει την ανάγκη για εξάλειψη των φαντασμάτων του παρελθόντος και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Στη διάρκεια των δύο ετών που θα διαρκέσει το έργο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 5 συναντήσεις σε 5 χώρες, στις οποίες θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών.

 «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» την Πέμπτη στο καφέ  Φίλοιστρον

Η Πρωτοβουλία ΚΑΤΑ της ομοφοβίας Ξάνθης διοργανώνει την Πέμπτη 29-1  προβολή στο καφε Φίλοιστρον. Στο πλαίσιο αφιεώματος στον κλασικό λεσβιακό κινηματογράφο θα προβληθεί η πασίγνωση ταινία του Ράϊνερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ . Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης Ξάνθης  για τη γιορτή των 3 Ιεραρχών

Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο  Πνευματικόν Κέντρο (κάτωθεν του ιερού Ναοού της Του Θεού Σοφίας), από της ιεράς Μητροπόλεως καί του Συνδέσμου Θεολόγων Ξάνθης. Τήν προέρτιο ομιλία θα εκφωνήσει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., μέ θέμα: «Η κατά Θεόν Ελευθερία σύμφωνα μέ τούς τρεις Ιεράρχας». Η Χορωδία του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου θά αποδώσει ύμνους τις ακολουθίας των Τριων Ιεραρχών.

Έτοιμη η αφίσα του Καρναβαλιού για τα 50 χρόνια. Ξεκίνησε ο στολισμός στην πόλη

Έτοιμη η Αφίσα για την επετειακή διοργάνωση των 50 χρόνων του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. afisa karnavaliΑποτελείται από ένα σκίτσο μασκαρεμένου που «παίζει» με τον αριθμό 50 και δημιουργεί την επετειακή ένδειξη «50 χρόνια Ξανθιώτικο Καρναβαλι».

Ο στολισμός από το Δήμο είχε ήδη ξεκινήσει μέσα στις εκλογές σε ορισμένα σημεία και πλέον πήρε μαζικό ρυθμό αφού ήδη στις 3 μ.μ. της Τετάρτης, η κεντρική οδός 28ης Οκτωβρίου έκλεισε και έπιασαν δουλειά τα καλαθοφόρα του Δήμου για να προχωρήσουν με τον κυρίως στολισμό της πόλης.Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι συμπληρώνει 50 χρόνια και ο μεγάλος θεσμός της πόλης γιορτάζει το «Χρυσό Ιωβηλαίο» μαζί με τα πληρώματα, τον κόσμο της Ξάνθης και τους χιλιάδες επισκέπτες.

Και νέα διάκριση για κρασί του Ξανθιώτικου "Ανατολικού Αμπελώνα"

Πέντε μήνες μετά την προηγούμενη διάκριση , ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Asia Wine Trophy 2014 έλαβε το «λ2 Ασύρτικο Μαλαγουζιά Λευκό Ξηρό 2013»,μία από τις πέντε ετικέτες βιολογικών οίνων από τα Άβδηρα, πιστοποιημένων με την εμπορική ονομασία «Ανατολικός Vineyards» που παράγει η εταιρεία «Αφοι Νικολαΐδη Ο.Ε.» με έδρα την Ξάνθη.

Είναι η πέμπτη ετικέτα (μετά το «W Μοσχάτο Λευκό Ξηρό 2013», το «MV Mavroudi of Thrace 2012», το «ROSE MERLOT ημίξηρο 2012» και το «Μοσχάτο λευκό ξηρό 2012») που λαμβάνει διεθνή διάκριση. Έτσι, στις πάγιες αξίες που χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα της εταιρείας, όπως η συμβολή στην ανάπτυξη της νέας αμπελουργικής ζώνης των Αβδήρων, η παραγωγή σταφυλιών σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, η πιστοποίηση των τελικών προϊόντων ως βιολογικά, η υψηλή ποιότητα και η ελληνικότητα των ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται, έρχεται να προστεθεί ακόμη μία διεθνής αναγνώριση.

Ο διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος που διεξάγεται στην Ασία υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (International Organization of Wine and Vine), ενώ στη συγκεκριμένη διοργάνωση δοκιμάστηκαν 3.000 κρασιά από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία το πιο σημαντικό “βραβείο” είναι η προτίμηση που δείχνουν οι οινόφιλοι καταναλωτές στα προϊόντα της, «ωστόσο η πρόσφατη διεθνής διάκριση, επιβραβεύει για την επιλογή τους και προσφέρει στους συνεργάτες μας ένα ακόμη εφόδιο για την ανάπτυξή της στις αγορές που δραστηριοποιούνται».

Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και τα προϊόντα της μπορεί να βρει κανείς στον εταιρικό διαδικτυακό τόπο www.anatolikoswinery.gr και στον χώρο κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com/anatolikos.winery.

πηγή: Ε.Β.Ε. Ξάνθης

Η βασιλόπιτα του Σκακιστικού Ομίλου Ξάνθης

Τη βασιλόπιτά του κόβει το μεσημέρι (13.00) της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου ο Σκακιστικός Όμιλος Ξάνθης στην αίθουσά του στο «Αμοιρίδειο» Αθλητικό Κέντρο. Πριν από την εκδήλωση (από τις 10.00) θα διοργανωθεί τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz), αξιολογημένο στη Fide.

Την Κυριακή 1-2 η πίτα του Σοροπτιμιστικού Ομίλου

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Νατάσα, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η Πρόεδρος Χ. Μπακιρτζή και το Δ.Σ. καλούν τα μέλη και τις φίλες του Ομίλου για ένα ευχάριστο απόγευμα.

Πρόσκληση σε πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τοξοτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Τοξοτών Ξάνθης

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ, στην κοπή της βασιλόπιτας και στον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου που θα γίνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 8:00 μ.μ. στην Ταβέρνα ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ στη Γαλάνη Ξάνθης, με ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

Θα χορέψει το ποντιακό συγκρότημα του Συλλόγου μας.

Τιμή πρόσκλησης 13,00 ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29/01/2015 - 12:08