Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Τοπικές Ειδήσεις ΕΡΑ Κομοτηνής   10/03/2015


Σε ύφεση η κακοκαιρία στη Ροδόπη

Σε ύφεση από χθες το μεσημέρι το κύμα κακοκαιρίας στη Ροδόπη.

Ο δρόμος προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και συγκεκριμένα προς Κέχρο και Οργάνη είναι ανοικτός, ενώ μέσα στην ημέρα εκτιμάται ότι θα έχει αποκατασταθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικισμούς της ορεινής Ροδόπης που διακόπηκε.

Κλειστό και την Τρίτη το τμήμα της Εγνατίας που παρακάμπτει την Καβάλα

Κλειστό θα παραμείνει και την Τρίτη, το τμήμα της Εγνατίας Οδού (παράκαμψη Καβάλας), από τον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Σίλα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Άσπρης Άμμου, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε στο ρεύμα βραδείας κυκλοφορίας προς Ξάνθη.

Η κατολίσθηση, που σημειώθηκε σε δυο σημεία στις κοιλαδογέφυρες ήταν αρκετά εκτεταμένη και τα συνεργεία της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν τις εργασίες για την απομάκρυνση των βράχων.Στην Καβάλα βρέθηκε κλιμάκιο της εταιρείας, με εμπειρογνώμονες και μηχανικό, ο οποίος θα εκπονήσει μελέτη αμφιδρόμησης, για το συγκεκριμένο τμήμα, ώστε να σταματήσει η διοχέτευση της κυκλοφορίας όλων των επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων μέσα από την πόλη της Καβάλας. Η αμφιδρόμηση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κλειστά σχολεία στο Δήμο Μύκης και  σήμερα

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν και αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί του Δήμου Μύκης, αφού η κατάσταση στον ορεινό Δήμο δεν έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λόγω της κακοκαιρίας.

Η πρόσβαση παρέμεινε δύσκολη σε αρκετούς οικισμούς  και η κυκλοφορία διεξαγόταν με δυσκολία και αντιολισθητικές αλυσίδες .Χωρίς ρεύμα έμειναν αρκετοί οικισμοί εξαιτίας των πτώσεων δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ ενώ ο αέρας δυσκόλευε την προσπάθεια των τεχνικών για αποκατάσταση των ζημιών.Σε χειρότερο σημείο βρέθηκε ο οικισμός του Κενταύρου, όπου εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, σταμάτησε και η παροχή νερού στους κατοίκους του οικισμού από την Κυριακή.  Την περιοχή επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Με απόφαση του Δημάρχου Καπζά Τζεμήλ, κλειστά παραμένουν την Τρίτη αρκετά σχολεία στους βορειότερους οικισμούς του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφασή του θα είναι κλειστά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στους οικισμούς Γλαύκης, Κενταύρου, Κοτύλης, Πάχνης και Δημαρίου.  Τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Eρώτηση Κοντού για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Με θέμα «Ζημιές στον Νομό Ξάνθης» ο βουλευτής ΝΔ Α. Κοντός υποβωάλλει ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών:
Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, σε οικοσκευές, σε ποιμνιοστάσια και σε αποθηκευτικούς χώρους στο Νομό Ξάνθης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κατοίκων της περιοχής;

Συνάντηση Παυλίδη με τους Κτηνοτρόφους της Περιφέρειας

Συνάντηση εργασίας είχε τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Γιώργος Παυλίδης, με τους Προέδρους όλων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειάς. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κατάρτιση των προσωρινών χαρτών βόσκησης για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, η μέγιστη διασφάλιση και η επιδότηση του υπάρχοντος ζωικού κεφαλαίου και η εμπλοκή ή όχι της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Συμφωνήθηκε να εμπλακεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην κατάρτιση των προσωρινών χαρτών μίας Περιφερειακής Ενότητας και, εφόσον αυτό αποφασιστεί για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, να ζητηθούν όροι και προϋποθέσεις διασφάλισης των κτηνοτρόφων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενημερώσεις για ΚΓΠ σε Ίασμο και Ν. Σιδηροχώρι

Ενόψει των αλλαγών που θα φέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, και του γεγονότος ότι η φετινή χρονιά είναι η πρώτη όπου αυτές θα εφαρμοστούν, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις  με στόχο την όσο το δυνατό ευρύτερη πληροφόρηση των παραγωγών στις απαιτήσεις της νέας πολιτικής για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία, με σκοπό να μπορούν να λάβουν τις ορθές αποφάσεις για τον σχεδιασμό των εκμεταλλεύσεων τους.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν:
- Στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου, σήμερα  Τρίτη στις 6 μ.μ.
- Στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, την ερχόμενη Πέμπτη  στις 6 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες:
στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ροδόπης  (πρώην Νομαρχία, 4ος όροφος, Γραφεία 423 & 418)
τηλ. 2531350442,443).


Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπέλων περιόδου 2015/2016

Σε εφαρμογή της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης ενημερώνει του παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2015¬2016 ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως και  15 Μαΐου 2015 στην Υπηρεσίας μας.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης τους (υποστύλωση), εφόσον συνδέονται με τους στόχους του προγράμματος. Δεν καλύπτεται η ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής δηλαδή η αναφύτευση μη παραγωγικών αμπελώνων.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμέτοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο ένα στρέμμα. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη στο πρόγραμμα παραγωγοί που έχουν ενταχθεί τις τελευταίες δύο περιόδους εφαρμογής (2013-14 & 2014-15) και αμπελοτεμάχια που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση κατά τις δέκα προηγούμενες οικονομικές περιόδους. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών από το οικονομικό έτος πληρωμής. Τονίζεται ότι τα αμπέλια με σουλτανίνα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μετατραπούν σε οινάμπελα. Τέλος γίνεται σαφές ότι η έγκριση και η ένταξη στο πρόγραμμα των επιλέξιμων αιτήσεων και εκτάσεων ακολουθεί την Υπουργική Απόφαση κατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων του αρμόδιου υπουργείου.

Τροπολογία από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα κέντρα πρόληψης

Τροπολογία κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την  "Ενιαιοποίηση μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων στο πλαίσιο εξομάλυνσης της λειτουργίας των δομών".

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευθετούνται επείγουσες εκκρεμότητες, ασάφειες και προβλήματα ως προς το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, τα οποία προκύπτουν από το θεσμικό καθεστώς λειτουργίας των δομών αυτών, σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις των προηγουμένων ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας για ένταξή τους στις διατάξεις του Ν. 4024/2011 περί ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου.  

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργούν ως 67 μη κερδοσκοπικές εταιρείες, έκαστη συμβαλλόμενη διμερώς με τον ΟΚΑΝΑ, επιχορηγούμενη δε κατά 50% από το Υπουργείο Υγείας -μέσω του ΟΚΑΝΑ- και κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και κατόπιν απόφασης/πρότασης της ΚΕΔΕ.

«Eπίσκεψη του νέου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ»
 
Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε χτες  στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ.Γιώργο Παυλίδη, ο νέος Γενικός Αστυνομικός  Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Νικόλαος Μενεξίδης. Ο Περιφερειάρχης του ευχήθηκε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του καθώς και επιτυχία στην άσκηση του σημαντικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την «Πολιτισμική διάσταση του Τεχνικού Προγράμματος της Π.Α.Μ.-Θ.»

Για την «Πολιτισμική διάσταση του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.» ενημερώνει το ακόλουθο δελτίο που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του φορέα (παρατίθεται αυτούσιο για προφανείς λόγους):
Εγκρίθηκε το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τους ΚΑΠ και πόρους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται νέα έργα με κατεύθυνση τον Τουρισμό και τον  Πολιτισμό, όπως αυτή έχει προστεθεί στο γενικότερο αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας.

Στα έργα αυτά συμπεριλαβάνονται:
Συντήρηση και ανάδειξη 3 βυζαντινών – μεταβυζαντινών εκκλησιών  στους Μεταξάδες Έβρου.
Ανασύνθεση, στερέωση και ανάδειξη των Μαρμάρινων Θραυσμάτων της Σαρκοφάγου του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, που βρέθηκε στο τμήμα της Αρχαίας Εγνατία Οδού εντός πόλεως Κομοτηνής.
Καθαρισμός και ανάδειξη Αρχαιολογικού χώρου  Αναστασιούπολης – Περιθωρίου, ώστε να καταστεί επισκέψιμη.
Ανάδειξη αναγλύφου  Μίθρα στις Θέρμες Ξάνθης, για τον ίδιο σκοπό.
Μελέτη για την  αποκατάσταση και ανάδειξη φρουρίου της Ξάνθειας στην Ξάνθη.
Αποκατάσταση και φωτισμός στο κάστρο της Ξάνθης.
Αποκατάσταση θριαμβικού τόξου της Εγνατίας Οδού στην Καβάλα.
Ανάδειξη τμήματος Αρχαίας Εγνατίας Οδού στις  Δράμα-Καβάλα.
Ανάδειξη Ακρόπολης Κεφαλαρίου και Ρωμαικού Αγωγού στη Δράμα.
Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας περιοχής Ποταμών στη Δράμα.
Συνέχιση ανασκαφικής έρευνας Ακρόπολης και Πολίσματος  Πλατανιάς στη Δράμα.
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού.
Ανάδειξη ευρύτερου χώρου Ακρόπολης Μααρά στη Δράμα.
Δοκιμαστικές τομές στη μεγάλη Τούμπα περιοχής Κ.Βρύσης στη Δράμα.
Ανάδειξη Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον  Έβρο.
Διοργάνωση Περιφερειακού Φεστιβάλ «ViaΕgnatia» κατά μήκος της Αρχαίας ιστορικής Εγνατίας, του οποίου οι εκδηλώσεις θα γίνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα. Στον Έβρο πιθανότατα στην Τραιανούπολη, στην Ροδόπη πιθανόν στο Ιστορικό Κέντρο της Κομοτηνής, στην Ξάνθη στα Στενά του Νέστου παρά την αρχαία Τόπειρο, στους Φιλίππους στην Καβάλα και βορειότερα  στη Δράμα.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε καθαρό στόχο να αναδείξουμε τον σπουδαίο πολιτισμό μας σε όλα τα σημεία της Περιφέρειας. Να τον συνδέσουμε με τον τουρισμό μας και να τον αναδείξουμε στον μέγιστο βαθμό. Έχουμε πολλά για τα οποία είμαστε περήφανοι».

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς από την Ε.Ε. για το ρωσικό εμπάργκο

Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς από την Ε.Ε. για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η ψυχροπολεμική σύγκρουση Ε.Ε.- Ρωσίας έχει προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία του Ευρωπαϊκού Νότου. Στις 9 Αυγούστου 2014, επισήμανε ο Νότης Μαριάς ''κατέθεσα Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητούσα την πλήρη αποζημίωση όχι μόνο των αγροτών της Ελλάδας αλλά και των μεταφορικών ελληνικών επιχειρήσεων''.

Όπως σημείωσε ο Νότης Μαριάς, οι Έλληνες μεταφορείς έχουν ήδη απολέσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ αφού το 40% των ελληνικών αγροτικών προϊόντων εξάγονται στη Ρωσία και μεταφέρονται με φορτηγά.

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς υπενθύμισε ότι όταν είχε γίνει το εμπάργκο της Ε.Ε. κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1992 με τους Κανονισμούς 525/92 και 266/93, οι Έλληνες μεταφορείς είχαν αποζημιωθεί.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: ''Τώρα έχω εδώ έγγραφο της Επιτροπής με ημερομηνία 9/12/2014 που ενημερώνει τους Έλληνες μεταφορείς ότι δεν μπορεί να είναι δικαιούχοι αποζημίωσης από την Ε.Ε. για τη ζημιά που υπέστησαν από το ρωσικό εμπάργκο που ήταν αντίμετρα στα περιοριστικά μέτρα που πρώτη επέβαλε η Ε.Ε. Εμπαίζει λοιπόν η Επιτροπή τους Έλληνες μεταφορείς καλώντας τους να βρουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημά τους προσαρμόζοντας την επιχειρηματική τους δράση.   

Με αρκετά καλή συμμετοχή η πρώτη ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elisso η πρώτη ολομέλεια της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.Παρόντος του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Γραμματέα της Νεολαίας, Νάσου Ηλιόπουλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν οι δύο βουλευτές του κόμματος, μέλη της Νομαρχιακής και αρκετά μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του κόμματος Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων και της διαδρομής της Νομαρχιακής τους τελευταίους μήνες και μέχρι τις εκλογές, που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία καθώς η Ξάνθη κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα και εξέλεξε δύο βουλευτές. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα είναι αναγκασμένη να αναλώνεται στις διαπραγματεύσεις και είναι ώρα να κυβερνήσει, επισημαίνοντας – όπως και στις δηλώσεις του- ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ήδη στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία απαντούν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος για την ανθρωπιστική κρίση και άλλα ζητήματα.

Από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους που αποκτούν κυβέρνηση και κόμμα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει το κόμμα καθώς το κόμμα οφείλει να στηρίξει την κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά ταυτόχρονα να έχει κριτική στάση και να ελέγξει την υλοποίηση του προγράμματος. Σύμφωνα με τον μέλος της νέας ΠΓ του κόμματος,  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που άκουσε και εξέφρασε όλα αυτά τα χρόνια τα κινήματα και τις δυνάμεις της κοινωνίας ενώ είναι η πολιτική δύναμη που αξιοποίησε με συνέπεια τους νέους ανθρώπους σε καίριες θέσεις, σημειώνοντας ότι το κόμμα οφείλει να συνεχίσει να εργάζεται για αυτή την προοπτική.

 Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρθηκε στη δύσκολη εκλογική μάχη του Ιανουαρίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανταπεξέρχεται στο δύσκολο έργο της με μεγάλη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα  και ανέφερε ότι και τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει και καλεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας για να προωθηθούν τα θέματα και τα αιτήματα της κοινωνίας. “Αυτό έγινε ήδη με το Νοσοκομείο, όπου είχαμε μια άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο στα αιτήματα που διατυπώσαμε έγκαιρα για λύση στην Καρδιολογική, θα γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, θα γίνει και το εργοστάσιο της Ζάχαρης για το οποίο συζητάμε με τους εργαζόμενους και την Κυβέρνηση γιατί στοχεύουμε να το επαναλειτουργήσουμε, όπως και ο Υπουργός’ είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος βουλευτής του κόμματος Στάθης Γιαννακίδης θυμήθηκε όσα αναφέρθηκαν στην προεκλογική περίοδο”Θυμηθείτε όσα λέγαμε για τις δυσκολίες που θα έρθουν από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης γιατί υπάρχει μια χώρα κατεστραμμένη που πρέπει να ανασυγκροτήσουμε” είπε και υπενθύμισε ότι όπως ειπώηκε και προεκλογικά, έτσι και τώρα πρεπει ο στόχος να είναι όχι μια κοινωνία-θεατής των εξελίξεων που θα επιστρέψει στους καναπεδες αλλά μια κοινωνία-πρωταγωνίστρια, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προσπάθεια, να μην ξεχαστούν οι αγώνες και να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους εκφράζει για να καταφέρνει όλο και περισσότερα.

Ψήφισμα του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Το ακόλουθο «Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εννέα αγωνιστές στα Χανιά» εκδόθηκε από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, σχετικά με τη δίκη που γίνεται εκεί την Τρίτη για τη γνωστή υπόθεση κατάληψης του κτιρίου της αντιπεριφέρειας Χανίων:
Στις 10 Μάρτη γίνεται στα Χανιά μια ακόμη δίκη αγωνιστών, κατηγορούμενων για συμμετοχή στην κατάληψη του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας Χανίων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 48ωρής Γενικής Απεργίας 10-11 Φλεβάρη 2012. Η Γεν. Απεργία είχε προκηρυχθεί για να αποτραπεί η ψήφιση του 2ου μνημονίου και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν 10.000 άτομα στα Χανιά και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Κατηγορούμενοι είναι: Βουτετάκη, Λάλος, Σιώκου, Μπιχάκης, Ρίζος, Τζανέτος, Τσουκάτος και Τσουρής.

Οι διώξεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των συγκυβερνήσεων που έσπειραν φτώχεια δυστυχία και εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Απέναντι στην πεισματική αντίσταση του κόσμου της εργασίας, προσπάθησαν να επιβάλλουν τις πολιτικές τους εξαπολύοντας σωρεία δικών και διώξεων σε όλη τη χώρα.

Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη μαύρη προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποίησαν, δεν τα κατάφεραν. Ο λαός αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή των μνημονίων και της Τρόικας και ανέτρεψε τέσσερις κυβερνήσεις. Να μπει τέλος εδώ και τώρα στην απαίτηση όλων αυτών να σύρονται στα δικαστήρια οι αγωνιστές των κινημάτων. Αυτή τη στιγμή άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν και πρώτα από όλα όσοι έστησαν το μηχανισμό διώξεων αυτών που αντιστάθηκαν στη λεηλασία αυτού τόπου.

Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους εννέα αγωνιστές και δηλώνουμε ότι:
Υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τους αθώους αγωνιστές, τους αγώνες, την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.

Απαιτούμε την αθώωση των εννέα αγωνιστών, καθώς και την παύση κάθε παρόμοιας δίωξης.

 Πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα παραλάβουν 650 οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής

 650 οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής θα μοιραστούν τους έξι και πλέον τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν φέτος κατά την διάρκεια της εθελοντικής δράσης «Ο Αη Βασίλης άργησε μία μέρα» στην Κομοτηνή. Μέσα στα πακέτα συμπεριλαμβάνονται  βρεφικά γάλατα και παιδικές που πάνες παραδόθηκαν  στην Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου δια χειρός της επικεφαλής της εθελοντικής αυτής δράσης κ. Aρτέμιδος Τσολάκη, τα οποία θα μοιραστούν εντός των επόμενων ημερών στου δικαιούχους συμπολίτες μας σε ανάγκη.

Ημερίδα των Κρεοπωλών για επαγγελματίες και καταναλωτές ενόψει του Πάσχα

Tο Σωματείο Κρεοπωλών Ν. Ξάνθης διοργανώνει και σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο ¨Οι εξελίξεις στον χώρο του κρέατος και οι προκλήσεις του παραδοσιακού κρεοπωλείου εν όψει της αγοράς και πώλησης των αμνοεριφίων¨

Πραγματοποιείται την Τετάρτη στις 11/03/2015 και ώρα 18:30 στο ξενοδοχείο Ελισσώ. Λόγω της κρίσιμης, από κάθε άποψη, χρονικής συγκυρίας, ένα μην πριν το Πάσχα, η ημερίδα θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα εκπροσωπηθούν όλοι οι νομοί της περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και ο νομός Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν, κρεοπώλες, παραγωγοί, έμποροι και εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες ενώ είναι ευπρόσδεκτοι και οι καταναλωτές της περιοχής.

Σε πανηγυρικό κλίμα οι σχολικοί αγώνες μπάσκετ Γυμνασίων    

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με καθολική συμμετοχή σχολείων συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα οι αγώνες Γυμνασίων Ξάνθης, με το αγώνισμα του μπάσκετ.

Η διοργανώτρια αρχή (ΟΕΣΑ) φρόντισε ώστε να μετατραπεί ο αγωνιστικός χώρος του κλειστού γυμναστηρίου «Αλεξ. Μπαλτατζής» σε μια φιλόξενη μπασκετική κυψέλη, που υποδέχτηκε περίπου 20 σχ. μαθητικές ομάδες, σε δυο διαμορφωμένα γήπεδα μπάσκετ. Οι κερκίδες γέμισαν από κόσμο το πρωί της Δευτέρας, ενώ μουσική, αγώνες, δρώμενα και εκδηλώσεις παρέλασαν μπροστά από το κοινό της πόλης.

Η εκδήλωση άρχισε το πρωί με την έναρξη να γίνεται από την ομάδα κρουστών οργάνων της ΦΕΞ, αλλά και τα μουσικοχορευτικά δρώμενα των μαθητών του 1ου ΓΕΛ, όπου παρουσιάστηκαν παγκόσμιοι παραδοσιακοί χοροί (ΚΦΑ Λαμπάκη Ο.). Στην συνέχεια ακολούθησε το αγωνιστικό πρόγραμμα με τις ομάδες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να κερδίζουν άξια το χειροκρότημα της κερκίδας. Η διεξαγωγή δυο αγώνων ταυτόχρονα βοήθησε ώστε το κάθε σχολείο να δίνει αρκετούς αγώνες και να μεγαλώνει κατά συνέπεια η χαρά της συμμετοχής των μαθητών.

Με θεματικό άξονα της διοργάνωσης την ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ (Παγκόσμια Ημέρα) αρκετές σχ. μονάδες ανάρτησαν αφίσες  στο χώρο το αθλητικού κέντρου από τις σχ. εργασίες των μαθητών τους, ενώ ακολούθησε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και σχετικών εντύπων.

Στα πλαίσια του Κοινωνικού σχολείου και της συνεργασίας με συλλόγους και φορείς της τοπικής κοινωνίας, τα αθλητικά σωματεία ΑΣΠΙΔΑ και ΑΡΙΩΝ, προσέφεραν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ειδικά στην διαιτησία και την διοργανωτική προετοιμασία. Το τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης, συνέφερε από την πλευρά του, ενώ η πρόεδρος Δ. Παρτσαλίδου παρευρέθηκε και χαιρέτησε για ακόμη μια φορά τον σχολικό θεσμό.

Για την ιστορία να αναφερθεί η εντυπωσιακή παρουσία του 4ου Γ/σιου στα αγόρια και κορίτσια. Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ελεύθερων βολών με επίλεκτους μαθητών των σχολείων να συμμετέχουν και να κερδίζουν τα μετάλλια.

Οι σχ. αγώνες θα συνεχιστούν τον μήνα Μάρτιο με στίβο και σκάκι, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον χαντ μπωλ, κολύμβηση, badminton, τένις και ποδόσφαιρο.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10/03/2015 - 12:08