Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός επιτέλους συνδυάζονται στην ΑΜ-Θ

Δύο θα είναι οι θεματικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η νέα πολιτική της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Αγρο-διατροφκού-κτηνοτροφικού τομέα και του Τουρισμού.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ΑΜ-Θ, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα αποκάλυψε και την διοργάνωση κοινής δράσης το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς και που ως στόχο θα έχει τον συνδυασμό του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

«Στόχος μας είναι να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα προϊόντα της περιοχής μας που είναι είτε Π.Ο.Π είτε προϊόν γεωγραφικής ένδειξης(ΠΓΕ), όχι μόνο για να τα γνωρίσουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες, αλλά να τα εμπιστευθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι και κυρίως οι επαγγελματίες της περιοχής».

Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει απάντηση στο κενό που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σε ότι αφορά για την απουσία ταυτότητας γαστρονομικής.

Επι πλέον ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε και μια νέα δράση που προγραμματίζει η περιφέρεια όπως στη συσκευασία των Αγροτικών προϊόντων να συμπεριλαμβάνεται και μια προβολή ή μια παραπομπή σε ιστοσελίδα, η οποία θα αναφέρεται στην περιοχή απ’ όπου προέρχεται το προϊόν, προβάλλοντας την ως τουριστικό προορισμό.





Καταπολέμηση κουνουπιών μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες(14 βαθμοί Κελσίου), οπότε και να αποδώσουν οι αεροψεκασμοί.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα μέσα Απρίλη. Οι παγίδες έχουν τοποθετηθεί και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και από τον ανάδοχο. Δύο θα είναι τα ελικόπτερα που θα κάνουν τους ψεκασμούς και θα εδρεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Θα υπάρχει κι ένα επιπλέον ελικόπτερο που θα κάνει αεροψεκασμούς σε περιόδους ακμής της εμφάνισης των κουνουπιών. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοσθεί ανάλογα με τις συνθήκες. Το πρώτο κρίσιμο στάδιο θα είναι τα τέλη Απριλίου», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα ΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος.





Θ. Παπαχριστόπουλος Βουλευτής ΑΝΕΛ στην ΕΡΑ Κομοτηνής

Την πεποίθηση του πως η Κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλλει το ρυθμό της και το πρόγραμμά της παρά τον αβυσσαλέο πόλεμο από την δικτατορία των Μίντια και την οικονομική ασφυξία, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο.

«Ο κόσμος ζήτησε τρία πράγματα από τη νέα κυβέρνηση, Διαπραγματευτείτε, Ξήλωμα της Μιντιακής Δικτατορίας και Να Λογοδοτήσει το Πολιτικό προσωπικό, για την κατάσταση που έφεραν τη Χώρα.

Προσπαθούμε σαν κυβέρνηση πολύ με πολλά εμπόδια. Δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε λάθη. Είμαστε όμως άφθαρτοι και με το έργο μας θα κρατήσουμε τον Ελληνικό Λαό με μέρος μας», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος

Ο κ. Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε άκρως σημειολογική και θετικότατη την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας και τις εξαγγελίες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που έστειλαν στο απόσπασμα την Δημόσια Υγεία.



21 ασθενοφόρα παρέδωσε στην 4η ΥΠΕ η Περιφέρεια

«Το θέμα της υγείας είναι κυρίαρχο για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης κατά την τελετή παραλαβής 21 νέων ασθενοφόρων που παραδόθηκαν την Τρίτη 31/3/2015 στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Τα εν λόγω ασθενοφόρα θα μοιραστούν σε όλη την έκταση της περιφέρειας, αποκλειστικά σε περιοχές που βρίσκονται εκτός των πρωτευουσών των περιφερειακών ενοτήτων. Για τη Ροδόπη από ένα ασθενοφόρο θα δοθεί στον Ίασμο και τις Σάπες ενώ τα υπόλοιπα ασθενοφόρα θα δοθούν από δύο στη Σαμοθράκη, Σουφλί, Δίκαια, Προσοτσάνη, Νευροκόπι, Παρανέστι, Ελευθερούπολη, Πρίνο και από ένα σε Ορεστιάδα, Χρυσούπολη, Σταυρούπολη και Άβδηρα.

«Η υγεία είναι το κορυφαίο αγαθό» δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης μετά την παράδοση των ασθενοφόρων και συνέχισε «υπάρχουν ελλείμματα λόγω της κρίσης. Προσπαθούμε ως Περιφέρεια να συμβάλλουμε σε λύσεις» τονίζοντας πως εκτός από τα παραδοθέντα 21 ασθενοφόρα εκκρεμούν χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ δύο ακόμη προμηθειών 14 και 10 ασθενοφόρων αντιστοίχως προς το ΕΚΑΒ, που διαχειρίζεται τους διαγωνισμούς, υποσχόμενος κλείνοντας πως «οι ταχύτητες στις διακομιδές μετά την ολοκλήρωσή τους θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στον χώρο της νοσοκομειακής περίθαλψης».



Υπογράφηκαν οι νέες συμβάσεις Λειτουργίας και Συντήρησης για το οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που διαχειρίζεται η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Στις εργολαβίες που ξεκινούν σήμερα, περιλαμβάνεται το σύνολο των υπό κυκλοφορία τμημάτων της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων, ενώ προβλέπεται να ενταχθούν και τα νέα τμήματα που κατασκευάζονται και που αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία προσεχώς.

Οι εργολαβίες αφορούν:

α. Λειτουργία και Συντήρηση Δυτικού Τομέα Εγνατίας Οδού και Καθέτων Αξόνων (2015 – 2018).

Περιλαμβάνονται τα τμήματα:

•Εγνατία Οδός (Α2) από Ηγουμενίτσα μέχρι Α/Κ Κλειδιού.

•Κάθετος Άξονας Σιάτιστα – Καστοριά – Ιεροπηγή (Α29).

β. Λειτουργία και Συντήρηση Ανατολικού Τομέα Εγνατίας Οδού και Καθέτων Αξόνων (2015 – 2018).

Περιλαμβάνονται τα τμήματα:

•Εγνατία Οδός (Α2) από Α/Κ Κλειδιού μέχρι Κήπους.

•Κλάδος ΠΑΘΕ (Α1) από Α/Κ Καλοχωρίου μέχρι Θεσσαλονίκη.

•Κάθετος Άξονας Α/Κ Αξιού – Εύζωνοι (Α1).

•Κάθετος Άξονας Α/Κ Λαγκαδά – Σέρρες – Προμαχώνας (Α25).

•Κάθετος Άξονας Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής – Νυμφαία (Α23).

Πρόκειται για σύνολο οδικού δικτύου 864 χιλιομέτρων, η χρονική διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται στους 36 μήνες, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 54.974.014 ευρώ, και ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

Άνοιξε η δημόσια συζήτηση για αδέσποτα στην Ξάνθη



Για πρώτη φορά άνοιξε δημόσια η συζήτηση για το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων. Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φ. Χασάνογλου, ο εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Ομίλου Ι. Δουκέλης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Παρότι δεν προκρίθηκε κάποια λύση για το πολύπλοκο ζήτημα, εντούτοις για πρώτη φορά έγινε μια εκτιμηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα με πάνω από 1.000 αδέσποτα μέσα στην πόλη και των διαστάσεων του προβλήματος. Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος που εξέθεσε διαστάσεις του προβλήματος αλλά και τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος.Από την πλευρά του φιλοζωικού, σε μια εκτενή παρουσίαση ο Γιάννης Δουκέλης αναφέρθηκε στις υποχρεωσεις όλων των εμπλεκομένων, κηδεμόνων δεσποζόμενων, Δήμου αλλά και πολιτών, σε μια αρκετά ρεαλιστική προσέγγιση των αιτιών του προβλήματος και των λύσεων που υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να είναι ορατές από την επόμενη μέρα.

Από το κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας

Στις 23 Μαρτίου στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας, είκοσι τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημά τους την άμεση απελευθέρωσή και νομιμοποίησή τους. Στις 28 και 29 Μαρτίου μεταβήκαμε στο Παρανέστι για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας μέσα και έξω από το στρατόπεδο. Η κατάσταση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν η εξής:

η αντιμετώπιση των απεργών πείνας από τη διοίκηση ήταν απεργοσπαστική με απειλές ότι θα τους μεταφέρουν σε άλλα στρατόπεδα, με άρνηση χορήγησης ζάχαρης (!) και τηλεκαρτών και άλλα τέτοια ωραία.

τα είδη ένδυσης και προσωπικής υγιεινής που κατά καιρούς διάφορες αλληλέγγυες ομάδες έχουμε συγκεντρώσει και παραδώσει στη διοίκηση, στέκονται αχρησιμοποίητα σε μια αποθήκη.

η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη και η ψυχοκοινωνική αποσπασματική.

η καθαριότητα των χώρων ανεπαρκής και αναλαμβάνεται κυρίως από τους κρατούμενους.

Τέταρτος μήνας του «ελπιδοφόρου» 2015 και η κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών υπάρχει μόνο στα λόγια της κυβέρνησης και στις προβοκάτσιες των δεξιών. Στην πράξη έχουμε τρεις νεκρούς ανθρώπους και δεκάδες απεργίες πείνας έγκλειστων σ’ όλη τη χώρα. Στην πράξη έχουμε ακόμα παιδιά φυλακισμένα. Μπορεί, λοιπόν, να απελευθερώνονται όσοι κρατούνται πάνω από έξι μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η κράτηση εκείνων που είναι φυλακισμένοι για λιγότερο από έξι μήνες είναι δίκαιη ή λιγότερο δυσβάσταχτη. Επίσης, δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι συλλήψεις. Νέες συλλήψεις ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα. Στην πράξη δηλαδή, έχουμε την συνέχιση του πιο φασιστικού θεσμού που άφησε πίσω της η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Διεκδικούμε

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ».

Αντιφασιστική-αντιρατσιστική πρωτοβουλία Δράμας

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας



Συνέλευση για το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠαΣοΚ ανακοινώθηκε ότι το βράδυ (20.00) του Σαββάτου 4 Απριλίου ξεκινά στην Ξάνθη με συνέλευση στο ξενοδοχείο «Ορφέας» η προσυνεδριακή διαδικασία για το έκτακτο συνέδριο του κινήματος (15-17 Μαΐου).

Τη συνεδρίαση θα συντονίσει το στέλεχος του ΠαΣοΚ και μέλος της Κ.Π.Ε. Γεώργιος Φραγκίδης.

Το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης προσκαλεί μέλη και φίλους να ανταποκριθούν και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον του της παράταξης.



Το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΕΒΕ Ξάνθης στη συνάντηση με το Δήμαρχο για αδέσποτα, Π. Πόλη και άλλα θέματα

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης κοινοποίησε στον τύπο το υπόμνημα με τις θέσεις της για τα ζητήματα που απασχολούν τον επαγγελματικό κόσμο, κατά τη συνάντηση που είχαν με το Δήμαρχο Ξάνθης την περασμένη Τρίτη:

1. Σκυλιά- Αδέσποτα:

Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη, στο πρότυπο άλλων περιοχών, που να στοχεύει στη λειτουργία καταφύγιου ζώων συντροφιάς που θα λειτουργεί με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη φιλοξενίας με απώτερο στόχο την υιοθεσία και μακροπρόθεσμη προοπτική να μεταβληθεί σε «πάρκο ζώων», στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων για την εμπλοκή τους στο ζήτημα, δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης ιδιοκτητών, παράλληλα με το «τσιπάρισμα» των ζώων.

2. Παλιά Πόλη – Πεζόδρομοι – Τραπεζοκαθίσματα

Γενικότερα είμαστε υπέρ της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων γιατί φέρνουν ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη και αναδεικνύουν την πόλη και τις ομορφιές της όπως έχει συμβεί με τις οδούς Ορφέως και Αμοιρίδη αλλά και σε εμπορικούς δρόμους όπως οι οδοί Δαγκλή, Ελπίδος, Ηρώων κλπ.

Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο δρόμο και συγκεκριμένες επιχειρήσεις που θεωρούμε ότι τις αδικεί. Η δική μας άποψη είναι ότι η σκληρή και πιστή εφαρμογή των νόμων θα οδηγούσε σε μαρασμό τον κλάδο καθώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες οι επιχειρήσεις αυτού του αντικειμένου είναι ευάλωτες συνεχώς σε κάθε είδους καταγγελίες.

Η πρότασή μας είναι η ισόρροπη και στη βάση της λογικής, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την πόλη, παλιά και νέα με απώτερο στόχο:

α) Οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν σε περίοδο κρίσης και να απασχολούν προσωπικό από τις ευαίσθητες κατηγορίες των άνεργων νέων.

β) Να μην αισθάνονται αδικημένοι επιχειρηματίες του κλάδου, κατά περίπτωση

γ) Να υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων και ορίων που θα συμφωνηθεί από όλους ώστε να εδραιωθεί μια αίσθηση δικαίου αλλά και μια αίσθηση λογικής σε όλη την πόλη.

δ) Να υπάρχουν έσοδα για το Δήμο

ε) Να ικανοποιείται ο κόσμος, ο οποίος διασκεδάζει στην σύγχρονη ή στην Παλιά Πόλη, με σεβασμό σε κάθε οικισμό και τους κατοίκους του.

στ) Να αναδειχθεί περαιτέρω ο παραδοσιακός οικισμός μας, ο οποίος είναι κτήμα όλης της πόλης και της ιστορίας της και αναδεικνύεται όσο είναι ζωντανός και διαρκώς επισκέψιμος. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Παλιά Πόλη, ο οικισμός έχει προβληθεί όσο ποτέ στο παρελθόν. Άλλωστε, η πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά τις νύχτες βρίσκεται εντός ή πέριξ της Παλιάς Πόλης.

3. Δημοτική Αγορά

20 σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία ανακατασκευή- ανακαίνισή της έχει σοβαρά προβλήματα. Πέρα από τις εμφανείς κτιριακές ανάγκες βαψίματος, υγρομόνωσης και λοιπών επισκευών εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το αποχετευτικό και τα λύματα των επιχειρήσεων που καταλήγουν εκεί και τις υποδομές γενικότερα. Η λογική της μετατροπής του σε ένα μικρό «εμπορικό κέντρο είναι κάτι που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους χωρίς καμία λογική ανταγωνισμού με τους συναδέλφους επιχειρηματίες και χαιρετίζουμε την είσοδο επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στην Αγορά, μετά την πρωτοβουλία του Δήμου.

Όμως, δεν αρκεί αυτό το βήμα καθώς, ταυτόχρονα με την κτιριακή αναβάθμιση, πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω με φωτισμό ανάδειξης, διακόσμηση με ταπετσαρίες-banner από παλιές φωτογραφίες από υλικό που υπάρχει στο Σωματείο των Κρεοπωλών και άλλες δράσεις. Μετά από αυτό μπορεί να γίνει μια ανοιχτή πρόσκληση για να την προσέλκυση επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους όπως ανθοπωλεία, αρτοποιεία, είδη δώρων, σουβενίρ κλπ ώστε να αποκτήσει ένα διαφορετικό χαρακτήρα και προστιθέμενη εμπορική αξία.

¬4. Δημοτικό Parking – Κυκλοφοριακό – Ρυθμίσεις

Άμεση επαναλειτουργία με λογικό κόστος γιατί έχει προκληθεί ζημιά στον εμπορικό ιστό του κέντρου από την αναστολή της λειτουργίας, τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα με την προώθηση και άλλων χώρων στάθμευσης, θα υπάρξει ανακούφιση στο ταλαιπωρημένο κέντρο. Μας βρίσκουν σύμφωνους οι επιμέρους ρυθμίσεις και τροποποιήσεις που έχουν γίνει γνωστές μετά τις παρεμβάσεις και εξαγγελίες του Δημάρχου και των υπηρεσιών του Δήμου στις σχετικές επιτροπές, στο πλαίσιο της εκπόνησης της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη (στην επιτροπή παρακολούθησης της οποίας, θεωρούμε ότι πρέπει να εκπροσωπείται η Ομοσπονδία)

5. Τουρισμός – Γαστρονομία.

Η ανάπτυξη του τουρισμού μέχρι σήμερα δεν ήταν αποτέλεσμα χάραξης μιας στρατηγικής αλλά αποτέλεσμα μεμονωμένων ενεργειών-δράσεων αλλά και στόχων που είχαν τεθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο του αναγκαίου συντονισμού (και σε συνάρτηση με τον όποιο περιφερειακό σχεδιασμό) θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη διέξοδος που θα μπορούσε να υπάρξει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πέρα από τις μορφές τουρισμού που έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα μέσα και έξω από τον αστικό ιστό της πόλης, θεωρούμε ότι υπάρχουν τομείς αναγκαιότητες που μπορούν να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη και προβολή στα επόμενα χρόνια:

Σε συνδυασμό με τον μεγάλο στόχο που είναι η βίζα των 72 ωρών (από την οποία η περιοχή θα καρπωθεί αρκετά οφέλη) πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδείξουμε την Ξάνθη ως γαστρονομικό προορισμό αφού η ποιότητα και η ποικιλία του φαγητού, των κρεάτων, των τυροκομικών και των αλλαντικών στην περιοχή μας είναι από τις ελάχιστες στη χώρα και εντυπωσιάζει πάντα τους επισκέπτες λόγω και της πολυπολιτισμικότητας που αντικατοπτρίζει ως μωσαϊκό γεύσεων. Επίσης οι πρωτοβουλίες για την καριόκα από διάφορους φορείς, μπορούν να προσθέσουν άλλη μια σημαντική διάσταση σε ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ξάνθης, που είναι η ζαχαροπλαστική της.

Τέλος, η ανάδειξη των μουσουλμανικών μνημείων της περιοχής – χωρίς τις ανούσιες αναχρονιστικές αγκυλώσεις- είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την προσέλκυση της μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς, που είναι η γειτονική Κωνσταντινούπολη, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα σε άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη (πρόσφατα ανακαινισμένο), το Κονάκι του Χαμδή Μπέη (πλήρως αποκατεστημένο) κ.α. τα οποία με την κατάλληλη σήμανση και χωρίς επενδύσεις μπορούν να αποτελέσουνε πόλο έλξης.

Όλα αυτά με ένα κεντρικό σχεδιασμό, επιμόρφωση ξεναγών, δημιουργία αστικών μύθων, ανάδειξη πολιτισμού και ιστορίας της πόλης, λειτουργία του Μουσείου Καπνού (αρμοδιότητας ΠΕ Ξάνθης), θέσεις στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία, μπορούν να ενισχύσουν εντυπωσιακά το τουριστικό ρεύμα προς την Ξάνθη.



Ανοικτά την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής

Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων από τις 11 το πρωΐ έως τις 3 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των 7 Κυριακών που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.





Κάλεσμα σε απεργία και συγκέντρωση την Κυριακή



Καλώντας σε απεργία και συγκέντρωση το μεσημέρι (12.30) της Κυριακής 5 Απριλίου στην πλατεία Ελευθερίας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης κοινοποιεί τα ακόλουθα:

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί κομμάτι ενός παζλ αντιλαϊκών ρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του μισθού των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την γιγάντωση των μεγάλων εταιριών στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας». Αυτό οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν «εξυπηρετεί τους καταναλωτές» που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες στο εμπόριο

Το σωματείο μας συνεχίζει καθημερινά την μάχη για την επιτυχία τις απεργίας 5 Απρίλη με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις.

Συνεχίζουμε καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός, ότι έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι συνολικά και στο κλάδο είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνες ΔΕΝ τους χάρισε ποτέ κανένας τίποτα.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι τελείωσε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι ΘΑ υπάρχει πλέον το παλιό καθεστώς (2 Κυριακές) συν 2 Κυριακές ακόμα στις εκπτωτικές περιόδους μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο γιατί τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει ξανά στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να μην ξεγελαστούν από τα παζάρια πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να σπάσουμε τις αυταπάτες και την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Ο φόβος και η υποχώρηση δεν φέρνουν εξασφάλιση της δουλειάς μας. Ότι κατακτήθηκε μέχρι τώρα ήταν με οργάνωση κι αγώνα. ΕΛΑ μαζί μας, οργανώσου στο σωματείο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ στις 12:30 μμ

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ!



Νέα διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες την Κυριακή των Bαΐων στην Ξάνθη

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και Ομάδα Δράσης Ξάνθης ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ και πάλι μαζί σας με μια ακόμη πρωτοβουλία διάθεσης αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Η διανομή θα γίνει την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 μετά τις 9.00πμ στον ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ από το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το γήπεδο του ΑΟΞ.Η διάθεση γίνεται με τους γνωστούς όρους που θέτουν οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την ποιότητα, την τιμή και την προέλευση από την περιοχή και τη Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα.

Τα προϊόντα με Παραγγελία είναι:

- Γραβιέρα Κρήτης με 11€

– Φέτα και Κατσικίσιο τυρί Γρεβενών 7 ευρώ το μονόκιλο και 13 ευρώ το δίκιλο

– Χαρτί Υγείας 3φυλλο, 30 ρολά (200γρ/ρολό) με 12,5€

– Χαρτί κουζίνας 4τμχ των 450γρ με 4€

– Χαρτοπετσέτες 650τμχ με 2,50€

– Ρύζι Καρολίνα με 1€/κιλό

– Ρύζι Κίτρινο/Αναποφλείωτο με 1€/κιλό (συσκ. 2,3 και 5Kg)



Τα προϊόντα χωρίς Παραγγελία είναι:



- Ρύζι από παραγωγό Σερρών: Καρολίνα 1€/κιλό, Κιτρινο/Αναποφλείωτο 1€/κιλό

– φασολια μέτρια 2,5 κιλά 5 Ευρώ και ρεβυθια μεγαλόσπερμα 2 κιλά 5 ευρώ (παραγωγός Ξάνθης),

– Φασόλια μεγάλα Χρυσούπολης τα 3 κιλά 7,5 Ευρώ

– Φασόλια γίγαντες Καστοριάς το 1 κιλό 3 Ευρω

– Φακές Φαρσάλων 1,5 ευρώ το κιλό

– Σουσαμι Φαρσάλων 4 ευρω το κιλό

– Μέλι Νεοχωρίου Ανθόμελο 6 ευρώ το κιλό και 17 ευρω τα 3 κιλά

– Πιρένι 7 ευρώ το κιλό και 20 ευρώ τα 3 κιλά

– Πατάτες κίτρινες Ανω Βροντούς με 0,40 ευρώ το κιλό

– Αλεύρι για Τσουρέκια 5 κιλά 6 ευρώ

– Αλευρι για ολες τις χρήσεις 25 κιλά 12 ευρώ και 10 κιλά 5,5 ευρώ

Η φόρμα παραγγελίας έχει ανοίξει και οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους ηλεκτρονικά

Στη διεύθυνση http://politesxanthis.gr/order.html .Τηλ. παραγγελιών 6998 166416 και 6949208482

Ο Σκακιστικός όμιλος Ξάνθης στον προκριματικό όμιλο της Α’ Εθνικής

Ο Σ.Ο.Ξ. θα αγωνίζεται και του χρόνου στον προκριματικό όμιλο της Α’ Εθνικής, καθώς την περασμένη Κυριακή επικράτησε και στον εντός έδρας αγώνα επί του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας με σκορ 7,5-2,5.

Στη Δράμα είχε κερδίσει 5,5-4,5.

Η ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Ξάνθης τη νέα χρονιά θα διεκδικήσει με αξιώσεις την άνοδο της στην Α’ Εθνική.

Μελίνα Κανά και «Ο Γόης του Θησείου» έρχονται στο «Οχτώ»



Η Μελίνα Κανά έρχεται στην Κομοτηνή αυτό το Σάββατο 4 Απριλίου .Την Μελίνα Κανά και τον «Γόη του Θησείου» ενισχύει με τη φωνή του ο Πέτρος Μάλαμας.Το κουαρτέτο που φτιάχτηκε τον Μάρτιο του ‘14 διασκευάζει και παίζει κομμάτια από τη μεγάλη δισκογραφία της Μελίνας, και όχι μόνο. Τέσσερα άτομα σε διαρκείς εναλλαγές ρόλων την πλαισιώνουν σε ένα “ηλεκτρισμένο” ταξίδι στο χρόνο.

Προϊόν αυτής της όμορφης μουσικής συνεύρεσης, «O γόης του Θησείου» και Μελίνας Κανά, είναι ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2014, το οποίο περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών της Μελίνας και άλλων, αλλά και πέντε καινούρια τραγούδια από τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιώργο Καζαντζή, Σωκράτη Μάλαμα & Πάνο Μανουηλίδη.

• Είσοδος 12 ευρώ

• Ώρα Έναρξης: 21.30

Προβολή του Ντοκιμαντέρ "Bref"στο Πολιτικό - Πολιτιστικό Στέκι (κύτταρο)

Προβολή του Ντοκιμαντέρ "Bref της Χριστίνας Πιτούλη

Ένα πολυβραβευμένο Ντοκιμαντέρ για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων την Παρασκευή 3/4/2015 7:00 μ.μ Πολιτικό - Πολιτιστικό Στέκι (κύτταρο) Σεφέρη 4

Συζήτηση με την Ακαδημαϊκό Ιφιγένεια Καμτζίδου για τα ανθρώπινα - γυναικεία δικαιώματα. Έκθεση φωτογραφίας από ΦΟΚ, ΧΕΝ, Κοινότητα Νέων

Παίρνοντας αφορμή από το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη "Bref" που πραγματεύεται το θέμα της κλειτοριδεκτομής, επιχειρούμε να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο.

Ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, μετασχηματίζεται, εξελίσσεται, με την εξέλιξη όμως να διακόπτεται συχνά από περιόδους οπισθοδρόμησης.

Μέσα σ' αυτό τον κόσμο, των σφοδρών ταξικών και πολιτισμικών συγκρούσεων, καταφέρνει να σταθεί η γυναίκα;

Καταφέρνει να διεκδικήσει τις εκδοχές της, την αξιοπρέπειά της, την γυναικεία της υπόσταση, το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση χωρίς να φοβηθεί, χωρίς να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπόρευμα η ίδια, χωρίς να κάνει έκπτωση στις δυνατότητές της και στην ανθρώπινη αξία της;

Ένα σημείωμα της σκηνοθέτριας: Γυναίκες και άνδρες από την Αφρική που έχουν μεταναστεύσει στην Ισπανία, μιλάνε ανοιχτά για το έθιμο της κλειτοριδεκτομής. Οι αντικρουόμενες απόψεις και εμπειρίες τους, αποκαλύπτουν την περιπλοκότητα αυτού του διφορούμενου ζητήματος, στην καρδιά του οποίου συγκρούονται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση.

Βραβεία

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για τα δικαιώματα της γυναίκας - Malaga Film Festival 2014 (Spain)

2ο Βραβείο Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους- Mujeres en Foco Film Festival 2014 (Argentina)

Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής - FEMCINE 2014 (Chile)

Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής - Articulo 31, DocumentaryFilmFestival 2013 (Spain)

Για τρεις παραστάσεις στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ η παράσταση «Χάρολντ και Μώντ» του Colin Higgins

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, φιλοξενεί στη σκηνή του για τρεις παραστάσεις την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου στις 21.00, την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Επί Σκηνής με τίτλο «Χάρλοντ και Μωντ» του Colin Higgins. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι»

Το θεατρικό εργαστήρι Επί σκηνής διανύει την 7η χρονιά παρουσίας του στα δρώμενα της πόλης. Μέσα από τις παραστάσεις που οργανώνει, έχει σαν στόχο να αναδείξει κείμενα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων, να μοιραστεί τους προβληματισμούς τους και να αναζητήσει λύσεις σε καίρια προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Έχοντας επιπλέον ως στόχο την κοινωνική παρέμβαση το θεατρικό εργαστήρι Επί σκηνής δημιουργεί αλλά και συμμετέχει σε projects με θεματικές όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η βία κατά των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α.



Ο Χάρολντ, ένα νεαρό αγόρι, λατρεύει τις περίεργες φάρσες, που έχουν ως κύριο στόχο τη μητέρα του για να «…την κάνει ν’ αντιδράσει κάπως…». Εκείνη, κάνει ό,τι νομίζει πως περνά από το χέρι της για να βοηθήσει το γιο της, επιτέλους, να κοινωνικοποιηθεί. Εκείνος, συναντά τυχαία… σε μια κηδεία ενός αγνώστου!!! τη Μωντ και από τότε αλλάζει όλη του η ζωή. Ή μήπως, από τότε αρχίζει να κατανοεί την ομορφιά της ζωής;

Οι συντελεστές της παράστασης

Απόδοση: Γιάννης Βούρος, Γιάννης Ιορδανίδης

Σκηνοθεσία- Επιμέλεια μουσικής: Μυρσίνη Λαντζουράκη

Videos: Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς

Επιμέλεια σκηνικού: Τάσος Γιαννακάκης

Φωτισμοί: Δημήτρης Τζατζανάς

Παίζουν: Φωτεινή Αγινορίτου (κα Τσέισεν), Δέσποινα Αργυριάδου (Μαίρη, Σίλβια Γκάζελ, Ρόουζ Ντόραντζ), Αλέξανδρος Μαρίνος, (Χάρολντ Τσέισεν), Τάκης Ιγγλέζος (Ψυχίατρος Μάθιους), Στέλλα Λεοντοπούλου (Μωντ), Κώστας Αυγίτσης (Πατήρ Φίνεγκαν), Ζιζή Θωμαΐδου (Κηπουρός, Νάνσυ Μαρτς, Αστυνόμος Ντόπελ), Νίκος Μαυρίδης (Επιθεωρητής Μπέρναρντ),

Στο σαξόφωνο, ο Αλέξανδρος Κουτσογιάννης,

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.Κρατήσεις θέσεων 25310-37770

Οι ENSEMBLEAMADEUS στην Ξάνθη

   9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη 16 Μαρτίου έως και 4 Απριλίου 2015

Παρασκευή 3 Απριλίου & ώρα 20.30 στη Γενησέα στο πολιτιστικό Κέντρο

Βραδιά κλασικού τραγουδιού με την σοπράνο Βιολέττα Λούστα και την πιανίστα Ειρήνη Μαύρου

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον έρωτα και τη νύχτα, την αγάπη και το θάνατο.

Μια περιδιάβαση γεμάτη από όψεις του γερμανικού ρομαντισμού, λυρισμό της αμερικανικής ηπείρου, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό φως.



Γ΄ μέρος - συναυλίες μουσικής δωματίου

Συναυλία με το σύνολο εγχόρδων του Βίκτωρα Βασιλειάδη «ENSEMBLE AMADEUS» το Σάββατο 4 Απριλίου & ώρα 20.30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

Το δωδεκαμελές σύνολο εγχόρδων «ENSEMBLE AMADEUS» συμμετέχει στο πλαίσιο του φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βίκτωρα Βασιλειάδη, σολίστα του Κρατικού Μεγάρου Μουσικής ¨Μόσκοντσέρτ¨ της Μόσχας.

Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται έργα των: Βιβάλντι, Σκαλκώτα, Τσαϊκόφσκι, Μότσαρτ, Χατζιδάκι, Μπράμς, Ντβόρζακ, Προκόφιεφ και άλλων.

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης-Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τ.Μ.Σ. / Δήμος Ξάνθης / Δήμος Αβδήρων / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης / Τρίτο Λύκειο Ξάνθης & σύλλογος γονέων

Οργάνωση παραγωγής Φεστιβάλ: Φ.Ε.Ξ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λάμπης Βασιλειάδης

Παρουσίαση: Γιάννης Στεφανίδης



Παρασκευή 3 Απριλίου 2014, στις 18.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης (Ορφέως & Πινδάρου).

Παρουσίαση των βιβλίων του Μάνου Γαβρά.

ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ   & ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ 2 - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου , το βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ», ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης - ΦΕΞ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Μάνου Γαβρά.

Πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ», τηλ.: 25410-72363.



Παρασκευή 3 Απριλίου & ώρα 20.30 στη Γενησέα στο πολιτιστικό Κέντρο

Βραδιά κλασικού τραγουδιού με την σοπράνο Βιολέττα Λούστα και την πιανίστα Ειρήνη Μαύρου

Τραγούδια εμπνευσμένα από τον έρωτα και τη νύχτα, την αγάπη και το θάνατο.

Μια περιδιάβαση γεμάτη από όψεις του γερμανικού ρομαντισμού, λυρισμό της αμερικανικής ηπείρου, γαλλική φινέτσα και μεσογειακό φως.







Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54