Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Νέος κύκλος Διαβούλευσης ΠΑΑ και για την ΚΓΠ



Ξεκινά νέος κύκλος ηλεκτρονικής διαβούλευσης του ΠΑΑ 2014-2020, κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης με τις Υπηρεσίες της Ευρ. Επιτροπής. Στόχος του νέου κύκλου διαβούλευσης είναι η συμμετοχή των εταίρων για την αγροτική ανάπτυξη στην κατάρτιση του Προγράμματος κατά την εκ νέου υποβολή του στην ΕΕ και ειδικότερα όσον αφορά:

α) την ανάλυση και τον προσδιορισμό των αναγκών του αγροτικού χώρου·

β) τον καθορισμό & επιλογή των προτεραιοτήτων & σχετικών επιμέρους στόχων του·

γ) την κατανομή της χρηματοδότησης·

δ) τον καθορισμό των ειδικών δεικτών του Προγράμματος·

ε) την εφαρμογή των οριζόντιων αρχών (άρθ 7 & 8, κανονισμός ΕΕ αριθ. 1303/1303·

στ) τη σύνθεση της επιτροπής παρακολούθησης του Προγράμματος·

ζ) το περιεχόμενο των μέτρων του Προγράμματος

Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας του αρμόδιου υπουργείου http://www.agrotikianaptixi.gr, η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του αγροτικού χώρου (SWOT ανάλυση) και θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένα κείμενα του Προγράμματος που αφορούν τα ανωτέρω στοιχεία.

Απευθύνεται κάλεσμα για συμμετοχή στη διαδικασία αυτή με την αποστολή των σχολίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τα σχόλια αυτά θα ληφθούν υπόψη σε όλα τα επόμενα στάδια μέχρι και την τελική έγκριση του ΠΑΑ 2014-2020.

Για τη SWOT ανάλυση θα αναμένονται   σχόλια και παρατηρήσεις σας έως τις 30 Απρ 2015.



Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός επιτέλους συνδυάζονται στην ΑΜ-Θ

Δύο θα είναι οι θεματικοί πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η νέα πολιτική της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Αγρο-διατροφκού-κτηνοτροφικού τομέα και του Τουρισμού.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ΑΜ-Θ, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα αποκάλυψε και την διοργάνωση κοινής δράσης το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς συνεργασιών με τους εμπλεκόμενους φορείς και που ως στόχο θα έχει τον συνδυασμό του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

«Στόχος μας είναι να αναδειχθούν και να προωθηθούν τα προϊόντα της περιοχής μας που είναι είτε Π.Ο.Π είτε προϊόν γεωγραφικής ένδειξης(ΠΓΕ), όχι μόνο για να τα γνωρίσουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες, αλλά να τα εμπιστευθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι και κυρίως οι επαγγελματίες της περιοχής».

Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει απάντηση στο κενό που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη σε ότι αφορά για την απουσία ταυτότητας γαστρονομικής.

Επι πλέον ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε και μια νέα δράση που προγραμματίζει η περιφέρεια όπως στη συσκευασία των Αγροτικών προϊόντων να συμπεριλαμβάνεται και μια προβολή ή μια παραπομπή σε ιστοσελίδα, η οποία θα αναφέρεται στην περιοχή απ’ όπου προέρχεται το προϊόν, προβάλλοντας την ως τουριστικό προορισμό.





Καταπολέμηση κουνουπιών μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα ξεκινήσει μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες(14 βαθμοί Κελσίου), οπότε και να αποδώσουν οι αεροψεκασμοί.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στα μέσα Απρίλη. Οι παγίδες έχουν τοποθετηθεί και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και από τον ανάδοχο. Δύο θα είναι τα ελικόπτερα που θα κάνουν τους ψεκασμούς και θα εδρεύουν σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Θα υπάρχει κι ένα επιπλέον ελικόπτερο που θα κάνει αεροψεκασμούς σε περιόδους ακμής της εμφάνισης των κουνουπιών. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως το πρόγραμμα είναι ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοσθεί ανάλογα με τις συνθήκες. Το πρώτο κρίσιμο στάδιο θα είναι τα τέλη Απριλίου», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα ΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος.





Θ. Παπαχριστόπουλος Βουλευτής ΑΝΕΛ στην ΕΡΑ Κομοτηνής

Την πεποίθηση του πως η Κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλλει το ρυθμό της και το πρόγραμμά της παρά τον αβυσσαλέο πόλεμο από την δικτατορία των Μίντια και την οικονομική ασφυξία, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο.

«Ο κόσμος ζήτησε τρία πράγματα από τη νέα κυβέρνηση, Διαπραγματευτείτε, Ξήλωμα της Μιντιακής Δικτατορίας και Να Λογοδοτήσει το Πολιτικό προσωπικό, για την κατάσταση που έφεραν τη Χώρα.

Προσπαθούμε σαν κυβέρνηση πολύ με πολλά εμπόδια. Δεν λέω ότι δεν θα κάνουμε λάθη. Είμαστε όμως άφθαρτοι και με το έργο μας θα κρατήσουμε τον Ελληνικό Λαό με μέρος μας», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος

Ο κ. Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε άκρως σημειολογική και θετικότατη την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας και τις εξαγγελίες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που έστειλαν στο απόσπασμα την Δημόσια Υγεία.





Ανοικτά τα καταστήματα όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Ανοικτά πρωΐ και απόγευμα θα είναι τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής, όλη την Μεγάλη Εβδομάδα για την διευκόλυνση του αγοραστικού κοινού.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κική Κωνσταντινίδου διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η αγορά της Κομοτηνής έχει επάρκεια σε όλα τα είδη και με πολύ καλές τιμές. Κάλεσε το αγοραστικό κοινό να εμπιστευθεί την τοπική αγορά, για τον απαραίτητο κύκλο του χρήματος, που συγκρατεί τη συνοχή της οικονομικής αλυσίδας μιας τοπικής κοινωνίας.

Αποκάλυψε δε πως ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ετοιμάζεται για τις αρχές του Ιούνη για ένα γεγονός που θα συνδυάζει γαστρονομία και εκπτωτικά πακέτα σε διαμονή, ένδυση και υπόδηση, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις πολιτισμού!



Τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα πληρωθεί η δόση πρώτου τριμήνου του 2015 των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ σε 693.299 δικαιούχες οικογένειες. Πρόκειται για ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων του εντύπου Α21 του έτους 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, η συνολική δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 139.689.207,02 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων γίνεται εφέτος νωρίτερα μετά από εντολή της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώς Φωτίου.



Ερώτηση των βουλευτών Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ακόλουθη ερώτηση «Σχετικά με την προστασία άγριων αλόγων της Θράκης και των καλλιεργητών που πλήττονται από την έλλειψη διαχείρισης του πληθυσμού τους» υπέβαλαν προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού οι βουλευτές Ξάνθης του ΣυΡιζΑ Γιαννακίδης Ευστάθιος και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν:

Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων αλόγων του Ελλαδικού χώρου, με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 250 άτομα. Η συγκεκριμένη φυλή αλόγων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της ιστορίας της ορεινής Ξάνθης από την Ομηρική εποχή και είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατοίκων. Η αλληλεπίδραση του αλόγου με τον άνθρωπο αποτελεί φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις πληθυσμιακές πυκνότητες του είδους, όμως είναι περισσότερο συχνή όταν στην περιοχή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί του είδους και συνδέονται όχι μόνο με την δυναμική του πληθυσμού αλλά και:

α. με την λειτουργική κατάσταση του βιότοπου

β. τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χρήσεις γης και εν γένει διαχειριστικές πρακτικές

γ. την προσαρμοστικότητα του αλόγου που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τροφικά κίνητρα.

Η έλλειψη τροφής καθώς και η έλλειψη μέριμνας και διαχειριστικού σχεδίου από την μεριά της πολιτείας, εξωθεί τον πληθυσμό των αλόγων να στρέφεται προς τις καλλιέργειες σιτηρών και τριφυλλιού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην τοπική οικονομία που αποτελείται κατά 90% από αγρότες και κτηνοτρόφους. Με τον ισχύοντα κανονισμό χορηγούνται αποζημιώσεις στους καλλιεργητές μόνο για ζημιές που προκαλούνται από αρκούδες και αγριόχοιρους.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι αγέλες των αλόγων αναζητώντας τροφή απαντώνται όλο και πιο συχνά εντός του οδικού δικτύου της περιοχής προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα.

Επειδή τα άγρια άλογα της Ξάνθης είναι συνυφασμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος.

Επειδή οι καταστροφές που προκαλούνται από άγρια άλογα στις αγροτικές καλλιέργειες δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι είναι αυταπόδεικτες και τεκμηριώνονται από σχετικές εκθέσεις και πραγματογνωμοσύνες.

Επειδή με τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Δασική Υπηρεσία εργάζονται συνολικά 3.607 υπάλληλοι σε όλους τους δασικούς κλάδους, ήτοι το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα, με αποτέλεσμα η έγκαιρη εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου για τα οικοσυστήματα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να είναι πρακτικά αδύνατη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να προστατευθεί το φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργητών άλλα και τα άγρια άλογα στην οροσειρά της Ροδόπης

Ανακοίνωση με τίτλο «Ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο για όλους και όλες!» κοινοποιήθηκε από τους δύο βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη



Το ακόλουθο δελτίο τύπου με τίτλο «Ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο για όλους και όλες!» κοινοποιήθηκε από τους δύο βουλευτές Ξάνθης του ΣυΡιζΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη:

Οι τελευταίες τρεις δεκαετίες στιγματίστηκαν από την μετατροπή της υγείας και της πρόνοιας από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων, σε εμπόρευμα. Περίπου δυόμισι εκατομμύρια πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι χωρίς να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Η θέσπιση του 5 € για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και του 1€ για κάθε συνταγή, είναι αποτελέσματα των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας στον καιρό των μνημονίων. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της υγειονομικής φτώχειας με ανισότητες και αποκλεισμούς από το δημόσιο σύστημα υγείας και καταπατούντην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η νέα κυβέρνηση, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέφτηκε το Υπουργείο Υγείας,προχωρά σε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας με ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης για όλους και όλες.

Αρχίζοντας με την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α και της απαράδεκτης υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, πλέον θα θεσπίσει τηδωρεάν πρόσβαση και περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

Η κατάργηση του 1€ ανά συνταγή.

4.500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, με τις 700 από αυτές να αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.

Η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κατάργηση των τριμελών επιτροπών

Η άμεση αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και του ΕΚΑΒ

Ο εθνικός ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους υγείας.

Η συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων με την αξιοποίηση και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην δημόσια Υγεία για την ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό.

Η επεξεργασία κινήτρων για την ενίσχυση των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών σε ιατρικό προσωπικό, ενώ πρόκειται να προωθήσουμε και την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε αυτές τις περιοχές.

Η μάχη της κυβέρνησης δεν εξαντλείται εκτός των συνόρων, στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, οι βουλευτές και οι βουλευτίνες της είναι εδώ καθημερινά δίνοντας τη δύσκολη μάχη και στο εσωτερικό της χώρας για την αναδιοργάνωση και την καταπολέμηση χρόνιων παθογενειών. Στόχος μας η αξιοπρέπεια και η προστασία των δικαιωμάτων όλων!





Αστυνομικό Δελτίο: Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας και κατοχή ναρκωτικών  

Συνελήφθη προχθές το βράδυ, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή δίκυκλης μοτοσικλέτας και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο δράστης την 4-4-2015 το βράδυ αφαίρεσε μία δίκυκλη μοτοσικλέτα από κατάστημα εμπορίας δικύκλων.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού οι αστυνομικοί εξέδωσαν σχετικές αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν άμεσα τον 27χρονο και να τον συλλάβουν.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε το αφαιρεθέν δίκυκλο, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και την κατοχή του, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν μία (1) συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 3,3 γραμμαρίων και 19 δισκία των φαρμακευτικών σκευασμάτων LEXOTANIL και VULBEGAL.Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπή και αντίσταση. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.







Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54