Eιδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Περιοδεία Κουτσούμπα στην ΑΜΘ την Πέμπτη και την Παρασκευή

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη χθες και σήμερα Παρασκευή 15 Μάη.

Χθες ο κ. Κουτσούμπας βρέθηκε στη Δράμα όπου περιόδευσε στο Νοσοκομείο της Πόλης και μίλησε σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Σήμερα Παρασκευή 15 Μάη θα επισκεφθεί τη Ροδόπη

Στις 10.30 το πρωΐ πραγματοποίησε περιοδεία στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και τις 14.00 στην Οργάνη της ορεινής Ροδόπης.

Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή (στο «Κύτταρο» – πρώην κινηματοθέατρο «Ρεξ»).





Λάμπει…Θεματικά και Οργανωτικά το 23ο Διεθνές Συνέδριο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ στην Κομοτηνή

Οι εργασίες του 23ο Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα στο Αμφιθέατρο «Παπαδριέλλη» στις 8 το βράδυ.

Στην τελετή των εγκαινίων ξεχωριστή θα είναι η παρουσία του επιστήμονα κ. Τσιάνου, ο οποίος έχει διασχίσει τρέχοντας την Σαχάρα, έχει ανέβει στα Ιμάλαϊα και το διάπλου της Μάγχης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες με 9 σεμινάρια, 12 στρογγυλές τράπεζες, πλούσια θεματολογία και επιστημονικές ανακοινώσεις(ΑΜΕΑ Τουρισμός, Διαβήτης Κύηση, ακόμα πιο πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αύριο Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 και μέσα στο πλαίσιο των Ελευθερίων Κομοτηνής έχουν προγραμματιστεί: Εισήγηση με θέμα:"Πανθρακικοί Αγώνες: Οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες της Περιφέρειάς μας από το 1923 μέχρι τη δεκαετία του 1980", στο χώρο της Καπναποθήκης.
Εισηγητής:Ε. Αλμπανίδης, Αναπλ. Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ.Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:" Στιγμές και εικόνες από τους Πανθρακικούς Αγώνες ". 
(Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αθλητών, σκηνές αγώνων, έπαθλα αθλητών, αρχειακό υλικό συλλόγων, εφημερίδες εποχής.)
Επιμέλεια έκθεσης: Ε. Αλμπανίδης, Αναπλ. Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δ.Π.Θ.
Επίσης θα υπάρξουν εισηγήσεις για θέματα όπως Κολύμπι μωρών παιδιών, Βελονισμός, τάϊ τσι, Πρώτες Βοήθειες Πιλάτες. Στο συνέδριο και φέτος πλαισιώνεται 400-500 άτομα από πολλές χώρες της κόσμου, ενώ κάποιες θεματικές θα είναι ανοικτές και στο κοινό.


Ο Νότης Μαριάς: «Αυτή είναι η πρόταση-λύση για την εξόφληση του ΔΝΤ



Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή Αταίριαστοι με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα στις 14/5/2015.



Στη συνέντευξη ο Νότης Μαριάς μιλά για:

1. Τον ΦΠΑ στα νησιά (00:38).

2. Την πρόταση-λύση για εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας (01:48).

3. Την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 και την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους τοκογλύφους δανειστές (05:52).

4. Την απομάκρυνση Στουρνάρα από τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (09:50).



Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πανούση “Ανοιξε θέμα” επαναλειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για τη δημόσια τάξη. Γιάννης Πανούσης. Τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός και ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Βασίλης Μαστρογιάννης.

Το πρωί της Πέμπτης ο Γ. Πανούσης επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Καλαϊτζής. Εκεί, είχε συνάντηση με Αξιωματικούς και λοιπό προσωπικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επισκέψεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος Σωτήριος Τερζούδης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχος Αντώνιος Σπανός.

Στη συνεχεία Αν. Υπουργός βρέθηκε στην Αστυνομική Σχολή, επίσης. Εκεί συνάντησε το Διοικητή και τα στελέχη και εξέφρασε την επιθυμία του να πάψει να είναι Κέντρο Κράτησης και να επαναλειτουργήσει ως Σχολή Αστυνομίας.



Στην Ξάνθη το Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, θα επισκεφθεί την Ξάνθη ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Τα μέλη προσκαλούν τους φίλους στα γραφεία που βρίσκονται στη Θήρας 3 στην Ξάνθη σε μία συζήτηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος το Σάββατο 14:30



Να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη

Tην ανάγκη επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης της ΕΒΖ αλλά και τις σοβαρές ευθύνες όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια για την αποψίλωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επεσήμανε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το θέμα της ΕΒΖ ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΠΝΠ «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές» ο βουλευτής Ξάνθης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Είναι ζήτημα πολιτικής, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καθώς αντί να επιλέξουμε να μεταπουληθεί ή να πτωχεύσει, επιλέγουμε να την στηρίξουμε και μαζί της να στηρίξουμε τους τευτλοπαραγωγούς και τους εργαζομένους. Θα ήθελα όμως, να κάνω και μια αναφορά στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη. Στην περιοχή της Ξάνθης, το εργοστάσιο της εταιρείας λειτούργησε τελευταία φορά ως μονάδα παραγωγής το 2006, ενώ μετέπειτα προωθήθηκε η τροποποίηση του αντικειμένου εργασιών σε παραγωγή βιοαιθανόλης, εγχείρημα όμως που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Μετά την αποξήλωση του παραγωγικού εξοπλισμού, οι αποθηκευτικοί χώροι και ο εξοπλισμός συσκευασίας χρησιμοποιήθηκαν για τη συσκευασία, αποθήκευση και διαχείριση της παραγωγής των υπόλοιπων εργοστασίων του Ομίλου. Στο τέλος του 2013, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν από τη διοίκηση τις υποχρεωτικές τους μεταθέσεις για τα εργοστάσια Πλατέως και Σερρών, με αποτέλεσμα την ολική παύση των δραστηριοτήτων. Εμείς θεωρούμε ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει, εφόσον η ΕΒΖ εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, στα πλαίσια του συσκευαστηρίου.

Αυτό θα τονώσει τόσο την τοπική οικονομία της Ξάνθης αλλά και θα σήμαινε την επανόρθωση των αδικιών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προς τους εργαζομένους και τους τευτλοπαραγωγούς. Για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντική η παραγωγή ζαχαρότευτλων, αφού η παύση της λειτουργίας της εταιρείας και των υπολοίπων συνεταιριστικών εργοστασίων αποτέλεσε την βασικότερη αιτία ανεργίας στην περιοχή. Για μας, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η πραγματική ανάπτυξη περνάει μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και την στήριξη των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, με αυτήν την πρωτοβουλία στηρίζει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τη λειτουργία των δημόσιων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως αυτής της ΕΒΖ, οι οποίες στηρίζουν την ελληνική οικονομία στο σύνολό της και μπορούν να αποτελέσουν τη λύση του αναπτυξιακού προβλήματος της χώρας.



Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ και αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, συναντήθηκαν με τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης



Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ και περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Μορφίδης, και αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, αποτελούμενη από τους κ.κ. Θόδωρο Μπόνο και Στάθη Τσαρίδη, συναντήθηκαν με τον κ. Στρατή Πλωμαρίτη, Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δομών Υγείας της Περιφέρειάς μας, αλλά και ο σχεδιασμός από την πλευρά της Διοίκησης της Υ.ΠΕ. και του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την Πρωτοβάθμια περίθαλψη και γενικότερα με τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Πλωμαρίτης, κατ’ αρχάς τόνισε ότι καμία οργανική μονάδα δεν πρόκειται να κλείσει ή να συγχωνευθεί. Αντιθέτως θα διασφαλισθεί η λειτουργία τους σ’ αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο, με τις προσλήψεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, έως ότου κατοχυρωθούν οι οικονομικές προϋποθέσεις, ώστε να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός για την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους και την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, διευκρινίστηκε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα παραδώσει τα πορίσματά της έως τις 20 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαβούλευση των φορέων για την οριστικοποίηση της Πρότασης Νόμου που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα προβληματική δομή του ΠΕΔΥ.

Εν συνεχεία, ο κ. Πλωμαρίτης διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει αποσπαστεί από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο Καβάλας. Οι ενέργειες που γίνονται αυτήν την περίοδο σχετικά, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση των αποσπάσεων, πράγμα που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω «αποσπάσεων» είχε πραγματοποιηθεί με προφορικές εντολές.

Επίσης συζητήθηκαν οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολείται το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων, που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επ΄ αυτού υπάρχουν προτάσεις για δραστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στο εγγύς μέλλον να μην υφίστανται εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων στον ίδιο εργασιακό χώρο και κυρίως εργαζόμενοι που δουλεύουν σε «συνθήκες γαλέρας».

Τέλος δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την εξόφληση των εφημεριών και των υπερωριών του προσωπικού, καθώς επίσης και τη διόρθωση των λαθών στον υπολογισμό τους που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Καβάλας.



Διεθνές Συνέδριο Οικονομικών στην Κομοτηνή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το διεθνές συνέδριο οικονομικών που θα φιλοξενηθεί σε 36 πόλεις ανάμεσα τους και η Κομοτηνή στις 23 Μαΐου στις 11:30στην Αίθουσα της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Για όσους επιθυμούν μπορούν να κάνουν εγγραφή αποστέλλοντας τα στοιχεία σας στοΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.facebook.com/fmrskomotini

Αγώνες Σκραμπλ την Κυριακή στην πίστα της Νυμφαίας

Αγώνες Σκράμπλ θα πραγματοποιηθούν στην Πίστα της Νυμφαίας την ερχόμενη Κυριακή από το Μοτοσυκλετιστών Κομοτηνής.

Όπως κάθε χρόνο στην περίοδο των Ελευθερίων όπου οι Σύλλογοι και τα Σωματεία της περιοχής γιορτάζουν, έτσι και ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Κομοτηνής καλεί τον κόσμο σε ένα ωραίο θέαμα που θα ανεβάσει αρκετά την αδρεναλίνη, συμμετεχόντων και παρακολουθούντων.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωΐ και θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι. Θα συμμετάσχουν 40 αθλητές.

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Λέσχης Μοτοσυκλετιστών Κομοτηνής, Ιωάννας Πουρνάρα, από το φθινόπωρο η Λέσχη θα κάνει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης στα σχολεία, ενώ καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε όλες τις δράσεις της Λέσχης που έχουν ως σκοπό την ασφάλεια των οδηγών πάνω στους δύο τροχούς και όχι μόνο.

Δεν παρέλειψε η κ.Πουρνάρα να εκφράσει και το αίτημά της προς τις τοπικές αρχές για μια κανονική πίστα η οποία θα ανήκει στη Λέσχη Μοτοσυκλετιστών.

Άσκηση της Πυροσβεστικής, «Δια -Πυρός 2015»

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2015 και Ω/09.00΄ στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, η Π.Ε.ΠΥ.Δ. Α.Μ. & Θράκης θα πραγματοποίηση άσκηση με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ - ΠΥΡΟΣ 2015» όπου θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης (άνω των 1500 στρεμμάτων) στη δασική περιοχή Νυμφαίας του Ν. Ροδόπης.

Η άσκηση θα αντιμετωπισθεί ως πραγματικό συμβάν δασικής πυρκαγιάς και θα ακολουθήσει όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας δασικής πυρκαγιάς που διαχειρίζεται το Πυροσβεστικό σώμα.



Στην άσκηση θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Π.Π. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά και Β΄ βαθμού κλπ.



Ο Λάκης Βίγκας Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Αλεξανδρούπολης

Ομιλία με θέμα:

Η νέα πορεία της Ρωμαίικης κοινότητας σε μια (ανοικτή), δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία

Παρασκευή 15 Μαΐου στο αίθριο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στις 20:30.

Θα μιλήσει ο κ. Λάκης Βίγκας, Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε., τεως Εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Είσοδος Ελεύθερη



Μέχρι τις 31 Μαΐου οι εγγραφές στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων ότι οι εγγραφές για την Α΄ γυμνασίου της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016 ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαΐου 2015.

Οι γονείς-κηδεμόνες που ενδιαφέρονται να φοιτήσει το παιδί τους στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την καταθέσουν στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης ή στο δημοτικό σχολείο φοίτησης του παιδιού τους. Εναλλακτικά μπορούν να την αποστείλουν μέσω fax στο 25410 92256.

Το έντυπο της αίτησης μπορούν οι γονείς–κηδεμόνες να το προμηθεύονται από το μουσικό σχολείο και την ιστοσελίδα του (http://gym-mous-xanthis.xan.sch.gr), καθώς και από το δημοτικό σχολείο φοίτησης του παιδιού τους.

Στα μουσικά σχολεία εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι δημοτικού, έπειτα από επιλογή. Η διαδικασία επιλογής των μαθητών διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές που ορίζονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 17 έως 19 Ιουνίου 2015. Πρόκειται για απλές εξετάσεις για τις οποίες δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

Πληροφορίες: Διομήδεια Ξάνθης, τηλέφωνο/fax 25410 92212 και 25410 92256, ιστοσελίδα http://gym-mous-xanthis.xan.sch.gr.



Το 4ο Φεστιβάλ Ποδηλατικών Διαδρομών Ροδόπη-Νέστος

Το 4ο Φεστιβάλ Ποδηλατικών Διαδρομών Ροδόπη-Νέστος διοργανώνει στις 23 και 24 Μαΐου ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης, με την περιοχή να φιλοξενεί ένα πολυθεματικό ανοιξιάτικο διήμερο αφιερωμένο στο ποδήλατο, με κύριες εκδηλώσεις δύο ποδηλατικούς αγώνες και με παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ανάμεσα στα στενά του ποταμού Νέστου, στην παραδοσιακή Σταυρούπολη και στην οροσειρά της Ροδόπης, ποδηλάτες, αθλητές συλλόγων, αλλά και ερασιτέχνες, μπορούν να συμμετάσχουν σε τρεις διαδρομές πέντε κατηγοριών:

Παιδική διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων (Κυριακή 24 Μαΐου)

Διασυλλογικός αγώνας σε άσφαλτο ("road") 62 χιλιομέτρων (Κυριακή 24 Μαΐου)

Διασυλλογικός αγώνας σε χώμα (ΜΤΒ) 41 χιλιομέτρων (Σαββάτο 23 Μαΐου)

Αγώνας σε άσφαλτο ("road") open 62 χιλιομέτρων (Κυριακή 24 Μαΐου)

Αγώνας σε χώμα ΜΤΒ open 41 χιλιομέτρων (Σαββάτο 23 Μαΐου).

Οι αθλητές μαζί με τους συνοδούς και τις οικογένειές τους, καθώς και οι θεατές-επισκέπτες που θα επισκεφτούν την περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της, τα παραδοσιακά χωριά της Σταυρούπολης, την οροσειρά της Ροδόπης και τον ποταμό Νέστο. Ανάμεσα στα άλλα αξίζει να απολαύσουν περιπατητικές διαδρομές, ιππασία, rafting, rappel δίπλα στον Νέστο, ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης, στο μακεδονικό τάφο των Κομνηνών, στα δασικά μονοπάτια πεζοπορίας και στις απόκρημνες ομορφιές του παρθένου δάσους Χαϊντού, στο κάστρο Καλύβας, στη θρησκευτική ομορφιά της Αετοφωλιάς του Νέστου, στη μονή ΑγίουΓεωργίου Δρυμιάς, να θαυμάσουν τα άγρια άλογα των Λιβερών και τα αρπακτικά πτηνά του Νέστου, τον νερόμυλο και τα παραδοσιακά γεφύρια του Καρυόφυτου, ώστε να περάσουν ένα όμορφο και πλούσιο σε δράσεις Σαββατοκύριακο, βιώνοντας από κοντά τον ιδανικό συνδυασμό φύσης και ποδήλατου.

Παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ:

Εναλλακτικές δραστηριότητες στον ποταμό Νέστο (ιππασία, rafting, rappel, flying fox, κ.α.)

Οργανωμένη ποδηλατική βόλτα μέσα στον οικισμό για παιδιά και ενήλικες

Pasta party για όλους τους συμμετέχοντες, με ζωντανή μουσική εκδήλωση από νεανικά συγκροτήματα της Ξάνθης, δωρεάν διανομή ζυμαρικών και διαφόρων εδεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις προς στους αθλητές και στους παρευρισκόμενους (πλατεία Σταυρούπολης).



Με διήμερο συναυλιών κλείνει η 8η πολιτιστική εβδομάδα

Στο υπαίθριο θεατράκι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα (18.30) της Πέμπτης 14 Μαΐου η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Ελεύθερη ενημέρωση πέρα από το κράτος και τις αγορές / Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Παραπληροφόρησης;" με ομιλητές τους Θοδωρή Μπακάλη (διαχειριστή του indexanthi.gr), Σαμή Καραμπουγιούκογλου (δημοσιογράφο της Ε.Ρ.Τ.) και Τηλέμαχο Αρναούτογλου (διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης).

Αρχικά η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο αμφιθέατρο προκατ. Τους λόγους της αλλαγής του χώρου περιγράφει στη ακόλουθη έκτακτη ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης "Η Γέφυρα":

Δυστυχώς οι εκδηλώσεις της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν εντός των χώρων του πανεπιστημίου, κατόπιν απαίτησης του κυρίου Κοσμήτορα να πληρώσουμε έξτρα χρήματα για φύλαξη των χώρων. Κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί ΠΟΤΕ ξανά στο παρελθόν από ΚΑΝΕΝΑ σύλλογο, φυσικό πρόσωπο κλπ. Πέραν του ότι είμαστε αντίθετοι με αυτή την ενέργεια, το θεωρούμε άσκοπη σπατάλη χρημάτων, ειδικά τη στιγμή που ένα μέλος μας έχει καταδικαστεί για τη λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού και αναμένουμε εξοντωτικό πρόστιμο από το Ε.Σ.Ρ. Παρόλα αυτά, ο κύριος Κοσμήτορας αποφάσισε να μας απαγορέψει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκδήλωσης σε χώρους για τους οποίους είναι υπεύθυνος ο ίδιος να παραχωρεί άδεια χρήσης.

Αυλαία το Σαββατοκύριακο για την 8η Πολιτιστική Εβδομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης "η Γέφυρα", με τη Μουσική Ομάδα της να διοργανώνει διήμερο συναυλιών στις φοιτητικές εστίες των Κιμμερίων με συγκροτήματά της και προσκεκλημένους τους Τuber, Χατζηφραγκέτα και The Damnation Project.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου θα παίξουν οι

Tuber

The Damnation Project - Official

The Miskeys

Smoke

(θα ακολουθήσει party).

Το Σάββατο 16 Μαΐου θα παίξουν οι:

Xatzifrageta (official)

RAGS

Haystack Fever

Big Band

(θα ακολουθήσει party).

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30. Είσοδος 3€ με μπύρα (και τις δύο μέρες). Λεωφορεία: 19.45 (Παρασκευή), 20.00 (Σάββατο), 20.50 (Παρασκευή), 22.00, 23.00, 03.30.

Οδηγίες για τα λεωφορεία

Ξεκινάνε από την αφετηρία, εκτός των 19.45 (από προκάτ)

Τα δρομολόγια των 19.45, 20.00, 20.50, 23.00 γίνονται από αστικά που πραγματοποιούν τη συνηθισμένη διαδρομή

Αν γεμίσει το αστικό στις 23.00, θα υπάρξει λεωφορείο από τους διοργανωτές για όσους μείνουν

Τα λεωφορεία των 22.00 και 23.00 (αν υπάρξει) πραγματοποιούν τη διαδρομή αφετηρία – Κ.Α.Π.Η.- ξενοδοχείο "Elena" – εστίεςΤο λεωφορείο των 03.30 θα ξεκινήσει από τις εστίες για επιστροφή.



"Γεια σας κύριε Τσέχωφ…" από τη θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ.

Η θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. «οδός ονείρων» παρουσιάζει το βράδυ (21.00) της Κυριακής 17 Μαΐου (καθώς και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα) τα μονόπρακτα «Η αρκούδα» και «Όλια, μια ψυχούλα» του Anton Chekhov.

Η είσοδος γίνεται μόνο με κρατήσεις (25410 25421) και κοστίζει πέντε ευρώ με κρασί (οικονομική ενίσχυση της Φ.Ε.Ξ.).

Ερμηνεύουν: Ελπινίκη Σταθακοπούλου (Λουκία), Μαρία-Αικατερίνη Ζαρογιάννη (Όλια), Φαίδρα Γιβαννάκη (Πόποβα), Στυλιανός Αναστόπουλος (Σμιρνόφ). Σκηνοθεσία: Πασχάλης Ξανθόπουλος



Αυλαία στο 7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη με την ταιναί “Mapa”/Χάρτης

Με την ταινία Mapa / Χάρτης, του León Siminiani πέφτει η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και αναγκαστήκαμε να έχουμε και δεύτερη προβολή στις προηγούμενες μέρες.

Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 21.00

Mapa / Χάρτης. León Siminiani, Ισπανία, 2012,85΄ Ντοκιμαντέρ του Λεόν Σιμινιάνι.

Περίληψη : Το Mapa (Χάρτης) είναι μια ταινία προσωπικό ημερολόγιο του Βάσκου León Siminiani γυρισμένη κατά την διάρκεια πολλών ετών και με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό

Υπόθεση : Ένας νεαρός ισπανός σκηνοθέτης απολύεται από τη δουλειά του στην τηλεόραση. Για να υλοποιήσει το όνειρό του ν’ ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ταξιδεύει στην Ινδία, για να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, αλλά ξαφνικά ανακαλύπτει ότι δεν βρίσκεται στην Ινδία αλλά στη Μαδρίτη. Αυτή η ταινία-ημερολόγιο γυριζόταν επί χρόνια, με πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο καταστάσεις της καθημερινότητας του σκηνοθέτη.

CaminosdelSur: Τριήμερο φεστιβάλ για τους χορούς και την κουλτούρα της Αργεντινής και της Κούβας

Ποτέ άλλοτε ο Ελληνικός Βορράς, δεν συνάντησε τόσο αριστοτεχνικά τον Αμερικάνικο Νότο!

Στις 15,16 και 17 Μαϊου μαθαίνουμε την κουλτούρα, γευόμαστε την κουζίνα, διδασκόμαστε τα βήματα και συναισθανόμαστε τις μουσικές της Αργεντινής και της Κούβας.

Αυτό το 3ήμερο η Ιστορία της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης συναντά την ιστορία της Λατινικής Αμερικής

Εμπνευστές: Τα Εργαστήρια SalsaLatin και TangoAires της ΦΕΞ.

Διδάσκουν

Tango (Maestros):

Πάνος Νικολέτος- Αναστασία Γκοτσιοπούλου (Tango)…

MihranSigaher(tango)

Latin (Instructors)

Βασίλης Μαραπίδης -Πωλίνα Ρούλα(Salsa, Bachata) Βασίλης Ιωαννίδης (RuedadeCasino)

Garo & Anelia (Kijomba) Kωνσταντίνα Δημητριάδου , Κατερίνα Μαλούση, Χριστίνα Mperdeway (Animation)

Γεμίζουν με μουσικές τα βράδια μας οι D.J.’s:

MihranSigaher, VasilAdamof, PanosNikoletos(PanOz) (Tango)

dj Anonymous, dj Hill, dj Chico Latino, dj Jimmy Sentimiento Latino (salsa-bachata, kizomba)

Μαθαίνουμε για τον πολιτισμό του Αμερικάνικου Νότου μέσα από συγκεκριμένες ταινίες.

Φροντίζουν για τις Κουβανέζικες και Αργεντίνικες γεύσεις μας: Οι Θρακιώτικοι Φούρνοι Λεχούδη

Μας ξεναγεί στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης: Ο Διευθυντής του Μουσείου της ΦΕΞ, Πασχάλης Ξανθόπουλος και επισκεπτόμαστε το HouseofShadows

Χώρος Διεξαγωγής: Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, Παλιά Πόλη (Έναντι παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης)



Αστυνομικό Δελτίο:Έρευνα για τον εντοπισμό δραστών που εξαπάτησαν 60χρονη ημεδαπή στη Δράμα



Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών (1 γυναίκας και 1 άντρα), οι οποίοι, χθες (14-5-2015) το μεσημέρι, εξαπάτησαν 60χρονη ημεδαπή, στη Δράμα.  



Αναλυτικότερα, η δράστιδα, προσποιούμενη τη δικηγόρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την 60χρονη και προφασιζόμενη ότι ο υιός της ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και κρατείται σε αστυνομική υπηρεσία, της ζήτησε να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.



Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία κανονίστηκε συνάντηση, στην οποία εμφανίστηκε ο δεύτερος δράστης και παρέλαβε τα χρήματα, διαφεύγοντας στη συνέχεια προς άγνωστη κατεύθυνση.



Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54