Ειδήσεις από την ΕΡΑ Κομοτηνής

Συνάντηση των συνδικαλιστών της Αστυνομίας με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Το Δ.Σ. της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης, με τη νέα του σύνθεση, συνάντησαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του σωματείου μας με τους βουλευτές ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ξάνθης κ. Χουσεΐν ΖΕΙΜΠΕΚ και κ. Στάθη ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ.

   Συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των αστυνομικών και στην συνέχεια έγινε ευρεία ανάλυση των τοπικών προβλημάτων, με πρώτο την μείωση των οργανικών θέσεων και τα κενά που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες. Την έλλειψη σε οχήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Δ.Α. Ξάνθης.

   Οι κύριοι βουλευτές αφού άκουσαν όλα τα προβλήματα μας ,είπαν ότι μας βλέπουν όπως όλους τους εργαζόμενους και θα είναι κοντά μας για την επίλυση των προβλημάτων.

Ερώτηση βουλευτών Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ για τους ναυτεργάτες στις γραμμές της Θάσου

            Ερώτηση για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των ναυτεργατών στις γραμμές της Θάσου υπογράφουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Καβάλας, της Ξάνθης και της Δράμας, του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού

Αναλυτικά:

Είναι γνωστό, ότι πολλοί εργοδότες στην προσπάθεια τους να καταστείλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στους εργαζομένους, ώστε να αποθαρρύνονται να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δημιουργούν βιομηχανίες ποινικών διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές και απεργούς.

Το φαινόμενο αυτό, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολιτικών του μνημονίου των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ψήφισης μιας σειράς αντεργατικών νόμων, στην ουσία θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία μέσω του εκφοβισμού για ποινικές και αστικές συνέπειες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απαιτούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και την ενίσχυση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Oι εργαζόμενοι-μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, έχουν καταγγείλει τα εξής:

Ένα από τα τρία εταιρικά σχήματα, που εκμεταλλεύονται την γραμμή Καβάλας- Θάσου συμφερόντων του κυρίου Μητσόπουλου, έχει στήσει μια βιομηχανία δικαστικών διώξεων ενάντια σε όσους συμμετέχουν σε απεργίες και τοπικές στάσεις εργασίας, που οργανώνουν τα Συνδικάτα, η Π.Ν.Ο και η ΓΣΕΕ με τον ακόλουθο τρόπο:

Την παραμονή κάθε απεργιακής εκδήλωσης αποσπά από τα πληρώματα του δηλώσεις μη συμμετοχής στην απεργία κατά πλοίο και τις προωθεί στην λιμενική αρχή, έτσι ώστε να ανακοινωθεί επίσημα, ότι τα δρομολόγια θα εκτελεστούν και ο κόσμος να κατέβει στο λιμάνι για να ταξιδέψει.

Με τη μέθοδο αυτή την ημέρα της απεργίας και ενώ δεν υπάρχει κόσμος και οχήματα για να επιβιβαστούν λόγω της έκτασης, που παίρνει η δημοσιοποίηση της απεργίας, πιέζει τους προϊσταμένους των Λιμενικών Σταθμών να θεωρήσουν την παρουσία των απεργών ως παρακώλυση ή διατάραξη της κυκλοφορίας και να στείλουν σήμα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο και στην Εισαγγελία.

Tα σήματα αυτά στέλνονται χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένες πράξεις ή πρόσωπα, που τις εκτελούν δημιουργώντας τον νομικό χώρο για την υποβολή μηνύσεων για παράβαση των άρθρων 291, 292 του Π.Κ περί παρακώλυσης συγκοινωνίας ή του άρθρου 431 του Π.Κ περί διατάραξης κυκλοφορίας, ώστε οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας να καταθέτουν μηνύσεις κατά συνδικαλιστών προσωποποιώντας το υποτιθέμενο αδίκημα.

Κατά πάγια τακτική δε η κατηγορία αφορά την κατά πολύ βαρύτερη παράβαση της παρακώλυσης συγκοινωνίας και όχι την παράβαση της διατάραξης κυκλοφορίας που είναι πταίσμα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό αλλά καταθέτουν και αστικές αγωγές αποζημίωσης για ηθική βλάβη της εταιρείας και για αποζημίωση της για την μη εκτέλεση δρομολογίων.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ουδέποτε όχι μόνο καταγγελία αλλά ούτε καν διαμαρτυρία έχει γίνει από επιβάτη, αφού σε όλες τις περιπτώσεις τα λιμάνια ήταν ανοικτά σε όλους τους πολίτες, που μπορούσαν να ζητήσουν να επιβιβαστούν. Ακόμα όμως και αυτοί οι λίγοι που προσέρχονται αποχωρούν, όταν ενημερώνονται για την απεργία.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι μια μεγάλη σειρά από δίκες ενάντια σε απεργούς που έχουν γίνει αλλά και εκκρεμούν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.   Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να αποτρέπεται η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας με τον μανδύα της παρακώλυσης της συγκοινωνίας στα λιμάνια;

2.   Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν έτσι ώστε να θεραπευτούν και να αποτραπούν οι ποινικές συνέπειες για τους απεργούς ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλας –Θάσου, που είδαν το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση να μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα;

3.   Σκοπεύουν να εξαλείψουν το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα,για τους συμμετέχοντες ναυτεργάτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον χώρο των λιμανιών που αποτελεί και τον χώρο εργασίας τους;

4.   Σκοπεύουν η εξάλειψη αυτή να έχει   αναδρομικό χαρακτήρα   ώστε να κηρύσσετε η οριστική παύση της ποινικής δίωξης αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου;

5.   Σκοπεύουν να ρυθμίσουν έτσι ώστε τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές να διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση;

Ερώτηση Στάθη και Ζεϊμπέκ για την Αναπτυξιακή Ξάνθης: Για πρώτη φορά στο τραπέζι τα κρίσιμα ζητήματα

Στη Βουλή φτάνει το ζήτημα της Αναπτυξιακής Ξάνθης, των δραματικών συνεπειών που προκάλεσε και των εκκρεμοτήτων που συνεχίζουν να υπάρχουν με την εν λόγω πολύπαθη εταιρία μετά από ερώτηση των Βουλευτών της Θράκης Στάθη Γιαννακίδη , Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αναστασίας Γκάρα.

Το κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Σκουρλέτη και Εσωτερικών Νίκο Βούτση, καταγράφει για πρώτη φορά με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ΑΝΞΑ και τον τρόπο που κατέρρευσε, φωτογραφίζοντας και τις πολιτικές ευθύνες ενώ επισημαίνει τις τραγικές παραλείψεις που οδήγησαν την εταιρία στη λύση και τους εργαζόμενους σε ιδιότυπη ομηρία εδώ και 4 χρόνια.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο που θα αρθεί το αδιέξοδο και η ομηρία των εργαζομένων καθώς και τον τρόπο που θα αποκατασταθούν και θα αναπληρώσουν τα χαμένα ένσημα , αν θα αλλάξει το σύστημα ελέγχου και εποπτείας αυτών των εταιριών για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα και αν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη διάταξη νόμου που απαλλάσσει ποινικά τα μέλη των Δ.Σ., στην περίπτωση που καλυφθούν τα χρέη των εταιριών από τους Δήμους-μετόχους.



Η πορεία των ΠΑΜΕ-Μ.Α.Σ. για την υγεία

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜε και του Μ.Α.Σ. στα πλαίσια της στάσης εργασίας στο δημόσιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μάη, μέρα πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας σημειώνουν ότι "την ίδια ώρα, αποκαλυπτική για το ρόλο παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η στάση όλων των υπόλοιπων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που τέτοια μέρα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ούτε καν καλέσανε σε συγκέντρωση" και απαιτούν:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία ΤΩΡΑ.

ΤΩΡΑ να δοθούν όλα τα κονδύλια που χρωστάει το κράτος σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας-Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ! Πλήρης και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι υγειονομικές μονάδες και κλινικές που έκλεισαν. Να δημιουργηθούν νέα δημόσια Κέντρα Υγείας.

Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.



Από τη συνάντηση της Ξάνθης για τον παράνομο καπνό

Με τίτλο «Παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων: Ανησυχητικά στοιχεία για Κομοτηνή και Ορεστιάδα», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κοινοποιεί τα ακόλουθα αναφορικά με την συνάντηση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης:

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ.

Εξακολουθεί να διογκώνεται το φαινόμενο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε την Τρίτη 19 Μαΐου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Σε περισσότερο από 650 εκατ. ευρώ εκτιμάται η τρύπα που δημιουργείται ετησίως στα δημόσια έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ενώ 1 στα 5 τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι παράνομα.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της ΣΕΚΕ κ. Κοντού, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, των Δημάρχων Ξάνθης, Μύκης και Αβδήρων αλλά και εκπροσώπων των Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης αναφέρθηκε στην έκταση του παράνομου εμπορίου δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Κομοτηνής και της Ορεστιάδας όπου σύμφωνα με τα στοιχεία τα παράνομα προϊόντα καπνού ξεπερνούν το 25% (στοιχεία Σεπ. 2014).

«Η περιοχή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή καπνού. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια σειρά από κίνητρα για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου, όμως στο τέλος το κράτος αλλά και οι πολίτες βγαίνουν ζημιωμένοι. Πρέπει να προστατευτεί το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και η τοπική οικονομία. Σε πολλές περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια, που στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η υπερφορολόγηση στα καπνικά προϊόντα που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων γιγαντώνει το πρόβλημα. Όπως σημειώθηκε, κάθε επιπλέον αύξηση της φορολογίας αποτελεί πλήγμα για ολόκληρο τον κλάδο και τις περίπου 60.000 οικογένειες που απασχολούνται σε αυτόν (στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τη λιανική πώληση). «Η υπερβολική αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τον καπνό ώθησε τον κόσμο στα λαθραία και πρέπει να μειωθεί», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αλέξανδρος Κοντός. Σημείωσε, επίσης, πως τα προϊόντα λαθρεμπορίου παράγονται κάτω από άγνωστες και ανθυγιεινές συνθήκες με τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων για υψηλότερη απόδοση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, «Οι επτά αυξήσεις της φορολογίας καπνικών προϊόντων σε πέντε χρόνια δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα πρόσθετα έσοδα. Αντίθετα οδήγησαν το λαθρεμπόριο στο 21% ενώ η νόμιμη αγορά έχει χάσει σχεδόν το 50% του μεγέθους της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει το 25% των περιπτέρων και ψιλικών».

Ο κ. Καργαρώτος παρουσίασε επίσης ένα πλάνο δράσης που έχει εκπονήσει και προτείνει στην κυβέρνηση η Παπαστράτος για την αντιμετώπιση του φαινομένου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: την εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, την αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκόμενων διωκτικών αρχών.



Πρόσληψη δύο ατόμων στον δήμο Αβδήρων Ξάνθης

Στην πρόσληψη δύο ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» θα προχωρήσει ο δήμος Αβδήρων. Πρόκειται για μία θέση Π.Ε. ή Τ.Ε. Κοινωνικού/Κοινωνικής Λειτουργού (εν ελλείψει αυτού Π.Ε. Ψυχολόγου και εν ελλείψει αυτού Π.Ε. Κοινωνιολόγου) και μία θέση Δ.Ε. Διοικητικού.



Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Οι υποψήφιοι και των δύο ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ.3 (με σήμανση έκδοσης «23-01-2015») και να την υποβάλουν με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 25 Μαΐου στη Γενισέα, Τ.Κ.670 64, στο πρωτόκολλο του δήμου. Πληροφορίες: Αναστασία Κοτσάνη, τηλέφωνα 25413 52509 και 25413 52516



Γιορτή του ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού

Το ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού αποχαιρετά τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο με γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του το απόγευμα (18.00) της Παρασκευής 29 Μαΐου (εδώ η προηγούμενη εκδήλωση στο Δροσερό). Το πρόγραμμα της γιορτής είναι το ακόλουθο:

18.00-18.15: Υποδοχή γονέων και παιδιών

18.15-19.15: Παρουσίαση δραστηριοτήτων των παιδιών

Φρούτα-fruit (τραγούδι από α΄ και β΄ τάξεις)

Τόσο λάθος διατροφή (θεατρικό από γ΄ και δ΄ τάξεις)

Η νίκη των φρούτων (θεατρικό από ε΄ και στ΄ τάξεις)

Φραουλοδρομίες, γευσιγνωσία, μπανανοφάγοι (παιχνίδια από όλες τις τάξεις)

19.15-20.00: Τα παιδιά ξεναγούν τους γονείς τους στην έκθεση με τα έργα τους.

Η εκδήλωση θα κλείσει με απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης των μαθημάτων.



Η ανακύκλωση στον δήμο Τοπείρου – μήνυμα του δήμαρχου

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου η διανομή του υλικού ανακύκλωσης στους δημότες του Τοπείρου. Τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης σε όλους τους οικισμούς, ώστε ο δήμος να συμμετέχει ενεργά τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

ο μήνυμα του δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου προς τους δημότες είναι το ακόλουθο:

Αγαπητοί, συνδημότες και συνδημότισσες,

Ο δήμος Τοπείρου επεκτείνει ένα σημαντικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου μας, για την ανακύκλωση υλικών σε όλους τους οικισμούς. Έχουμε αποκτήσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιού, γυαλιού, μετάλλων (αλουμίνιο-σίδερο) και πλαστικών.

Το όφελος που προκύπτει τόσο για τον δήμο μας όσο και για το περιβάλλον, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Με την ανακύκλωση περιορίζουμε τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή, άρα έχουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τον δήμο όσο και για τους δημότες. Επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια με την ανακύκλωση των υλικών.

Σε μια εποχή όπου το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει και έχει οργανώσει την τοποθέτηση -τις επόμενες ημέρες- δικτύου ειδικών κάδων (χρώματος μπλε) σε όλους τους οικισμούς για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Διαθέτουμε ήδη ειδικό απορριμματοφόρο όχημα για τη συγκομιδή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Κάθε σπίτι έχει ήδη την ειδική τσάντα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

• Μπορούμε όλοι μαζί να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε ενεργά και υπεύθυνα στην ανακύκλωση, ξεκινώντας από τη διαλογή στην πηγή που είναι το σπίτι μας.

• Μπορούμε να συμμετέχουμε στην προστασία και διαφύλαξη του πλούσιου φυσικού μας περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Πρέπει όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε αυτή την προσπάθεια και να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή όλων μας στην ανακύκλωση συσκευασιών αποτελεί ανάγκη επιβεβλημένη, γιατί μόνο εμείς μπορούμε με τις ενέργειές μας να διατηρήσουμε τον τόπο μας πιο όμορφο και πιο καθαρό, όπως αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας.

Μαζί λοιπόν με όλους τους δημότες, τους μαθητές και τους επαγγελματίες, πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα. Η ανακύκλωση είναι στάση ζωής. Όλοι μαζί συμμετέχουμε ενεργά. Προστατεύουμε τον δήμο μας και το περιβάλλον.

Δράση υπαίθριας διαβίωσης του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας

Δράση υπαίθριας διαβίωσης ενηλίκων στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ. διοργανώνει στις 13-14 Ιουνίου στη Μάνδρα Ξάνθης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία» και απευθύνεται σε πενήντα ενήλικες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τον πλούτο και την ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στο σεμινάριο έχουν όλοι οι ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος ή άλλης ιδιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 29 Μαΐου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο πίνακας συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. την Τρίτη 2 Ιουνίου και η επιβεβαίωση συμμετοχής πρέπει να γίνει έως τις 4 Ιουνίου. Η μη επιβεβαίωση θα θεωρηθεί ακύρωση και οι διοργανωτές θα προχωρήσουν σε κάλεσμα από τον πίνακα των αναπληρωματικών.

Το Κ.Π.Ε. καλύπτει τη διαμονή και διατροφή των συμμετεχόντων, καθώς και τις μετακινήσεις από το camping στα πεδία. Η μετάβαση στη Μάνδρα Ξάνθης θα γίνει από τους συμμετέχοντες.

Για την αίτηση συμμετοχής, το πρόγραμμα και τις δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. www.kpevistonidas.gr και από το τηλέφωνο 24510 96926.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

25 χρόνια Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες Γλώσσας, Πολιτισμού και Περιεχομένου την Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 | “Hotel Elisso” | Ξάνθη, 18:00 - 21:00

Το πρόγραμμα:

18:00 – 18:10          Καλωσόρισμα & Χαιρετισμοί

18:10 – 18:20          Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”

Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ε.Κ. «Αθηνά»

18:20 – 18:30          To Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ)

Σπύρος Ράπτης

18:30 – 18:35          Το Παράρτημα ΙΕΛ στην Ξάνθη

Νέστωρ Τσιρλιγκάνης

18:35 – 18:45          Αρχαιομετρία: Μια εικόνα του παρελθόντος μέσα από τις φυσικές επιστήμες

Νέστωρ Τσιρλιγκάνης

18:45 – 18:55          Πολιτιστική Κληρονομιά και Νέες Τεχνολογίες

Δέσποινα Τσιαφάκη

18:55 – 19:10          Τριδιάστατη Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού Αποθέματος

Ανέστης Κουτσούδης & Γιώργος Παυλίδης

19:10 – 19:25          Ευφυείς Λύσεις στον Τουρισμό, τα Media, τη Βιομηχανία και την Εκπαίδευση

Χρήστος Εμμανουηλίδης & Βασίλης Κατσούρος

19:25 – 19:35          Τεχνολογικά Υποβοηθούμενη γλωσσική Εκπαίδευση

Ιωάννα Αντωνίου

19:35 – 19:50          Πολυγλωσσία, Γλωσσική Τεχνολογία, Γλωσσικοί Πόροι

Στέλιος Πιπερίδης

19:50 – 20:00          Τεχνολογίες Φωνής – Σύνθεση Φωνής από κείμενο

Σπύρος Ράπτης

20:00 – 21:00          Ανοιχτή συζήτηση – Επιδείξεις Τεχνολογιών και Εφαρμογών – Κοκτέιλ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΑDU

Διήμερο εκδηλώσεων της ομάδας Αρχείου στο πλαίσιο του κύκλου αυτομόρφωσης με τίτλο: «Πάνω στην εργατική εμπειρία: εργατικές έρευνες, μαρτυρίες και ταξικός ανταγωνισμός».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μάη 2015, 20:00

ΕΣΗΓΗΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

«Το όπλο της κριτικής ή την κριτική των όπλων;»

Επαναστατικά εργαλεία στα χέρια της εργατικής τάξης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Μάη 2015, 20:00

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

«Το Παληκάρη»Βασισμένο στο βιβλίο ο ΑΜΟΙΡΟΛΟΪΤΟΣ, Ο Λούις Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου.

Στο XanaduΣπάρτης και Ζαλάχα 1, Σαμακώβ, ΞάνθηΤο πράσινο κτίριο μετά τη γέφυρα https://xanadu.espivblogs.net Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γιάννης Κότσιρας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Ο Γιάννης Κότσιρας για μία και μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής την Παρασκευή 22 Μαΐου.

Ο περσινός χειμώνας και το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν από τα πιο επιτυχημένα στην καριέρα του Γιάννη Κότσιρα. Η συνεργασία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, όχι μόνο οδήγησε σε απόλυτα επιτυχημένες εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά έβαλε και τις βάσεις για μια νέα δισκογραφική δουλειά, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, που ζυμώθηκε αργά αλλά σταθερά, με πολύ μεράκι και αγάπη και κυκλοφόρησε τον φετινό Οκτώβριο με τίτλο «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει».Έχοντας λοιπόν στις αποσκευές του ολόφρεσκα κομμάτια από το νέο αυτό δίσκο, αλλά και αγαπημένα κομμάτια από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου του, με συνοδοιπόρους σπουδαίους μουσικούς, όπως πάντα, ξεκινά ένα ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα.

Συνδυάζοντας ροκ και λαϊκή διάθεση, με την απέραντη αγάπη του για τη μουσική, ετοίμασε ένα πρόγραμμα, που θα μας κρατήσει συντροφιά, θα μας ταξιδέψει στο όνειρο και θα μας ζεστάνει με το κέφι του.Συνοδοιπόροι του σ’ αυτό το ταξίδι θα είναι ο Άκης Κατσουπάκης στα πλήκτρα & τις ενορχηστρώσεις, ο Άκης Γαβαλάς στα τύμπανα, ο Γιάννης Γρυπαίος στο μπάσο, ο Βαγγέλης Μαχαίρας στο μπουζούκι και ο Κώστας Μιχαλός στην κιθάρα. Στο τραγούδι η Βίκυ Καρατζόγλου

Τις βραδιές θα φωτίσει ο Ανδρέας Κούρτης και τον ήχο θα επιμεληθούν ο Στρατής Καραδημητράκης και ο Λάμπρος Μπούνας.



Σωκράτης Μάλαμας στην Κομοτηνή

Η τριαντάχρονη πορεία του τον ακολουθεί στη σκηνή με πολλά τραγούδια που, όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο και τραγουδιούνται με πάθος από τους ακροατές του, αλλά κάθε φορά «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο, ανάλογα με την διάθεση πειραματισμού και την έμπνευση της στιγμής που προκύπτει στα live του.

Η φωνή και τα τραγούδια του έχουν μια ιδιαιτερότητα. Τραγούδια υπαρξιακά, μοναχικά, ερωτικά, κοινωνικά. Ο Σωκράτης Μάλαμας ανήκει στην κατηγορία εκείνων των καλλιτεχνών που θέλεις να ξανακούσεις οπωσδήποτε.

Ο Σωκράτης Μάλαμας δεν ακολούθησε ποτέ κανόνες, δεν βολεύτηκε ποτέ σε ευκολίες, δεν είχε πεπατημένες. Κάθε φορά αιφνιδιάζει το κοινό του γιατί, όταν ανεβαίνει στη σκηνή, δεν έχει πρόγραμμα, απλώς ακολουθεί το ένστικτο και την καρδιά του. Ο αυθορμητισμός και η αυθεντικότητα του τον έχουν ξεχωρίσει ως έναν μοναδικό τραγουδοποιό που ξέρει να εκπλήσσει, ακόμα και στα «κλασικά» πλέον κομμάτια του.Μαζί του οι:

Λαμπρινή Καρακώστα / τραγούδι

Νίκος Μαγνήσαλης / τύμπανα

Γιάννης Παπατριανταφύλλου/ κοντραμπάσο

Φώτης Σιώτας/ βιολί, βιόλα

Κυριάκος Ταπάκης/ λαούτο, μπουζούκι

Κλέων Αντωνίου/ κιθάρα

-Παρασκευή 26 Ιουνίου. Κομοτηνή



Συναυλία Βαγγέλη Τσακίρη “…μόνο να ταξιδεύω”

Ο Βαγγέλης Τσακίρης με την μουσική του ομάδα θα δώσει μία συναυλία στις 22 Μαϊού παρουσιάζοντας την όμορφη δισκογραφική του δουλειά “Μόνο να ταξιδεύω”, καθώς επίσης θα μοιραστεί και μερικά νέα του τραγούδια!

Η συναυλία θα γίνει στο Σπίτι Πολιτισμού Φ.Ε.Ξ. στις 22 Μαΐου 2015 με συμμετέχοντες:

Αγγελική Παπαδοπούλου | Τραγούδι

Χάρης Ξυλάς | Σοπράνο Σαξόφωνο

Γιάννης Δούκογλου | Κιθάρες – Τραγούδι

Κώστας Γεωργατζόγλου | Κόντρα Μπάσο

Αγκόπ Γιακουπιάν | Cahoon-Κρουστά

‘Ωρα έναρξης: 21:00

Τιμή Πρόσκλησης: 5€ με κρασί

Πώληση Προσκλήσεων Φ.Ε.Ξ: 2541025421, 6937120888



Έκθεση του Τριαντάφυλλου Βαΐτση στο "Βαφοπούλειο"

Έκθεση shadow art (τέχνη της σκιάς) του Τριαντάφυλλου Βαΐτση με θέμα «Ψυχή» θα φιλοξενηθεί από τις 4 ως τις 12 Ιουνίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.). Τα εγκαίνια θα γίνουν το απόγευμα (19.30) της Παρασκευής 5 Ιουνίου.

Ο καλλιτέχνης ασχολείται με την τέχνη της σκιάς τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα έργα του είναι γλυπτά που δείχνουν αρχικά άμορφα, αλλά όταν φωτιστούν από συγκεκριμένα σημεία, δημιουργούν αναγνωρίσιμες σκιές. Στο παρελθόν δημιούργησε διάφορες ενότητες έργων, εκ των οποίων μία περιελάμβανε έργα με δύο αντιθετικές σκιές ("Αντιθέσεις") και μια άλλη με προσωπογραφίες. Όλα τα έργα του μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση: "Στην έκθεση «Ψυχή» πρόκειται να παρουσιαστεί μια νέα ενότητα έργων, που προσπαθούν να προσεγγίσουν την έννοια της ψυχής… Οι σκιές υποδεικνύουν στιγμές της ουσίας του ανθρώπου και το «φως» κάνει ορατές τις αόρατες πτυχές της ψυχής.

Αυτό που βλέπουμε είναι πάντοτε λιγότερο από αυτό που κοιτάμε. Κάθε αντικείμενο, κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός, έχουν διαστάσεις και παραμέτρους οι οποίες δεν είναι ορατές ή εύκολα αντιληπτές. Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, η υφή, η σιωπή, η φασαρία, ο θόρυβος, η ένταση, η απλότητα, η πολυπλοκότητα, η φωτεινότητα και πολλά άλλα, είναι παράγοντες που φανερώνουν ή και κρύβουν μηνύματα–σκέψεις, υποδεικνύουν δρόμους, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις.

Το απρόσμενο σας περιμένει…".

γεια σας κύριε Τσέχωφ…

Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» παρουσιάζει τα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ «η αρκούδα» & «Όλια μια ψυχούλα»

Ερμηνεύουν: Ελπινίκη Σταθακοπούλου (Λουκία) - Μαρία- Αικατερίνη Ζαρογιάννη (Όλια) - Φαίδρα Γιβαννάκη (Πόποβα) - Στυλιανός Αναστόπουλος (Σμιρνόφ)

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Ξανθόπουλος

Ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ ήταν ιατρός, δραματουργός και συγγραφέας, Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 1904 στη γερμανική πόλη Μπαντενβέιλερ και τάφηκε στη Μόσχα. Θεωρείται από τις πιο σημαντικές μορφές της παγκόσμιας δραματουργίας και άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Στα έργα του αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι της ανώτερης κυρίως τάξης, που “ξοδεύουν” τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρωσικής επαρχίας.

Κυριακή 24 Μαΐου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Και τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Μαΐου - * Μόνο με κρατήσεις

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης- Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67100 Ξάνθη - παλιά πόλη. Τηλ . 25410 25421

www.fex.org.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Εκδήλωση για παιδιά στο βιβλιοπωλείο "Δύο"Ξάνθης

Το βιβλιοπωλείο "Δύο" προσκαλεί του μικρούς φίλους του να γίνουν μέλη της παράξενης χορωδίας του δάσους και να διασκεδάσουν με πολλά τραγούδια και μουσικά παιχνίδια βασισμένα στο παραμύθι "Ο Τζικιτζίκ ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία τους δάσους" το πρωί (11.30) του Σαββάτου 23 Μαΐου.

Αφήστε με να ολοκληρώσω

Οι εκδόσεις Εκδόσεις Πόλις, η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, το Ράδιο Παρατηρητης και η Κοινότητα Νέων διοργανώνουν την παρουσίαση της συλλογής αφηγημάτων του Γιώργου Γκόζη «Αφήστε με να ολοκληρώσω» το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 και ώρα 12:00 στο καφέ ΟΧΤΩ (Β.Παύλου 8, Κομοτηνή).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- Σοφία Σουβατζόγλου, φιλόλογος

- Μαρία Αλεξίου, φιλόλογος, η οποία θα διαβάσει και αποσπάσματα

- Σοφία Τριανταφυλλίδου, φοιτήτρια Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54